Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizza - ciasto
Autor Wiadomość
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 03, 2004 6:13 pm   Pizza - ciasto

Jak zrobić pizze na takim ciescie jak te podawane w pizzeriach? Macie może przepis?
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Madlen_ 


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 515
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 04, 2004 9:34 am   

Ja robie sama ciasto na pizze...ale to nie takie jak w pizzeriach.

Ciasto :arrow: składniki jak na omleta czy naleśniki /czyli mleko bądż woda-lepsze mleko, mąka, jajka/

Mieszamy-ma być dosyć gęste dodajemy przyprawy dużo majeranku i pokrojąną parówkę w kostkę.

Smażymy na patelni z obu stron..na drugiej nakładając już produkty.

Pychotka :mrgreen: :mrgreen:
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lut 07, 2004 6:46 pm   

Faktycznie może być dobry taki mięsny nalesniczek.
A pozostałe dziewczyny nie znają przepisu na pizze? Ale koniecznie taką jak w pizzerii. to ciasto podobno robi sie tylko z mąki i wody, ale nie wiem czy to prawda.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lut 08, 2004 1:46 am   

Asiu, nic ponadto co pisałam na Gimbli nie przychodzi mi do głowy. Jak robię pizzę to tylko z ciasta drożdżowego i duża rośnie. Wydaje mi się, żeby wyszło takie ciasto jak w pizzerii to musi być odpowiedni piec i temperatura. :roll:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 09, 2004 1:14 am   

Szkoda... A inne forumki? Nie znacie przepisu na prawdziwą pizze?
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Aga 

Wiek: 45
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 16
Skąd: Pabianice
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 9:44 am   

Ja robię pizzę podobną, ale jednak to nie to. Ale składniki sięzgadzają: woda, mąka i drożdże.
Biorę 2 szklanki mąki i do tego wsypuję drożdże instant z torebki. Dodaję pół szklanki oleju i sól. Wlewam pół szklanki przegotowanej, letniej wody i zaczynam wyrabiać. Dolewam wody i wyrabiam. Potem odstawiam w ciepłe miejsce, czyli na kaloryfer na ok. godzinę i w tym czasie przygotowuję dodatki. W tym czsaie przygotowuję dodatki. Jak podrośnie (za wiele nie urośnie) to rozwałkowuję i kładę na formę do pizzy okrągłą, którą polecam bo jest super, posmarowaną odrobiną oleju. W obrzerzach zawijam żółty ser a spód smaruję ketchupem. Kładę dodatki i piekę w piekarniku 225 C przez 10 minut. Po tym czasie kładę ser i jeszcze na 5-10 minut. Naprawdę proste i szybkie.
 
 
 
pipi 


Wiek: 47
Dołączyła: 11 Lut 2004
Posty: 902
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 12:17 pm   

Ja robię ciasto prawie takie jak Aga i wychodzi mi takie jak w pizzeri przynajmniej w konsystencji.
Jedyna różnica to że do szklanki z ciepłą wodą wsypuję łyżeczkę cukru kruszę w to drożdze (5 dkg, czyli pół paczki) i mieszam dopiero to wylewam na stolnicę z resztą składników. Wyrabione ciasto w zakrytym pojemniku np. garnku z pokrywką stawiam w ciepłym miejscu na pół godziny w tym czasie pięknie wyrośnie. Dalej jak wyżej - wałkowanie i pieczenie.
 
 
Aga 

Wiek: 45
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 16
Skąd: Pabianice
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 12:40 pm   

Pipi, a próbowałaś kiedyś z tymi instant? Ja używam takich, bo normalne zawsze mi padną.
 
 
 
pipi 


Wiek: 47
Dołączyła: 11 Lut 2004
Posty: 902
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 12:53 pm   

Zawsze uzywam drożdży w paczce i nigdy mnie nie zawiodły, nawet takie przeterminowane chomikowane w lodówce. Instant nigdy nie próbowałam. Zasada postępowaniaz drożdżami to ciepła woda i cukier, które je zachęcają do rośniecia :wink:
 
 
Aga 

Wiek: 45
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 16
Skąd: Pabianice
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 1:11 pm   

Muszę wypróbować z tym cukrem, bo nie wiedziałam :)
 
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2217
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 1:16 pm   

A jak tak się wtrącę nie na temat - Aga, fajnie, że wkleiłaś zdjęcie :graba: - i już znikam, żeby nie "skręcić" wątku o pizzy!
Swoją drogą, myślę, że Asia się bardzo ucieszy, bo długo czekała na przepis na ciasto do pizzy. A tu od razu tyle porad! :D
_________________
 
 
Madlen_ 


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 515
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 1:54 pm   

O buźka Agi a gdzie zdjątka ślubne????
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 2:24 pm   

Asiek napisał/a:
Swoją drogą, myślę, że Asia się bardzo ucieszy, bo długo czekała na przepis na ciasto do pizzy. A tu od razu tyle porad! :D

Cieszę się, że jest odzew na moje pytanie, ale wszystkie te przepisy sa "domowe". Pizza z pizzerii ma inne ciasto, ale być może jego sekret, jak uważa Kryszka, tkwi w temperaturze pieca.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Aga 

Wiek: 45
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 16
Skąd: Pabianice
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 2:41 pm   

galionka napisał/a:
O buźka Agi a gdzie zdjątka ślubne????


:oops: tego chyba jeszcze nie umiem....
 
 
 
Madlen_ 


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 515
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 2:50 pm   

Aga napisał/a:
galionka napisał/a:
O buźka Agi a gdzie zdjątka ślubne????


:oops: tego chyba jeszcze nie umiem....


Musisz założyć album np: http://foto.onet.pl/albumy/ i później podaj link w profilu.
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2217
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 2:52 pm   

Albo przesłać zeskanowane zdjęcia do Ice'a i on je umieści w galerii.
_________________
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 23, 2004 7:51 pm   

Ostatnio robiłam pizze z takiego przepisu:
1/2 kg mąki
szklanka wody
4 dag drożdży
sól
trochę oleju - tyle, by podczas zagniatania ciasto zaczęło odstawac od dłoni
Piec w barrrrrrdzo goracym piekarniku

Wydaje mi się, że przepis ten jest bardzo podobny do Waszych. :)
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
Ostatnio zmieniony przez Asia Czw Mar 25, 2004 11:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 24, 2004 12:31 am   

Asia :arrow: a te drożdże to zwykłe czy instant? I ile czasu piekłaś pizzę i czy bardzo wyrosła?
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 24, 2004 6:14 pm   

Drożdże świeże, z instant nie robiłam. Piekarnik na 220 stopni, piekłam aż się zarumieniła. Wyglądała tak jak te z pizzerii. Ja chciałam własnie taką niską, więc cieniutko rozwałkowałam ciasto. Z tego samego ciasta robiłam z mamą hot - dogi - przepis podałam w innym wątku.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 25, 2004 2:42 am   

Asia napisał/a:
Wyglądała tak jak te z pizzerii. Ja chciałam własnie taką niską, więc cieniutko rozwałkowałam ciasto.


Dzięki Asiu. W końcu potwierdzony przepis że wychodzi pizza a nie drożdżówka. :wink:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 25, 2004 11:27 pm   

UWAGA!

Jęsli ktoś spisał podany przeze mnie wyżej przepis na pizzę, to niech wprowadzi poprawkę: zapomniałam napisać, że pod koniec zagniatania nalezy jeszcze dodać trochę oleju - tyle, by ciasto przestało lepić sie do dłoni. W powyższym poście już poprawiałm. PRZEPRASZAM.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Mar 26, 2004 12:45 am   

Asia, nic się nie stało. Co prawda jeszcze nie robiłam, ale jakby mi się ciasto kleiło pomaczałabym łapki w ciepłej wodzie i byłoby ok. :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Kasia21 


Wiek: 41
Dołączyła: 29 Sie 2004
Posty: 233
Skąd: Łódzkie
Wysłany: Sro Wrz 01, 2004 3:30 pm   

Takie cisto jak w pizzeri ciężkawo jest zrobić.Oni kupują ciast, a potem je tylko rotaśtaja i do piec :wink: a.
_________________
Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej....
 
 
 
Ewela 

Wiek: 43
Dołączyła: 17 Sie 2004
Posty: 159
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Wrz 01, 2004 3:35 pm   

Dziś zrobiłam pizze z przepisu,który podała Pipi.Ciasto po udryzieniu smakuje jak krucha bułeczka,ale mnie smakuje.Polecam
_________________
``1.10.2005.``
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl