Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Przepisy na desery :)

asiaj2001 - Pią Mar 02, 2012 3:07 pm
Temat postu: Przepisy na desery :)
Postanowiłam założyć nowy temat byśmy wpisywały tutaj szybkie i proste desery :)
oto moje kilka:
1.Pyszna pianka
składniki:
galaretka truskawkowa
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
śmietana kremowa 30%

przygotowanie:
truskawki oczyścić lub trochę odmrozić dodać cukru i zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Po lekkim schłodzeniu połączyć z truskawkami i schłodzić. Ubić śmietanę (można trochę zostawić do dekoracji) połączyć z tężejącą się masą truskawkową. Przełożyć do pucharków udekorować bitą śmietaną i owocami.

2. koktajl
składniki:
ok. 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
cukier
0,5 l lody waniliowe lub śmietankowe
szklanka mleka

przygotowanie:
truskawki oczyścić lub trochę odmrozić i zmiksować z cukrem do smaku do tego dodać lody ok. 0,5 l (proporcje do smaku) i dodać mleko.
Smacznego

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 10:03 am ]
Lekki deser śmietankowo-czekoladowy

Składniki (na 2 pucharki)

- 250 gram jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe serka homogenizowanego albo twarogu mielonego aksamitnego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki słodziku
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Do gorącej wody dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj. Odstaw aby trochę ostygła.
2. Jogurt, serek i słodzik miksuj przez około 2 minuty aż masa stanie się kremowa i lekko puszysta.
3. Do powstałej masy dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj.
4. Wlej rozlej do naczyń białą masę i odstaw do lodówki na 10 minut żeby lekko stężała.
5. Do pozostałej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wylej kakaową masę na białą.



[ Dodano: Czw Mar 15, 2012 1:26 pm ]
SŁONECZNY DESER
składniki:
puszka brzoskwiń
400ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym
4 łyżki cukru pudru
sok z całej cytryny
szklanka śmietany kremówki + zagęstnik do śmietany
3 łyżki zrumienionych płatków migdałowych lub cokolwiek na co macie ochotę



Wyjęte z soku brzoskwinie odsączamy, kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę. Serek, cukier, sok z cytryny ubijamy malakserem na jednolitą masę. Oddzielnie ubijamy śmietanę dodając zagęstnik do śmietany i łączymy z serkiem. Całość ucieramy by krem miał jednolitą konsystencję.
Krem i części brzoskwiń wkładamy na przemian niezbyt dużymi warstwami w wysokich szklankach. Pucharki wstawiamy do lodówki na 30 min. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.




TRUSKAWKI W KREMIE
składniki:
400ml jogurtu naturalnego
galaretka o smaku truskawkowym
40dag średnich truskawek
szklanka wrzącej wody

W szklance wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wychłodzenia. Jogurt ubijamy w malakserze a gdy się spieni powoli dodajemy schłodzoną galaretkę. Całość ubijamy, aż powstanie jednolita masa, którą przekładamy do pucharków. Do tężejącej masy wciskamy czubkami do góry truskawki. Odstawiamy do wychłodzenia i podajemy z bitą śmietaną lub polane truskawkowym sosem.


liska - Sro Mar 28, 2012 4:18 pm

Ja często robię taki oto mus czekoladowy:

Składniki:
· 200 g gorzkiej czekolady
· 4 jajka
· 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
· 1/3 szklanki cukru pudru
· ¼ szklanki mleka
· 1 łyżka cukru z wanilią
· szczypta soli
Dodatkowo:
· 100 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
· wiórki czekolady


Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

Frezja1980 - Sro Mar 28, 2012 5:30 pm

deser dla leniwych :smile: przepis na opakowaniu

taja - Pią Mar 30, 2012 6:46 pm

ja podzielę się naszym ulubionym deserem :) wybieram duże formaty, jak robić to robić :)
przepis na cała tortownicę :)

Sernik na zimno z brzoskwiniami :)

-1/2 kostki margaryny
-1/4 szklanki cukru pudru
-cukier waniliowy
-2 żółtka
-3/4 kg mielonego twarogu (ja używam serka homogenizowanego waniliowego z biedronki)
-łyzka żelatyny
-1/2 szklanki mleka
-galaretka brzoskwiniowa
-4 brzoskwinie (używam z puszki, całą puszkę)
-15 dag biszkoptów (do wyłożenia tortownicy)
-3-4 mandarynki

Miekką margarynę ubij mikserem z cukrami i żółtkami na puszystą masę.
dodać twaróg, miksować
żelatynę rozpuścic w podgrzanym mleku, przestudzić
przygotować galaretkę w między czasie, dodając tylko ok 0,4 l wody
brzoskwinie drobno pokroić
do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać
do masy dodać brzoskwinie, wymieszać
dno tortownicy wyłozyc biszkoptami, wyłożyć masę serową
wstawić do lodówki, aby stęzała
ułozyc na wierzchu mandarynke, zalać galaretką

wstawic do lodówki i cierpliwie czekac na całkowite stężenie

to absolutnie nasz ulubiony deser, robi się go na prawde chwilkę !!

tred102 - Nie Sty 13, 2013 10:26 am

Składniki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
5 tabletek stevii (np. SteviGold)- zastapilam miodem
miseczka malin mrożonych-borowki
kropelki czekoladowe do dekoracji-zamiast tego jogurt z miodem i borowki
Kaszę przepłukać pod wodą, wrzucić do wrzątku ze stevią i gotować ok. 30 minut, dolewać wody jeśli będzie potrzeba. Maliny wyciągnąć wcześniej lub wsadzić na kilkanaście sekund do mikrofalówki, żeby puściły sok. Ugotowaną kaszę przekładać do szklanek robiąc warstwy z malin. Na górę sypnąć trochę czekoladowych kropelek.

Smacznego!

PaulaNR - Czw Lut 14, 2013 10:42 pm

A ode mnie łapcie szybki i prosty przepis na pyszne francuskie koperty z czekoladą :)

Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego
- tabliczka czekolady gorzkiej 90g

Sposób przygotowania:
Ciasto rozkładamy, kroimy w małe kwadraty. Na środek każdego kładziemy jedną kostkę czekolady. Zaklejamy ciasto na krzyż. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Mi się te koperty otworzyły podczas pieczenia, ale widocznie za słabo skleiłam ciasto.

rod321 - Wto Lut 19, 2013 1:45 pm

a mi smaka robicie tymi przepisami mniam
barbarikus - Wto Lut 19, 2013 6:08 pm

Totalnego, ide wypróbowac któryś z tych przepisów :)
pauigi - Sro Lut 20, 2013 9:35 pm

Ja dzisiaj robiłam kokosanki :) Pyszne, delikatne, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, niebo w gębie!

Składniki
4 białka
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać cukier. Wsypać wiórki kokosowe, wlać sok z cytryny i wymieszać. Można odstawić na parę minut aby masa zgęstniała. Formować ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 150`C z termoobiegiem.

Smacznego! :)

Ewa_Ewi - Sro Lut 20, 2013 10:21 pm

taja napisał/a:
Sernik na zimno
moj przepis - najszybszy. pycha!
- 1kg serka homo (naturalny lub najlepiej waniliowy). najbardziej sie oplaca kupic duzy, we wiaderku
- 3 galaretki owocowe
- biszkopty lub herbatniki
- owoce (dowolne np. brzoskwinie z puszki)
- cukier wanilinowy (jesli uzywamy naturalnego serka homo). ciekawostka -to co uzywamy to cukier wanilinowy a nie tak jak wszyscy mowia "waniliowy" - sprawdzicie na opakowaniu ;)

Wylozyc blache lub tortownice herbatnikami lub biszkoptami. Przygotowa galaretke - rozpuscic w polowie wody, czyli jak mamy 2 galaretki i powinnismy rozpuscic w 1 l wody to rozpuszczamy je w 0,5 l. Jak przestygna zmiksowac je z serkiem homo. Odstawic. Jak sie bedzie "bujalo" (troche stezeje) wlac do formy (powoli, inaczej ciastka "pojda" do gory). na to wylozyc owoce. wstawic do lodowki. jak to ciasto troche stezeje przygotowac trzecia galaretke (w normalnej ilosci wody). Po ostudzeniu wylac na ciasto i wlozyc do lodowki. jak stezeje mozna jesc :)

M4rcysi4 - Czw Lut 21, 2013 10:57 am

Ewa_Ewi napisał/a:
ciekawostka -to co uzywamy to cukier wanilinowy a nie tak jak wszyscy mowia "waniliowy" - sprawdzicie na opakowaniu ;)

No to czego kto używa jest akurat zależne od niego. W sklepach jest zarówno cukier waniLINowy jak i waniLIOwy. Cukier wanilinowy jest tańszym i bardziej dostępnym zamiennikiem waniliowego i nie ma nic wspólnego z samą wanilią.
To samo zaczyna dotyczyć powoli serków/jogurtów. Też zaczynają być opisywane jako wanilinowe, a nie waniliowe, bo i tu powtórzę nie mają nic wspólnego z wanilią i ktoś się w końcu na producentów zdenerwował, bo to czyste kłamstwo :wink:

Ewa_Ewi - Czw Lut 21, 2013 1:03 pm

ja mowiac szczerze waniliowego chyba jeszcze nie widzialam. Nawet google uparcie pokazuje jedynie wanilinowy...
M4rcysi4 - Czw Lut 21, 2013 2:40 pm

Bo te głównie są w sklepach ze zdrową/bio żywnością (nota bene droższą) lub dobrych sklepach spożywczych.
Swoją drogą ja proponuję takowe rozwiązanie: http://artkulinaria.pl/ma...ukier-waniliowy ;)

Cytat:
Nawet google uparcie pokazuje jedynie wanilinowy...

Tu po prostu trzeba wpisać nie cukier waniliowy tylko "cukier z prawdziwą wanilią" :wink:

Jeszcze dodam, że to działa nie tylko w dziale jogurtów, ale wszystkiego, co ma smak lub pochodną wanilii. Lody waniliowe nie bez powodu mają różne ceny. Te droższe mają prawdziwą wanilię (widać jej ciemne kawałki jak tu ), te tańsze - aromat.

artisticzoom - Czw Lut 21, 2013 5:08 pm

No to podzielę się z Wami, moim autorskim przepisem.
najlepsze ciasto na swiecie, oczywiscie wg tych co jedli - ale nei wiem czy mówili szczerze, czy ze strachu, wiec musicie spróbować sami :)

Proste ciasto owsiane z malinami i płatkami migdałowymi ---> przepis http://www.artisticzoom.p...ita-kulinarnie/

Juska - Czw Maj 09, 2013 11:45 am

A ja ostatnio ponownie przyrządzałam mus czekoladowy. Jest lekki, przepyszny i wszyscy domagają się powtórki z rozrywki :)
Szczegółowy przepis na moim blogu :) http://paranojepodniebien...zekoladowy.html

A zdjęcie tutaj:

dred - Pon Wrz 09, 2013 2:14 pm

Ptasie mleczko

POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

malala - Czw Lut 26, 2015 1:30 pm

mój ulubiony to mus malinowy z lodami waniliowymi.
Potrzebne są tylko mrożone maliny, tyle ile wynosi pojemność kubka w którym chcemy potem jeść. łyżeczka cukru, oraz wspomniane lody waniliowe.
Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się malin i połączenia się z cukrem. Gotowy mus przelewamy do wcześniej przygotowanego kubeczka. Dodajemy lody waniliowe. Dla urozmaicenia możemy polać bitą śmietana i posypać płatkami czekoladowymi.
Smacznego. Niech nie pójdzie w biodra :)

DarekAlma - Sro Mar 11, 2015 9:25 am

Przepis na deser hawajski haupia

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki wody lub mleka
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
garść płatków kokosowych (do przystrojenia)
Sposób przygotowania:

Wymieszaj 1/2 szklanki wody lub mleka ze skrobią kukurydzianą. Odstaw na bok.
Doprowadź mleko kokosowe, cukier i szklankę wody do wrzenia gotując na dużym ogniu.
Wlej mieszankę skrobi do wrzącego mleka kokosowego i podgrzewaj, mieszając co jakiś czas (unikaj powstania grudek) i gotuj chwilę, aż całość zgęstnieje.
Kiedy mieszanina będzie gładka i gęsta wlej ją do naczynia (najlepiej dość płaskiego).
Schłodź do temperatury pokojowej, a następnie umieść naczynie w lodówce na około godzinę.
Haupię podawaj dobrze schłodzoną, pokrojoną w kwadraty i posypaną płatkami kokosowymi.

Aldonka - Pią Mar 13, 2015 1:50 pm

Ja ostatnio przyrządziłam Muzyczną tartę z likierem czekoladowym ( taka nazwa).
Tutaj jest cały przepis:
http://wkuchnizwedlem.wed...em-czekoladowym

Jedno z lepszych ciast jakie w ostatnim czasie zrobiłam. Dodam, że troche leniuch ze mnie oraz szukam raczej szybkich oraz prostych ciast. Które jednocześnie byłyby smaczne. Przepis spełnia te dwa warunki w 100%.
Składniki to:
300 g czekolady gorzkiej E.Wedel
30 g kakao ciemne E.Wedel
150-200ml Likieru Czekoladowego Chopin
5 jajek
120 g cukru pudru
180 g masła
40 g mąki pszennej
Do dekoracji: owoc marakui lub lody waniliowe

Ciasto ma głęboki, czekoladowy smak. Likier natomiast dodaje mu pikanterii .

ZenonF - Wto Mar 17, 2015 4:32 pm

KOKOSOWY DESER Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)

600 ml mleczka kokosowego (przepis)
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki jagód goji
1,5 szklanki malin
2 płaskie łyżeczki agar-agar (zamiennik żelatyny)
1-2 łyżki ksylitolu lub miodu

PRZYGOTOWANIE:

Wiórki kokosowe lekko uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i odłożyć na bok. W szklance wymieszać agar z dwoma łyżkami wody. W rondlu zagrzać mleko kokosowe, dodać ksylitol lub miód, do smaku. Tuż przed zagotowaniem do mleka dodać rozpuszczony agar, dokładnie mieszając gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać uprażone wiórki i jagody goji, wymieszać.

Do przygotowanych szklanek lub pucharków wlać masę. Stopniowo dokładać maliny, tak by wraz z masą zastygały na różnej głębokości. Na koniec dołożyć ostatnie maliny, tak by zostały na powierzchni. Po wystudzeniu pucharki wstawić do lodówki, po 30 minutach desery będą gotowe.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group