Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Przepisy na dania z kaszy

Juska - Wto Cze 09, 2015 11:27 am
Temat postu: Przepisy na dania z kaszy
Bardzo lubię kasze - rodzaju wszelakiego :)
Czy znacie jakieś fajne przepisy na wykorzystanie tego składnika? Mogą być dania na ciepło i zimno - sałatki mile widziane :)

asiaj2001 - Wto Cze 09, 2015 12:28 pm

TRUSKAWKOWY KOKTAJL

Składniki:
kasza jaglana ugotowana na sypko (ok. 5 łyżek)
truskawki (spora garść)
woda lub mleko rośline (ryżowe, zbożowe, kokosowe, dowolne, 1/2-1 szklanki, wedle osobistych preferencji co do gęstości) lub jogurt, kefir co lubicie
ksylitol (lub miód, syrop klonowy do smaku)

Wykonanie:
Zmiksuj kaszę z mlekiem na gładką masę. Dodaj truskawki i zmiksuj krótko razem.
Gotowe!

Gotowanie kaszy:
Kasza 250g
Wrzątek
Naczynie do gotowania kaszy (najlepiej emaliowane)

Przepis:
Kaszę uprażyć na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć (uwaga - nie przypalić), następnie przelać ją niewielką ilością wrzątku, przepłukać i odlać wodę. Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (ok dwa razy więcej niż kaszy) i postawic na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak by wody parowało jak najmniej. Od tej pory kaszy nie należy już mieszać. Może się okazać że wody jest jednak za mało, należy wówczas dolać nieco wrzątku i gotować dalej jw.
Tak ugotowana kasza jest sypka i nadaje się do innych dań niż kasza ugotowana z nieco większą ilością wody, ktora byłaby zdecydowanie bardziej kleista.

czerpane z praktycznych nauk Ani Krasuckiej :)

Juska - Sro Cze 10, 2015 5:28 pm

asiaj2001, super :) Dzięki :D

Ja ostatnio oglądałam ABC gotowania z Marietą Marecką i podawała tam super prosty i szybki przepis na placki z kaszy.
Białą kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 i zostawiamy na noc. Rano miksujemy na papkę. Można doprawić solą i pieprzem, lub zrobić bazę do placków słodkich dodając na przykład miód.
Smażyć małe zgrabne placuszki na patelni. Można podawać z owocami, musami, lub wytrawnie.
Koniecznie muszę spróbować :)

asiaj2001 - Czw Cze 11, 2015 9:05 am

Juska, próbowałam to raz zrobić ale mi nie wyszło nie wiem czemu może kiepska kasza... było mnóstwo grudek i nie chciało się zmiksować...kiedyś spróbuje jeszcze raz


tu podaje ci link do blogu co wszystko jest z różnych kasz.... polecam
na pewno coś znajdziesz dla siebie
http://smakoterapia.blogspot.com/

Juska - Wto Sie 04, 2015 1:24 pm

Porwałam się na pierogi z kaszą jaglaną i grzybami leśnymi. W pierogarni, w której je jadłam kasza była bardzo miękka i bardziej przypominała pastę... Podejrzewam, że powinnam jakoś ją jeszcze "rozciapciać" :) Pomimo tego, wcale nie wyszło źle :)
Forever - Pon Wrz 21, 2015 1:52 pm

Fajne jest to, że z kaszy wychodzi ciekawe kaszotto - jak risotto. Kasza z warzywami, mięsem, serem smakuje wybornie. Ja ją dodatkowo doprawiam pomidorami. Super.
szaorma - Pią Paź 09, 2015 12:28 pm

Ja też czasami robię takie kaszotto, a jeszcze konkretniej pęczotto. Bardzo fajne przepisy na takie dania są na blogu Kwestia Smaku.
precious - Nie Paź 11, 2015 1:36 pm

np. placki z ugotowanej kaszy gryczanej. Dodajemy jajko, cebulkę, pieprz, sól, robimy masę i formujemy na patelni placuszki. Do usmażonych na oliwie placuszków podajemy sos grzybowy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group