CIASTA I TORTY |
Autor |
Wiadomość |
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 8:39 pm CIASTA I TORTY
|
|
|
Ja polecam Salceson, przepis jest tutaj: http://www.forum.wesele-l...hlight=salceson. Zamiast owoców z kompotu mogą być owoce z puszki. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
Ostatnio zmieniony przez Pusiak Czw Sie 28, 2008 5:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 10:35 pm
|
|
|
Asiek, podaj jakieś wskazówki: to ma być ciasto z owocami, sernik, murzynek, ciasto z kremem czy jeszcze inne? |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
Dołączyła: 05 Sty 2004 Posty: 2217 Skąd: Kiedyś Łódź
|
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 10:40 pm
|
|
|
Asiu, napisałam, że właściwie każdy rodzaj mnie interesuje, może z wyjątkiem ciast z kremem.
Polećcie mi takie, co same robicie i "zawsze się udaje"! |
_________________
|
|
|
|
|
agnieszka
Wiek: 44 Dołączyła: 05 Lut 2004 Posty: 98 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 2:47 pm
|
|
|
Asiek kiedyś dostałam przepis od znajomej z netu
spróbuj naprawde pyyyyyyyyyyyyszne :
Ciasto Bananowe
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem
w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,
a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Miłego pieczenia i smacznego! |
|
|
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
Dołączyła: 05 Sty 2004 Posty: 2217 Skąd: Kiedyś Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 6:37 pm
|
|
|
Agnieszko, dzięki!
Trochę "się boję" tych ciemnych bananów, bo zawsze takie wyrzucam... ale może w cieście inaczej smakują? :marysia: |
_________________
|
|
|
|
|
@ice
Administrator Pan i Władca
Wiek: 45 Dołączył: 08 Paź 2003 Posty: 332 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 6:54 pm
|
|
|
Brzmi apetycznie .... chyba bede musial z tesciowa pogadac |
_________________
Admin czuwa, Admin radzi , Admin NIGDY Was nie zdradzi
Zanim zadasz pytanie skorzystaj z wyszukiwarki - to nic nie boli.
Lekcja używania opcji szukaj |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 7:47 pm
|
|
|
Pleśniak
3 szkl. mąki
4 żółtka
1 p. margaryny
1 łyżeczka proszku
kakao
1 szkl. cukru + 2 białka; ubić pianę
dżem lub śliwki
Zagnieść mąkę, margarynę, proszek i żółtka. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Zamrozić 1 dobę. W tortownicy wyłożyć warstwy:
biała starta na tarce
dżem
ciemna starta
piana
jasna starta |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
Ostatnio zmieniony przez Asia Sro Mar 17, 2004 11:29 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 7:51 pm
|
|
|
Asia, świetny przepis. Muszę w najbliższym czasie spróbować.
Poprawisz te znaczki –, bo coś się tam automatem zmieniło. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
anna.b
Wiek: 47 Dołączyła: 18 Lut 2004 Posty: 171 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 8:39 pm
|
|
|
Asiek, oto moje dwa sprawdzone przepisy:
CIASTO MARCHEWKOWE - tortownica (podobne troche do murzynka)
1 szklanka oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. maki
2 szkl. cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
orzechy, rodzynki
Jaja utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodawac stopniowo make i olej, na koncu marchewke, proszek do pieczenia, sode, cynamon, sol, orzechy i rodzynki. Na poczatku ciasto bedzie dosc geste, ale jak dodasz marchew zrobi sie bardziej rzadkie i tak ma byc Piec w temp. 180 st. ok. 40 min. (w piekarniku elektr. pieke ok. 50-60 min.) Przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku suche.
CIASTO Z JABLKAMI I BUDYNIEM - duza blacha (dla mnie bomba ciasto )
Nie przerazaj sie, mimo tego, ze jest w nim budyn, to nie wychodzi z tego klasyczny krem, ktorego nie chcialas :
Ciasto:
3 szkl. maki
1 lyzka proszku do pieczenia (tak, tak LYZKA)
5 lyzek cukru
3 lyzki kwasnej smietany (moze byc kefir lub jogurt naturalny)
1 paczka rozpuszczonej ostudzonej margaryny (250 gr)
1 zapach (wg uznania: waniliowy, migdalowy, arakowy itp.)
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, podzielic na polowe. Jedna czesc rozlozyc na blache, a druga wlozyc do zamrazalnika na ok. 1 godz.
Budyn:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
3 szkl. mleka
4 lyzki cukru
Z powyzszych skladnikow ugotowac budyn.
Jablka:
1 duzy sloik jablek (utartych na grubych oczkach i zawekowanych) lub 4-5 swiezych jablek startych na grubych oczkach
Na ciasto rozlozone na blasze rozsmarowac jablka, wylozyc ugotowany budyn, na budyn zetrzec zamrozone ciasto.
Piec ok. 45 min., ciasto na wierzchu powinno sie zarumienic. Budyn w srodku zawsze bedzie rzadki, zastygnie po wyjeciu z piekarnika.
Pozdrawiam i zycze smacznego!!! |
_________________ * Ślub 18 września 2004 * |
|
|
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
Dołączyła: 05 Sty 2004 Posty: 2217 Skąd: Kiedyś Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 8:48 pm
|
|
|
Dziewczyny, jesteście super - dzięki za przepisy! :banan:
Oczywiście, jak jeszcze jakiś sobie przypomnicie to piszcie!
Ach, jak zaserwuję te nowe wypieki to będziemy wniebowzięci - "Ciasteczkowy Potwór" i ja. |
_________________
|
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 11:37 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Asia, świetny przepis. Muszę w najbliższym czasie spróbować.
Poprawisz te znaczki –, bo coś się tam automatem zmieniło. |
Znaczki poprawione
Dodatkowe wskazówki do plesniaka: latem zamiast dźemu daje sliwki lub jabłka. Moja mama często zagniata takie ciasto i zamraża. Jeżeli mamy ochotę na ciasto, to wyjmuje, ściera na tarce i robi plesniak lub na takie starte wykłada zesmażone jabłka - wtedy jest szarlotka lub mase serową i mamy sernik. W ten sposób ciasto jest zrobione szybciutko! |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
mama michałłka
Wiek: 47 Dołączyła: 23 Gru 2004 Posty: 25 Skąd: poznań
|
Wysłany: Wto Sty 04, 2005 2:40 pm
|
|
|
Ja podaję przepis na sprawdzone ciasto.
Sernik wiedeński.
składniki:
3/4 kostki masła
5-jajek
4-serki waniliowe
1-budyń śmietankowy lub waniliowy
1-szklanka cukru
Przyżadzenie:
Narpiew żółtka wlewamy do miski,dodajemy cukier,potem masło,do tego serki i budyń.
To wszystko mieszamy mikserem.Możemy dodać rodzynki(wcześniej,opruszyć je maką).
Robimy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto wlewamy do tortownicy(średniej) natłuszczonej i posypanej bułką tarta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopniach przez 1h.
Jak ciasto zacznie się rumienić,to przekręcić na 150 stopni.
?yczę smacznego!!!!! |
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 12, 2005 3:16 pm
|
|
|
Ja mam łatwy sposób kupić gotowy sernik w proszku i zrobić wg przepisu ( jest smaczny) |
|
|
|
|
inka999
Dołączyła: 15 Lip 2005 Posty: 67 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 9:22 am
|
|
|
eeee
z proszku???
wolę coś bardziej skomplikowanego.....i zdrowego (jesli ciasto moze być zdrowe )
Ja nie ljestem przekonana do ciast " z proszku "
więc jeśli ktoś ma "zwykły przepis " to ja nadal czekam.... |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 9:28 am
|
|
|
Mam taki naturalny i sprawdzony przepis u rodziców. Jak tylko dostanę go od mamy to ci napiszę. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 11:53 am
|
|
|
WERSJA KOLOROWA
Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Ja nie lubię surowych jajekw niepieczonych ciastach wiec korzystam z tego:
składniki:
3 serki waniliowe homegenizowane
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
dowolne owoce
Rozpuszczamy galaretkę wiśniową w połowie wody jaka jest napisana na opakowaniu. Kiedy przestygnie dodajemy serek i bardzo dokładnie mieszamy, kiedy zacznie tężec wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą warstwę tym razem z galaretką cytrynową i postępujemy jak wyżej. To samo robimy z 3 warstwą (galaretka wiśniowa). Ostatnia warstwa to owoce zalane galaretką.
Smacznego
Jak chcesz mieć klasyczny biały to użyj żelatyny zamiast galaretek |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
tysia
Wiek: 44 Dołączyła: 15 Cze 2005 Posty: 68 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 12:06 am
|
|
|
Jest to przepis dość wymagający.
1 kg białego 3 razy zmielonego sera
4 jajka
100g masła
1 i 3/4 szklanki cukru
2 paczki podłuznych biszkoptów
4 łyżki mleka
3 łyżki maki ziemniaczanej
150g bakalii
polewa czekoladowa
Ser wymieszać z jajkami, masłem, cukrem. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Gdy masa się zagotuje, zestawić z ognia i mieszając dodać mąkę ziemniaczną rozprowadzoną w mleku. Zagotować i dodać bakalie. 1/3 biszkoptów odłożyć. Pozostałymi wyłożyć spód i boki tortownicy. ?rodek wypełnić masa serową, przekładając ją warstwą biszkoptów w środku. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić do piekarnika.
Moja rada: dać trochę mniej cukru (chyba że ktoś lubi bardzo słodkie), polewa kupna ciężko się kroi i generalnie kruszy się. Nie próbowałam tego przepisu z galaretką zamiast polewy ale wydaje mi sie że wtedy byłoby lepsze. Tylko chyba trzeba poczekać aż galaretka zacznie gesnięć i dopiero ją wlać bo inaczej może przelecię przez ser. |
|
|
|
|
ewig
Dołączyła: 10 Cze 2005 Posty: 244 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:20 am
|
|
|
Ten przepis nie jest trudny,choc wymaga troche czasu.Ale szczerze mowiac-jest wart tego.
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1 jajko
j łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
ok.2 szklanki mąki
*zagnieść ciasto, posypac je kakao
Ser:
1 kg sera twarogowego
3/4 szklanki olej
2 budynie śmietankowe rozmącone w 1/2 litra mleka
2 jajka(cale)
4 żółtka
*Jajka,żółtka,cukier i cukier waniliowy utrzec, stopniowo dodawac ser(dwukrotnie zmielony) i olej. Na końcu dodac budynie(z mlekiem).Wszystko zmiksowac i wylac na ciasto.Piec ok. 40 minut.Ubic piane z bialek i 1/2 szklanki cukru,dodac wiórki kokosowe(1 paczke) i wymieszac.Wyłożyc na ser i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego!!! |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:50 am
|
|
|
Tyle że inka999 chciała przepisy na sernik bez pieczenia. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 9:28 pm
|
|
|
Inka - opowiadaj jak wyszło |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:52 pm Ciasta i torty
|
|
|
Proponuję, abyście w tym temacie zaprezentowały swoje osiągnięcia w dziedzinie sztuki kulinarnej te udane i te mniej udane.
A oto moje dzieło:
Piszcie co o tym sądzicie, tylko szczerze proszę |
_________________
|
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:57 pm
|
|
|
Julka - bardzo udany tort Po prostu jak z cukierni
Jesli smakuje tak jak wyglada - slodko i delikatnie to BRAWO
A coz to jest w srodku tego cuda |
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 5:13 pm
|
|
|
Pierwsza warstwa to krem czekoladowo-orzechowy z wisniami, druga to bita smietana z truskawkami, obsmarowany bitą smietaną udekorowany listkami o smaku białej czekolady i różyczkami z brzoskwiń |
_________________
|
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 5:18 pm
|
|
|
Julka - powalające ...
Siedzimy z Miśkiem i obojgu nam aż ślinka cieknie ... a w domu nic na słodko
Tortury ... ale jakie pyszne tortury |
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 5:31 pm
|
|
|
A u mnie stoi jabłecznik i nie ma go kto jeść. Chyba go zapakuję i pojdziemy gdzieś w gości |
_________________
|
|
|
|
|
Olusia
Wiek: 41 Dołączyła: 18 Kwi 2006 Posty: 264 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:19 pm
|
|
|
Super, też bym chciała takie ładne robić, na razie muszą mi wystarczyć zwykłe ciasta. |
_________________
|
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Wto Maj 02, 2006 12:00 am
|
|
|
Olusia zwykłe ciasta też są pyszne a czasami nawet pyszniejsze od tortów, a jeśli dorzucisz do tego skromną dekorację, to możesz prawie każdego powalić na kolana.
Pochwal sie swoim dzielem, nawet bez dekoracji. |
_________________
|
|
|
|
|
Olusia
Wiek: 41 Dołączyła: 18 Kwi 2006 Posty: 264 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 11:04 pm
|
|
|
Ale moje ciasta wyglądają najzupełniej normalnie jak każde inne. Ale może jak kiedyś zobię coś fajnego to może pstryknę zdjecie i je tu umieszcze. |
_________________
|
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 11:09 pm
|
|
|
Czasami zwykłe ciasto potrafi zainteresować zwłaszcza jeśli składa się z kilku warstw
najlepiej kolorowych |
_________________
|
|
|
|
|
Kamyk
Wiek: 44 Dołączyła: 26 Cze 2005 Posty: 142 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 4:30 pm
|
|
|
naprawdę super
Ja też bardzo lubie robić torty niestety nie mam żadnego zdjęcia. Lubie kombinować, dodawać różnych rzeczy, bardzo słodkie robię torty, rzadko owocowe, najczęściej czekoladowo-karmelowo-wanioliowo-ajerkoniakowo-śmietankowe, owoce dodaję w środek danego wypełnienia. Najbardziej lubię dodawać wiśnie z likieru, mocne ... |
_________________
|
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 5:18 pm
|
|
|
Fajnie! Nareszcie będę miała z kim powymieniać poglądy. Czekam na Twoje zdjęcia
Babeczki, szukam przepisu na krem pistacjowy Może któraś mi pomoże
Proszę.......... |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez julia Wto Maj 23, 2006 1:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 11:38 am
|
|
|
W środę jednym okiem zerkając na mecz (Polska i Niemcy oczywiście) a drugim okiem w kuchni robiłam ciasto jogurtowe. I wiecie co..... z tych emocji zrobiłam ciasto jogurtowe bez jogurtu Tylko ja takie coś potrafię,hihi. W dodatku w przepisie nie ma owoców a ja dodałam brzoskwinie. Na szczęście ciasto wyszło dobre i nawet wyrosło (bałam się że wyjdzie zakalec a tak sobie pomyslałam po pieczeniu, że z tym jogurtem ciasto mogłoby wyjść zakalcowate, wodniste, a bez niego wyszło całkiem całkiem). Ostatnio naszło mnie na robienie ciast jogurtowych, poprzednim razem robiłam ciasto jogurtowe z owocami ale z innego przepisu i wyszło też. |
_________________
|
|
|
|
|
sylwia
Wiek: 43 Dołączyła: 16 Lut 2006 Posty: 507 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 11:48 am
|
|
|
Dotka ty masz talent , sama tworzysz róże przepisy i potrafisz coś zrobić znieczego zapewnoe, no gratuluję takich zdolności też tak chce |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 9:46 am
|
|
|
No cóż.
Po długich namysłach (nie tylko na temat ) wybrałam.
Mam nadzieję, że się uda. Jeśli tak - pochwalę się zdjęciem
Tort na 50-te urodziny teścia |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 9:50 am
|
|
|
Fionka, daj znać, jak się udał |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 11:20 am
|
|
|
Z Twoim talentem do ciast i tortów na pewno będzie świetny |
_________________
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 12:50 pm
|
|
|
Tak, ja też czekam na relacje o torcie |
_________________
|
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 1:08 pm
|
|
|
Eeee kobiety - się teraz zestresuję zakalec wyjdzie
A tak na serio - poczyniliśmy już zakupy składników. Jutro będę piekła biszkopt, w sobotę przełożę kremem |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 4:40 pm
|
|
|
Fiona... czy ty sie z powolaniem nie minelas ?
Jak mozna tak po prostu potrafic upiec tort ? |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 7:39 am
|
|
|
Oj można i to naprawdę wyśmienity. Tylko takie małe tornado mi zrujnowało wszystko
Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.
Ciasto wyrasta wspaniale i nie opada.
Zebrałam większe okruchy (na szczęście mała zrzuciła na krzesło, nie na podłogę), nasączyłam ponczem, do tego krem (b-a-j-e-c-z-n-y) i jest bomba Za dwa dni rocznica ślubu moich rodziców i może wtedy zrobię jeszcze raz
Naprawdę mam talent |
|
|
|
|
dzarusia
Wiek: 41 Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 336 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 10:54 pm
|
|
|
aq znacie może jakiś dobry przepis na ciasto ze śliwkami, jabłkami lub truskawkami? bo mnie właśnie wyszedł zakalec |
_________________ Buziaczki dla Ciebie Gość
Moje przygotowania http://forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=17528 |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 1:20 pm
|
|
|
Dzarusia - ja robię zawsze takie ciacho - proste i szybkie:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolać olej i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy, na wierzchu poukładać (a raczej powrzucać ) owoce: truskawki, wiśnie, jabłka, śliwki, rabarbar, jeżyny itp. co tam przyjdzie do głowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godziny.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Zawsze wychodzi i jest przepyszne. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
Ostatnio zmieniony przez kryszka Pon Sie 28, 2006 1:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 1:54 pm
|
|
|
A tak tytułam zapytania, czy zamiast oleju można np. użyć oliwy z oliwek |
_________________
|
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:24 pm
|
|
|
Pusiak napisał/a: | A tak tytułam zapytania, czy zamiast oleju można np. użyć oliwy z oliwek |
Ja sądzę, ze nie. Oliwa z oliwek ma specyficzny smak i aromat, i dlatego nie proponowałabym używania jej do ciast. |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:27 pm
|
|
|
Mnie też ta oliwa zdziwiła, ale ja laik jestem to się nie wypowiadam
Pusiak, a może olej ze słonecznika albo pestek winogron? Tłoczony na zimno? Też zdrowy |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:37 pm
|
|
|
Przyłączę się do zdania Julii - oliwa z oliwek nie. Ale każda inna się nada, a i tańsza. Robiłam ze zwykłego oleju, jak i ze słonecznikowego i nie było różnicy. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
dzarusia
Wiek: 41 Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 336 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:52 pm
|
|
|
Dzięki dziewczyny Też mi się zdawało, że oliwa z oliwek nie za bardzo pasuje Może po prostu kupię ten olej i nie bede sobie zawracac głowy kombinowaniem
Może zrobię takie ze śliwkami |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez Pusiak Pon Sie 28, 2006 3:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:56 pm
|
|
|
Ja dziś na szybko zebrę upiekłam
Tort to nie jest, ale smakuje cudnie (od razu mówię, że zdjęcia nie mam, bo baterie kaput. Wykorzystałam je na maleństwo ) |
|
|
|
|
Anisthea
Wiek: 39 Dołączyła: 15 Sie 2006 Posty: 59 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 4:03 pm
|
|
|
kryszka własnie piekę ciacho wg. Twojego przepisu o 17 będzie wiadomo jak wyszło może foto pstryknę (zrobiłam ciacho z jagodami- uwielbiam fioletowe zeby, usta i język )
a jutro wrzucę może jakiś mój porzepisik...
wracam do gotowania ogórkowej |
_________________ |
|
|
|
|
|