|
Forum Weselne miasta Łodzi Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim |
|
Kuchnia - SURÓWKI
dagmara - Sob Mar 20, 2004 11:44 pm
Uwielbiam taką: kapusta pekińska, kukurydza, czerwona papryka , oliwa, majonez i oczywiście vegeta do sałatek ( można ją dodawać do wszystkich surówek i sałatek rewelacja)
strawberrytea - Pią Mar 31, 2006 7:42 pm Temat postu: SURÓWKI Macie przepisy na PROSTE surówki (takie nie z tysiącem dziwnych składników)???
Na razie kopiuję tu fajny przepis Kasiawki (zaraz chyba zrobię wreszcie taka sałatkę bo składniki mam w lodówce )
Kasiawka napisał/a: |
sałata
ogórek zielony
mandarynki- 3-4 szt.
migdały obrane
rzodkiewka
oliwa z oliwek wymieszana z ziolami prowansalskimi i papryka ostrą- ale troszkę
tego sosiku było
sałatę podarłam na mniejsze kawałki, a resztę produktów pokroiłam w drobną kosteczkę, nie dość że byłą pycha to jeszcze super kolorystycznie wyglądała, pewnie niedługo znów ją zrobię
|
A my 2 dni temu zrobiliśmy surówkę z jabłka i marchewki. Do tego trochę cukru, soli i soku z cytryny i gotowe
Alma_ - Pią Mar 31, 2006 8:00 pm
Ja bardzo lubię sałatę lodową, podaję ją z dresingiem, najchętniej miodowo - czosnkowym (oliwa + ocet winny + miód + roztarty ząbek czosnku), do tego można dodac wedle uznania: pomidory, cebulkę, paprukę, oliwki...
strawberrytea - Pią Mar 31, 2006 8:07 pm
no to mi się przypomniała moja ulubiona surówka, która równie dobrze może zastąpić obiad (każdemu wręcza sie całą miche tego + kromkę chleba i juz) oraz jest fajnym, ładnie wyglądającym "daniem" na przyjęcie:
- sałata
- feta
- pomidory
- zielony ogórek
- czarne oliwki
- rzodkiewka
- szynka
no i generalnie co tam kto ma w lodówce
Do tego sos: albo jogurt+czosnek albo oliwa+czosnek, vinegret itd
Uwielbiam to danie Tyle, że czekam na razie z nim na świeże pomidory...
Dotka - Sob Kwi 01, 2006 12:54 pm
Strawberrytea ja robię coś podobnego właśnie jako sałatkę pychotka tylko, że bez szynki, a warzywa to róznie.
misia-misia - Sob Kwi 01, 2006 6:52 pm
Kobietki troszkę sie uśmiechnęłam gdy zobaczyłam ten temat a potem gdy poczytałam wasze posty...
Juz pisze o co mi chodzi...
W temacie jest "SURÓWKI" a wy piszecie o ...sałatkach
To pewnie kolejny regionalizm...
U mnie surówka to coś z surowej kapusty np. poszatkowana kapusta z marchewką i jabłkiem.
A sałatka jest z ...sałaty...
kryszka - Sob Kwi 01, 2006 8:50 pm
Misia
U mnie pod pojęciem surówki funkcjonują wszelkie warzywka podawane do obiadu, sałatka to różne składniki podawane na kolację czy przyjęcie.
Najprostsza surówka którą uwielbiamy - kapusta pekińska + szczypiorek + sos musztardowy.
Robimy też często: buraczki + cebulka + przyprawy.
A także: kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy.
Alma_ - Nie Kwi 02, 2006 1:19 am
U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.
A sałatka jarzynowa? Z sałaty?
Mika - Nie Kwi 02, 2006 7:40 am
kryszka napisał/a: | kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy. |
To także jedna z moich ulubionych
misia-misia - Nie Kwi 02, 2006 9:53 am
Alma_ napisał/a: | U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.
A sałatka jarzynowa? Z sałaty? |
Dlatego też lekko się uśmiechnęłam i stwierdziłam ze to kolejny regionalizm...jakich sporo jest między centralną polską a śląskiem...
A czemu sałatka jarzynowa jest sałatką a nie surówką? Proste, bo jestz majonezem bądz innym sosem!
A surówka to surowe warzywa, co najwyżej skropione oliwą...tyle
strawberrytea - Nie Kwi 02, 2006 10:08 am
Misia-misia przeciez sałatka jarzynowa jest z gotowanych warzyw! Gdyby ja zrobić z surowych to jak sama nazwa wskazuje-jest surówką.
Nawet jak spojrzec do jakichkolwiek przepisów-w książkach kucharskich czy w internecie-to surówka nazywa sie własnie surowe warzywa, sałatką-na ogół ugotowane, często z majonezem lub jogurtem, niekiedy także z oliwą (np sałatka z ryżu, groszku itd).
misia-misia - Nie Kwi 02, 2006 5:12 pm
Po raz kolejny i już ostatni napiszę, ze u mnie mówi się "surówka" na danie(!) z surowej najcześciej kiszonej kapusty...Dlatego też sie usmiechnęłam bo wy z reguły pisałyscie o sałacie... A ze tak też mówi się o daniach z surowych warzyw to inna broszka;)
No ale widac po raz kolejny rozpętałam burzę w szklance wody wspominając o tym...
Dotka - Pon Kwi 03, 2006 7:09 pm
U nas najczęściej stosujemy takie surówki (tradycyjnie):
- kapusta kiszona, marchewka. jabłko i cebulka;
- ogórek zielony plus przyprawy (mizeria);
- pomidory w śmietanie z cebulką;
- sałata w śmietanie lub w oliwie z przyprawami nawet rzodkiewka itp. (pychotka),
- kapusta pekińska, przyprawy, papryka lub kukurydza itp.
- marchewka z jabłkiem;
- buraczki na ciepło;
-kapusta biała na ciepło;
- marchewka z groszkiem na ciepło;
- inne ale zapomniałam, wy mi napewno podpowiecie
Lucky - Pon Kwi 03, 2006 7:33 pm
A my robimy wiele surówek, o których wspomniałyście
Dodam jeszcze jedną
- parzone pory
- migdały
- winogrona
- feta
sół, pieprz do smaku, pycha
I jeszcze jedna:)
-kapusta pekińska
- szczypiorek
- papryka
- sos vinegret
tez pycha
strawberrytea - Pon Kwi 24, 2006 10:36 am
a ja ostatnio wypróbowałam: Surówka z marchwi w sosie miodowym Pyszna i prosta
[ Dodano: Czw Kwi 27, 2006 12:42 pm ]
dziąś na obiad do udek kurczaka kapusta pekińska z grapefriutem
[ Dodano: Pią Kwi 28, 2006 12:01 pm ]
ponieważ zostało w lodówce od wczoraj pół kapusty pekińskiej no to własnie zrobiłam surówkę na dziś - troszkę zmodyfikowany przepis wziąty z jakiejś strony z przepisami
1/2 kapusty pekińskiej
2 jabłka (starte)
łyżka ketchupu
łyżeczka musztardy
łyżeczka chrzanu
1,5-2 łyżeczki majonezu
łyżka cukru
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
2 szczypty soli
troszkę curry
Bardzo dobra wyszła
[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 5:53 pm ]
dzis na obiadek zrobiłam surówke/sałatke z tego co mi sie pod ręke wepchnęło i wyszła super:
pomidory
ogórki kiszone
oliwki
starty żółty ser
Wszystko pokroiłam, wymieszałam i wyszła naprawde snmaczna. Nie użyłam ani grama przyprawy
KsiężniczkaSara - Pią Gru 29, 2006 10:19 pm
a zna któraś dokładny przepis na sałatke składającą sie z pomidora, papryki, ogórka, majonezu ? wiecej składników na pewno nie ma...
mischelle22 - Sob Gru 30, 2006 2:35 pm
Skoro nie ma więcej składników to proponuję zmieszać te składniki i doprawić do smaku.
ancia19 - Sob Sty 06, 2007 8:35 pm
ja tam lubie różniste surówki:
- pomidorki w kostkę z cebulka, odrobiną soli, cukru, oliwy z oliwek i z octem balsamico
- pomidory + kiszone ogórki + cebulka
- marchewka z jabłkiem przyprawiona sokiem z cytryny i śmietanką
- kapusta pekińska z jabłkiem, mandarynkami, kukurydzą, rodzynkami i sosem vinegrette
- mizeria słodka
- mizeria pikantna
- seler z jabłkiem, rodzynkami i orzechami + śmietana/majonez
- surówka z białej kapusty
- z czerwonej marynowanej kapusty
- sałata ze śmietanką na słodko lub pikantno
- sałata + papryka + pomidor + ogórek + cebulka + ew. feta i obowiązkowo sos inegrette
- marchewka starta, kapusta pekińska, por, kukurydza, jabłko i inne bajery ze śmietanką i przyprawione
- kapusta zasmażana biała sama lub z pomidorami
- marchewka z groszkiem
- buraczki na zimno
- buraczki na ciepło
ogólnie jeszcze jest tysiąc innych wariacji a ja chyba wszystkie surówki lubię
Klaudynka - Sob Maj 03, 2008 7:12 pm Temat postu: mniam ;) a ja uwielbiam taką surówkę:
-pomidory w cząstki
-ogórek zielony
-papryka (po trochu każdego koloru)
-sałata rzymska
-cebula w talarki
-rzodkiewki
-przeciśnięty mały ząbek czosnku
-świeże listki bazyli
Sos:
-oliwa z oliwek/winogron
- przyprawa texas (jeżeli ktoś nie ma to proponuję dodać po szczypcie swoich ulubionych przypraw)
-sok z cytryny
Pycha-a do tego b.zdrowa,
POLECAM
Pozdrawiam serdecznie,
Klaudia
Audiolka - Wto Cze 24, 2008 5:28 pm
surówka mojego pomysłu
posiekać w drobne kostki
ogórek zielony
rzodkiewka
papryka(czerwona,żółta)
pomidor
można jeszcze inne warzywa surowe(ale selera i pora nie polecam)
marchew (4 szt) i główkę czerwonej i białej kapusty zetrzeć na tarce na drobno.
do smaku dodać sól i pieprz-na koniec wszystko wymieszać z oliwą bądź niewielka ilością oleju...
doni_iza - Sro Cze 25, 2008 9:20 am
A ja bardzo lubię: kapusta pekińska, kukurydza z puszki, cebulka, starta marchewka wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym i majonezem+ podstawowe przyprawy sól, pieprz, trochę słodkiej papryki.
Druga to sałata, ogórek zielony, kukurydza z puszki, koperek, jogurt naturalny, czosnek + przyprawy pieprz i sól.
Audiolka - Sro Cze 25, 2008 3:55 pm
zapomniałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
najważniejszy składnik-cebula!!!pokroić w drobne krążki i dodać...
podrozniczka - Sro Maj 11, 2011 9:44 am
Znacie jakies przepisy na salatke/surowke z selera?
strawberrytea - Czw Maj 12, 2011 10:50 am
podrozniczka, znam
SURÓWKA Z SELERA
1 obgotowany, starty na tarce, na grubych oczkach seler
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów
jabłko lub gruszka (starte)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
curry
sól
pieprz
Baaaardzo mi smakuje. Selera mozna też jeśc na surowo w takiej surówce
[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 5:17 pm ]
I jeszcze surówka z selera, kokosa i rodzynków
555 - Nie Maj 15, 2011 8:38 am
strawberrytea, a na czym polega, że ten seler jest obgotowany..?
paulinkaaMU - Nie Maj 22, 2011 4:32 pm
podrozniczka, trochę późno ale może kiedyś się przydadzą - ja znam dwie:
opcja nr 1
puszka ananasów
ok.20 - 25 dkg szynki, najlepiej konserwowej
3 jajka
por (biała część)
puszka kukurydzy
seler konserwowy
majonez
czasami dodaję ząbek czosnku
Ananasy kroimy w kawałki, szynkę, jajka w kostkę, por drobniutko siekamy, seler wrzucamy na sitko i porządnie płuczemy zimną wodą (inaczej będzie mocno kwaskowy). Na koniec 2 - 3 łyżki majonezu i gotowe
opcja nr 2
seler konserwowy - jak wyżej
3 jajka - jak wyżej
ugotowana pierś z kurczaka (mała podwójna albo duża pojedyncza) - solimy trochę wodę podczas gotowania, kroimy w kostkę
duża garść orzechów włoskich (sparzonych wrzątkiem i drobno posiekanych)
puszka kukurydzy
majonez
przyprawiamy solą, pieprzem
(tej wcześniejszej już nie doprawiamy, bo jest trochę słodka przez ananasa)
tomaszekb232 - Sro Cze 22, 2011 6:56 pm
proponuję sałatkę z fasoli szparagowej
25 dag zielonej fasolki szparagowej
dymka
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
do smaku: sól, gruboziarnisty pieprz.
Fasolkę należy wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Należy ostudzić i pokroić na 4-5 cm kawałki. Dymkę trzeba opłukać i całą drobno pokroić. W salaterce należy wymieszać ostudzoną fasolkę z dymką. Doprawić do smaku. Przed podaniem skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać.
ardillaroja - Czw Lip 14, 2011 11:06 am
OGÓRKOWA surówka:
-3 duże kiszone ogórki
-1 duże jabłko
-1 średnia cebula
-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
ale proporcje można dowolnie zmieniać! dobre, bo słodkie i kwaśne
ewa.krzys - Czw Lip 14, 2011 11:12 am
Do ziemniaczków często robię z pekinki, pomidora i czasem ogórka, zaprawiam lekko majonezem i śmietaną, doprawiam po swojemu (tajemnica ) i jest super
Popularna u mnie w domu jest też kapusta kiszona z marchewką, śmietaną robiona "na słodko", tj. z cukrem.
demonka - Pon Lut 06, 2012 12:30 pm
polecam surówkę z pora, marchewki i jabłka z dodatkiem majonezu, pychotka
gazelkaa - Sro Lut 08, 2012 11:58 am
Właśnie odkryłam ostatnio tę surówkę z pora, marchewki i jabłka, taka prościzna, a smakuje nieziemsko...
liska - Czw Lut 23, 2012 11:39 am
A macie jakiś sprawdzony sposób na smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Ale bez żadnych majonzeów czy jogurtów. Bo ja bardzo lubię modrą, ale w knajpach zawsze super, a w domu mi nie wychodzi taki smak, jak chcę...
joannamichał - Czw Lut 23, 2012 4:25 pm
Ja może nie odkryłam, ale zasmakowałam u szwagierki a co najważniejsze dzieciaki też ją uwielbiają:
sałata lodowa
pomidor
papryka
kukurydza
słonecznik łuskany
Tylko słonecznik musimy podsmażyć na patelni parę minutek
Można do tego dodać sos koperkowo- ziołowy lub majonez, ale tego drugiego tylko do smaku mało.
Polecam!!
durkakarolina - Sro Kwi 04, 2012 8:53 pm
przepis na moją ulubioną obiadową suróweczkę
-kapusta pekińska,
-papryka marynowana
-ogórki marynowane,
-jabłko starte,
-por,
-marchewka świeża starta,
-pieprz, sól,
-oliwa z oliwek
-pomidor,
-ogórek zielony.
tred102 - Nie Sty 13, 2013 10:25 am
Składniki
4-5 dużych liści kapusty pekińskiej
1 duże jabłko np. reneta
1 duża marchewka
sok z cytryny, oliwa
natka pietruszki
Wykonanie
Liście umyć, osuszyć. Pociąć wzdłuż na paski, a następnie na drobne paseczki. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, pieprz i zamieszać.
|
|