Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Przetwory

ewex - Pon Wrz 27, 2010 4:02 pm
Temat postu: Przetwory
Jak w temacie sprawdzone przepisy na pyszne słoiczkowe przetwory :)

Papryka marynowana
1 szkl. octu 10%
3 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka soli
1 mała cebula na słoik
1 kropla oleju na słoik

Zalewę zagotować. Do słoików nałożyć paprykę, cebulę, kropla oleju i zalać zalewą. Pasteryzować ok 5 min.Smacznego.

ps. Może ktoś ma sprawdzony przepis na grzybki marynowane??

Pusiak - Pon Wrz 27, 2010 6:50 pm

Powidła wegierkowe :)

2 kg śliwek (lub więcej, jeśli się ma odpowiednio duży garnek/rondel)
150 g cukru (można nie słodzić, jeśli śliwki są słodkie)
ewentualnie cynamon

Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka/rondla, zagotować, gotować (często mieszając) na małym ogniu aż puszczą sok i ściemnieją, potem dusić dwie godziny (również dość często mieszając), na 15 min przed końcem duszenia dodać cukier i przyprawy. Przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować :) Smacznego

Juska - Sro Maj 15, 2013 10:32 am

Odświeżam temat - jako, że lato coraz bliżej i pomysły na przetwory przydadzą się każdemu.
Osobiście poszalałam w zeszłym roku i nawymyślałam trochę :P Wszystko okazało się tak pyszne, że od miesiąca przetworów już nie ma, za to piętrzą się puste słoiczki, czekające na nową zawartość.
Moje pyszności są tuta:
http://paranojepodniebien...label/przetwory
w szczególności polecam małe konserwowe cukinie. Dodałam do nich papryczki chilli i na zimowych imprezach taka przystawka znikała z mgnieniu oka :)
Szczególnie dumna jestem z dżemu gruszkowo-miętowego. PYCHOTA!

ancia - Pon Gru 30, 2013 8:59 am

ten temat to miłe wspomnienie lata i jesieni. jedyne przetwory, które robię to grzybki marynowane. Kocham je zbierać, a później coś trzeba z nimi zrobić;)
kapatka - Pon Lip 04, 2016 7:54 pm

Odświeżam - macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe przetwory? Chętnie te owocowe. Jako początkująca w tym temacie chętnie coś podpatrzę :)
Julia_ja - Pon Sie 01, 2016 5:51 am

Ja robię konfiturę z borówki amerykańskiej :-) Niestety nie umiem podać dokładnego przepisu, bo robię ją na oko :-)

Składniki:
Borówka amerykańska
Cukier
Cynamon
Kardamon
(Żelatyna -opcja marmolady)

Borówki wrzucam do garnka, na dużym ogniu smażę aż puszczą sok, potem zmniejszam ogień i smażę bardzo długo (około 3h). Trzeba bardzo często mieszać.pod koniec smażenia dodaję cukier, odrobinę mielonego kardamonu, trochę więcej cynamonu i jeszcze chwilę smażę.gorącą konfiturę ładuję w słoiczki, zakręcam i stawiam do góry dnem. Zostawiam do wystygnięcia.
W tym roku część borowek przerobiłam na marmoladę. Samo smażenie odbywa się w ten sam sposób, odparowane owoce przecieram przez drobne sitko, następnie dopiero dodaję cukier i przyprawy. Przygotowuję żelatynę - na 3 litry przetartej masy 40g żelatyny zalewam zimną wodą do zakrycia i odstawiam do napęcznienia. Masę doprowadzam do gotowania, następnie zmniejszam ogień (nie może się gotować ) i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wkładam w słoiki i odstawiam zakręcone do góry dnem do ostygnięcia :-)

Przepis jest banalny, ale wierzcie mi, że nie znalazł się jeszcze nikt kto nie zachwyciłby się tym przetworem :-)

Aga5 - Pon Sie 01, 2016 9:52 am

Ja ostatnio tyle się nasłuchałam o konfiturze z cebuli, że aż się zastanawiam, czy się za nią nie zabrać. Nie wiem tylko, czy lepiej wykorzystać białą, czy czerwoną cebulę. Macie może jakiś przepis?
msmika - Pon Sie 01, 2016 1:51 pm

Julia_ja, do zagęszczania dżemu na marmoladę zamiast żelatyny możesz dodać rababaru lub soku z cytryny. Trwa dłużej niż z żelatyną ale jest zdrowsze :)

Ja w tym roku robiłam dżemy... z truskawek i rabarbaru właśnie.
Teraz myślę, czy uda mi się maliny jeszcze zrobić przed porodem, ale będzie to mój debiut.

Wszystkie dżemiki robię "na oko":
- owoce
- cukier
- sok z cytryny

Smażenie smażenie...:) a później ciepły dżemik do słoika i do góry dnem :)
Pychota.

Be_Mine - Wto Sie 02, 2016 12:37 am

Aga5, polecam czerwoną cebulę. Konfitura z niej jest pycha. Niestety nie mam przepisu a chętnie bym jakiś dobry przygarnęła.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group