|
Forum Weselne miasta Łodzi Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim |
|
Kuchnia - impreza domowa - co przygotować?
sails - Czw Lis 09, 2006 2:05 pm Temat postu: impreza domowa - co przygotować? Mam problem W sobotę szykują mi się imieniny mojego M. (czytaj: ja je musze przyszykować ) i nie mam pomysłu co by tu zrobić dla bandy ludzi żeby było fajnie, smacznie niedrogo i do alkoholu. Dodam jeszcze że impreza raczej tańczona - bo w początkującym małżeństwie ni ma jeszcze krzeseł na 15 osób, no i stół troszkę przykrótki . Poradźcie co wy szykujecie na takie spotkania?
Myway - Czw Lis 09, 2006 2:10 pm
koreczki rózniaste, małe kanapeczki (tartinki?!), sałatki rózne, krakersy z różnymi pastami, suszone owoce.....
Kot - Czw Lis 09, 2006 2:20 pm
Zdecydowanie małe kanapeczki, np z pastą serową czy rybną, kilka sałatek, i dipy.
madzia8181 - Czw Lis 09, 2006 2:28 pm
u mnie zawsze sprawdzaja sie kanapeczki.
kupuje bagietke i kroje ją ze skosa na to co mi przyjdzie do glowy
im bardziej kolorowo tym smaczniej wyglada... salata, ogoreczek, pomidorek, papryczka, kawaleczek wedlinki, serka. czasem robie paste jajeczna na kanapeczki ktroa moi znajomi uwielbiaja
oprocz kanapek szykuje koreczki na wykalaczkach
mozna jakas salateczke kupic albo zrobic samemu wedle upodoban i ilosci czasu
no i czipsy ciasteczka paluszki - obowiazkowe
Myway - Czw Lis 09, 2006 2:30 pm
U mnie jeszcze jak woda idą wszytskie sery, owoce (te z puszki tez), marynaty, gruszki z zurawiną, pokrojone warzywa do dipów i śledzie oczywiście
sails - Czw Lis 09, 2006 2:32 pm
dzięki za podpowiedzi ... a gdyby tak cos na ciepło Co sądzicie np o popularnych flakach. Boję się, że panowie popiją i kanapeczki okażą się zbyt wątłym podkładem Chociaż tak za dużo czasu to ja nie mam na gotowanie flaczków
madzia8181 - Czw Lis 09, 2006 2:35 pm
na cieplo? kochanie! uszka - gotowe tylko do podgotowania i barszczyk czerowny lub paszteciki
szybko smacznie i niedrogo
bajeczka - Czw Lis 09, 2006 2:39 pm
Albo zapiekanka. Szybko sie ją robi, starcza na dużo ludzi i możesz przygotować ją wczesniej.
Aha i nie zapomnij o jakimś cieście
Kot - Czw Lis 09, 2006 2:41 pm
Na ciepło to flaczki są bardzo dobrym pomysłem. Albo Chili con carne.
madzia8181 - Czw Lis 09, 2006 2:44 pm
flaczki? no tak ale nie kazdy flaczki lubi a barszczyk czerwony z pasztecikiem albo uszkami zjedza wszyscy
ja nie lubie flakow dlatego tak bronie barszczyka
Myway - Czw Lis 09, 2006 2:45 pm
a moze zupa cebulowa z grzankami, bigos.... w oatateczności na ciepło tez może byc pizza
madzia8181 - Czw Lis 09, 2006 2:48 pm
zupy cebulowej nie jadlam. bigos pychotttttttttta ale ja np nie potrafie go ugotowac- mistrzynia jest moja mama i na pewno moglabym na nia liczyc
pizza super pomysl
tak na szybko mozna tez w sumie przygotowac spagetti
Kot - Czw Lis 09, 2006 2:49 pm
Zupa cebulowa podana z grzankami i zółtym serem
Agnieszka19 - Czw Lis 09, 2006 3:59 pm
Proponuje jajka faszerowane pieczarkami:
Gotuje się jajka na twrado ile tam chcesz
na 8 jajek tak z pól kilo pieczrem- może troche mniej.
Pieczrki kroimy drobniutko, najlepiej takim urządzeniemco wkłada sie do środka i kręci.
Muszą byc na prawde drobno pokrojone ale nie żeby paćka się zrobiła.
Następnie podsamarzamy je na patelni- nie dolewamy żadnej wody( muszą byc suche)
Po podsmarzeniu muszą ostygnąć...
Jajka przekrajamy na pół i wydłóbujemy zółtka na osobny tależyk.
Dodajemy do tego ostudzone pieczrki i rozgniatamy wszystko razem widelcem.
Ugniatamy dopuki nie utworzą jednej masy i dopóki nie bedzie widać kwałków żółtka. Wszystko musi wyglądać jak całosć.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą łyżeczki nakładmy do jajek w miejsce żółtek ale tworząc na jajku górkę.
Możemy ozdobć majonezem, ketchupem, i pietruszką, lub koperkiem.
Na prawdę pyszne. Ja nie lupie grzybów, ale to mi bardzo samkuje. W zeszłym roku zrobliliśmy to na sywestra i wszystkim samakowało.
Lucky - Czw Lis 09, 2006 11:10 pm
Popieram Bajeczke, an ciepło u mnie zawsze sie sprawdzaja wszelakie zapiekanki Makaronowe albo np Lasagna
Szybko, niedrogo i pysznie
sails - Pią Lis 10, 2006 2:21 pm
chyba padnie na szwedzki stół - tzn przekąski (za przepis na jajka bardzo dziękuję - spróbuję ). Nie mam jak posadzić wszstkich przy stole, żeby mogli spokojnie zjeść, więc takie małe co nie co do rączki będzie chyba najlepszym rozwiązaniem No może ten barszczyk albo bigos jesli nauczę się go gotowac do wieczora
dominiqsz - Sob Maj 12, 2007 10:17 am Temat postu: Przekąski na impreze domową :) Szukałam szukałam i nie znalazłam, dlatego pytam Was forumowiczki jakie przekąski przygotowujecie na impreze domową, taka ze znajomymi, żeby posiedzieć pogadac wypic piwko, winko
Do tej pory robiłam jakies kanapki, tosty, małe zapiekanki ewentualnie sałatke i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy A co wy przygotowujecie ?
lmyszka - Sob Maj 12, 2007 10:32 am
a my zazwyczaj robiliśmy koreczki, różnego rodzaju sałatki no i oczywiście nigdy nie zabrakło fety, oliwek i różnych takich smakowitych pierduł
EJ-ET - Sob Maj 12, 2007 2:41 pm Temat postu: Re: Przekąski na impreze domową :)
dominiqsz napisał/a: | ... i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy A co wy przygotowujecie ? |
Zamiast (lub oprócz) niezdrowych chipsów można kupić (lub zrobić w specjalnych suszarkach) a'la chipsy z owoców - np z jabłek, bananów; są pyszne
mischelle22 - Sob Maj 12, 2007 10:30 pm
Temat już był dominiqsz,dlatego został połączony.
Maja_Kris - Wto Maj 15, 2007 12:58 pm
ja zawsze robie (bo trudno powiedziec ze MY robimy kiedy ja gotuje i przystrajam wszystko) salatke grecka i zalatke porowa, do tego robie pieczone skrzydelka lub paleczki! a jak jest duza biba i duzo chlopa to dogotowuje flaki lub barszcz czerwony i sama robie krokiety lub glupoty zzpiekane bo wtedy jest duzo i tanio...
Aniadamowicz - Wto Maj 15, 2007 1:58 pm
Ja gdy szykuje to obowiązkowo.... wiejski chlebek ze smalcem domowej roboty z ogórasami,
sałatki do wyboru jak wena podpowiada, małe klopsikii ale koreczki.,i tradycyjne koreczki żółty ser , kabanosy papryka, korniszony, ........a na ciepło, gulasz, albo wołownika w piwie albo zapiekanki:)
mrowcia - Sro Lip 30, 2008 1:41 pm Temat postu: :) jesli robimy imprezke taneczna, i nie mamy miejsca na osobny stol z krzeslami:) zdecydowanie polecam szwedzki stol:)
wtedy oczywiscie genialne sa male kanapeczki
1.salata+ser+wedlinka+pomidorek+ogorek
2. salata+szynka+ majonez
3. twarożek ze szczypiorkiem
4.z pasta z makreli lub pasta jajeczna
5. salata+ jajko+ majonez+szczypior
i to co nam przyjdzie do glowy
A! fajne tez sa kanapeczki na slodko np. malenkie kostki ciemnego razowca, twarozek zrobiony na slodko+ truskawka lub banan
oprocz tego polecam rozne salatki np. z gyrosem ( przepisn latwy do znalezienia w necie)
fajne sa rowniez jajka na twardo polane smazona bulka tarta lub jajka z majonezem posypane startym zoltym serem i kropelka ketchupu:)
oczywiscie genialny bedzie tez talez z serami plesniowymi udekorowany owocami
albo talez wedlin (na zielonej salacie ukladamy zwiniete wedlinki albo same a srodku np. z majonezem, chrzanem lub np z paskiem papryki albo zwiniete razem z zoltym serem
No i ja uwielbiam tacosy z roznymi sosami:)
Fajna tez jest mozzarella poszypana suszonymi pomidorami, sledzie w oleju posypane tez suszonymi pomidorami:) i wiele wiele innych ciekawych pomyslow:)
AAAA! NO I ZAPOMNIALAM O KORECZKACH:)
np. ser zolty kroimy w paski wedlinke tez ukladamy na sobie i zwijamy w rulonik na to np. pomidorek koktajlowy i ogoreczek:) albo mala kosteczke sera owijamy paskiem wedliny i na to nabijamy np papryczke, czy marynowana cebulke itp. koreczki polecam wbic w jablko, pomarancza lub banana wyglada bardziej efektownie:)
I polecam zrobic osobny stolik z alkoholami i kieliszkami:D taki mini barek
Stol szwedzki mozna fantastycznie udekorowac jesli ma sie glowe pelna pomyslow:)
A jesli robimy imprezke w polowie przy stole... to wtedy mozna myslec nad cieplymi daniami, polecam takie mieska ktore mozna tez zjesc jak wystygna np. kurczak czy male kebabki (mieso mielone z przyprawami do kebaba formowane w malenkie podluzne kotleciki) do tego np. ryz z kurkuma i groszkiem:) i jakas salatka a przystawki te co przy szwedzkim:)
Ja zdecydowanie preferuje stol szwedzki:)
Pozdrawiam
Weira - Wto Lis 10, 2009 2:10 pm
Na ciepło to moje danie: parówki w cieście podawane z barszczem czerwonym - zawsze robią wrazenie.
Przepis podałam o tutaj: http://www.forum.wesele-l...t=2852&start=50
motylica - Wto Lis 10, 2009 7:40 pm
do winka z przyjaciółmi zawsze sprawdza się u nas zestaw typu:
mozzarella z pomidorkiem
winogrono
lekka sałatka typu grecka lub nicejska
deska serów
warzywa pokrojone i podane z dipami
chrupki z tesco typu bake rolls - mini chlebki
a na cieplo zwykle przygotowuje lasagne, tagliatelle lub pieczone faszerowane cukinie
justinaa - Czw Lis 12, 2009 7:39 pm
oj, że też nie widziałam tego wątku wcześniej, bo mocno się zastanawiałam, co zrobić na parapetówką dla 12 osób
zrobiłam ostatecznie dwie sałatki, z kurczakiem i migdałami, a drugą z kus kusem i tuńczykiem, do tego bagietka, oczywiście koreczki a na ciepło skrzydełka z kurczaka w miodzie plus trochę później parówki w cieście francuskim
na poprzedniej imprezie, gdzie było 8 osób, zrobiliśmy pizzę, też zawsze świetnie się sprawdza
a teraz czeka nas kolejne party za tydzień, muszę opracować jakieś nowe menu
paulinkaaMU - Czw Lis 12, 2009 7:48 pm
u mnie sprawdza się sałatka z gyrosem + pieczywko czosnkowe (wersja "bogatsza";) to pieczywko po hawajsku-z kawałeczkami szynki i ananasa), a wczoraj zaserwowalismy naszym przyjaciołom tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P)
kochecka - Czw Lis 12, 2009 7:52 pm
paulinkaaMU napisał/a: | tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P) |
też wczoraj serwowaliśmy (sobie i rodzicom).pycha
Weira - Pią Lis 13, 2009 9:01 am
A ja teraz z innej beczki - na deser u mojej znajomej był sorbet np. malinowy w kieliszkach zalany szampanem, nigdy wczesniej tego specjalu nie znalam i jaki pyszny
justinaa - Pią Lis 13, 2009 2:22 pm
Weira, brzmi pysznie
a z innej beczki wracajac do tortilli bo ja mam zawsze taki problem, ze te tortille sie "otwieraja" i najlepiej je zawijac do jedzenia w folie aluminiowa, ale moze macie jakies na to metody?
Malena - Pon Lis 16, 2009 5:01 pm
ja robię zawsze sałatkę, kórą wszyscy zachwalają i jest bardzo prosta i sycąca: grillowany kurczak, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe żólte i czerwone (połówki, pieknie wygladają), mozzarella w kulkach, bazylia, oliwa, sól, pieprz.
Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)
Zawsze też obowiązkowo kolorowa kanapki z bagietek i koreczki. na ciepło polecam raclette - mam taki grill elektryczny, który po główną płytą ma 8 małych tacek. można postawić posrodku stołu, a obok w miseczkach kawałki kurczaka, pieczarki szynkę, paprykę, cebulke, żółty ser i co tylko się chce. na górnej płycie kazdy może sobie wrzucać kawąłki kurczaka, a pod nią zrobiś sobie takie mini zapiekanki. Robi się to szybko i nie trzeba cały czaslatać do kuchni. polecam takiego grilla.
truskawka_ja - Pon Lis 16, 2009 5:12 pm
Malena napisał/a: | na ciepło polecam raclette |
W wersji oryginalnej Szwajcarzy jedza raclette z malymi ziemniaczakami ugotowanymi w mundurkach. W wersji z kurczakiem jeszcze nie jadlam.
Malena - Pon Lis 16, 2009 5:35 pm
Modyfikacje urozmaicają zycie. Z ziemniaczkami oczywiście też jest pyszne, zapieczone z serem są wspaniałe. Zaletą jest samoobsługa, wszyscy mogą rozmawiać i integrować się nad stołem pełnym skwierczącego jedzenia i każdy nakłada to, na co ma ochotę.
Bella - Pon Lis 16, 2009 6:08 pm
Malena napisał/a: |
Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)
|
Potwierdzam! na ostatnie imprezie u mnie zrobiła furorę a robi sie ją na prawdę szybko
Zawsze robię 2,3 lub 4 sałatki(np. z tuńczyka, jarzynowa, brokułowa, grecka), koreczki i kolorowe kanapeczki plus coś na ciepło, ostatnio był bigos, czasem robię leczo, jakiś gulasz lub zapiekanki, czy co tam mi jeszcze przyjdzie na myśl Oczywiście dodatkowo jakieś przegryzki czyli chipsy, paluszki, ciastka...
Przepis na inną pyszną i szybką sałatkę to: troszkę kapustki pekińskiej, por, kukurydza i szynka oraz żółty ser pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawiam Kucharkiem (zamiast soli) i pieprzem oraz troszkę majonezu. Ewentualnie druga wersja "na słodko" zamiast żółtego sera dodać ananasa w cząstkach
paulinkaaMU - Pon Lis 16, 2009 6:16 pm
no to jeszcze mój przepis na nową sałatkę:
malutkie uszka z mięsem(tzw.raviolli), przygotować tak jak napisane jest na opakowaniu i wystudzić
puszka kukurydzy
1 cebula (najlepiej czerwona)
duży ogórek zielony (kroimy w kostkę)
1łyżeczka przyprawy tzatziki
1 sos koperkowo-ziołowy vinegret (też zgodnie z opakowaniem, przeważnie 3 łyżku oleju, 3 łyzki wody)
2-3 łyżki majonezu
i gotowe:)polecam, naprawdę pychotka
Malena - Pią Sie 20, 2010 10:51 am
Jutro robię imprezę na 20 osób, 18 nocuje (czyli potrzeba dużo jedzonka). Budżet mam ograniczony, ale zaplanowałam:
kanapeczki - kolorowe i ładne i dużo (żolty serek, szyneczka, pomidorki, ogórek, pietruszka, łosoś + koperek)
salatka 1 - sałata lodowa, kurczak, mozzarella, pomidorki cherry, bazylia
salatka 2 - sałata lodowa, kurczak grillowany w miodzie, pomarańcze, granat, orzechy włoskie
o północy - czerwony barszczyk + uszka
przekąski - krakersy + śmietankowy serek i oliwki; nachosy i bake rolllsy + dipy (czosnkowy i pomidorowy)
fontanna czekoladowa (do maczania winogrona, banany, wafelki i slodkie pianki).
Czy ludzie mi się najedzą? Podajcie swoje pomysły dla inspiracji:) myślałam też o koreczkach, ale to dużo roboty, a ludzie się nie najadają...
PS: czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty?
Może jszcze przychodzi Wam do glowy co na ciepło mogłabym podac? Dodam, że wynajmujemy mieszkanko i nie mam piekarnika, tylko prodiż...
Elwirka1 - Pią Sie 20, 2010 11:15 am
Malena napisał/a: | czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty? |
ja lubię z serkami typu fromage
Może zrób jakąs zapiekankę na ciepło z makaronu i mięsa mielonego plus serek żółty.
To jest dość syte i mało ztym roboty
agulka1989 - Pią Sie 20, 2010 11:20 am
Malena ja dorobiłabym chyba jeszcze jakąś sałatkę (np makaron, tuńczyk, kukurydza, majonez- pycha) i zamiast uszek do czerwonego barszczyku podałabym paszteciki- jest to dużo wygodniejsze- barszczyk podajesz wtedy nawet w szklankach i paszteciki na talerzu żeby każdy mógł się częstować.
justinaa - Pią Sie 20, 2010 11:54 am
a poza tym pasztecikiem bardziej się można "najeść"
możesz zrobić pastę jajeczną ewnetualnie do tych krakersów, albo kupić pastellę a zrobić może hmm bigos dużo i tani ale chyba się długo robi
kryszka - Pią Sie 20, 2010 12:15 pm
Malena - u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone. Na zimno nadziane na patyczki od szaszłyków lub na ciepło leżące luzem cały czas w takim naczyniu z podgrzewaczem od spodu.
Na ciepło możesz zrobić jakiś prosty bigos - kapucha, pieczarki, kiełbasa.
[ Dodano: Pią Sie 20, 2010 12:15 pm ]
justinaa napisał/a: | dużo i tani ale chyba się długo robi |
E tam, sam się robi.
agulka1989 - Pią Sie 20, 2010 12:20 pm
kryszka napisał/a: | u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone |
ojj tak, u nas na imprezach są baaaardzo często. Podobnie jak czasami takie mini-schabowe (ale to odrobinkę droższe-wiadomo). A mielone takie malutkie się super sprawdzają
Mika - Pią Sie 20, 2010 12:42 pm
Malena ja do krakersów polecam pastę z makreli, czyli makrela, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo pokrojone w drobniutką kosteczkę do tego majonez, wszystko razem wymieszać.
niesia2708 - Pią Sie 20, 2010 2:17 pm
U nas na ogół robi się leczo Jest dość tanie i można się nim najeść...
Obawiam się,że goście do północy będą głodni.... I to co masz pójdzie baaaaardzo szybko...
Malena - Pią Sie 20, 2010 6:54 pm
dzieki dziewczyny, zrobię tak, żeby się najedli:)
Oprocz kanapek zrobię więc male mielone, które tak polecacie - ponadziewam je na patyczki razem z kawałkami melona:) A mięso wołowo-wieprzowe?
do tego resztę którą wypisalam wcześniej i powinno byc ok:) Musze podać uszka do barszczu, bo je podgrzewam w garnku, a paszteciki musiałabym w piekarniku, a mam tylko mały prodiż i to by zajeło za dużo czasu.
kryszka - Sob Sie 21, 2010 1:32 pm
I jak się udała impreza?
Agnape - Sob Sie 21, 2010 2:23 pm
Na imprezę polecam taki oto przepis (osobiście wypróbowałam z drobnymi modyfikacjami, ale i tak bardzo apetyczna propozycja ) :
Przepis dostałam podczas degustacji w sklepie
(w mojej wersji dodałam Apetinę z zielonymi oliwkami, poza serem feta dołożyłam ser goudę w kosteczkach, dodałam przyprawy: paprykę ostrą i słodką, pieprz, czosnek granulowany. Zamiast papryki ostrej skorzystałam z papryki ze słoika )
Kolejna propozycja to banany w boczku z grilla, które uwielbiam (mogą być zrobione na patelni):
Składniki:
5 bananów
boczek wędzony w plastrach
Sposób przyrządzenia:
Banany obrać, obciąć ciemne końce, pokroić w kawałki o długości około 5 cm. Każdy kawałek zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami. Opiekać na grillu aż boczek się zarumieni.
(przepis ze strony: http://pychotka.pl/przepi...u-z-grilla.html wolałam zamieścić ze zdjęciem bo to zawsze lepiej)
Mam nadzieję, że przepisy się komuś przydadzą
Uinena - Sob Sie 21, 2010 5:21 pm
Fondue czekoladowe lub serowe.
Fajny pomysł na te banany aż mi ślinka cieknie a ja robię podobnie tylko ze śliwkami: śliwki zawijane w boczku zwykłym lub wędzonym pospinane wykałaczkami i usmażone na patelni. Pod koniec można posypać cukrem to będą w takim fajnym karmelu pyszota
Malena, "Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)" zgadzam się z Tobą - faktycznie szybkie i pyszne
Malena - Pon Sie 23, 2010 12:06 pm
Każdy aspekt imprezy był genialny, kulinarny również:) wszystkiego starczyło, jedzonka było do 5 rano:)
Najlepiej sprawdziła się salatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi i mini kulki mielone (zrobiłam pikantne) nadziewane na patyczek szaszłykowy z kawalkiem melona - sycące, odświeżające, ładne - polecam:) i naturalnie pieczywko czosnkowe:)
doni_iza - Sro Sie 25, 2010 1:06 pm
Ja na imprezę często robię na ciepło małe roladki z boczku.
Biorę plaster boczku chudego/bekonu, smaruję go musztardą po jednej stronie, kładę kawałeczek żółtego sera i suszoną śliwkę, zwijam w roladkę i spinam wykałaczką. Takie roladki układam na blaszce i podgrzewam w piekarniku, aby się zarumieniły. Podaję na ciepło, wszyscy się nimi zajadają .
Malena - Sro Sie 25, 2010 1:28 pm
doni_iza, brzmi pysznie! chyba wypróbuję następnym razem:)
doni_iza - Czw Sie 26, 2010 11:09 am
Malena napisał/a: | doni_iza, brzmi pysznie! chyba wypróbuję następnym razem:) |
jest pyszne
polecam też sałatki
1. sezonowa, szczególnie teraz:
dzielimy kalafior na małe różyczki i blanszujemy go, po wystudzeniu dodajemy pokrojone pomidory i jajka na twardo, całość mieszamy z majonezem, lub w wersji chudszej z jogurtem i majonezem ( w ulubionych proporcjach), do tego sól i pieprz. Na wierzchu posypuje szczypiorkiem. Najlepsza jest jak się schłodzi trochę i przegryzie.
2. z suszonymi pomidorami
Potrzebujemy sałatę lodową, rukolę/szpinak młody, pomidorki surowe i suszone, ser blue, czerwoną cebulkę, orzechy włoskie i sos vinaigrette ( robię go sama musztarda+ ocet winny lub sok z cytryny, przyprawy i oliwa). Wszystko układamy warstwami i na koniec polewamy sosikiem. Polecam
kakonka - Pią Paź 01, 2010 8:40 pm
motylica napisał/a: | do winka z przyjaciółmi zawsze sprawdza się u nas zestaw typu:
mozzarella z pomidorkiem
winogrono
lekka sałatka typu grecka lub nicejska
a na cieplo zwykle przygotowuje lasagne, |
eheś a ja dodatkowo robię sałatkę z makaronu ryżowego- zawsze znika jako pierwsza
Malena - Pią Paź 01, 2010 9:23 pm
ostatnio mam fazy na deskę serów, pyyycha!! + wytrawne winko i jestem szcześliwa:)
ewex - Pon Paź 11, 2010 11:01 pm
A aj polecam koreczki ostatnio jadłam i są przepyszne.
A składają się z sera żółtego, kabanosa, śliwki suszonej i oliwki. Mniam.
gosiaczek - Wto Paź 12, 2010 8:39 am
Koreczki mogą się składać, z czego chcesz. Ja dorzucam korniszkona i konserwową paprykę.
Getia - Pon Maj 30, 2011 2:57 pm
Z przekąsek na ciepło to miniaturowe zapiekanki, takie małe kanapeczki na ciepło, lub coś z parówką. U nas się to zawsze sprawdza a do tego jeśli ma być do alkoholu, u nas króluje zawsze jakieś zagraniczne piwo które znajomy z Niemiec przywozi bardzo często, do tego idą podwójne paluszki beer fingers w polewie czekoladowej. Świetny dodatek i przekąska do piwa, ale także do kawy/herbaty, co kto lubi. Polecam poszperać w osiedlowych sklepikach, czasem można dostać produkty ciekawe i nie drogie, których trudno szukać w wielgaśnych supermarketach.
Amira - Pon Maj 30, 2011 8:09 pm
u nas ostatnio furore zrobila salatka z kurczaka + kawalki ananasa + rodzynki + kukurydzy + majonez. Pyszna
ewa.krzys - Czw Sie 04, 2011 11:21 am
W weekend mamy się spotkać w końcu ze znajomymi. Planowałam grilla, ale nie sądzę, żeby pogoda mi na tyle dopisała, żeby siedzieć cały dzień na dworku. Macie jakieś pomysły? W sumie nie chodzi o wielką wyżerę, bo mamy remont, więc ciężko z dostępem do kuchni Co poza sałatkami polecacie?
Karola5 - Czw Sie 04, 2011 12:38 pm
A może koreczki? praktycznie wszystko co masz w lodówce można nadziać
Fajnie (i dietetycznie) jest też pokroić paprykę czy ogórka (surowe) w paseczki i zrobić dip np czosnkowy - każdy sobie wtedy macza
mała9364 - Pon Paź 17, 2011 9:57 pm
paulinkaaMU napisał/a: | no to jeszcze mój przepis na nową sałatkę:
malutkie uszka z mięsem(tzw.raviolli), przygotować tak jak napisane jest na opakowaniu i wystudzić
puszka kukurydzy
1 cebula (najlepiej czerwona)
duży ogórek zielony (kroimy w kostkę)
1łyżeczka przyprawy tzatziki
1 sos koperkowo-ziołowy vinegret (też zgodnie z opakowaniem, przeważnie 3 łyżku oleju, 3 łyzki wody)
2-3 łyżki majonezu
i gotowe:)polecam, naprawdę pychotka |
Zrobiłam właśnie dzisiaj tą sałatkę i jednym słowem PYCHAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!
agulka1989 - Sro Lis 02, 2011 1:11 pm
To ja jeszcze dorzucę trzy przekąski. Z przepisów autorki tego bloga skorzystaliśmy ze Zbyszkiem na ostatniej imprezie i sprawdziło się super
sałatka z zupek chińskich
nuggetsy z piersi z kurczaka w panierce z chipsów o smaku chilli (podaliśmy do nich sos tzatziki- smakowało super)
i absolutny hit- roladki z tortilli
zdjęcia z bloga http://dariaanna.blog.onet.pl/
a przepisy pod tymi linkami:
sałatka z zupek chińskich
nuggetsy
roladki z tortilli
paulinkaaMU - Wto Gru 13, 2011 11:03 pm
Podbijam temat - w sobotę robimy imprezę i szukam inspiracji na przekąski (juz wiem, że wykorzystam roladki z tortilli ), a mam wrażenie, że ciągle robię to samo Może macie jakieś nowe przepisy?
ewa.krzys - Sro Gru 14, 2011 8:54 am
paulinkaaMU, polecam kuleczki z mięsa mielonego, z tym, że sporo czasu schodzi na lepienie.
Ale robiłam tak: mięso mielone (miałam paczkę 500 g chyba), jajko, bułka tarta, trochę wody, przyprawy (oczywiście według uznania). Robiłam z tego mięso jak na zwykłe mielone, a potem kleiłam małe kuleczki i tarzałam w bułce tartej. Potem smażyłam w frytkownicy, a więc w głębokim tłuszczu. Mają fajną chrupiącą skórkę wtedy. Podawałam z sosem pomidorowym i czosnkowym. Smakowało
motylek666 - Sro Gru 14, 2011 8:12 pm
paulinkaaMU,
u nas na imprezach znakomicie sprawdzają się talerze wędlin i serów - różne sery w tym kilka pleśniowych pokrojone i ładnie ułożone z dodatkiem winogrona, deska wędlin - szynki, kabanosiki, salami, kiełbaski z dodatkie pomidorków cherry
melon z szynką parmeńską
suszone śliwki pieczone w boczku lub zawinięte w paski piersi kurczaka i gotowane w bulionie
wydrążone jabłka z żurawiną w miejscach gniazd nasiennych i zapiekane w całości w piecyku
[ Dodano: Sro Gru 14, 2011 8:15 pm ]
aaa i jeszcze nachos z dipami salsa lub serowym na ciepło pychaaa
Malena - Pią Lut 03, 2012 6:41 pm
motylek666 napisał/a: | suszone śliwki pieczone w boczku |
ostatnio jest to hit, z tym, że śliwki polecam namoczyć wcześniej w koniaku - przepyszne.
demonka - Pon Lut 06, 2012 8:36 am
ja polecam na zimno np.
- jajka w sosie tatarskim (domowym)
- jajeczka faszerowane pastami twarogowymi (np. z dodatkiem chrzanu, przecieru pomidorowego, ziół), wychodzą piękne i kolorowe,
- jajeczka można też nadziać duszonymi pieczarkami albo pastą z tuńczyka...
oprócz tego u mnie często na imprezach sprawdza się tzw. półmisek rozmaitości, czyli wielka półokrągła taca, na której układam paseczki warzyw - różnokolorowej papryki, ogórka, kalarepki, do tego paseczki twardego żółtego sera i kabanosy, wszystko ładnie na przemian ułożone (prezentuje się baaardzo kolorowo , a pośrodku 3 małe salaterki z różnymi sosami, najczęściej jest to sos czosnkowy, pomidorowy, tzatziki albo chrzanowy...
sprawdza się super, bo dla każdego coś dobrego
fajnym pomysłem na ciepło są:
- rożki z ciasta francuskiego nadziane np. szpinakiem z fetą albo mielonym mięsem
- kolorowe szaszłyczki - kawałki fileta z kurczaka, na przemian z warzywami, pieczarkami, posypane ziołami, pyyyychota
angela1983 - Pon Lut 06, 2012 11:34 am
Ja na moje urodziny, jako danie na ciepło zaserwowałam warzywa zapiekane z oscypkiem. Ziemniaki, marchewkę, cebulę kroję w plastry, paprykę w paseczki, czosnek cały lub przeciśnięty przez praskę - co kto lubi Skrapiam to wszystko oliwą, posypuję przyprawami typu Vegeta Natur i majeranek i zapiekam w piekarniku, aż warzywa będą miękkie. Na upieczone już warzywa, kładę plastry oscypka i piekę, aż serek pięknie się roztopi.
gazelkaa - Sro Lut 08, 2012 11:59 am
Muffinki na ostro też są dobrym pomysłem, z papryką na przykład - fajny pomysł
Suelen - Sro Lut 08, 2012 1:03 pm
Temat stworzony dla mnie, w sobotę odwiedza nas moja stara koleżanka ze studii, z którą się bardzo dawno nie widziałam, przyjdzie z ''kolegą''. Ona zawsze fajne dania serwowała i mam problem co zrobić? a nie chcę za dużo wydać, ale chcę także, aby było idealnie i zdrowo, bo my z K. staramy się bez tłuszczowo i zdrowo jeść
Planuję podać:
- sałatka gyros- kurczak, na to kapusta pekińska i sos czosnkowy
- sałatka z tuńczyka- tuńczyk, ananas, kukurydza, ser żółty majonez+jogurt naturalny
- sałatka brokułowa- brokuł, feta, sos czosnkowy, prażone migdały
- deska serów z oliwkami i winogronami
Dziewczynki co jeszcze? czy jakiś pomysł na sałatkę np. z oliwą?
czy na ciepło też coś? RATUNKU
no i może jest jakiś temat na temat dekoracji stołu?
MałaMi - Sro Lut 08, 2012 1:43 pm
Może coś oprócz sałatek?
Na tym blogu są fajne przepisy: http://przepysznik.blogspot.com/
Jadłam te orzechowe rożki i makowe krakersy - rzeczywiście przepyszne
Wiem, że to może niezbyt dietetyczne przepisy, ale są sprawdzone.
Z rzeczy zdrowych - może coś na ciepło?
Warzywa na parze, zupa-krem (np. z brokułów, z biały warzyw i tym podobne). W taką pogodę dobrze jest wszamać coś ciepłego
ewa.krzys - Sro Lut 08, 2012 1:56 pm
Suelen, również proponuję coś oprócz sałatek, a mianowicie kuleczki mięsne, choć nie jestem pewna czy będą pasować do imprezy. Parę postów powyżej podawałam przepis. A może coś na słodko? Polecam http://paletasmaku.blogsp...esniczki-z.html
demonka - Sro Lut 08, 2012 2:25 pm
Suelen ja bym poleciła zrobić na ciepło szaszłyczki z piersi kurczaka, papryki, pieczarek, cebulki...
Albo może jakieś danie jednogarnkowe, np. leczo czy bogracz, tak w sam raz na rozgrzewkę...może to nie jest specjalnie beztłuszczowe, ale myślę, że teraz zimą bardzo się coś takiego sprawdzi
martka - Sro Lut 08, 2012 2:30 pm
A tak z innej beczki - znacie jakieś sprawdzone przepisy na muffinki?
ewa.krzys - Sro Lut 08, 2012 2:35 pm
martka, http://malinowa-kuchnia.b...ie-muffiny.html
Suelen - Sro Lut 08, 2012 3:50 pm
Hmm... imprezka 4 osobowa, nie widziałam się z nią ho ho, jego nie znam i nie mam pojęcia o lubią wrrr...
Bardzo lubię blog naszej forumki, a co powiecie na: makaron z łososiem i rukolą
jako szaszłyki nie bardzo, jak dla mnie za bardzo się kurczą i w sałatce będzie kurczak.
Myślę jeszcze nad parówkami zawiniętymi w szynkę i ser, zapiekane w cieście francuskim.
AAAA... mam mętlik w głowie
demonka - Czw Lut 09, 2012 8:33 am
Suelen napisał/a: | Hmm... imprezka 4 osobowa, nie widziałam się z nią ho ho, jego nie znam i nie mam pojęcia o lubią wrrr... |
Wiesz, no to będzie trudno na pewno idealnie trafić w ich smak, skoro nie masz nawet przebłysku, co by im podpasowało, ale danie z makaronem powinno się sprawdzić, raczej większość lubi tego typu dania jak dla mnie łosoś+rukola to bomba, jednak chyba przyjmując gości, których upodobań za bardzo nie znam wybrałabym coś bardziej uniwersalnego np. cannelloni z mięsem i sosem...
powodzenia i udanego spotkania
MalaJu - Czw Lut 09, 2012 8:59 am
demonka napisał/a: | jak dla mnie łosoś+rukola to bomba, jednak chyba przyjmując gości, których upodobań za bardzo nie znam wybrałabym coś bardziej uniwersalnego np. cannelloni z mięsem i sosem... |
podpisuję się pod tym. Bo np. taka Audiolka łososiem gardzi, więc jej bym rybki nie dała. Tyle że ja o tym przynajmniej wiem, więc jutro dostanie cos innego
U mnie jutro naleśniki z farszem szpinakowo-serowym oraz ruloniki z tortilli z sałatką cezara jako przystawka. Ogólnie nalesnikowy dzień.
Suelen - Czw Lut 09, 2012 11:32 pm
buu...a tak apetycznie na blogu to wyglądało dam im chipsy, paluszki, colę i niech jedzą
ewa.krzys - Pią Lut 10, 2012 7:27 am
Suelen, daj znać, co w ostatecznej wersji przygotowałaś
caixa - Pią Lut 10, 2012 8:31 pm
Suelen napisał/a: | makaron z łososiem i rukolą |
Wg mnie jest bardzo dobre ale rzeczywiście dla sprawdzonych gości. Co prawda ja znam tylko 1 osobę, która nie lubi łososia więc wiesz, szanse, że goście polubią danie są naprawdę duże.
mimeczka - Pon Lut 20, 2012 6:37 pm
A ja potrzebuję pomysłu na dania na imprezkę, na której będzie wegetarianka nie jedząca ryb. W necie znalazłam przepisy na wegetariański pasztet i smalec, czy któraś z was może kiedyś coś takiego robiła?
Cicia - Pon Lut 20, 2012 8:26 pm
Ja robilam smalec, wyszedl dobry ale jak mam być szczera, uwazam ze lepszy bylby pasztet bo jako osoba wega na imprezie nie chcialabym miec glownego dania w postaci smalcu choc jest pyszny to ile mozna, a nawet jak mozna to i inni sie polakomia i nie ukrywajmy jest ciezkostrawny. Ja polecam roladki toritillowe. Robilam ostatnio na imprezie i uwazam tob za swietny przepis! wszyscy brali przepis na nie. Mozesz zrobic krem zupe groszkowa na wywarze warzywny. Palce lizac
mimeczka - Pon Lut 20, 2012 9:16 pm
Cicia cała impreza będzie wegetariańska, mięsko będzie tylko w postaci wędlin i kabanosów, reszta "czysta":) Ma być i pasztet i smalec, ale żadne nie będzie daniem głównym - planuję zupę cebulową, pod warunkiem, że ta którą dzisiaj zrobiłam będzie jadalna:) 2 sałatki - klasyczna warzywna i brokułowa z fetą, kukurydzą i sosem czosnkowym. Jeszcze deska serów, jakiś dip i warzywa świeże i konserwowe. Zastanawiam się czy to starczy, bo imprezka skończy się pewnie koło 6 rano:)
Cicia - Pon Lut 20, 2012 9:34 pm
Ano chyba ze tak ja moge zaproponowac jeszcze krokiety z serem i pieczarkami i do tego barszczyk
ppola - Pon Lut 20, 2012 9:38 pm
mimeczka, mój maż nie je mięsa wiec go zapytałam czy wystarczyłoby więc powiedział ze ani smalec mu nie pasuje pasztet z soczewicy lub humus - jeszcze da się przeżyć ale za to zaproponował pieczarki czy papryka - faszerowane na ciepło, albo leczo warzywne ewentualnie jajka faszerowane lub z majonezem Krokiety z kapustą i grzybami, tortilla warzywna nawet na zimno pokrojona w małe przekąski.
No ja bym cos jeszcze na ciepło podała
mimeczka - Pon Lut 20, 2012 9:52 pm
A no właśnie o pieczarkach też myślałam, tylko ostatnio jak na złość wszędzie trafiam małe, a tu by się jednak duże przydały. Ten smalec ma być z fasoli, a pasztet z selera i marchewki. Na ciepło myślałam też o kotletach "mielonych" z kalafiora, kiedyś jak mi z obiadu został to zrobiłam i wyszły super, moja mama była przekonana, że są z mięsa, tylko, że najchętniej bym je upiekła w piecu na ruszcie żeby nie tracić czasu na stanie nad patelnią, ale obawiam się czy się nie rozlecą. Jajka z majonezem będą jak najbardziej i jeszcze zawsze robie taki gęsty twarożek ze szczypiorkiem do smarowania.
Justyss - Pon Lut 20, 2012 10:59 pm
Na ostatnią domówkę zrobiłam mini pizze na cieście francuskim ( z jednego gotowego wyszło mi ok 30 kwadracików). Można położyć na nie różne dodatki: paprykę, pieczarki, szynkę, cebulę itd., oczywiście ser i zapiec. Polecam bardzo, bo gościom bardzo smakowało
mała9364 - Wto Lut 21, 2012 10:18 am
Ja wczoraj zrobiłam :
http://www.przepisy.pl/pr...biad/2012/02/19
Tyle,że dodałam prawdziwy czosnek,natkę pietruszki i koperek.A na wierzch położyłam kulki mozzarelli.I powiem,że była pycha.Na pewno na imprezy jako ciepłe danie super.Polecam
Cicia - Wto Lut 21, 2012 7:37 pm
Ja rowniez podpytalam sie zjanojmej wegetarianki co serwuje, to zaproponowala papryczke czerwona nadziewana feta w sosie knora czosnkowym (takim z torebki)
mimeczka - Wto Lut 21, 2012 10:04 pm
dzięki dziewczyny za pomysły, jeszcze troche pomedytuje, bo raczej powinny być to dania mało czasochłonne, albo możliwe do przygotowania dzień wcześniej, bo w dzień imprezy jestem w szkole do 15:30, w domu będę po 16, a zaczynamy koło 19:)
Morfii - Sro Lut 22, 2012 11:53 am
Jeśli będzie jakiś alkohol to polecam śledzie w polewie śmietanowo jogurtowej z czosnkiem. Na wierzchu świeża pietruszka. Jest to rarytas sąsiada - sprawdzony
durkakarolina - Sro Kwi 04, 2012 8:58 pm
na zimno proponuję mięsne kuleczki z curry u mnie na imprezach zawsze się sprawdzają.
wszystko przygotowujemy tak jak na kotlety mieone tylko dodajemy dużą ilośc curry, potem formujemy małe kuleczki i smażymy na głębokim oleju. odsączamy na ściereczce, pozostawiamy do wystygnięcia i nabijamy na krótkie wykałaczki. ja podaję je z 3 dipami meksykańsskim, 5 smaków i czosnkowym. życzę smacznego
Saraa - Sro Cze 27, 2012 3:54 pm Temat postu: śledzie Ja proponuję śledzie, bo do wódki pasują chyba najlepiej
najczęściej robię w śmietanie :
8 płatów matjasów
1 duża cebula
1 jabłko
pół puszki groszku konserwowego
3-4 ogórki (konserwowe lub kiszone - takie jakie macie w domu)
5-7 łyżek śmietany (np.12 % czy 18 %)
3 łyżki majonezu
śledzie wymoczyć we wodzie przez kilka godzin następnie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić je w takie większe kawałki (moje są tak na pół palca). Połączyć z drobno pokrojoną cebulą, jabłkiem, ogórkami i odcedzonym groszkiem.
Dodać śmietanę, majonez i wszystko razem wymieszać. Odstawić, aby się "przegryzły"
śledzie w oleju :
8 matjasów
3 duże cebule
szklanka oleju
pieprz
śledzie wymoczyć we wodzie przez kilka godzin następnie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić je w takie większe kawałki (moje są tak na pół palca), przyprawić pieprzem i
Połączyć z drobno pokrojoną cebulką. Zalać olejem, odstawić do "przegryzienia"
PYCHA ! ::P naprawdę polecam na wszelkie imprezki szybko i niedrogo
klarysa - Czw Wrz 20, 2012 9:52 pm
A te mięsne kuleczki czy mini-kotlety jakiej powinny być wielkości?
agulka1989 - Czw Wrz 20, 2012 10:54 pm
klarysa, ja robię takie żeby miały ok 1,5-2cm średnicy. Tak pi razy oko Chodzi o to żeby było na raz do buzi, bez konieczności krojenia
suzarek - Pią Wrz 21, 2012 9:55 am
klarysa, tak mniej więcej wielkość orzecha włoskiego
agacionek - Pią Wrz 21, 2012 4:40 pm
Super temat
Ja na ostatnią imprezkę robiłam sałatki- grecka, gyros,brokułowa z makaronem penne szynką sosem pieczeniowym i śmietanką, patera w wędlinami przeplatana serkami, do tego kosz owoców, lub słone przekąski na bocznym stoliczku.
Na ciepło zupka meksykańska, a potem mąż zrobił pizzę własnego wypieku- mniam:)
cotumka - Pią Wrz 21, 2012 6:10 pm
wspomniane wcześniej roladki z tortilli - super srawa
ostatnio gdy przyszli do nas znajomi robiliśmy tortille samodzielnie to znaczy placki już były gotowe, była do wyboru maaaasa składników i każdy przygotowywał swoją, kupa śmiechu przy tym była
ostatnio na domówce jadłam muffinki wytrawne- w środku z boczkiem i serkiem (feta bodajże)- supeeer u mnie zawsze triumfy świeci również zwyczajna sałatka jarzynowa - zawsze się sprawdza oprócz tego faszerowane pieczarki, pomidory lub papryki, pieczarki w cieście lub kalafiorki w cieście
marciami - Czw Gru 20, 2012 4:25 pm
ja na pewno chciałabym na sylwestra wypróbować te roladki Trochę mi przypominają sushi
A od siebie polecam na tego typu imprezy domowe sałatkę z kurczaka, orzeczów włoskich i ananasa. Schodzi bardzo szybko i jeszcze nie spotkałam nikogo komu by nie smakowała Przepis prosty, ilość składników na oko (zależy od tego ile tej sałatki chcemy mieć):
pierś z kurczaka ugotowana(delikatnie posolona)
orzechy włoskie(delikatnie pokruszone)
ananasa w kostkę
majonez do połączenia wszystkiego.
Aha, jeszcze jedna fajna rzecz jajka faszerowane: gotujemy jajka na twardo, delikatnie po ugotowani przekrawamy na pół (aby jak najmniej uszkodzić skorupkę). Jajka rozgniatamy widelcem na drobno, dodajemy łyżkę masła, szczypiorek, pietruszkę(posiekane drobno), sól i pieprz. Faszerujemy tym skorupki, a potem każdą skorupkę po stronie farszu maczamy w bułce tartej i podsmażamy na maśle - robi się fajna skorupka. Ta przekąska też szybko schodzi
Na ostatnim panieńskim jak byłam, to super były też szaszłyki owocowe. Super sprawa. I koreczki z ogóreczkiem małym, ja jeszcze lubię z pieczarkami z octu. Pycha
Be_Mine - Pią Gru 30, 2016 1:10 am
A ja na Sylwestra będę robiła babeczki z tortilli. Foremki na babeczki wykładam kółeczkami z tortilli, smaruję sosem pomidorowym wymieszanym z tartym żółtym serem. Do środka można włożyć praktycznie co kto lubi. Ja wkładam na spód pokrojoną w kostkę szynkę i kawałeczki mocarelli, na to pieczarki i papryka. Wszystko posypuje jeszcze tartym żółtym serem i zapiekam. Wychodzą pyszne małe pizze w formie muffinek.
Mam jeszcze sporo zamrożonych truskawek i planuje zrobić na słodko rożki z ciasta francuskiego z truskawkami i może z serkiem.
Myślę jeszcze o krążkach cebulowych i chodzi mi po głowie jeszcze coś mięsnego ale nie wiem co. Może sajgonki, tylko to sporo roboty.
kfr89 - Pon Sty 30, 2017 2:09 pm
Koreczki, mini kanapeczki, sałatka gyros, inne sałatki, małe kotleciki, deska serów, ogóreczki do przegryzienia
splita - Pon Sie 21, 2017 9:30 am
Świetnie sprawdzają się takie pakieciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego. Wszyscy je lubią.
|
|