|
Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim
|
Sałatka z Fetą |
Autor |
Wiadomość |
misimisia
Wiek: 39 Dołączyła: 16 Paź 2006 Posty: 93 Skąd: polska
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 1:35 pm Sałatka z Fetą
|
|
|
Poszukuje sprawdzonego przepisu na sałatkę z fetą bez oliwek łagodną
Czy ktoś mi może coś polecić?
Pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
|
Lucky
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 748 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 5:18 pm
|
|
|
Moge ci polecić sałatkę brokułową
Parzone brokuły
Feta
Gotowana pierś z kurczaka
czerwona papryka
kukurydza
majonez
jogurt
przyprawy jak kto lubi
Zycze smacznego, bo sałatka jest naprawde przepyszna |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 5:44 pm
|
|
|
Sałatka grecka jest z oliwkami ale ja nie dodaje ich bo u mnie wszyscy nie przepadają za oliwkami i już (feta, ogórek zielony, pomidor, cebulka czerwona, oliwa, zioła).
Czasem robię troszkę inną: feta, kukurydza, papryka, ananas, majonez, przyprawy, |
_________________
|
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 6:55 pm
|
|
|
Ja robie tak samo jak Dotka i czasami dodaje do tego zwykła sałatę albo pekińską i polewam sosem do sałatek |
Ostatnio zmieniony przez Agatka_P Wto Gru 12, 2006 6:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misimisia
Wiek: 39 Dołączyła: 16 Paź 2006 Posty: 93 Skąd: polska
|
Wysłany: Sro Gru 13, 2006 11:18 am
|
|
|
Lucky napisał/a: | Moge ci polecić sałatkę brokułową
Parzone brokuły
Feta
Gotowana pierś z kurczaka
czerwona papryka
kukurydza
majonez
jogurt
przyprawy jak kto lubi
Zycze smacznego, bo sałatka jest naprawde przepyszna |
Miałaś rację niebo w gębie Wielkie dzięki za przepis
Pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 7:03 pm
|
|
|
cos a la grecka:
ukladam warstwami rozdrobnione (kazdemu na osobnym talerzyku):
- salate lodowa rozdrobniona,
- pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostke,
- ogorki zielone bez skorki w cwiercplasterki,
- papryke najchetniej zolta w kostke,
- krazki cebuli (czerwonej najlepiej, ale moze byc inna, wtedy troche mniej),
- kawalki fety,
- do ozdoby czarne oliwki (solone z pestkami kupuje w sloiczku i portem je dryluje i przekrawam na pol - mozesz smialo z nich zrezygnowac).
Robie do tego niezbyt kwasny vinegret z oliwy i soku cytrynowego (bo na ocet mam alergie), ziol, szczypty soli i cukru.. i zalewam sosem salatke pare minut przed podaniem.. a kazdy w tej swojej porcji miesza jak lubi albo nie miesza jak nie lubi (ja nie lubie pomieszanych)..
moze to nie jest do konca po grecku, ale straszna pyyyyyycha :))
Dodano: Sob Gru 16, 2006 7:05 pm
i jeszcze dwie z feta:
sałata z ogórkiem i tuńczykiem
- mała główka sałaty lodowej;
- 1 długi świeży ogórek;
- puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
- mała cebulka;
- ~ 150g sera feta;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- sok z połówki cytryny;
- sól;
- pieprz ziołowy.
[proporcje dla dwóch osób]
Z oliwy, soku cytrynowego, szczypty soli i szczypty pieprzu ziołowego przygotować sos vinegret.
Cebulę obrać, poszatkować na bardzo cienkie talarki, rozdzielić na krążki, posolić i zostawić do zmięknięcia.
Ogórka umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery, pokroić na ćwierćplasterki.
Sałatę lodową umyć.
Ser feta rozkruszyć lub pokroić na małe kawałki.
Składniki rozkładać warstwami na dwóch głębokich talerzach w następującej kolejności:
1. sałata lodowa porwana na małe kawałki,
2. ćwierćplasterki ogórka,
3. kawałki tuńczyka wraz z zalewą,
4. krążki cebuli,
5. rozdrobniony ser feta.
Każdą porcję zalać sosem ok. 15 minut przed podaniem. Doskonale smakuje jako przystawka lub małe danie z białym pieczywem.
sałata z ziarnami słonecznika
- nieduża główka sałaty lodowej;
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika;
- 150 g sera feta;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- zioła: oregano, bazylia, rozmaryn itp.
[na cztery nieduże porcje]
Słonecznika podsmażyć na 2 łyżkach oliwy do zrumienienia. Wystudzić.
Fetę pokroić w kostkę, zamarynować w pozostałej oliwie i ziołach (można użyć gotowej fety w oliwie).
Sałatę umyć, osuszyć, podrzeć i rozłożyć na 4 talerzykach. Na sałacie rozłożyć fetę (razem z marynatą), całość posypać słonecznikiem.
SMACZNEGO!!! |
|
|
|
|
asia84
żonka
Dołączyła: 10 Lut 2007 Posty: 819 Skąd: Łodź
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 3:53 pm
|
|
|
ja polecam sałatkę bardzo prostą, ale pyszną
1 opakowanie sera feta trzeba pokroić w kostkę, następnie dodać pokrojoną cebulę w talarki i pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę. mniam |
_________________
19 lipiec 2008 nasz dzień
Magia, która nas otacza sięga gwiazd... |
|
|
|
|
*Motylek*
Wiek: 38 Dołączyła: 06 Lis 2007 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 20, 2008 11:54 am
|
|
|
A ja robię taką:
Feta, kukurydza, cebula, rukola, pomidorki cherry, sos vinegrette.
Fetę kroję w kostkę, kukurydzę osączam, cebulę kroję w piórka lub pierścionki, rukolę rwę na mniejsze kawałki, pomidorki rozkrawam na pół, a potem wszystko mieszam i przed podaniem zalewam sosem. Pycha |
_________________ Nasz dzień to: 16 maja 2009 !
|
|
|
|
|
agunia84
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 3627 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Sie 24, 2008 3:46 pm
|
|
|
W mojej sałatce podstawowymi składnikami są sałata pekińska (może być lodowa) oraz ser feta, a reszta składników to warzywa które występują w sezonie. Np. latem dodaje pomidory, rzodkiewkę, świeżą paprykę, zielonego ogórka itp., a zimą dodaję oliwki, paprykę konserwową, ogórki kiszone itp. |
|
|
|
|
doni_iza
Wiek: 42 Dołączyła: 29 Paź 2007 Posty: 1974 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 10:36 am
|
|
|
A ja robię i bardzo uwielbiam taką sałatkę:
- parowany/parzony brokuł rozdzielony na różyczki
- feta pokrojona w kosteczkę
- starty żółty ser
- płatki migdałowe ( około garści)
- sos czosnkowy ( jogurt naturalny, odrobina majonezu, czosnek, sól, pieprz, koperek albo świeża bazylia)
Na spód miseczki kładę połowę brokuła, posypuje go połową fety, polewam sosem czosnkowym i posypuję połowa żółtego sera. Następnie powtarzam czynność i na koniec posypuje całość płatkami migdałowymi. Najlepsza po schłodzeniu |
_________________
|
|
|
|
|
*Motylek*
Wiek: 38 Dołączyła: 06 Lis 2007 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 9:12 pm
|
|
|
Mmm, brzmi obiecująco. Będę musiała wypróbować |
_________________ Nasz dzień to: 16 maja 2009 !
|
|
|
|
|
Malwina_łódź
Wiek: 37 Dołączyła: 30 Gru 2007 Posty: 1291 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 9:49 pm
|
|
|
A ja nie przepadam za serem Feta... |
_________________
|
|
|
|
|
elka85
Wiek: 38 Dołączyła: 22 Sty 2008 Posty: 410 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 11:50 am
|
|
|
Ja z kolei fetę bardzo lubię
A sałatkę robię z pomidorami, ogórkami, kukurydzą, oliwkami, sałatą i oczywicie fetą Czasami dorzucam sos vinegrette |
_________________
|
|
|
|
|
Weira
Wiek: 38 Dołączyła: 07 Lis 2008 Posty: 649 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 7:24 pm
|
|
|
Uwielbiam ser FETA mniam mniam )) Chyba zrobię grecką sałatkę! |
_________________ |
|
|
|
|
marikalta
Dołączyła: 09 Lis 2009 Posty: 9 Skąd: polska
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 11:45 pm
|
|
|
super te Wasze przepisy ,muszę wypróbować |
|
|
|
|
Szarlotka
Wiek: 36 Dołączyła: 19 Sty 2011 Posty: 28 Skąd: Brunatna Stolica
|
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 2:47 pm
|
|
|
moja zmodyfikowana sałatka grecka to:
sałata, kapusta pekińska, ogórek szklarniowy, papryka pokrojona w paseczki, cebulka pokrojona w krążki cieniutkie, 2 łyżki kukurydzy, kilka zielonych oliwek pokrojonych w krążki, oczywiście feta, a na koniec zalewa (wymieszane: łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, pieprz, zioła do sałatek), mieszam i gotowe
Elka85 - wiesz co, słyszałam, że nie łączy się pomidorów z ogórkami, bo kwas z ogórka niszczy witaminę C w pomidorach i warzywa stają się tak naprawdę mało odżywcze dowiedziałam się o tym kilka miesięcy temu i już nie łącze, ale latem nie omieszkam robić sobie takiej mieszanki + cebulka i jogurt naturalny hehehe. |
Ostatnio zmieniony przez Szarlotka Sro Sty 19, 2011 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LukaszB
Wiek: 48 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:08 pm
|
|
|
Feta + brokuł + prażone płatki migdałów + zalane jogurtem naturalnym |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
| |
|
|