Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - PAROWAR

gohnia - Sro Paź 14, 2009 3:46 pm
Temat postu: PAROWAR
Ostatnio postanowiłam zmienić sposób przyrządzania jedzonka na nieco lżejszy i zdecydowałam się na kupno parowaru Zelmera.
Bałam się przed pierwszym użyciem, że wszystko będzie bez smaku, ale ku mojemu zdumieniu wszystko było genialne!
Zrobiłam mielone z warzywkami. Mięso świetnie się przyrządziło, warzywa przepyszne!

Naprawdę! Jeśli ja, która potrafię zepsuć najprostsze danie, potrafię w tym dobrze ugotować, to ktos kto ogólnie lubi zabawy w kuchni będzie robił z parowarem cuda :wink:

Polecam!

PS jak coś to pozbierałam trochę przepisów na parowar i jesli będą chętni to mogę wkleić

dymocha - Sro Paź 14, 2009 6:21 pm

Ja też od niedawna mam ten parowar i jestem zachwycona. Przy czym wrzucam tam po prostu co mam posypuję przyprawami i tyle :lol: Klopsiki z mielonego robiłam, pierś z kurczaka, udka z kurczaka i wszelkie warzywa. Także ja bym była zainteresowana jakimiś prostymi i szybkimi do zrobienia daniami dla nieutalentowanych kulinarnie :wink:
szaraczarownica - Sro Paź 14, 2009 6:58 pm

Jak lubicie wątróbkę, to spróbujcie zrobić w parowarze. Miodzio :lol:
Balbina - Sro Paź 14, 2009 8:17 pm

To ja poproszę o jakieś przepisy.Ostatnia potrawa na parze w moim wykonaniu to jajko dla córci,ale to było wieki temu :D
gohnia - Sro Paź 14, 2009 10:20 pm

Fajnie, że parowar ma więcej zwolenników ;)
Jak ktoś ma jeszcze jakieś przepisy to będę wdzięczna ;)

Oto przepisy, które znalazłam w sieci:

Ryba z gruszką
Składniki
· 2 małe , podłużne filety z białej ryby ( lub 1 duży przekrojony na dwie części wzdłuż )
· ½ cytryny
· 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
· 1 łyżka pokrojonych listków bazylii cytrynowej ( lub szczypta mielonej trawy cytrynowej , lub suszonej bazylii )
· ½ łyżeczki mielonego pieprzu
· szczypta soli
· 3 łyżki oleju słonecznikowego
· 2 gruszki ( w tym jedna obrana i utarta na tarce jarzynowej na grubych oczkach )
· 2 łyżeczki masła
Opis przygotowania
Filety rybne polać olejem , skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć posypać ziołami, położyć na nią kawałki skórki cytrynowej ( kawałek o powierzchni pudełka od zapałek pokrojony w paseczki. Nałożyć na nią utarta 1 gruszkę . Zostawić przykrytą w pojemniku i zostawić w lodówce na 3 godziny . W tym czasie kilka razy przewracać filety. Obetrzeć marynatę .Zwinąć roladki wokół połówki gruszki ( przekroić gruszkę na pół razem z ogonkiem – tak by ozdobnie wystawał. ). Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w parowarze i gotować 15 minut. Po wyjęciu z parowaru usunąć delikatnie wykałaczki , a filety polać rozpuszczonym na patelence masłem.


Skrzydełka z rodzynkami

Składniki
· 4 skrzydełka z kurczaka
· 2 łyżki sosu salsa
· 1 łyżka kwaśnej śmietany
· 1 łyżka serka z koperkiem
· szczypta bazylii
· rodzynki
· 1 zielona twarda gruszka
· 3 różyczki kalafiora
· 3 pędy selera naciowego
· 1 woreczek ryżu brązowego
· sos salsa
Opis przygotowania
Z sosu,śmietany,serka i bazylii robimy pomadę do skrzydełek,odstawiamy na min.godzinę.Zamarynowane mięsko przekładamy do parowaru,posypujemy rodzynkami i odstawiamy na jeszcze 15 minut.Na kolejnym poziomie układamy przygotowane warzywa i gruszkę.Parowar ustawiamy na 35 minut,w między czasie gotujemy ryż.Gdy wszystko jest gotowe wykładamy na podgrzane talerze,a ryż polewamy sosem salsa. Smacznego.


Pierś nadziewana mandarynkami

Składniki
· 2 nieduże piersi z kurczaka
· 40 cząstek mandarynek z syropu ( w puszce )
· 2 łyżeczki konfitury mandarynkowej
· ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· ½ Bulionetki drobiowe Knorra

Opis przygotowania
Każda pierś naciąć tak by utworzyła się kieszonka .Zrobić pastę z oleju, konfitury ,pieprzu , Bulionetki i natrzeć nią piersi z kurczaka na zewnątrz i w środku kieszonek . Włożyć do pojemniczka , przykryć i zostawić w lodówce na noc .Obetrzeć marynatę .W kieszonki włożyć po 20 cząstek mandarynek .Spiąć wykałaczkami . Ułożyć na dolnym poziomie parowaru . Gotować całość 40 minut ( od włączenia parowaru – czyli ok. 30 minut aktywnego gotowania ) Podawać z ryżem .( ja ugotowałam na parze w miseczce do ryżu nad mięsem 1 woreczek ryżu + 2 łyżeczki masła + 1 szklanki wody z rozpuszczoną w niej 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra ) . Dodatkowo obłożyłam kurczaka resztą mandarynek z syropu . Zrobiłam też mizerię z dość grubo pokrojonego ogórka z pieprzem cytrynowym ( reszta normalnie jak mizeria )

Łosoś z przyprawą Tacos

Składniki
· 30 dag świeżego łososia bez skóry – filety
· przyprawa ,, Tacos – marynata do mięsa + dressing – cebulowo- pomidorowe„ – użyłam po 3 łyżeczki z marynaty i dressingu.
· sok z cytryny 2 łyżki
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· 2 łyżki pasła
· pieprz cytrynowy ( lub czarny grubo mielony )

Opis przygotowania
Zrobić pastę z przyprawy, soku z cytryny i oleju - natrzeć nią łososia .Zostawić w lodówce na 2 godziny. Gotować w parowarze 20 minut ( od chwili kiedy woda zacznie wrzeć i parować ) Przed podaniem polać łososia rozpuszczonym masłem posypać pieprzem . Oczywiście można użyć każdej innej przyprawy meksykańskiej w składzie której jest suszona papryka , cebula, czosnek, pieprz , zielona pietruszka , suszone pomidory + np. sos sojowy . Podałam z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej z papryką i majonezem .


Pulpety zielone

Składniki
· 25 dag mięsa mielonego z drobiu
· 4 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
· ½ puszki groszku konserwowego
· 4 łyżki pokrojonego koperku
· sól
· pieprz mielony
Opis przygotowania
Odsączyć groszek z zalewy .Mięso wymieszać z kaszą manną , koprem .Osolić i popieprzyć . Dodać groszek i delikatnie zmieszać go z masa mięsną .Uformować 4 pulpeciki . Ułożyć w parowarze i gotować 30 minut . Podawać z sosem koperkowym .



Pierś nadziewana brzoskwiniami

Składniki
· 3 duże połówki piersi z kurczaka
· 3 połówki brzoskwini w syropie ( z puszki )
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· 1 łyżka musztardy ( ostrej )
· 1 łyżka sosu sojowego
· ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
· 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
· syrop z brzoskwiń ( cały z dużej puszki tak by zakrył mięso )
Opis przygotowania
Piersi z kurczaka wyporcjować ( usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki ) i przeciąć tak by utworzyła się ,, kieszeń „ .Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny , musztardę , pieprz .Natrzeć mięso ( również w środku ) .W ,, kieszeń „ włożyć połówkę brzoskwini .Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu , zalać syropem z brzoskwini .Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny . Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut. Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem ( można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki ) Oczywiscie można ugotowac na parze w garnku do tego przeznaczonym


Pulpety drobiowo- kuskusowe

Składniki
· Na pulpety :
·
· 2 średniej wielkości cebule
· 50 dag piersi z kurczaka
· 1/2 szklanki kuskusu
· 3/4 szklanki wrzącej wody
· 4 łyżki pokrojonego koperku
· 1 łyżka masła
· 1 jajko
· 1/2 płaskiej łyżeczki soli
· 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

· Na sos :
·
· 1 łyżka masła
· 2 łyżeczki maki
· ½ szklanki pokrojonego koperku
· sok z cytryny
· cukier
· sól
· 1 żółtko
· 1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego

Opis przygotowania
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut. W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku . Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.


Pstrąg parowany
Składniki
· Pstragi
· cytryny
· sol
· czosnek
· przyprawa do ryb
Opis przygotowania
Pstragi wyczyscic, skropic hojnie sokiem z cytryny, w srodku rowniez, czosnek pokroic w cienkie plasterki (pol zabka na rybe) i wlozyc do ryb. Ryby na zewnatrz i w srodku posolic i posypac przyprawa, ja lubie kamisa, ale mozna skomponowac swoj zestaw lub uzyc innej mieszanki. Odstawic ryby na minimum pol godziny, przelozyc do parowaru (lub na sitko nad garnek z woda, ewentualnie nastawic w zmywarce) i gotowac na parze ok 20-25 minut. Polecam, smacznego!


Zapiekanka z sera Edam i ziemniaków

- 800g ziemniaków
- 150g surowej szynki
- 150g startego sera Edam
- 100 ml śmietanki
- 3 jajka
- sól i pieprz
Obrać, wytrzeć i pociąć ziemniaki w plasterki. Pociąć szynkę w kostki. Wymieszać ziemniaki, szynkę, ser, sól i pieprz. Włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Wymieszać jajka ze śmietanką polać ziemniaki. Przykryć folią do pieczenia i gotować w parowarze przez 40 minut. Podawać w miseczce.

Udka kurczaka po hiszpańsku

- 4 udka kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 pomidory bez skórek
- 2 umyte cukinie
- 1 papryka
- 1 łyżeczka mrożonych, posiekanych ziół
- 12 czarnych oliwek
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą i usmażyć udka kurczaka ze wszystkich stron na brązowo.
Włożyć udka do dolnego koszyka. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na parze przez 25 minut
W trakcie gotowania mięsa pokroić obrane pomidory w ćwiartki. Cukinie pokroić w grube plastry, a paprykę – w paski. Wszystkie warzywa i zieleninę włożyć do środkowego koszyka. Gotować na parze przez kolejne 15-20 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania do warzyw dodać oliwki.
Podawać udka kurczaka z warzywami na ogrzanych talerzach

Sałatka z tuńczyka i fasoli na ciepło
- 450 g steków z tuńczyka
- 1 łyżka oleju
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- ½ ogórka
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 420 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
- 2 pomidory pokrojone w małe kawałki
- umyte liście sałaty
- około 5 łyżek winegretu
Steki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Włożyć do dolnego i środkowego koszyka. Gotować na parze przez 12-15 minut.
Przygotować sałatę. Rozgrzać olej w rondelku. Podsmażyć czosnek i cebulę przez około 5 minut. 4 talerze wyłożyć liśćmi sałaty. Ogórek pokroić w plasterki, a następnie przekroić każdy plasterek na pół. Wymieszać ogórek z cebulą, czosnkiem, fasolą i pomidorem. Oblać winegretem. Ułożyć porcje na liściach sałaty, a następnie obsypać kawałkami tuńczyka. Podawać na ciepło.

Polędwiczka wieprzowa z pieprzem
400 g polędwiczki wieprzowej
- 5 ziaren pieprzu
- sól
Sos:
- 200 ml śmietany
- 50 ml wina madera
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
Polędwiczkę pokroić na 8 części, posolić i posypać zmielonym pieprzem. Gotować w misce parowej przez 12 minut. W rondelku wymieszać śmietanę, przecier pomidorowy, maderę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
Położyć polędwiczkę na półmisku i oblać sosem.


Mus warzywny z bazylią
400 g mrożonej mieszanki warzywnej
- 200 g szynki,
- 100 ml śmietanki
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Gotować na parze mieszankę warzywną przez 10 minut.
Wymieszać szynkę ze śmietaną i jajkami. Połączyć mieszankę warzywną z szynką i posiekaną bazylią. Doprawić.
Umieścić powstałą masę w wysmarowanym masłem naczyniu. Przykryć folią do pieczenia i gotować na parze przez 30 minut. Wyjąć i podawać.
Podawać na gorąco lub zimno z purée pomidorowym i bazylią.

Miseczka warzyw z bazylią
400 g mieszanki mrożonych warzyw i papryki
- 100 ml (7 łyżek) śmietanki kremówki o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 roztrzepane jaja
- 200 g szynki pokrojonej w kawałki
- 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej bazylii
- ¼ łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Umieścić mrożone warzywa w dolnym koszyku. Przykryć pokrywką i gotować na parze przez 15 minut. Dobrze osuszyć.
W dużej misce roztrzepać śmietankę i jajka. Dodać szynkę, warzywa i pokrojoną bazylię. Doprawić do smaku.
Napełnić mieszaniną dobrze wysmarowaną tłuszczem formę Przykryć folią spożywczą. Gotować na parze przez 40 minut. Przewrócić do góry dnem, odlać nadmiar płynu i podawać na gorąco lub na zimno.

Kalafior z kremem szczypiorkowym

1 średni kalafior
- 250 ml rzadkiej śmietany
- 3 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kalafior obrać i podzielić na różyczki jednakowej wielkości, a następnie umyć. Włożyć do dolnej i środkowej miski. Przykryć pokrywą i gotować przez 30 minut, aż lekko zmięknie. W rondlu powoli podgrzać śmietanę z solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Ułożyć kalafior na podgrzanym półmisku i polać sosem.

Jajka z szynką i serem na gorąco

4 średnie jajka
- 1 ½ łyżki wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 40 g tartego gruyere lub ementalera
- 2 plastry gotowanej szynki pokrojone w kostkę
- masło lub margaryna
Miseczki grubo posmarować masłem lub margaryną.
Ubić razem jajka, wodę, sól i pieprz. Do miseczek włożyć równe ilości szynki i sera. Wlać ubite jajka. Zakryć miseczki folią spożywczą i włożyć je do dolnej miski. Przykryć pokrywą i gotować przez około 15 minut. Sprawdzić nożem, czy potrawa jest gotowa. Jeżeli jeszcze jest płynna, gotować przez kilka kolejnych minut.

Gołąbki z białej kapusty z pomidorami
4 liście białej kapusty
- 250 g przyprawionego mięsa mielonego
- 300 g pomidorów
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Liście kapusty umyć. Włożyć je do dolnej miski. Pomidory włożyć do górnej miski. Gotować przez 5 minut. Schłodzić obydwa produkty.
Mięso podzielić na cztery części. Każdą z nich położyć na środku liścia kapusty.
Zwinąć liście. Położyć gołąbki na kratce i gotować na parze przez 20 minut.
Obrać pomidory, wyjąć z nich pestki i posiekać. Oliwę, posiekane szalotki i czosnek umieścić w rondlu i podsmażyć na małym ogniu. Dodać pomidory i przyprawy.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Podawać gołąbki z pomidorami.

Duszone jabłka z cynamonem

1 kg jabłek
- szczypta mielonego cynamonu
- 100 g cukru
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ugotować z cynamonem w misce parowej. Jabłka wyjąć i utrzeć na purée. Dodać cukier

Bananowa niespodzianka
4 duże banany
- 75 g rodzynków
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- 1 pomarańcza
- 30 g cukru
Drobno zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Banany obrać, przekroić na pół i położyć w naczyniu.
Dodać cukier, skórkę i sok z pomarańczy, Grand Marnier i rodzynki. Zostawić w marynacie na 1 godzinę. Oblać banany marynatą.
4 prostokątne kawałki folii posmarować masłem. Na każdym położyć jednego banana. Każdy banan polać sokiem i posypać rodzynkami.
Z folii z bananami zrobić paczki. Włożyć je do środkowej i górnej miski. Z folii z bananami zrobić paczki. Włożyć je do środkowej i górnej miski. Przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut.

Bella - Czw Paź 15, 2009 12:46 am

a mi właśnie chodzi po głowie zakup takiego urządzenia :lol: możecie polecić jakiś konkretny model albo firmę bo jestem kompletnie zielona w tym temacie :roll: z góry dzięki :wink:

a właśnie powiedzcie jeszcze jedno, mięso można w nim normalnie przyrządzać? bo podajcie pomysły na dania mięsne, a przyznam się, że myślała że tylko warzywa można w tym przygotowywać :głupek:

mietka - Czw Paź 15, 2009 9:00 am



ja mam jakis taki, ale chyba starszy model. ale rzadko uzywam, bo nie chce mi sie go skladac, rozkladac.... ale.. jesli chodzi o lososia na parze, to jest nieoceniony. w ogole bardzo czesto robilam w nim obiady dla mlodego. no i cos czuje, ze niedlugo sie z nim przeprosze jak zaczne karmic mala glizde...

misia111 - Czw Paź 15, 2009 10:29 am

Ja też mam taki :) super sprawa. Posiłek napewno się nie przypali i nie wykipi :)

A co można w nim przygotować - wszystkie warzywa, tylko uwaga - niektóre gotują się trochę dłużej niż inne, więc jeżeli je razem umieścisz należy uważać. Czem warto położyć jeden poziom, a po 10 min drugi. Tylko uwaga, para strasznie gorąca!!!

A mięsco, na przykład pierś z kurczaka, surową posypać przyprawami i na parę, bądź polędwicę, można zrobić takie małe zawijasy z mozzarelą i cukinią. Tylko cieniutkie plastry :)

Bella - Czw Paź 15, 2009 11:03 am

Dzięki za podpowiedzi :)

a mam jeszcze takie pytanko czy jak robicie np mięso albo rybę to zapach z tego nie przechodzi na warzywa? czy gotujecie każdy produkt osobno?

Poza tym obawiam się jeszcze trochę tego czy to jedzonko nie będzie takie mdłe z tego parowaru? Czy jak robicie warzywa to np solicie je troszkę?

gohnia - Czw Paź 15, 2009 12:19 pm

Moja mama ma taki parowar! Ja mam Zelmera i obie jesteśmy super zadowolone :D

Warzywa nie wychodzą mdłe. Wręcz przeciwnie! Mają o wiele konkretniejszy smak niż gotowane! Ja posypuję je przyprawami np. bazylią i trochę solą i pieprzem

Jeśli chodzi o mięso to uważm, że dobrze jest posypać je przyprawami i zostawić pod przykryciem min. 1 godzinkę (na ogół robie to rano, a po pracy wrzucam od razu do parowaru). Mięso ma wtedy szansę przesiąknąć zapachem przypraw.

klara76 - Czw Paź 15, 2009 12:41 pm

ja mam garnek do gotowania na parze, i też jestem z niego zadowolona chociaż zastanawiam sięnad nabyciem parowaru
mój garnaek wygląda tak



gohnia - Czw Paź 15, 2009 12:53 pm

Czytałam też o takich garnkach i się nad nim zastanawiałam, ale stwierdziłam, że do takiego elektrycznego więcej się zmieści. Plusem Twojego jest to, że zajmuje mniej miejsca i dolną część możesz wykorzystać do "normalnego" gotowania ;)
Bella - Czw Paź 15, 2009 1:49 pm

No własnie i garnek i parowar ma swoje plusy :)
Muszę jeszcze ta sprawe przemysleć gruntownie, bo co prawda jest to wydatek ale na pewno jedzonko jest zdrowe wiec pewnie warto ;) a jeszcze jak mówicie ze smaczne to tymbardziej bym sie pokusiła bo w zasadzie jedyną moją obawą był fakt, że jedzenie może być mdłe i niesmaczne :P

gohnia - Czw Paź 15, 2009 1:58 pm

Zapewniam, że nie jest ani mdłe ani niesmaczne. Wszystko zależy od doprawienia. Sam sposób gotowania nie zmienia smaku w przeciwieństwie do np. gotowania warzyw w wodzie. Jak stwierdziłam: marchewka z parowaru jest bardziej marchewkowa niz z wody ;)
słonko - Czw Paź 15, 2009 6:34 pm

Ja mam parowar Severin:


Sprawuje się bez zarzutu. Fakt, jest troszkę zmywania po gotowaniu, ale taki urok parowara.
Natomiast jedzonko pyszne. Zwłaszcza ryby smakują o niebo lepiej niż z patelni. Ja mięso (w tym rybie) przyprawiam wcześniej i zostawiam niech się przegryzie. Warzywa solę przed włączeniem, albo na krótko wstawiam do osolonej wody. Są pyszne. Też się trochę obawiałam, że smaki i zapachy kilku różnych potraw gotowanych razem przejdą sobą nawzajem, ale tak się nie dzieje. Ja przynajmniej tego nie czuję.

owieczka_foto - Czw Paź 15, 2009 7:03 pm

gohnia napisał/a:
marchewka z parowaru jest bardziej marchewkowa niz z wody ;)

marchewka jest rewelacyjna... ogólnie warzywa: brokuły, kalafior, papryka bardzo mi smakują. Ryby tez są dużo lepsze niż przyrzadzane w inny sposób. Natomiast nie moge przekonac się do mięsa... wole jednak pieczone w piekarniku lub smażone :oops:

dymocha - Pią Paź 16, 2009 3:16 pm

owieczka napisał/a:
warzywa: brokuły, kalafior, papryka bardzo mi smakują.
Dokładnie! Dziś wrzuciłam do parowara samą cukinię, bez przypraw. Dla mnie pycha! Od jakiegoś czasu jadłam wszystko tylko gotowane i bokiem mi to jedzenie wychodzić zaczęło. A to nie dopilnowałam, a to nie doprawiłam.. Teraz tylko do ziemniaków bez soli przekonać się nie mogę, więc trochę solę je na talerzu. A mięso jest wg mnie baaardzo soczyste. :)
Klaudynka - Pią Paź 16, 2009 4:03 pm

Super że jest taki wątek :) Razem z mężem uwielbiamy zwłaszcza parowane warzywa, w szczególności brokuły i fasolkę. Uparowane warzywa skrapiam tylko sosem vinegret i są wyśmienite. Ponadto, rewelacyjny jest także łosoś z przyprawą do ryb, odrobiną masła i koperkiem :) parowanych mięs jeszcze nie próbowaliśmy, ale skorzystam z przepisów podanych przez Gohnię :)

Mamy taki model: tefal Ultra Compact VC1006


-Pojemność 9,0 l w trzech pojemnikach
-Zdjemowane podstawki
-60 min. wyłącznik czasowy
-Odrębny pojemnik na ryż
-Wskaźnik poziomu wody
-Zewnętrzne uzupełnianie wody
-Lampka kontrolna
-Moc 900 W

owieczka_foto - Pią Paź 16, 2009 4:31 pm

Klaudynka napisał/a:
Razem z mężem uwielbiamy

to masz szczęście, mój ma jakiś radar na parowar i wszystko co z parowara a nie jest marchwią lub rybą jest feeeeeee...

gohnia - Pią Paź 16, 2009 5:38 pm

u nas jest podobnie jak u owieczki ;)
Właśnie robiliśmy obiad, ja zrobiłam rybkę i warzywa w parowarze, a luby smażoną rybę w panierce z ryżem i kiszony ogórkiem ;)
Kręci nosem na parowar ;)

Klaudynka - Pią Paź 16, 2009 7:41 pm

owieczka napisał/a:
to masz szczęście, mój ma jakiś radar na parowar
dziewczyny, u mnie też nie było tak łatwo na początku, musiałam się naprawdę wysilić aby Mu zasmakowało, ponieważ w jego rodzinnym domu bardzo mało warzyw się gotowało. Ale pokombinowałam i... polubił :)
kryszka - Pią Paź 16, 2009 8:21 pm

U nas odwrotnie - to mąż pierwszy zaczął gotować na parze. Mamy niestety tylko garnek, więc możemy zrobić jedną rzecz do obiadu, ale i tak warto. Warzywa są przepyszne. :D
Nie wiem czy to coś daje, ale ja solę wodę, która paruje.

owieczka_foto - Wto Paź 20, 2009 2:51 pm

gohnia napisał/a:
u nas jest podobnie jak u owieczki ;)
Kręci nosem na parowar ;)

podejście kolejne do parowaru:)
może mąż nie będzie krzywił się na obiad...:) dzisiaj podajemy dorsza w cebuli z musztardą, marchewkę z brukselką i brązowy ryż.

doni_iza - Sro Paź 21, 2009 8:49 am

Uwielbiam parowane warzywa z domowym sosem czosnkowym ( jogurt naturalny, można dodać troszkę majonezu, czosnek 1 lub 2 ząbki, świeża bazylia albo koperek, sól, pieprz). Polecam :)
Malena - Wto Lis 17, 2009 2:36 am

Nie wiedziałam, ze w parowarze można przyrządzić tyle fajnych potraw. Super przepisy!

Chwtnie bym kupiła, ale mam już tyle sprzętów w kuchni - mikrofalówka sokowirówka, prodiż...gdzie to wszystko trzymac? Ale na pewno warto tak zdrowo sie odżywiać.

Weira - Wto Lis 17, 2009 8:51 am

O tak parowar to ekstra sprawa, sama muszę zakupić do naszego nowego domu :)
truskawka_ja - Wto Lis 17, 2009 1:57 pm

kryszka napisał/a:
Nie wiem czy to coś daje, ale ja solę wodę, która paruje.

Woda z sola zaczyna parowac w wyzszej temperaturze - tyle mowi fizyka. A jak to sie przeklada na gotowanie. Hm... Moze potrawa jest szybciej gotowa - bo temp. pary jest wyzsza?

instadri - Nie Lut 21, 2010 11:00 am

dzięki temu wątkowi przypomniałam sobie, że posiadam garnek na pare bergoffa, muszę go wyciągnąc i spróbowac coś upichcic... warzywa, rybke...mniami :peace:
ewex - Czw Gru 09, 2010 10:41 pm

Ostatnio coraz częściej myślę o zmianie sposobu odżywiania i w związku z tym zastanawiam się nad zakupem parowaru. Wybrałam model: Zelmer 37Z010

Może ktoś ma taki i chciałby się podzielić wrażeniami z jego użytkowania? :)

wisieneczka85 - Pią Gru 10, 2010 2:18 am

ja używam parowarka i jedzonko jest naprawdę pyszne:)mój mąż bardzo lubi:)
LukaszB - Pon Kwi 04, 2011 8:19 pm

1 kg filetów z flądry
1/2 cytryny
2–3 pory
2 marchewki
ząbek czosnku
SOS:
25 dag masła
2 żółtka
4 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz

Filety z flądry skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.

■ Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Warzywa umyć. Por przeciąć wzdłuż na pół, odciąć końcówki i pokroić na 12-cm długości paski. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w słupki.

■ Na spodzie specjalnego naczynia do gotowania na parze ułożyć przyprawioną rybę. Obłożyć ją warzywami i lekko oprószyć solą i pieprzem. Kuchenkę mikrofalową nastawić na funkcję gotowanie na parze. Warzywa należy gotować około 6 minut.

■ SOS: masło sklarować i ubijać do uzyskania piany. Żółtka razem z winem przełożyć do metalowej
miski i w gorącej kąpieli wodnej ubić na jednolitą masę. Dodać masło, lejąc cieniutkim strumieniem,
i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie zagotowywać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem, na to poukładać kawałki ryby, przystroić marchewką.


tutaj foty jak to wyszlo
http://www.lukaszbuszka.com/?p=466

gosiaczek316 - Wto Kwi 05, 2011 4:12 pm

Fajny wątek...Niedługo w biedronce będzie parowar w promocji i mocno zastanawiam się czy go kupić czy jednak zelmera polecacie??
LukaszB - Wto Kwi 05, 2011 4:33 pm

gosiaczek316 napisał/a:
Fajny wątek...Niedługo w biedronce będzie parowar w promocji i mocno zastanawiam się czy go kupić czy jednak zelmera polecacie??



Ja kupiłem jakiegoś noname przecież to tak na prawdę nie ma znaczenia równie dobrze można kupić sitka z kuchni chińskiej.

justinaa - Nie Sie 28, 2011 9:11 pm

o, jak dobrze, że jest ten wątek, bo właśnie wczoraj dostałam parowar od mamy i zastanawiałam się, jak go wykorzystać, a tutaj tyle fajnych przepisów :)
Kati - Nie Sie 28, 2011 9:29 pm

Mam, stoi bezużyteczny :/ Nie mam czasu i weny
Hatifnatka - Nie Sie 28, 2011 10:22 pm

ja przymierzam się właśnie do zakupu parowaru... żeby móc synkowi przyrządzać zdrowe jedzonko.
malinka1984 - Pon Sie 29, 2011 11:45 am

Dziewczyny jesli któraś z Was byłaby zainteresowana mam możliwość zakupu Parowaru firmy Philips : Parowar PHILIPS HD 9140/91 za 217,98 zł, Parowar PHILIPS HD 9110/70 111,86 albo Parowar PHILIPS HD 9120/91 Viva Colection 133,79 oraz Parowar PHILIPS HD 9160/00 ALU za 383,96. Gdyby co info na PRIV
justynakk - Wto Paź 11, 2011 1:17 pm

Ja robiłam kurczaka na parze, ale wyszedł mi jakiś nijaki, nawet pomimo przypraw ;(
Dosia_Zosia - Pon Lis 07, 2011 9:18 pm

Jest oferta na Citeam dotycząca parowaru http://citeam.pl/oferty/c...e=dynamicciteam
aguuuunia44 - Wto Kwi 03, 2012 7:55 pm

podbijam temat :)
czy któraś z was zetknęła się może z parowarem firmy philips hd 9140?

od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i chciałabym poznać Wasze opinie. Opłaca się go kupować? Jak długo gotujecie potrawy na waszych parowarach?

juta79 - Sro Cze 13, 2012 10:12 am

Dopiero od dwóch dni używam tego cuda ale już mi się podoba :smile:

A próbowałyście gotować ryż lub kasze w parowarze? Bo mam do tego specjalną miseczkę i chętnie bym spróbowała ale nie wiem jak się do tego zabrać :roll: Szczególnie kusi mnie kasza jaglana bo w garnku często mi się przypala :razz:

justine81 - Sro Cze 13, 2012 10:43 am

juta79, ja używam parowaru (Zelmera) już od dawna ale kaszy ani ryżu jeszcze nie gotowałam. Znalazłam taką mini instrukcję:
http://www.niam.pl/pl/artykul/1394-kasze_na_parze
Jak już spróbujesz zrobić to daj znać koniecznie jak Ci wyszło i jak to zrobiłaś :) good luck !

juta79 - Sro Cze 13, 2012 12:13 pm

dziękuję za informacje i jak tylko spróbuję według tej instrukcji to dam znać :)
M_and_M - Czw Paź 25, 2012 12:49 pm

my parowar philipsa dostalismy w prezencie slubnym. używamy dosc czesto, jednakze tylko do gotowania warzyw. pycha, polecam. któras z Was pytała, jak długo trwa gotowanie: marchewka i ziemniaki niecale 30 min, brokul 5-7 minut. cieszę się bardzo z przepisów na początku wątku, na pewno wyprobuję.
marlena89 - Czw Paź 25, 2012 1:02 pm

Kati napisał/a:
Mam, stoi bezużyteczny :/ Nie mam czasu i weny

o to to
mąż kupił mi w prezencie w tamtym roku jak nasłuchał się wszystkich wspaniałych opinii.
Zajmuje mi tylko miejsce w kuchni.

Klaudynka - Czw Paź 25, 2012 1:26 pm

U nas wciąż jest niezastąpiony. Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie obiadu, to parowar sprawdza się wtedy wyśmienicie. Wystarczą ziemniaki bądź ryż, warzywa i ryba/pierś z kurczaka na odpowiednich poziomach aby w ciągu 45 min. był przygotowany obiad. Do tego przygotowanie sosu zajmuje tylko chwilę.

W ten sposób przygotowuję również warzywa dla Kubusia na obiady, lub przekąski. Parowany kalafior/brokuł lub marchew po uparowaniu dzielę na cząstki, skrapiam oliwą z oliwek i mam przekąskę dla synka.

Ja osobiście uwielbiam parowanego łososia w ziołach z sosem czosnkowym:-)

wiśniowa - Nie Lip 07, 2013 10:45 pm

Parowar super sprawa, najważniejsze, że nie trzeba używać tłuszczu. Niedawno byłam na pokazie Philipiaka. Garnki ze stali nierdzewnej, posiadają termostat, pokrywka jest na tyle szczelna, że para jest powtórnie wykorzystywana, co ponoć pozytywnie wpływa na gotowaną potrawę. Niestety nie mogłam sobie pozwolić na zakup od razu, ale mam już pomysł co zrobię z najbliższym zastrzykiem gotówki ;p W parze z jakością idzie cena. Myślicie, że to dobra inwestycja, hm?
misia-misia - Nie Lip 07, 2013 10:54 pm

używam i bardzo lubię :)
nawet dzisiaj robiłam brokuły na parze :)

zdrowa - Nie Lip 14, 2013 8:54 pm

czy ktoś może wypowiedzieć się na temat okasrowego philipiaka? myślę nad wyposażeniem swojej świeżo wyremontowanej kuchni, ponadto chciałabym żeby produkty gotowania służyły mi na długi czas, mam straszny dylemat
wiśniowa - Sro Lip 17, 2013 11:10 pm

Zdrowa, jak pisałam wcześniej, byłam na ich pokazie. Nie kupiłam, bo muszę najpierw odłożyć trochę gotówki, ale garnki robią furorę, zachwycają jakością. Z pewnością są długowieczne;) Po weselu jak znalazł, już postanowiliśmy, że to co dostaniemy w gotówce wydamy na jakiś lepszy sprzęt, co by długo służyło. A i gotowanie na parze zdrowsze;)
zdrowa - Czw Lip 25, 2013 7:33 pm

chciałabym bardzo wybrać się na pokaz :) . Boje się kupować kota w worku
małamiii - Nie Lip 28, 2013 5:50 pm

to te co rekomenduje je Karol Okrasa? jeśli tak to moja siostra dostała je w prezencie ślubnym od ludzi z pracy ;D łatwe i szybkie gotowanie bez tłuszczu = zdrowsze jedzenie i szybkie zmywanie :smile: :smile: z tego co wiem jest z nich zadowolona ;) i wyglądają na solidne ;) a warzywa mmm rozpływają się w ustach, o niebo lepsze niż te z wody ;)
Tinny - Wto Sie 13, 2013 11:48 pm

Szczerze mówiąc widziałam taki pokaz i nie powiem - garnki robią wrażenie i na pewno chciałabym mieć takie. Ale trochę zastanawiam się nad tym, czy warto w nie aż tyle inwestować. Co na ten temat myślicie?
bożena45 - Sro Sie 14, 2013 1:32 pm

A ile trwa taki pokaz i czego można się na nim spodziewać? Chętnie obejrzałabym na żywo taki pokaz.
małamiii - Sro Sie 14, 2013 11:01 pm

Tinny myślę, że warto. Moja siostra je sobie chwali ;) Rączki nie nagrzewają się podczas gotowania, można gotować systemem wieżowym (jeden garnek na drugim), nadają się do gotowania zarówno na kuchence indukcyjnej jak i na zwykłym gazie, dno jest chronione powłoką ze stali nierdzewnej i w sumie tyle zapamiętałam z tego co moja siostra opowiadała ;) jak dowiem się więcej to napiszę;)
Tinny - Czw Sie 22, 2013 7:47 pm

No ja akurat widziałam pokaz gotowania systemem wieżowym. Bardzo fajna sprawa i duża oszczędność. Dają na te garnki gwarancję 20 lat, to chyba warto, nie? Przy okazji wpadły mi w oko ich noże, bo nie tylko garnki mają.
wiśniowa - Sro Paź 23, 2013 12:25 pm

Teraz i ja mogę pochwalić się philipiakowymi rzeczami ;) Po weselu zgarneliśmy komplet garnków. Rodzice stwierdzili, że jak mam sobie je po ślubie kupić, to złożyli się z dziadkami i rodzeństwem, nie wyszło wcale tak dużo, bo to co w kopercie to mam wymarzone garnki, a do nowego mieszkania jak znalazł ;) Trafiony prezent!! Niech mi ktoś powie, że teraz prezenty są niemodne. Przy tym gotowaniu systemem wieżowym zaoszczędza się trochę czasu i nie zajmuje to tyle palników na kuchni ;) Jestem zadowolona ;) Warzywa z pary wychodzą genialnie, nie przypalają się, tak samo mięso, nie jest wysuszone - a myślałam, że może być z tym problem ;)
mm08 - Pon Kwi 28, 2014 10:58 pm

Korzystam z parowaru od kilku lat. Nie codziennie, ale korzystam. Spróbujcie rybkę z parowaru. Wyśmienita skropiona cytryną i oprószona solą i pieprzem.
Ryba z parowaru jest naprawdę soczysta i bardzo zdrowa. Także do dzieła!

sabina789 - Wto Kwi 29, 2014 5:49 pm

Bardzo przydatny w domu do sałatek, grochu, kapusty szybko i sprawnie

Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek

kaledonia - Czw Sie 14, 2014 6:03 pm

A czy ktoś korzysta z tych wkładek do garnków do gotowania na parze ?
Co takiego.

Nie chce zbytnio inwestować w kolejny sprzęt,mam już mnóstwo garów i urządzeń w domu,a miejsca nie przybywa. :lol:

Sisska - Pią Sie 15, 2014 12:50 am

moja mama od zawsze robila na takim czyms pampuchy :lol:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group