Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Sos czosnkowy

skalimonka - Sro Sie 18, 2010 12:27 pm
Temat postu: Sos czosnkowy
Jakie macie sposoby na zrobienie samemu sosu czosnkowego? Oczywiście łatwiej kupic, ale chciałabym naturalny... nie wiem jak to się robi? Pierwsze co, do głowy przychodzi mi rozgniecenie czosnku do majonezu. Kiedyś jadłam też sos do pizzy, który był po prostu zmiażdżonym czosnkiem w roztopionym maśle. Macie na to jakiś sposób? :oops:
Bian - Sro Sie 18, 2010 12:42 pm

Skali ja zawsze robię samodzielnie, no chyba, że przywożą do pizzy gotowy to wtedy jem i taki, i taki. Sos czosnkowy mogę wcinać ze wszystkim chyba :D

Przepis:

- jogurt naturalny (ew. śmietana, ale z jogurtem jest trochę lżejszy)
- majonez
- szczypta cayenne
- szczypta koperku suszonego
- trochę bazylii
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę do niego

Ilość jogurtu i majonezu zależy tylko od Ciebie w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać :D

klara76 - Sro Sie 18, 2010 7:09 pm

mój sos czosnkowy:
jogurt naturalny
majonez i przyprawa zielona czubryca

skalimonka - Sro Sie 18, 2010 7:56 pm

Bian, klara76, dziekuję za odpowiedzi :P Nie miałam wszystkich składników, więc spróbowałam jeszcze inaczej. Wzięłam 3 czy 4 łyżki majonezu, zmiażdżyłam 5 małych ząbków czosnku, posoliłam, dodałam trochę oregano i mielonej kolendry :razz: Wyszedł bardzo dobry sosik, lepszy niż kupny, naprawdę bardzo smaczny. Do pieczonego mięsa pychotka, z buraczkami, mniam :P
klarysa - Sro Sie 18, 2010 8:34 pm

Ja proponuję: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie), MIĘTA, czosnek.
ewex - Sro Sie 18, 2010 8:45 pm

Mój przepis to:
-jogurt mały (kupuję grecki-jest gęstszy)
-2 łyżki majonezu
-szczypta papryki słodkiej
-zioła prowansalskie (do smaku)
-łyżeczka miodu
-czosnek ja daję 4 (lubię dość ostry).

skalimonka - Sro Sie 18, 2010 8:46 pm

ewex napisał/a:
łyżeczka miodu

Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył :o

ewex - Sro Sie 18, 2010 9:21 pm

skalimonka napisał/a:
Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył :o


tak, tak miód :smile: polecam, sosik zyskuje niepowtarzalny smak.

martula_87 - Czw Sie 19, 2010 4:30 pm

Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz

kakonka - Czw Sie 19, 2010 4:50 pm

martula_87 napisał/a:
Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz


dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru :)

Meerkat - Czw Sie 19, 2010 6:07 pm

Ja polecam taką wersję:
sos czosnkowy (ilosc dowolona):

jogurt (w wersji lzejszej) lub smietana (w wersji ciezszej)
majonez
zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka

jogurt lub smietane wymieszac z majonezem w proporcji 2:1. czyli, jesli damy dwie lyzki smietany to jedna lyzke majonezu itd.
obrane zabki czosnku bardzo drobno pociachac. ilosc dowolona. kto lubi bardziej czosnkowe doda wiecej, kto mniej...
przyprawic sola (odrobine), pieprzem oraz slodka papryka. wymieszac dokladnie razem wszystkie skladniki. wlozyc do lodowki na jakis czas w celu przegryzienia sie. po tym czasie sprobowac. jesli smakuje nam, nie trzeba nic wiecej zmieniac...


Przepis wielokrotnie sprawdzony i za każdym razem równie smakowity :)

motylica - Czw Sie 19, 2010 6:36 pm

ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli.

Malena - Czw Sie 19, 2010 7:12 pm

motylica napisał/a:
ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli.


dokładnie, sam jogurt (koniecznie grecki) i jest idealnie. Czasem wrzucam trochę chilli, zawsze doprawiam pieprzem.

rusałeczka:) - Czw Wrz 16, 2010 6:43 pm

A mój popisowy sos czosnkowy składa się z:
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- czosnek 2-3 ząbki, drobno posiekany
- zioła prowansalskie

sloneczkoo - Nie Wrz 19, 2010 7:10 pm

Sos czosnkowy ostrzejszy ;)

10 łyżeczek śmietany 18%
5 łyżeczek majonezu
1 łyżeczka oregano
3 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
6 ząbków czosnku (2 pokrojone bardzo drobno i rozgniecione a 4 starte na tarce - najmniejsze oczka)

To mój pomysł na sos.. Bardzo go uwielbiam nie jest ani za gęsty ani za rzadki ;) ale za to bardzo czosnkowy :D

Z przepisu wychodzi około pół szklanki sosu ;)

Malena - Wto Wrz 28, 2010 3:52 pm

mnie w ogóle nie smakują te z majonezem...
sloneczkoo - Sro Wrz 29, 2010 9:42 pm

Każdemu smakuje co innego ;D i zależy jaki majonez.. są różne i drogi nie znaczy lepszy ;)
Tatarak - Sro Lis 03, 2010 2:42 pm

To mój przepis najkrótszy:
jogurt grecki + parę ząbków czosnku (na jedno opakowanie 350 g. daję 4 ząbki). I już.
Czosnkowy strasznie. I ostry też.

Czasem dorzucam zioła prowansalskie.

caixa - Czw Lis 11, 2010 2:04 pm

A ja dodaję jeszcze odrobinę soku z cytryny. :wink:
ola88 - Pią Lis 12, 2010 6:50 pm

To nie mój przepis, ale Męża, więc się pochwalę.

Jogurt naturalny, śmietana, czosnek, sól, pieprz, koperek, pietruszka.

Mi bardzo smakuje :) a do chipsów, jak najbardziej :)

PaniPola - Czw Sty 06, 2011 11:46 pm

mój przepis na sos to;

- jogurt naturalny
- majonez
- pietruszka
- bazylia
- czosnek

proporcje zależne od potrzeb;-)

polecam do mięsa a także co "cipsów"

LukaszB - Pon Kwi 04, 2011 8:09 pm

Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób
olivka_ja - Pon Kwi 04, 2011 8:18 pm

LukaszB napisał/a:
Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób

ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii

durkakarolina - Sro Kwi 04, 2012 8:51 pm

ja tez chętnie podzielę sie moim przepisem:
-jogurt grecki
-majonez
-sól czosnkowa
-pieprz
-zioła prowansalskie
-przyprawa tzatziki
no i oczywiście CZOSNEK
co do proporcji zawsze robię na oko :)

kariczeq - Czw Kwi 05, 2012 12:34 pm

- jogurt naturalny
- majonez
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek

proporcje na "oko"

Kalanchoe - Sro Kwi 11, 2012 9:48 pm

olivka_ja napisał/a:
LukaszB napisał/a:
Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób

ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii


To tak jak ja. A czasem dodam pieprz. :)

agulka1989 - Sro Kwi 11, 2012 10:22 pm

kakonka napisał/a:
martula_87 napisał/a:
Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz


dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru :)


Otóż to :)


Ewentualnie idę na łatwiznę, czyli śmietana+przyprawa tzatziki

gazelkaa - Pon Cze 04, 2012 11:03 am

O, fajnie, że są też przepisy bez majonezu, bo ja za nim w sosie nie przepadam, ale z drugiej strony jeszcze mi w domu dobry sos chyba nigdy nie wyszedł :(
FeminaMR - Pon Cze 04, 2012 10:18 pm

Ja robię sos czosnkowy tak:
łyżkę oregano i łyżkę majeranku (tak,tak - majeranku) zalewam wodą w ilości około 50 ml (tak, aby tylko zakryła zioła) i zagotowuję, po czym zostawiam do wystudzenia. Mieszam szklankę jogurtu greckiego i szklankę majonezu, dodaję 4 duże, rozgniecione ząbki czosnku (ilość zależy od tego, jak mocny sos lubimy). Szczypta soli i cukru + wystudzone przyprawy. Mieszam, przykrywam i do lodówki na chwilę, aby jeszcze zgęstniał.
Jeśli lubicie sos czosnkowy z Da Grasso, to polecam wypróbować te recepturę- to jest ten smak.

martuska88 - Wto Cze 05, 2012 6:51 pm

cześć wszystkim
podzielę się swoim przepisem na sos
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
zioła prowansalskie, sól, pieprz "na oko"
3 ząbki czosnku( według uznania może być więcej lub mniej)
to proporcje na taką małą ilość

gotowe:)

weselinka - Czw Lip 26, 2012 8:17 am

Ja tak jak motylica daję tylko jogurt, czosnek, sól. Czasem jak dziewczyny powyżej, idę na łatwiznę i też dodaję tzaziki. No ale to jednak sztuczne jest, więc staram się ograniczać takei chwile lenistwa.
_karolka_ - Czw Lip 26, 2012 10:36 am

Ja dodaje jeszcze troszeczke cukru bądź cukru pudru zależy co mam w domu ale tylko troszeczke.
A i czosnek ścieram na drobnej tarce, którą przykrywam foliówką śniadaniową i czosnek zostaje na foliówce można go dobrze nożem zebrać a w dziurkach nie ma czosnku. Jak dla mnie o wiele lepiej niż przez tą maszynkę do czosnku.

E-kwiaty - Nie Sie 05, 2012 5:51 pm

Jogurt naturalny, majonez, sól i świeży czosnek. Parę ząbków zgnieść na drobno i dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Troszkę soli do smaku :)

Usunęłam reklamę. Moderatorka Asiek

agataboryna - Czw Sie 16, 2012 12:58 pm

śmietana/jogurt gęsty, czosnek posiekany jak najdrobniej się da (bez wyciskania), pieprz, sól, majonez - tyle! :-)
Juska - Czw Maj 09, 2013 11:34 am

Jogurt typu greckiego, odrobina majonezu, odrobina ketchupu (żeby otrzymać lekko różową barwę), ilość świeżych ząbków czosnku, zależna od upodobań smakowych, ja na 4 łyżki jogurtu, 2 majonezu i 2 ketchupu daję 4 spore ząbki. Nie każdy jednak lubi ostro :)
Można też dodać soli i pieprzu do smaku.

lilia.em - Pią Lip 05, 2013 9:41 am
Temat postu: Sos czosnkowy
Sos czosnkowy (proporcje na oko):

- jogurt naturalny gęsty Bakoma
- majonez Winiary
- czosnek granulowany Prymat
- tzatziki Prymat

Smacznego!

Selene - Pią Lip 05, 2013 10:40 am

Ja daję jogurt naturalny pół na pół z majonezem (ale można nie dodawać), kilka ząbków czosnku startych lub rozgniecionych w moździerzu, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz do smaku. Ostrożnie z czosnkiem, bo po chwili można się zdziwić :)
dred - Pon Wrz 09, 2013 2:08 pm

Całą tajemnicą dobrego sosu czosnkowego jest dodanie niewielkiej ilości cukru i ketuchpu lub koncentratu pomidorowego.
Należy natomiast uwazać ziołami typu oregano lub majeranek.
Czosnek, pieprz, sól, cukier, papryka slodka, ostra, trochę ketchupu majonez i parę łyżek śmietany 12% .
Mój sos smakuje wszystkim, na grilla przygotowuje 500ml i to bywa za mało (dla 4 osób :) ).

karola01 - Nie Gru 29, 2013 11:55 am

Jest znakomity do pizzy, wprost nie wyobrażam jej sobie, bez sosu czostnkowego;)
Juska - Czw Sty 02, 2014 4:26 pm

Gęsty jogurt (typ grecki)
Majonez (ilość zależy od preferencji)
ząbki czosnku (ilość zależy od tego jak ostry sos chcę uzyskać), zazwyczaj 2
2 łyżki ketchupu :)

"wolała"..... yyy Voila :P

Catylyn89 - Nie Sty 05, 2014 11:10 am

jogurt naturalny gęsty
Majonez Kielecki
szczypta cukru
drobno posiekane 3 ząbki czosnku
drobno posiekany koper
sól i pieprz do smaku :)

aveugles - Nie Sty 05, 2014 8:11 pm

Ja zamieniam czasem zioła włoskie na prowansalskie, efekt jest całkiem inny
KaMika - Pon Sty 06, 2014 1:41 pm

- jogurt naturalny / śmietana 18% ( kto co woli :) )
- 3 zabki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- majonez (wedle upodobania)
- sól, pieprz, bazylia, oregano


jak dla mnie pyszny i kojarzy mi się z sosem w Da Grasso :P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group