Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Bezy

Agatka_P - Wto Maj 30, 2006 5:30 pm
Temat postu: Bezy
Dzisiaj zrobiłam bez ale chyba coś źle zrobiłam bo wyszły miękkie a powinny być kruche. Mam pytanie czy ktoś wie w którym momencie dodaje się cukier, w czasie ubijania piany czy później?
fiona83 - Wto Maj 30, 2006 5:35 pm

Bezy

Jest też zdjęcie.
Wynika z tego, że cukier dodaje się po ubiciu białek

Agatka_P - Wto Maj 30, 2006 5:43 pm

Hmm no to nie wiem czemu u mnie są miękkie i do tego zaczęły się przypalać po 15 min. A może ktoś ma jakiś dobry przepis na bezy?? Tylko prosze w łyżeczkach albo szklankach a nie w gramach
kryszka - Wto Maj 30, 2006 8:46 pm

Jeśli są miękkie to prawdopodobnie nie dosuszone.
Bezy się raczej suszy a nie piecze, więc podstawa to najniższa możliwa temperatura piekarnika (można też dodatkowo uchylić drzwiczki) i suszenie ich koło godziny.

Cukier dodaje się zawsze na końcu ubijania piany jak już jest sztywna i potem jeszcze długo się ubija aż cukier się rozpuści i powstanie gładka twarda masa. Można je również ubijać w kąpieli wodnej - wtedy mamy pewność, że cukier się rozpuści.


Ja mam taki przepis:

Bezy

5 białek
niepełna szklanka cukru pudru
cukier waniliowy

Białka umieścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać białka łyżką tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zestawić naczynie z kąpieli wodnej i ubijać białka robotem lub trzepaczką do uzyskania bardzo sztywnej piany.
Małe beziki kłaść łyżką lub wyciskać szprycą na wysmarowaną tłuszczem blachę. Suszyć je w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny w temperaturze 90oC.
Po wyjęciu, blachę postawić na zimnej ścierce.



Ja osobiście wolę kokosanki zamiast bez. Robi się podobnie, w sumie wystarczy zmniejszyć cukier i dodać wiórki kokosowe. Co ważniejsze - piecze się krótko, a nie tak długo jak bezy.

Małe kokosanki

25 dag wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
2 jajka
5 dag masła
3-4 płaskie łyżeczki mąki
odrobina sody na łyżeczce

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (tak 1/6 łyżeczki).
Masę rozłożyć przy pomocy łyżeczki i paluszków na blasze ze sreberkiem. Piec około 10 minut w 170-180 stopniach.
Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się.
Ciasteczka wychodzą bardzo pulchne. Można je oblać rozpuszczoną czekoladą.
Można też nie dodawać mąki i sody, tylko 30 dag wiórków kokosowych.



P.S. Przelicznik wag :wink:

Agatka_P - Wto Maj 30, 2006 10:02 pm

:pliz: Dzięki ci dobra kobieto. Te i tak są smaczne bo słodziutkie :mrgreen:
Pusiak - Sro Maj 31, 2006 9:15 am

Mnie ostatnio wyszły wspaniałe bezy jak robiłam lukier do pirników na Boże Narodzenie :) Hihi, grunt to zdolna kura domowa :)
Dotka - Sro Maj 31, 2006 10:55 am

Ja za bezami nie przepadam ale kokosanki...hm...może skuszę się :D W wolnej chwili skorzystam z przepisu Kryszki i wypróbuję. :lol:
misia-misia - Sro Maj 31, 2006 7:20 pm

O widzę temat BEZY
Mniam mniam mniam.... uwielbiam beziki. I te duże i te małe... Kocham bezy
Kiedyś z mamą same robiłysmy ale ... minęły te czasy.
Teraz czasem sobie kupię...choć dawno ich nie jadłam. :wink:

fiona83 - Sro Maj 31, 2006 7:43 pm

Szczerze...umieram z tęsknoty za sucharami angielskimi których nigdzie nie mogę kupic :zdegustowany:
Były moją miłością ... Babcia pracowała w cukierni Balaton i tylko tam je można było dostać :zalamany:
Odkąd Balatonu nie ma ... jestem w otchłani słodyczowej rozpaczy.

Bezy też mieli pyyyyyyyyyycha ;)

katarzynka1 - Nie Lis 12, 2006 4:56 pm

Dziś zrobiłam bezy i nawet mi wyszły, dzięki za przepis ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group