Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Silikonowe akcesoria kuchenne

Juska - Nie Sty 05, 2014 10:00 am
Temat postu: Silikonowe akcesoria kuchenne
Nie znalazłam takiego wątku na forum, więc zakładam osobiście ;) Używacie może jakichś silikonowych akcesoriów kuchennych? Chodzi mi głównie o formy do pieczenia. Posiadam dwie do wypieku ciast (w różnych kształtach) i mniejsze do babeczek. Wszystko fajnie i miło, bez konieczności smarowania foremek tłuszczem. Problem (przynajmniej u mnie) pojawia się, kiedy upieczone ciasto trzeba z tej formy wyjąć. Jeszcze ani razu nie udało mi się wyciągnąć ciasta bez uszkodzenia go - szczególny problem mam z babeczkami... A teraz jeszcze na święta dostałam piękną formę do wypieku ciasteczek w świątecznych kształtach i mam wrażenie, że im bardziej skomplikowana forma, tym większy problem z wyjęciem ciacha. Może coś robię źle, ale powiem szczerze, że kilka takich nieudanych podejść skutecznie zraziło mnie do korzystania z tych foremek. Leżą i zbierają kurz :P Macie jakieś patenty?
I jeszcze jedno. Czy któraś z Was ma silikonową stolnicę? Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą mojej tradycyjnej drewnianej, na właśnie silikonową. Pytanie do używających - nie ślizga się po blacie kuchennym?

Ale żeby nie było, że silikon całkowicie poległ w mojej kuchni, muszę przyznać, że dwie rzeczy zrewolucjonizowały moje gotowanie :) Szpatułka i pędzelek. Szczególnie bez tej pierwszej nie wyobrażam sobie pichcenia :)


M4rcysi4 - Nie Sty 05, 2014 1:02 pm

Ja kiedyś widziałam porównanie pędzelka silikonowego i z włosia w różnych przedziałach cenowych i zdecydowanie lepiej wypadł ten z włosia, ale tak naprawdę myślę, że każdy ma swoje preferencje :wink:

Swoją drogą też mnie interesuje jak się użytkuje stolnicę sylikonową. Choć ostatnio kupiłam już drewnianą dla męża pod choinkę :lol:

ewex - Nie Sty 05, 2014 3:32 pm

Ja posiadam foremki do babeczek i wyjmuje je z nich bez problemu, wystarczy lekko ścisnąć. Może twoje babki są lekko nie dopieczone i to powoduje, że się przyklejają.
tulipan87 - Nie Sty 05, 2014 3:34 pm

Juska, ja mam foremki silikonowe, jakieś zajączki czy inne owieczki pasujące na święta wielkanocne. Piekłam w nich już wiele razy i nigdy nie miałam problemów z wyjęciem ciasta. Ale zawsze wyjmowałam gorące, może o to chodzi :)
Pędzelek też mam, ale wkurza mnie niesamowicie. Ja wolę taki z włosiem.
A nad stolnicą też się zastanawiam, bo póki co nie posiadam żadnej :smile:

Hatifnatka - Nie Sty 05, 2014 3:43 pm

ja mam formę silikonową do muffinów i dwie keksówki. wszystko sprawuje się bardzo dobrze, nic nie przywiera.
Juska - Nie Sty 05, 2014 3:58 pm

No to nie wiem na czym polega mój problem, bo ewex, ciasto jest wypieczone i nie ma zakalca :) i zawsze wyjmuję je gorące, bo stygną na specjalnej kratce. Więc nie wiem :( Muszę to dopracować :)
aveugles - Nie Sty 05, 2014 8:09 pm

Ja wszystkie akcesoria kuchenne wymieniam na silikonowe, ponieważ są łatwiejsze w utrzymaniu
Juska - Nie Sty 05, 2014 8:59 pm

aveugles, chyba nie wszystkie się da ;)
niusia - Wto Sty 14, 2014 10:09 pm

O dobry temat :)
Na tę chwilę kupiłam silikonową formę na tarty i jestem zadowolona.
Przymierzam się do zakupu szpatułki, bo do drewnianej już się zraziłam...
tulipan87 napisał/a:
Pędzelek też mam, ale wkurza mnie niesamowicie. Ja wolę taki z włosiem.

Oj a to dlaczego?

Julia_ja - Sro Sty 15, 2014 1:26 am

Ja mam również pędzlek i szpatułkę i jestem zachwycona. Łatwiejsze użycie, nie rysuje i również łatwiejsze utrzymywanie w czystości.

Ostatnio kupiłam też foremki do muffinek, ale jeszcze nie piekłam.

A, zapomnialam, mam jeszcze foremki do lodu i są Świetne - przez duże Ś! Wyjmowanie lodu w każdej innej formie było koszmarem. Teraz rachu ciachu i już lód w szklankach. I w oryginalnych kształtach :]

Catylyn89 - Sro Sty 15, 2014 1:09 pm

Mam silikonowe foremki do muffinek i forme do keksów, takich szpatułek i pędzelków nie posiadam, ale mamy zamiar wraz z narzeczonym kupic

Chwilowo formy się sprawdzają keks można szybko wyciągnąć z formy i nic się nie kruszy :razz:

niusia - Sob Lut 01, 2014 1:13 pm

Julia_ja napisał/a:
...mam jeszcze foremki do lodu i są Świetne

Zgadzam się w 100%!

Polecam

ayu - Sob Lut 01, 2014 6:39 pm

Dziewczyny polecam stolnicę silikonową. Jest super :) Kupiłam na wybróbowanie taką z ikea. Ciasto się rewelacyjnie wałkuje - nie przywiera, tak jak na normalnej stolnicy. Czyści się ja bardzo łatwo. No i najważniejsze nie zajmuje dużo miejsca. Po zwinięciu w rulon - idealnie pasuje do szuflady. No i cena jest zachęcająca - 29,99 :)
szaraczarownica - Sob Lut 01, 2014 9:46 pm

ayu napisał/a:
Kupiłam na wybróbowanie taką z ikea

Bardzo szybko pęka i jest do wywalenia. Poza tym pod silikonowym wierzchem ma jakieś włókna, więc po tym co zobaczyłam, jak mi pękła (mojej mamie pękły już dwie) nie zaryzykowałabym wkładania jej do piekarnika.
Ja mam oprócz tej ikeowskiej jeszcze dwie. Jedna kupiona w Duce daaawno temu. Taka wielkości blachy. Niezła, ale już przeszła tłuszczem od ciągłego pieczenia i nijak nie chce się domyć. Nawet nie wiem dlaczego, próbowałam odmaczania, myć w zmywarce i nic. Drugą kupiłam w Tchibo, taką wielką czerwoną i jest super. Używam jej jako najzwyczajniejszej w świecie stolnicy. Nic się nie przesuwa, nic nie przywiera, raz na niej piekłam i też wszystko ok.

M4rcysi4 - Nie Lut 02, 2014 1:04 pm

Zaczynam żałować swojej drewnianej :> :P
ayu - Nie Lut 02, 2014 8:56 pm

szaraczarownica napisał/a:
Bardzo szybko pęka i jest do wywalenia. Poza tym pod silikonowym wierzchem ma jakieś włókna, więc po tym co zobaczyłam, jak mi pękła (mojej mamie pękły już dwie) nie zaryzykowałabym wkładania jej do piekarnika.

Widocznie ja za rzadko jej używam, bo na razie nic mi się z nią nie stało. Jestem zadowolona. Kupiłam z zamiarem wykorzystania jej zamiast drewnianej stolnicy - do piekarnika bym jej nie użyła. Zobaczymy w takim razie, co się z nią stanie za jakiś czas...

MadMar - Pią Lut 07, 2014 9:21 pm

mam stolnicę sylikonową z Ikea, przed rozłożeniem kropię lekko blat wodą, potem stolnica się nie ślizga. Jestem zadowolona, nic się z nią nie dzieje, a przy mojej mikroskopijnej kuchni jest idealna- chowam ją w szufladzie.
Z akcesoriów sylikonowych używam jeszcze szpatułki do wygraniania (nie wiem jak się nazywa) ale nie z Ikea, a tupperware- super rozwiązanie,
używam też pędzelka- miałam tradycyjny, ale mój mąż użył na gorącą patelnię smażąc naleśniki, bardzo się zdziwił jak mu się włosie spaliło :evil: kupiłam więc sylikonowy- używam do smarowania mięs, ciast itp. - łatwo się czyści, znosi wysoką temp (przydatne np podczas grillowania)

i nie wiem czy coś jeszcze mam sylikonowego, nie przychodzi mi już nic do głowy

ManaMana - Pią Kwi 11, 2014 8:56 pm

A taka łopatka do przemieszania na patelni sylikonowa się sprawdza?? Bo mi szkoda patelni rysować już którąś porysowałam mimo, że używam drewnianych przyborów.
cotumka - Czw Kwi 17, 2014 11:19 am

Ja mam silikonowe "łapki" kuchenne :D
Dostałam w prezencie na parapetówkę i przyznam szczerze, że sprawdzają się świetnie :smile:
Dodatkowo przez swoje nasycone kolory stanowią ozdobę w kuchni :smile:


sabina789 - Nie Kwi 27, 2014 5:55 pm

mufinki super są te silikonowe

Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek

mm08 - Pon Kwi 28, 2014 10:54 pm

Mam kilka silikonowych rzeczy w swojej kuchni.
Dużą formę do pieczenie z której jestem bardzo zadowolona.
Pędzelek sylikonowy także uważam za dużo lepszy niż standardowy. Ze zwykłego pędzelka wychodziła włosie :kwasny:
Foremki do lodów są także bardziej pomocne w kuchni, ale jednak jest zawsze problem, z ilością lodu ;) Z jednej foremki jest ok 12 "kostek" lodu, a jak dla mnie to stanowczo za mało jak na imprezkę ;)

kasiamango - Pią Cze 13, 2014 8:21 am

akcesoria nie używam, ale foremki jak najbardziej :) do tarty i babeczek - ogólnie jestem zadowolona
M4rcysi4 - Pią Cze 13, 2014 10:57 pm

Ja już wiem, że muszę zaopatrzyć się w łopatkę silikonową :]
Muszkowa - Nie Lis 16, 2014 9:47 am

Ja mam bardzo dużo akcesoriów silikonowych, a to za sprawą tego, że kupuję gazetę z przepisami na ciasta i desery i tam do każdego numer jest właśnie silikonowy dodatek. Bardzo fajna sprawa, mi się bardzo dobrze na nich pracuje.
Pędzelek też dużo bardziej wolę silikonowy, łatwiej go potem porządnie umyć.
Teraz się zastanawiam nad kupnem stolnicy i foremek do lodu, niby mało ich wychodzi, ale nie jesteśmy jakimiś lodożercami, więc powinno starczyć :wink:

alekul89 - Nie Lis 16, 2014 11:17 am

Po przeczytaniu tego wątku postanowiłam zakupić silikonową łopatkę i łapki :-)
xcomaa - Wto Lis 18, 2014 1:42 pm

daja rade :)
precious - Sro Paź 21, 2015 8:51 pm

mam silikonową stolnicę, ale boje się kupować foremek do pieczenia silikonowych, bo nie do końca jestem przekonana, że są zupełnie bezpieczne dla zdrowia :/
irila - Pon Paź 26, 2015 1:01 pm

Ten tzw. silikon jest palny, wiec w wysokich temperaturach może zacząć smierdzieć. Do użytku w kuchni powinno być ok.
polanik - Pią Lis 13, 2015 12:07 pm

jeśli jest dobry, to wytrzma
ZuzM - Nie Lis 15, 2015 1:49 pm

Mam sporo silikonowych akcesoriów - do pieczenia nie lubię za bardzo (czasem po pieczeniu jedzenie śmierdzi gumą paloną), natomiast wszelkiego rodzaju łopatki, trzepaczki, łapki, podkładki są naprawdę boskie!
cotumka - Wto Lis 17, 2015 9:34 pm

Ja niedawno kupilam foremki do lodu :smile: jakie bylo moje zdziwienie gdy okazalo sie, ze po wyjęciu z formy są w kształcie.... kieliszków do wodki :smile: i chyba takie jest prawidłowe przeznaczenie moich "foremek" :smile:

Forever - Wto Lis 24, 2015 1:25 pm

Silikonowe formy do lodu u mnie sprawdzały się dobrze, dopóki, zgodnie z zaleceniami Nigelli Lawson, nie postanowiłam zamrozić rosołu, żeby go potem dodawać do sosów. Chyba zachodzi jakaś reakcja, bo to potem śmierdzi gumą.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group