|
Forum Weselne miasta Łodzi Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim |
|
Kuchnia - Mrożonki - czy mrozicie warzywa i owoce na zimę?
justine81 - Sro Paź 24, 2012 2:40 pm Temat postu: Mrożonki - czy mrozicie warzywa i owoce na zimę? Nie znalazłam tematu o mrożonkach a bardzo jestem ciekawa czy mrozicie coś na zimę.
Ja właśnie zakończyłam produkcję bazy pod leczo i zapakowałam nią pół zamrażalnika.
Teraz zastanawiam się nad dynią, mroziłyście ją może? Jeśli tak to w jakiej postaci? W kosteczkę a może puree? Chciałabym móc z niej zrobić później zupę krem albo placuszki.
Jeszcze myślę o cukinii albo o kabaczku ale nie wiem jak to wszystko zmieszczę do zamrażalnika
Prowansja - Sro Paź 24, 2012 3:22 pm
justine81 napisał/a: | Jeszcze myślę o cukinii albo o kabaczku |
W sumie mogłabym też zamrozić bo w tym roku zimą w Carrefourze kosztowała 17zł za kilo aż byłam w szoku. Mnie ostatnio udało się kupić na rynku ogromniasty kalafior i brokuł po 2zł sztuka to też pokroiłam i zamroziłam ale generalnie mam małą zamrażarkę i dużo tam nie zmieszczę.
Karola5 - Sro Paź 24, 2012 3:36 pm
Ja kiedyś mroziłam owoce, ale teraz mi się nie chce za bardzo...
Deco-Strefa - Sro Paź 24, 2012 4:31 pm
justine81, u nas tez co roku zamrażalnik załadowany bazą pod leczo właśnie
Dynię tez mroziłam, jak Antoni był troszkę młodszy: kroiłam w kostkę i dzieliłam na porcje (mniej więcej na jedną zupę-krem).
Kalafior i brokuł też się znajdzie.
I pokrojone ogórki na mizerię
Z owoców to w sumie chyba tylko maliny i agrest.
PositiveAga - Sro Paź 24, 2012 4:34 pm
ja mrożę kalafiory i brokuły. Dziele na różyczki i wsadzam do woreczka foliowego. Potem przy gotowaniu wrzucam na wrzątek i albo jem w całości albo miksuje na zupkę
i jeszcze mam w pudełeczku pokrojony zamrożony koperek
Prowansja - Sro Paź 24, 2012 7:53 pm
PositiveAga napisał/a: | jeszcze mam w pudełeczku pokrojony zamrożony koperek |
ja też, jest o wiele lepszy niż suszony
justine81 - Sro Paź 24, 2012 9:36 pm
Deco-Strefa napisał/a: | Dynię tez mroziłam, jak Antoni był troszkę młodszy: kroiłam w kostkę i dzieliłam na porcje (mniej więcej na jedną zupę-krem). |
No właśnie, też tak chcę zrobić, będzie i na zupkę dla nas i dla Młodego
Stokrotka812 - Czw Paź 25, 2012 12:07 pm
Cytat: | Deco-Strefa napisał/a:
Dynię tez mroziłam, jak Antoni był troszkę młodszy: kroiłam w kostkę i dzieliłam na porcje (mniej więcej na jedną zupę-krem).
No właśnie, też tak chcę zrobić, będzie i na zupkę dla nas i dla Młodego
_________________ | Ja tez dynię w ten sam sposób zamroziłam i jeszcze marchewkę. Mniej więcej na taka porcję na 2 dni.
Klaudynka - Czw Paź 25, 2012 1:40 pm
PositiveAga napisał/a: | i jeszcze mam w pudełeczku pokrojony zamrożony koperek | pietruszkę również:-)
Oprócz tego mrożę śliwki z działki które wcześniej dryluję i rozdzielam do woreczków. Na kompot w zimie jak znalazł.
marciami - Czw Paź 25, 2012 3:43 pm
ja mam wiśnie zamrożone, a teraz dostałam od dziadka z ogródka po woreczku własnej marchewki, pora, selera i pietruszki do mrożenia. Będzie w sam raz na rosół zimą Mamy też kilka pęczków szparagów.
muszę jeszcze koperek zamrozić. I myślę nad kalafiorem i brokułami. Może w sobotę jeszcze dostanę jakieś dobre to sobie pomrożę.
słonko - Czw Paź 25, 2012 6:49 pm
Ja w tym roku tylko truskawki zdążyłam w czas, bo miałam BARDZO busy lato, ale w przyszłym roku na pewno dużo więcej pomrożę
Suelen - Sob Paź 27, 2012 10:17 pm
Ja mam zamrożone chyba ze 3 woreczki z truskawkami, jeden malinami oraz warzywa.
Mam warzywa od cioci ze wsi, nie pryskane, wyrosły dla Natka. Pokrojone, zmrożone i przełożone do woreczka.
Dynia świetnie się mrozi
agacionek - Pon Lis 26, 2012 4:13 pm
Ja też mrożę koperek i pietruszkę, na czarną godzinę bo jest raczej zawsze dostępna w sklepach świeża i w miarę niskiej cenie.
W tym roku też nie miałam czasu, ale udało mi się zamrozić jagody, borówki i truskawski- uwielbiam do ciasta
A można z nich też zrobić pyszny koktaj i zimą czuje się powiew lata
rod321 - Wto Lut 19, 2013 1:45 pm
tak trzeba w zimie tez jeść warzywa
Juska - Czw Sty 23, 2014 9:59 pm
Czasami zdarza mi się mrozić Najczęściej świeży, młody koperek, którego kupuję kilka pęczków wiosną, siekam i wkładam do pudełek. Służy mi całą zimę, a czasami dłużej
Bardzo często mrożę też truskawki, które zimą lądują w naszym ulubionym kruchym cieście z truskawkami właśnie
Ale generalnie jakoś mrożenia nie planuję, tak jak kiedyś robiła to moja mama - w domu stała wielka zamrażarka i od wiosny, przez lato, po jesień zbierało się "zimne" zapasy
Julia_ja - Czw Sty 23, 2014 10:26 pm
Ojej, chyba jestem jakąś rekordzistką, bo ja mrożę:
- koperek i natkę pietruszki posiekane w pudełeczkach (a tak naprawdę w pudełkach. Bo to z około 40 pęczków kazde)
- seler obrany i pokrojony w ćwiartki
- por pokrojony na 3 lub 4 w zależności od wielkości
- liście od selera, bo pysznie smakują do rosołu
- lubczyk - całe liście
- mieszanka na jarzynową - w kosteczkę marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka zielona, fasolka żółta
- paczki fasolki szparagowej do ugotowania do obiadu
- bób w paczuszkach po 0,5 kg
- wiśnie wydrylowane po 0,5 kg
- truskawki po 0,5 kg
- jagody po garstce (mało ich mam, bo w sumie rzadko używam)
- śliwki połówki po 0,5 kg
Z pewnością o czymś jeszcze zapomniałam
Ilość może wynika z miłości do zdrowego gotowania. Mam własny ogród, więc letnie zbiory mrożę, żeby zimą nie kupować szprycowanych warzyw (oczywiście nie ze wszystkim się tak da)
agacionek - Pią Sty 24, 2014 7:15 pm
Julia_ja, to musisz mieć chyba jakąs osobną zamrażalkę, bo ja bym polowy nie zmieścila w moich dwóch szufladasz
Julia_ja - Sob Sty 25, 2014 12:30 am
agacionek, mam standardowe trzy szuflady w lodówce i jeszcze w piwnicy całą zamrażarkę wielkości lodówki
Dorota Rojek - Nie Gru 14, 2014 9:01 pm
Dziewczyny, czy dynię lub zupę krem z dyni można mrozić? Po sesjach zdjęciowych zostało mi sporo dyń, a jedyne co z niej lubię to zupa krem z dyni.
Muszkowa - Pon Gru 15, 2014 8:55 am
Myślę, że bez problemu można mrozić, bo przecież różnorakie zupy też się mrozi. Ja zmroziłam pure dyniowe w tym roku, bo robię z niego muffinki. Polecam, bo wychodzą pyszne!
Julia_ja - Pon Gru 15, 2014 12:10 pm
Oczywiście, że można. Polecam mrozić puree z dyni tak jak Muszkowa. Z puree łatwo zrobisz zupę krem
Terry - Pon Gru 15, 2014 12:26 pm
http://www.lajzawkuchni.p...m-mielonym.html
Spróbuj tego. To zawsze miła odmiana po zupie.
Nie używam dyni makaronowej, tylko zwykłą.
Dorota Rojek - Pon Gru 15, 2014 2:48 pm
Terry, dzięki wielkie...brzmi smacznie ta "odmiana"
Muszkowa, a możesz podać sprawdzony przepis na takie muffinki?
Muszkowa - Pon Gru 15, 2014 2:58 pm
Dorota Rojek, fajne, mięciutkie i wilgotne: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-dyniowe
mariika - Pią Sty 16, 2015 11:56 am
Tak, truskawki
zu_za - Czw Kwi 09, 2015 9:04 am
Ja mrożę truskawki takie miksowane z cukrem. I w sumie z owoców to jeszcze maliny mam, takie całe
Paloma - Pią Maj 15, 2015 12:32 am
Ja mroże zawsze jagody i grzyby, czasem zdarza się coś jeszcze, czasem ktoś z rodzinki podzieli się jakimiś rarytasami
Lawenda88 - Sro Cze 17, 2015 9:30 pm
Tak, mrożę warzywa a w dodatku wekuje je. To dobra alternatywa na długie miesiące zimowe, gdy niektóre warzywa są bardzo drogie.
pamcia23 - Pią Wrz 25, 2015 9:34 am
Ja mrożę. Tyle tylko, że szybko po zbiorach (mam własną działkę). Specjaliści często o tym piszą, że mrożone warzywa są tak samo dobre jak świeże.
szaorma - Pią Paź 09, 2015 1:26 pm
Ja czasami coś mrożę, ale zdarza mi się też kupować mrożone warzywa i owoce.
Forever - Czw Paź 15, 2015 4:30 pm
Blanszowana dynia przechowuje się tak dobrze jak szpinak. Ostatnio odkryłam też metodę mrożenia gruszek - pogotowuję przez 3 min, studzę - i już. Moja mam kłądła w słoiki, ale to zawsze jest dodatkowy cukier.
pre_Beatka - Pon Mar 05, 2018 9:39 am
Ja najczęściej mrożę truskawki, bo zazwyczaj moja mama ma ich sporo na grządkach i rozdaje swoim dzieciom. Poza tym groch, fasolkę i zioła np. koperek czy pietruszkę. To co dostanę od mamy w większych ilościach i jest z jej hodowli to zazwyczaj robię tak, żeby nic się nie zmarnowało, a żebym miała do tego dostęp zimą.
|
|