Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Wyśmienity likier kokosowy!Własnej roboty!!!

misia-misia - Pon Lip 10, 2006 11:51 pm
Temat postu: Wyśmienity likier kokosowy!Własnej roboty!!!
Mam świetny przepis na likier kokosowy lub kokosowo-czekoladowy
Mozecie same/i go zrobić nie placąc dużych pieniędzy.

Nie wiem tylko czy mogę podać publicznie na forum przepis na... alkoholo. w zasadzie bimbru nie pędzę więc...

Mogę przepis podać publicznie lub dla zainteresowanych na priv

Kati - Wto Lip 11, 2006 7:26 am

Jej... a czemu nie publicznie ?? ?? Przecież mamy swoje lata, a kto nie chce nie przyżądzi.
Misiamo - Wto Lip 11, 2006 9:28 am

Kati napisał/a:
Jej... a czemu nie publicznie ?? ?? Przecież mamy swoje lata, a kto nie chce nie przyżądzi.


Popieram! I proszę o podanie przepisu na likier. Już mi ślinka cieknie...

misia-misia - Wto Lip 11, 2006 10:04 am

A więc dobrze :)

Oto przepis na likier kokosowy:

0,5 l spirytusu
200 g wiórków kokosowych (2 paczki po 100g)
0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego (w puszce lub kartonie)
0,5 l mleka skondensowanego słodzonego (w puszce lub kartonie)

Z tych ilości składników wychodzi 1,5 l gotowego likieru.

Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 2 tyg (minimum ale wystarcza).Po 2 tygodniach odcedzamy wiórki.Alkohol wyciągnał smak z kokosu. Do alkoholu dodajemy wtedy mleko słodzone i niesłodzone i gotowy likier.

W wersji czekoladowo-kokosowej nalezy poprostu dodać mleko czekoladowe :)

A co z wiórkami które odcedziło sie z alkoholu? Hmmm dla wiebicieli wiórków i procentów-można je zjeść.Ale warto je dodać np. do jakiegoś ciasta. Np. ciasto na zimno zrobione ze spodów tortowych, zz jakiegoś lekkiego kremu i owoców w środku a np na wierzchu (lub też w środku pomiędzy warstwami) wiórki na spirytusie.Pychota :rotfl:

Koszt 0,7 butelki gotowego likieru to ok. 40 zł

Koszt naszego likieru to ok. 27zł

Nadmienię że u mnie w domu wiórki już się moczą na weselny likier! robimy 4 butelki 0,7 l (czyli podwójna porcja składników). Robimy likier dla paru osób na weselu bo sa to osoby kótre wódki jako takiej nie piją a takiego likiru to by sie chętnie napiły.Polecam

Kati - Wto Lip 11, 2006 12:03 pm

brzmi smakowicie... a można podac likier z lodem??? :twisted:
Alma_ - Wto Lip 11, 2006 12:13 pm

Kati, chyba każdy likier można podac z lodem... albo jeszcze lepiej - z lodami [smilie=lizak.gif]
misia-misia - Wto Lip 11, 2006 11:37 pm

Alma_ ten likier którego przepis jest powyżej świetnie pasuje do lodów. Jest wysmienity z lodami smietankowymi, waniliowymi lub truskawkowymi. Spróbuj!
Alma_ - Sro Lip 12, 2006 12:08 am

Misiu, stąd mój post - nie wątpię :mrgreen:
Bardziej obawiałabym się o skuteczność diety przy takich deserach, ale jesienią, kiedy wreszcie będzie można się trochę zakryć, pewnie spróbuję ;)

FifthAvenue - Sro Lip 12, 2006 11:03 am

misiu, a masz moze jeszcze jakis przepis na podobny likier, ale NIE kokosowy ? Ja nie cierpie kokosow, az mnie "rzuca" jak przypadkiem sie na jezyk dostanie a sie tego nie spodziewam. Likiery uwielbiam i chetnie bym sprobowala jakis sama sporzadzic.... czym mozna te kokosy zastapic ?
Kati - Sro Lip 12, 2006 11:08 am

może bananami :niepewny:
FifthAvenue - Sro Lip 12, 2006 11:10 am

O ! Banany to lubie. Nawet bardzo. A polaczenie bananowo - czekoladowe....... mmmmmmm
Alma_ - Sro Lip 12, 2006 11:15 am

Ja bym spróbowała z kawą :hyhy:
adriannaaa - Sro Lip 12, 2006 11:17 am

ale chyba tylko suszone :wink: nie wyobrażam sobie jakoś zostawić na 2 tygonie zalanych, nawet spirytusem, bananów.... :) ale taki kokosowy..pycha:) moze się skusze??
Dotka - Pią Lip 14, 2006 9:08 am

Oj chyba się skuszę i zrobię choć ostatnio leniwiec ze mnie i wolę już kupić gotowe. Nie chciało mi się robic pierogów czy knedli z truskawami ale kupić też nie kupiłam. No jeśli ten likier wychodzi taniej niż w sklepie to chyba skuszę się.

Kawowy likier też może być.....

misia-misia - Wto Sie 08, 2006 4:12 pm

Otóż już mogę śmiało zachwalić ten likier bo... zrobiłam go i jest wyśmienity!
Pyszny. :rotfl:
Już nie mogę się doczekać aby się go napić...ale czeka na ślub więc... :znudzony:

A teraz z doświadczeń w robieniu likieru!

Nie wychodzi 1,5 l gotowego likieru tylko trochę mniej ok. 1,25 (jakoś tak).
Kokos wsiąknął trochę spirytusu więc mi wyszło mniej butelek niż wyliczyłam. Ale to nic.

Likier pychotka ale wiórki (te odcedzone) ufff szalenie mocne!! Spróbowałam kilka wiórków i... podziękowałam.
Ale do tortu czy ciasta nadawałyby się idealnie!
Ja ich nie wyrzucałam. Zostały w słoiczku. Czekają na jakieś ciasto lub deser lodowy.
Wiórków było tyle że nawet sąsiadka została obdarowana.

Polecam ten likier. :rotfl:

Klaudia22 - Wto Sie 08, 2006 5:14 pm

chyba sie skusze i przy najblizszej okazji zrobie ten likierek :)
fiona83 - Nie Sie 20, 2006 1:07 pm

No, to teraz mogę się wypowiedzieć 8)
Likierek : R E W E L A C J A :!:

Gęsty, kremowy i delikatny :oczami:
Pierwsze moje skojarzenie - ajerkoniak kokosowy (tylko nie czuć tak mocno spirytusu ;) )
Niedługo sama ową rozkosz popełnię :)

A najlepiej się go pije w towarzystwie Mamy misi-misi i świadkowej Kasi ;)

misia-misia - Nie Sie 20, 2006 2:26 pm

Cieszę się fiona że likier ci smakował :)

a nie mówiłam że jest bardzo dobry :)

[ Dodano: Czw Sie 31, 2006 6:18 am ]
Spróbowaliśmy do naszego likieru dodać kawy rozpuszczalnej i tym samym stworzyć "likier kokosowo-kawowy"...

M I O D Z I O !! !

polecam oba likery !

Magdzik - Wto Lis 30, 2010 9:56 am

misia-misia, brzmi kusząco :dribble: Muszę kiedyś wypróbować :D
A macie jeszcze przepisy na inny likier?

Justyss - Wto Lis 30, 2010 11:18 am

ja zamiast wódki dodaje do wiórek rum wychodzi jeszcze lepsze :)
Amira - Sro Kwi 20, 2011 12:40 pm

i ja moge potwierdzic :-) likier przepyszny :smile: i baardzo szybko zniknął :twisted: na pewno bedziemy go robic :D
Magdzik - Nie Cze 05, 2011 8:59 pm

Ja znalazłam dziś prosty przepis na likier brzoskwiniowy. Zamierzamy go z mamą zrobić :P Jak zrobimy to dam znać jak wyszedł ;)
Składniki:
- 0,5 kg brzoskwiń
- 0,5l wódki
- 0,5l syropu (cukier i woda proporcja 1:2)

Sposób wykonania:
Obrane brzoskwinie pokroić i przełożyć do butli, po czym zalać je wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie odcedzić i wymieszać z syropem. Rozlać do butelek i odstawić jeszcze.

niusia - Czw Sie 29, 2013 12:27 am

Mogę polecić likier krówkowy ;P

Potrzebujemy 0,7 wódki, puszkę masy krówkowej, pół puszki mleka skondensowanego, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Masę krówkową przekładamy do miski, dodajemy kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku). Miksujemy.
Następnie dodajemy alkohol, mleko i ponownie mieszamy.
Należy pozostawić na kilka dni do "przegryzienia".


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group