Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Domowe wędlinki i pieczenie

Cicia - Nie Lip 15, 2012 8:43 pm
Temat postu: Domowe wędlinki i pieczenie
Witam, chciałam się dowiedzieć czy któraś z Was ma może jakieś fajny przepisy na domowe wędliny lub pieczenie. Postanowiłam, że zamiast kupować cały czas te sklepowe raz na jakiś czas zrobię jakąś sama :)
justine81 - Nie Lip 15, 2012 10:05 pm

Cicia, ja robię tak:
Kilogram szynki, karkówki albo schabu (bez kości oczywiście) szpikuję najpierw ząbkami czosnku - jeśli ząbki są duże to je przecinam wzdłuż. Szpikowanie polega na tym, że nakłuwam mięsko nożem i w dziurki wpycham tam czosnek.
Potem przygotowuję marynatę (chyba tak to się nazywa :) ), na którą składa się trochę oliwy, ze 2-3 ziarenka jałowca (rozgniecione), wsypuję też trochę ziół, co akurat mam pod ręką, mogą być prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, co lubisz. Dodaję trochę musztardy i słodkiego sosu chili Tao Tao (ale to jest niekonieczne, ja go po prostu bardzo lubię i często go dorzucam tam gdzie inni by go nie dodali, możesz dodać trochę ketchupu zamiast sosu). Jeśli akurat mam w domu to wsypuję też trochę gotowej marynaty do mięs Kamisu.
Smaruję mięso marynatą, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, czasem na całą dobę.
Mięsko wrzucam do rękawa, który koniecznie trzeba trochę nakłuć.
Piekę w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu przez ok. 1 - 1,5 godziny (sprawdzam po jakiejś godzince czy już jest gotowa)
Jeśli mięso ma służyć jako wędlina to radzę nie próbować go kroić przed wystygnięciem, bo może się rozwalić.
Powodzenia :D

MalaJu - Nie Lip 15, 2012 10:12 pm

Moja marynata to oliwa, ostra musztarda dijon, papryka słodka, syrop klonowy, przyprawa Delikat (odrobina), pieprz czosnkowy i zioła. Czasem nieco soli.
A reszta j.w.

Saraa - Pon Lip 16, 2012 10:35 am

justine81,

Muszę wypróbować.

A może jakiś przepis na dobry pasztet ?? ;)

justine81 - Pon Lip 16, 2012 11:19 am

Saraa, na Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html
Wyszedł super :) tylko zamiast prawdziwków dałam inne grzybki, chyba borowiki + trochę suszonych pieczarek. Przepis jest na dość dużą porcję - mi wyszły 2 małe wąskie foremki + jedna długa wąska.
Następnym razem zrobię wariacje na temat, do jednej foremki dodam pokrojone oliwki a do drugiej może paprykę, trzecia będzie standardowa :)

Cicia - Wto Lip 17, 2012 8:33 pm

Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś?
poison_moon - Wto Lip 17, 2012 9:20 pm

Cicia napisał/a:
boje się ze zrobi się z byt sucha.


Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny :)

risonia - Wto Lip 17, 2012 9:45 pm

My robimy własne wyroby u mojego M w domu dwa razy do roku czasem trzy , szynki , kiełbasy Ja osobiście w domu robię roladę z brzucha pieczoną w foli i pasztet z królika bo mamy swoje :)
niesia2708 - Sro Lip 18, 2012 6:12 am

Ja najpierw podsmażam mięso chwilę na patelni. I piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Jak jest miekkie to odkrywam naczynie,żeby mięso się trochę przypiekło.

Saraa - Czw Sie 16, 2012 4:21 pm

justine81 napisał/a:
Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html


koniecznie go wypróbuję. Dzięki :)

Blue_Sky - Pią Sie 17, 2012 11:30 am

Saraa napisał/a:
justine81,

Muszę wypróbować.

A może jakiś przepis na dobry pasztet ?? ;)


ja uwielbiam pasztet z królika, kupuje całego królika dodaję warzywa i wątróbkę, ulkubione przyprawy i jest boski :)

taja - Nie Sie 19, 2012 6:03 pm

poison_moon napisał/a:
Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny


ahhhhaaa..... teraz juz wiem jak robić :) ja chętnie dowiem sie jeszcze która z Was co poleca, ja uwielbiam domowe wędlinki !!

espina - Pon Sie 20, 2012 10:20 am

ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego :D

taja - Pon Sie 20, 2012 10:32 am

espina, a przykrywasz to ?
espina - Pon Sie 20, 2012 12:35 pm

taja napisał/a:
espina, a przykrywasz to ?


nie, bez przykrycia

Cicia - Pon Sie 20, 2012 4:26 pm

Ja dzisiaj zrobiłam najprostszą jaką się da i powiem Wam, że wyszła przepyszna :D Kupiłam 1 kg mięska mielonego z szynki. Dodałam o do niego przyprawy typu: sól, pieprz, czosnek i czerwona papryka w proszku. Skroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na masełku. Dorzuciłam ją razem z 2 jajkami do mięska. Skroiłam w maleńkie kwadraciki paprykę i wyrobiłam wszystko z mięsem jak na kotlety mielone. Potem wszystko do keksówki i do pieca nagrzanego do 220 stopni i na godzinę do piekarnika. OK 10 min przed końcem odlałam z foremki wszystkie powstałe soki podczas pieczenia. Po ostudzeniu pycha. Po nocy w lodowce będzie jeszcze lepsza.
taja - Pon Sie 20, 2012 4:29 pm

Cicia, jutro robię :) a da się takie mięsko pokroić ??
Cicia - Pon Sie 20, 2012 4:36 pm

Po nocy w lodowce to bez problemu :) Ja jak wyjęłam je z piekarnika to zaraz nożem objechałam foremkę dookoła póki mięsko było jeszcze elastyczne i później bez problemu mi z niej wyskoczyło. Zapomniałam napisać ze posmarowałam je cienką warstwa ketchupu.
Kalanchoe - Pon Sie 20, 2012 10:08 pm

Ale wątek! Aż narobiłyście mi chęci! Po wypłacie kupię mięcho i zaszaleje z moim piekarniczkiem ;D
kumo - Czw Sty 09, 2014 5:15 pm

najlepszy jest indyk z rekawa w szałwii i wędzonki własnej roboty
ithanielle - Wto Sty 14, 2014 4:27 pm

espina napisał/a:
ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego :D


Mam ten sam przepis :)

Tylko ja zanim obsypię schab solą, obsypuję go ziołem prowansalskim, natomiast po wypieczeniu i zdjęciu skorupy smaruję musztardą sarepską i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika.

Nigdy nie wyszedł suchy :)

sabina789 - Wto Kwi 29, 2014 5:48 pm

My kupiliśmy sobie dodamy szynkowar i w nim robimy domowe szyneczki

Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek

irila - Pon Paź 26, 2015 1:22 pm

Najlepsza własna jaką jadłam to schab dojrzewający :)
Forever - Wto Lis 24, 2015 1:30 pm

A moaj mama piecze schab z masłem i rozmarynem, a wcześniej moczy go w mleku.
Pyszności!

Japp - Pią Cze 29, 2018 11:29 am

Szukam przepisu na kaszanke domową i pasztetową :)
PaulaPaula - Sro Paź 24, 2018 10:53 am

Polecam pasztet z cukini, no może nie wędlinka ale smak nieziemski smacznie i zdrowo :)
mlekoo55 - Pią Lis 16, 2018 11:31 am

Pasztet z cukini całkiem niezły. Spróbuj także kiedyś z żurawiną również wyborny !
anastazial - Sob Gru 01, 2018 4:59 pm

Cicia napisał/a:
Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś?


Żeby się nie zrobiła zbyt sucha to nie wolno jej piec zbyt długo.

Maliciousyjo - Czw Lut 25, 2021 8:37 am

Moja mama robi takie pieczenie :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group