|
Forum Weselne miasta Łodzi Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim |
|
Kuchnia - Domowe wędlinki i pieczenie
Cicia - Nie Lip 15, 2012 8:43 pm Temat postu: Domowe wędlinki i pieczenie Witam, chciałam się dowiedzieć czy któraś z Was ma może jakieś fajny przepisy na domowe wędliny lub pieczenie. Postanowiłam, że zamiast kupować cały czas te sklepowe raz na jakiś czas zrobię jakąś sama
justine81 - Nie Lip 15, 2012 10:05 pm
Cicia, ja robię tak:
Kilogram szynki, karkówki albo schabu (bez kości oczywiście) szpikuję najpierw ząbkami czosnku - jeśli ząbki są duże to je przecinam wzdłuż. Szpikowanie polega na tym, że nakłuwam mięsko nożem i w dziurki wpycham tam czosnek.
Potem przygotowuję marynatę (chyba tak to się nazywa ), na którą składa się trochę oliwy, ze 2-3 ziarenka jałowca (rozgniecione), wsypuję też trochę ziół, co akurat mam pod ręką, mogą być prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, co lubisz. Dodaję trochę musztardy i słodkiego sosu chili Tao Tao (ale to jest niekonieczne, ja go po prostu bardzo lubię i często go dorzucam tam gdzie inni by go nie dodali, możesz dodać trochę ketchupu zamiast sosu). Jeśli akurat mam w domu to wsypuję też trochę gotowej marynaty do mięs Kamisu.
Smaruję mięso marynatą, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, czasem na całą dobę.
Mięsko wrzucam do rękawa, który koniecznie trzeba trochę nakłuć.
Piekę w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu przez ok. 1 - 1,5 godziny (sprawdzam po jakiejś godzince czy już jest gotowa)
Jeśli mięso ma służyć jako wędlina to radzę nie próbować go kroić przed wystygnięciem, bo może się rozwalić.
Powodzenia
MalaJu - Nie Lip 15, 2012 10:12 pm
Moja marynata to oliwa, ostra musztarda dijon, papryka słodka, syrop klonowy, przyprawa Delikat (odrobina), pieprz czosnkowy i zioła. Czasem nieco soli.
A reszta j.w.
Saraa - Pon Lip 16, 2012 10:35 am
justine81,
Muszę wypróbować.
A może jakiś przepis na dobry pasztet
justine81 - Pon Lip 16, 2012 11:19 am
Saraa, na Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html
Wyszedł super tylko zamiast prawdziwków dałam inne grzybki, chyba borowiki + trochę suszonych pieczarek. Przepis jest na dość dużą porcję - mi wyszły 2 małe wąskie foremki + jedna długa wąska.
Następnym razem zrobię wariacje na temat, do jednej foremki dodam pokrojone oliwki a do drugiej może paprykę, trzecia będzie standardowa
Cicia - Wto Lip 17, 2012 8:33 pm
Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś?
poison_moon - Wto Lip 17, 2012 9:20 pm
Cicia napisał/a: | boje się ze zrobi się z byt sucha. |
Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny
risonia - Wto Lip 17, 2012 9:45 pm
My robimy własne wyroby u mojego M w domu dwa razy do roku czasem trzy , szynki , kiełbasy Ja osobiście w domu robię roladę z brzucha pieczoną w foli i pasztet z królika bo mamy swoje
niesia2708 - Sro Lip 18, 2012 6:12 am
Ja najpierw podsmażam mięso chwilę na patelni. I piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Jak jest miekkie to odkrywam naczynie,żeby mięso się trochę przypiekło.
Saraa - Czw Sie 16, 2012 4:21 pm
koniecznie go wypróbuję. Dzięki
Blue_Sky - Pią Sie 17, 2012 11:30 am
Saraa napisał/a: | justine81,
Muszę wypróbować.
A może jakiś przepis na dobry pasztet |
ja uwielbiam pasztet z królika, kupuje całego królika dodaję warzywa i wątróbkę, ulkubione przyprawy i jest boski
taja - Nie Sie 19, 2012 6:03 pm
poison_moon napisał/a: | Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny |
ahhhhaaa..... teraz juz wiem jak robić ja chętnie dowiem sie jeszcze która z Was co poleca, ja uwielbiam domowe wędlinki
espina - Pon Sie 20, 2012 10:20 am
ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego
taja - Pon Sie 20, 2012 10:32 am
espina, a przykrywasz to ?
espina - Pon Sie 20, 2012 12:35 pm
taja napisał/a: | espina, a przykrywasz to ? |
nie, bez przykrycia
Cicia - Pon Sie 20, 2012 4:26 pm
Ja dzisiaj zrobiłam najprostszą jaką się da i powiem Wam, że wyszła przepyszna Kupiłam 1 kg mięska mielonego z szynki. Dodałam o do niego przyprawy typu: sól, pieprz, czosnek i czerwona papryka w proszku. Skroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na masełku. Dorzuciłam ją razem z 2 jajkami do mięska. Skroiłam w maleńkie kwadraciki paprykę i wyrobiłam wszystko z mięsem jak na kotlety mielone. Potem wszystko do keksówki i do pieca nagrzanego do 220 stopni i na godzinę do piekarnika. OK 10 min przed końcem odlałam z foremki wszystkie powstałe soki podczas pieczenia. Po ostudzeniu pycha. Po nocy w lodowce będzie jeszcze lepsza.
taja - Pon Sie 20, 2012 4:29 pm
Cicia, jutro robię a da się takie mięsko pokroić
Cicia - Pon Sie 20, 2012 4:36 pm
Po nocy w lodowce to bez problemu Ja jak wyjęłam je z piekarnika to zaraz nożem objechałam foremkę dookoła póki mięsko było jeszcze elastyczne i później bez problemu mi z niej wyskoczyło. Zapomniałam napisać ze posmarowałam je cienką warstwa ketchupu.
Kalanchoe - Pon Sie 20, 2012 10:08 pm
Ale wątek! Aż narobiłyście mi chęci! Po wypłacie kupię mięcho i zaszaleje z moim piekarniczkiem
kumo - Czw Sty 09, 2014 5:15 pm
najlepszy jest indyk z rekawa w szałwii i wędzonki własnej roboty
ithanielle - Wto Sty 14, 2014 4:27 pm
espina napisał/a: | ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego |
Mam ten sam przepis
Tylko ja zanim obsypię schab solą, obsypuję go ziołem prowansalskim, natomiast po wypieczeniu i zdjęciu skorupy smaruję musztardą sarepską i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Nigdy nie wyszedł suchy
sabina789 - Wto Kwi 29, 2014 5:48 pm
My kupiliśmy sobie dodamy szynkowar i w nim robimy domowe szyneczki
Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek
irila - Pon Paź 26, 2015 1:22 pm
Najlepsza własna jaką jadłam to schab dojrzewający
Forever - Wto Lis 24, 2015 1:30 pm
A moaj mama piecze schab z masłem i rozmarynem, a wcześniej moczy go w mleku.
Pyszności!
Japp - Pią Cze 29, 2018 11:29 am
Szukam przepisu na kaszanke domową i pasztetową
PaulaPaula - Sro Paź 24, 2018 10:53 am
Polecam pasztet z cukini, no może nie wędlinka ale smak nieziemski smacznie i zdrowo
mlekoo55 - Pią Lis 16, 2018 11:31 am
Pasztet z cukini całkiem niezły. Spróbuj także kiedyś z żurawiną również wyborny !
anastazial - Sob Gru 01, 2018 4:59 pm
Cicia napisał/a: | Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś? |
Żeby się nie zrobiła zbyt sucha to nie wolno jej piec zbyt długo.
Maliciousyjo - Czw Lut 25, 2021 8:37 am
Moja mama robi takie pieczenie
|
|