Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - RYBY

strawberrytea - Czw Mar 09, 2006 12:18 pm
Temat postu: RYBY
Słuchajcie, ostatnio naszło mnie na ryby. A to dlatego że wreszcie wyszperałam parę fajnych przepisów. Wcześniej nie miałam pomysłu jak robić rybę - w panierce może się znudzić a pieczona z warzywami w folii tak nie bardzo mi smakuje.
Na forum mnm jest cały dział na temat ryb i stamtąd miałam przepis na rybkę. Wyszła po prostu świetnie!
Pozwolę sobie go tu skopiować, może się komuś przyda.

Ryba z białym winem

Bierzemy filet z dowolnej ryby, lekko obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek (ok. 1 minuty na stronie, ale obsmażanie w ogóle można pominąć.) Układamy filety na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej lekko skrapiamy oliwą. Filety można posolić albo posypać ziołami, przyprawą do ryb - co kto lubi.

Sos: na oliwę wrzucamy dwa-trzy zmiażdżone ząbki czosnku, wlewamy śmietanę, wrzucamy kawał sera pleśniowego, podlewamy białym winem, aż sos zgęstnieje (ale nie za bardzo, proporcje składników dowolne). Zalewamy sosem filety i wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny. Temperatura piekarnika - ok. 175 stopni. Po wyjęciu posypujemy potrawę natką pietruszki.

My robiliśmy pangę... Strasznie droga ta ryba ale moja mama raz kupiła więcej no i została w zamrażarce. (A ostatnio koło nas panga była w promocji - kosztowała tyle samo co inne rybki - więc w zamrażarce czekają kolejne filety na 2 obiadki :) :) :)

Dawajcie przepisy sprawdzone przez was! ja obiecuję kolejne eksperymenty więc podam jeszcze jakis pewnie w najbliższym czasie :)

Alma_ - Czw Mar 09, 2006 1:13 pm

Uwielbiam ryby!!! :mrgreen:

Moje ulubione to panga, ryba maślana, łosoś i tuńczyk, ale lubię właściwie wszystkie.
U nas ryba pojawia się na stole średnio 3-4 razy w tygodniu, częściej nawet od mięsa, bo ja mięsa raczej nie jadam, a mojego Eła próbuję przekonać do zrowej kuchni - a on się przesadnie przed rybkami nie broni ;)

W wolnej chwili podrzucę kilka moich ulubionych przepisów, a Wasze na pewno wypróbuję :D

Kot - Nie Mar 26, 2006 2:50 pm

Strawberrytea, robię dziś na obiad rybkę z tego przepisu, który podałaś :mrgreen:
tysia - Nie Mar 26, 2006 5:11 pm

To ja podam przepisa na:
Sola w pomidorach

Bierzemy rybke (sole) solimy skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy. W przepisie jest napisane zeby przyprawic rozmarynem ale ja akurat nie mialam i wzielam tymianek i oregano. Wkladamy do lodowki zeby sie troszke przegryzla.
Do rondelka wlewamy oliwe. Jak sie rozgrzeje dodajemy pomidorki z puszki, dodajemy zmiarzdzony czosnek, sol, jak za kwasne mozna cukru (doprawic do smaku). Wkladamy ta rybke do tych pomidorow i na malym ogniu dusimy okolo 20-30 minut. Rybke powinna byc w troszke mniejszych kawalkach niz zwykle bo i tak sie rozpadnie troszke
Moj ukochany powiedzial ze lepsze byloby z kuraczkiem ale on to zycia bez miesa sobie nie wyobraza. Mnie smakowalo :lol:

Kot - Nie Mar 26, 2006 5:46 pm

Rybka - panga- zjedzona. Bardzo nam smakowała.


Tysiu, ale trafiłaś z tym przepisem - w zamrażalniku czeka właśnie sola :zdziwko: :hurra:

strawberrytea - Pon Mar 27, 2006 11:01 am

Kotku, ciesze się że się przydał przepis :)
Alma gdzie te przepisy??? :ban?:

misia-misia - Pon Mar 27, 2006 9:56 pm

Alma_ napisał/a:
Uwielbiam ryby!!! :mrgreen:

Moje ulubione to panga, ryba maślana, łosoś i tuńczyk, ale lubię właściwie wszystkie.


Oj ja też je bardzo lubię...chociaż każda ryba jest pyszna :wink:

Alma masz jakieś "specjalne" przepisy na pangę? :hyhy:

Alma_ - Pon Mar 27, 2006 10:22 pm

Nie bardzo :|

Najczęściej po prostu ją smażę na odrobinie oliwy z oliwek (czasem wcześniej obtaczam w mące) i dorabiam do tego jakiś sos - koperkowy, czosnkowy - takie lubię najbardziej :mrgreen:

W ogólę najbardziej lubię rybki au naturel, żeby nie zabijać niczym ich delikatnego smaku :D

misia-misia - Pon Mar 27, 2006 10:27 pm

Alma_ napisał/a:
Nie bardzo :|

Najczęściej po prostu ją smażę na odrobinie oliwy z oliwek (czasem wcześniej obtaczam w mące) i dorabiam do tego jakiś sos - koperkowy, czosnkowy - takie lubię najbardziej :mrgreen:

W ogólę najbardziej lubię rybki au naturel, żeby nie zabijać niczym ich delikatnego smaku :D


A próbowałaś rybkę z folii? rewelacyjnie smakuje, czuć dokładnie jaki ma smak :bye:

Alma_ - Pon Mar 27, 2006 10:32 pm

A z folii nie przepadam.
Wole chrupiącą skórkę :)

strawberrytea - Pon Mar 27, 2006 10:43 pm

Alma_ napisał/a:
W wolnej chwili podrzucę kilka moich ulubionych przepisów, a Wasze na pewno wypróbuję :D

Alma, czekamy :) Nie wykręcisz się ;)

Alma_ - Pon Mar 27, 2006 11:09 pm

OK, OK... w wolnej chwili ;)
Obiecuję znaleźć takową w okolicach weekendu...

bajeczka - Wto Mar 28, 2006 8:40 pm

Przypomniałyście mi - pstrąg w folii - [smilie=banana.gif] REWELACJA
strawberrytea - Sro Mar 29, 2006 3:55 pm

dziewczyny, to nie dział pt co komu smakuje tylko przepisy proszę :evil:
Alma_ - Sro Mar 29, 2006 7:58 pm

strawberrytea napisał/a:
dziewczyny, to nie dział pt co komu smakuje tylko przepisy proszę :evil:

Truskaweczko kochana, nie złość się nas...
Obiecuję co najmniej trzy przepisy w weekend :P

strawberrytea - Pią Kwi 14, 2006 3:08 pm

ja jutro będę robiła moją ulubioną sałatkę śledziową:

?ledzie z rodzynkami i orzechami

SKŁADNIKI:
4-5 marynowanych śledzi,
2 cebule,
3 jabłka,
2 pory,
cukier i biały pieprz do smaku,
po garści orzechów i rodzynek,
majonez,
2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE:
?ledzie oczyścić, obrać i pokroić.
Pokroić cebule oraz białą część pora, zetrzeć jabłko, dodac rodzynki i orzechy. Z majonezu, śmietany, cukru i soli przygotować sos.
Wymieszać to wszystko w salaterce ze śledziami.

W oryginalnym przepisie było napisane żeby układac to warstwami ale wymieszane wszystko razem jak się "przegryzie" jest dużo lepsze Wink

Alma_ - Pią Kwi 14, 2006 3:16 pm

Przepraszam, że nawalam z tymi przepisami, ale ja od tygodnia nawet w kuchni nie byłam... :(
strawberrytea - Pią Kwi 14, 2006 5:38 pm

Alma, nie ma sprawy, poczekamy wszyscy :)
ja w takim razie podam jeszcze przepis na dorsza, którego ostatnio robiłam:

dorsz zapiekany z porami
1 kg filetów z dorsza
50 dag białej cz pora (polecam więcej)
2 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki soku z cytryny (ja dodałam dużo więcej-chyba ze 4-5)
3/4 szkl smietany (też polecam więcej)
mąka pszenna
gałka muszkatałowa i inne przyprawy - imbir, papryka, pieprz, wegeta - raczej duuuużo tego bo inaczej ryba będzie mdła
olej

Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące (ja wymieszałam przyprawy z mąka i w tym obtoczyłam), krótko smażyc na oleju.
Pory pokroić w talarki i zeszklić na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby.
Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć porami i zalać śmietaną starannie wymieszaną z mąką.
Uwaga! Rybę ułóżcie w naczyniu w 1 warstwie bo sos jest gęsty, nie spływa tylko się zapieka i inaczej kawałki ryby znajdujące się niżej pozostaną tylko w przyprawach, poza tym mi się i tak nie udało tego porozdzielać, kroiłam jak ciasto ;)
Posypać wszystko serem, gałką muszkatołową, pieprzem
Zapiekać 20-25 min, 220 st. pod przykryciem

Wyszło dobre ale z początku własnie za mało przyprawiłam (wg przepisu) -trzeba naprawde porzadnie to obsypac ;) no i miałam za grubą warstwę ryby - może dobra by była taka duża blacha do pieczenia ciasta zamiast naczynia żaroodpornego...
Natomiast sam sosik z tymi porami - pycha :) [/b]

Alma_ - Pią Maj 12, 2006 4:48 pm

Jutro planuję rybkę na sposób grecki (nie mylić z "po grecku"), może ktoś się skusi :)
Przepis jest na razie tworem mojej fantazji, więc bezpieczniej będzie poczekać jednak do jutra, kiedy to zdam relację z wyniku eksperymentu ;)

Filety (ja akurat mam pangę) doprawić, obtoczyć w czym kto lubi, zarumienić na oliwie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni zeszklić cebulkę i czosnek, podsmażyć do miękkości plastry cukinii i udusić to z przecierem pomidorowym (doprawionym jak lubicie), przykryć rybę.
Przykryć wszystko wartswą fety pokruszonej do oliwy z ziołami i zapiec.

Ja podam z ryżem, mam nadzieję, że będzie smaczne :D

[ Dodano: Sob Maj 13, 2006 3:22 pm ]
Zapiekłam wszystko razem z ryżem, dodałam do warzyw jeszcze cebulę i czosnek.
Wyszło pyszne, polecam! :D


szczako - Sro Lip 12, 2006 10:00 pm

nie należę do fanów dań rybnych, ale podsyłam coś smakoszom :)

Duński półmisek śledziowy:
# 4 filety matiasów w oleju
# 5 marynowanych buraczków
# 3 łyżki kaparów
# 2 średnie cebule
# po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
# 4 korniszony
# po 1/3 szklanki majonezu i jogurtu
# 1 łyżka keczupu
# sól, świeżo zmielony pieprz, cukier puder


1. Pokrój śledzie na małe kawałki i ułóż na półmisku.

2. Posiekaj drobno buraczki, korniszony, cebulę i kapary. Wsyp do salaterki. Dodaj szczypiorek i koperek. Wlej śmietanę, majonez i keczup, wymieszaj wszystko. Przypraw solą, pieprzem i cukrem pudrem. Polej sosem śledzie na półmisku.

3. Podaj z gorącymi ziemniakami. Częstym dodatkiem są do tego półmiska połówki jaj ugotowanych na twardo.

Gorące kanapki:
# 6 kromek bułki, 4 kromki razowego chleba
# 100 g wędzonego boczku
# 100 g sera śmietankowego
# 100 g mielonej wieprzowiny
# 1 por, 1 czerwona papryka
# 125 ml śmietany kremowej
# 2 jajka
# 50 g utartego sera (grojer, edamski)
# sól, pieprz, liście sałaty
# 100 g masła


1. Pokrój w paseczki boczek, a białe części pora w cienkie krążki. Rozgrzej na małej patelni łyżkę masła, smaż przez 5 minut boczek i pora. Wbij jajko, wsyp sól i pieprz, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.

2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Podsmaż mielone mięso razem z 2 łyżkami posiekanej drobno papryki. Przypraw keczupem wymieszanym z 2 łyżkami wody, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.

3. Pokrój w kostkę resztę papryki, wymieszaj z serem śmietankowym. Przypraw obficie pieprzem i solą (oszczędniej).

4. Posmaruj masłem kromki bułki i razowego chleba. Smaruj przygotowanymi pastami (z bekonu, mięsa i twarogu). Posyp kanapki z bekonem i z mieloną wieprzowina utartym serem.

Ułóż wszystkie kanapki na blasze i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 220o piekarnika. Podaj na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Wyborny dodatek do piwa na małe towarzyskie spotkanie.

julia - Sro Sie 23, 2006 5:55 pm

Dziewczyny - potrzebuje na wczoraj :wink: przepis na łososia w całości. Głównie zależy mi na informacji jak długo sie go piecze w piekarniku ( ok 2,5 kg) i jak sprawdzić czy już jest upieczony.
W sobote mam imprezke i chciałabym, aby ten łosoś byl daniem głównym i jednocześnie ozdobą stołu.

Kot - Sro Sie 23, 2006 9:25 pm

Na przykład :

Łosoś smażony w winie

1 kg łososia, 2 łyżki masła, 10 dag grzybów(mogą być pieczarki), 1 szklanka białego wytrawnego wina, sól, natka pietruszki

Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć, umyć i osączyć. Grubo posmarowaną masłem ułożyć w brytfannie. Posypać rybę drobno pokrojonymi i umytymi grzybami. Piec w 200 st. C. Gdy ryba zarumieni się posolić i polewając winem piec dalej. Upieczoną rybę posypać natką pietruszki i polać sosem z pieczenia.

Łosoś w morelach

- 1-1.2kg bardzo świeżego fileta z łososia
- 300 g suszonych moreli
- 2 łyżki śmietany 12-proc.
- 1/3-1/2 kostki masła
- 1 cytryna
- 2 liście laurowe
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku


Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Z fileta zdejmujemy skórę, usuwamy resztki ości i układamy go na folii aluminiowej na kawałeczkach masła. Na filecie kładziemy kawałeczki masła, plasterki cytryny, połówki listków laurowych, a na wierzchu morele. Brzegi folii łączymy, wkładamy łososia do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na około 1/2 godziny. Jest upieczony, kiedy i na zewnątrz, i w środku jest różowy, a nie łososiowy. Następnie zdejmujemy morele (łososia trzymamy w folii, żeby nie wystygł) i miksujemy na puree z solą, pieprzem, resztą masła i śmietaną. Łososia podajemy na półmisku pod morelową pierzynką z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem, i z masłem.

Łosoś w pomarańczachi w czerwonym winie

- Filet z łososia około 1-1.5 kg
- 5 soczystych pomarańczy
- 300 ml czerwonego półwytrawnego wina
- sól
- pieprz (najlepiej biały)


Na patelni, w której zmieści się filet łososia (musi być odpowiednia wielkość) układamy plastry sparzonej, obranej pomarańczy. Następnie na pomarańczach układamy filet, opruszamy solą i pieprzem i nakrywamy kolejnymi plastrami pomarańczy. Na okrycie filetu powiniśmy zużyć ok trzech i pół pomarańczy z reszty wyciskamy świeży sok, którym zalewamy cały filet. Dodajemy czerwone wino, cała patelnię zakrywamy folią aluminiową i tak dusimy, cały czas kontolujac, na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy z czerwonym winem

julia - Pon Sie 28, 2006 11:42 pm

Rybcia wyszła znakomicie; :) mogę wstawić zdjątko? :oops:
Kot - Wto Sie 29, 2006 6:47 am

Koniecznie :mrgreen:
julia - Wto Sie 29, 2006 12:50 pm

Mówisz - masz :lol: Oto moje dzielo, jak na debiut ti wyszło super :mrgreen: Jestem z tego bardzo dumna :]


kryszka - Wto Sie 29, 2006 12:52 pm

Wow! :shock: [mlaskająca ikonka] I jeszcze jaka pracochłonna dekoracja - podziwiam. :D
strawberrytea - Wto Sie 29, 2006 1:01 pm

Kotku, twoje przepisy brzmią po prostu super ;) Tylko napisz mi czy próbowałas jakiejś innej ryby zamiast łososia?
julia - Wto Sie 29, 2006 2:00 pm

Kryszko - wcale nie, zajęło mi to może z 15 min :roll:
Kot - Pią Wrz 08, 2006 9:45 pm

Panga duszona z pomarańczą

80 dag filetów pangi
1 duża pomarańcza
2 łyżki stopionego masła
sól, grubo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do przybrania

Rozmrożoną rybę kroimy na kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. Skórkę poparańczy po sparzeniu wrzątkiem ścieramy na tarce, sok wyciskamy. ?aroodporne naczynie leko natłuszczone wypełniamy kawałkami ryby i zalewamy stopionym masłem, wymieszanym z sokiem z pomarańczy. Wierzch posypujemy startą skórką. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni :D Podajemy z ryżem.


Filomena - Pią Wrz 08, 2006 11:03 pm

Artystyczna rybka. :dribble: A ja lubię tak po prostu rybę z grilla z różnymi przyprawami :mrgreen: . Łososia z rozmarynem, a białe rybki z oliwą, czosnkiem, cytryną i pietruszką.

Karp pieczony w winie, nadziany pietruszką też jest dobry.

Dunia - Wto Kwi 10, 2007 5:44 pm

W moim domku jest jeden BAAAARDZO popularny przepis na rybkę. Pomimo, że potrawę robi się szybciutko, składniki praktycznie 3, to efekt- palce lizać!
(ja biorę 1 filet z pangi na osobę, ale to może być dla niektórych za dużo)

:arrow: filety z pangi (łososia jak ktoś ma),
:arrow: majonez,
:arrow: krakersy

Rybkę rozmrażamy( nie solimy!), kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy majonezem na grubość kilku- około 3mm. Rozgniatamy (np wałeczkiem lub palcami) krakersy i posypujemy majonez. Wkładamy do piekarnika i trzymamy do czasu, aż krakersiki się dobrze zrumienią. Ostatnio idę na łatwiznę i robię wszystko w mikrofali. Wtedy przygotowanie tego dania zajmuje 5minut! Można podać z ziemniaczkami koniecznie posypanymi koperkiem :razz:

Szpilka - Pon Kwi 23, 2007 3:25 pm

My pangę wkladamy do naczynia zaroodpornego, zasypujemy skrojonym porem i zalewamy smietana.. do piekarnika i po okolo 40 min gotowe.. tylko musi byc dobrze odsaczona..
Magda1312 - Pią Wrz 21, 2012 2:53 pm

Hm, mam zamrożonego KARASIA... cóż mogę z nim począć? Potrzebuję na dziś :P
cotumka - Pią Wrz 21, 2012 6:12 pm

ja uwielbiam ryby, więc będę tu na pewno częstym gościem ;)
Magda1312 - Sob Wrz 22, 2012 2:57 pm

Karaś dalej w zamrażalniku... :(
kaledonia - Czw Gru 13, 2012 2:55 pm

Pieczony losos

skladniki:

losos 5 plastrow
majonez 5 lyzek
ser zolty 30dag
cytryna 1 szt

Przygotowanie:
Dzwonki łososia układamy na blaszce do pieczenia. Przyprawiamy pieprzem
i solą. Polewamy sokiem z cytryny. Rybę smarujemy majonezem. Posypujemy
całość żółtym serem. Pieczemy ok 30-40 min do roztopienia sera.

Mniam...polecam. Nie znam prostszego przepisu na rybe.

Babas12 - Pon Gru 17, 2012 4:12 pm

uwielbiam podjadac ryby! ale nie wszystkie rodzaje
bambolea - Nie Gru 30, 2012 2:49 pm

Kocham ryby! Dla mnie wystarczy filet w przyprawach i zwykłej panierce mniaaammm :)
Juska - Czw Maj 09, 2013 11:31 am

A ja nigdy "rybna" nie byłam, ale z wiekiem smaki się zmieniają i zmieniło się również u mnie. Staramy się jeść ryby raz w tygodniu. Do ulubionych należy łosoś (w każdej postaci), ale ostatnio kombinuję różne smaki dorsza :D - i zaczyna wysuwać się na prowadzenie przed łososia :D
Znam dużo osób, które zachwalają żabnicę, ale niestety nigdzie nie mogę tej ryby dostać. Pytałam już w Almie i Piotrze i Pawle, ale nie posiadają w asortymencie. Wiecie coś na ten temat?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group