Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
GRILL...i dodatki
Autor Wiadomość
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
  Wysłany: Sob Lip 14, 2012 11:18 am   GRILL...i dodatki

Dziewczyny, dostaliśmy dziś zaproszenie na grilla i stąd moje pytanie :

Co oprócz tradycyjnej kiełbasy mogę wziąć ?

Myślałam też o jakiejś sałatce, ale nic oprócz tej z pomidorem, ogórkiem i fetą nie przychodzi mi do głowy..

Jak tu zabłysnąć ?? ? :mrgreen:
_________________
Coraz bliżej...
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 11:37 am   

my bardzo lubimy kurczaka z grilla, szaszłyki a na deser polecam grillowane banany - wystarczy przekroić wzdłuż na pół i na kilka minut położyć na ruszt :)
_________________
 
 
ppola 
Birdwoman


Wiek: 41
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2189
Skąd: Kanzas
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 11:52 am   

Ja zawsze robie pstraga z grilla ( polecam pstrągi z biedronki bo sa tanie i świeże ;P ) karkówkę i do tego sos tzatziki,
_________________

Obudź się Gość :D
 
 
monika_zyga 


Wiek: 37
Dołączyła: 23 Paź 2006
Posty: 401
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 1:13 pm   

Nam ostatnio przypasowały piersi z kurczaka, biorę takie grube nie przekrojone nacieram mocno przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) zalewam jogurtem naturalnym i najlepiej jak dzień lub dwa poleżą w szczelnym pojemniku, wtedy mięso nie będzie suche :)
_________________
Zapraszam na mojego bloga o rozszerzaniu diety, BLW i nie tylko!
GuGuGa
 
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 7:06 pm   

monika_zyga napisał/a:
zalewam jogurtem naturalnym i najlepiej jak dzień lub dwa poleżą w szczelnym pojemniku, wtedy mięso nie będzie suche :)

Wystarczy noc lub kilka godzin co najmniej 3-4, od dawna takie robię i nigdy nie były suche :)
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 7:46 pm   

Ja robię pastę serowo-czosnkową do pieczywka.
_________________


 
 
gohnia 


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Paź 2008
Posty: 335
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 7:56 pm   

Moją ulubioną sałatką do grilla jest: ugotowany i wystudzony ryż+ posiekany czosnek+ kukurydza konserwowa+ majonez :wink:
_________________
 
 
mimeczka 


Wiek: 38
Dołączyła: 19 Wrz 2010
Posty: 817
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:29 pm   

Ja polecam ananasa pokrojonego w plastry i obtoczonego w cukrze trzcinowym, pare min na ruszcie z dwóch stron i niebo w gębie. A wcześniej oczywiście karczek, kurczak no i dużo sałatek - może kapusta z marchewką, albo sama kapusta z sosem z jogutru z koperkiem i przyprawami.
_________________

 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:46 pm   

polecam:

-kurczaka nadzianego na patyczki, zamarynowanego w cytrynie i mięcie - pyszny, świeży smak i bardzo delikatne mięso dzięki marynacie cytrynowej

-pianki marshmallows - lekko przypieczone są boskie i świetnie sie ciągną

-cukinie
 
 
 
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 9:33 am   

dziękuję bardzo. O większości w/w potrawek nie miałam pojęcia i nigdy nie słyszałam :?

Na pewno wykorzystam.

W ostatniej chwili wzięłam na tego grilla

skrzydełka z kurczaka

i sałatkę : pomidor, ogórek, gotowany kalafior i brokuł, starty żólty ser i sos czosnkowy. Taki mój wymysł, ale nawet niezły :razz:
_________________
Coraz bliżej...
 
 
evelinka 


Wiek: 37
Dołączyła: 06 Lut 2008
Posty: 554
Skąd: ja to mogę wiedzieć?
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 3:58 pm   

Wyciągam temat, bo szukam inspiracji na urodzinowego grilla. Na pewno wykorzystam standardowe pomysły, czyli pstrąg, karczek, piersi z kurczaka. Ale może macie jakieś fajne propozycje przygotowania. Ogólnie jestem otwarta na nowe i ciekawe smaki.

Zainteresował mnie ten kurczak w marynacie miętowo-cytrynowej. Mogę prosić o więcej konkretów?

I jeszcze poproszę przepis na ta pastę serowo-czosnkową.
 
 
caixa 

Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 4:23 pm   

Ostatnio jadłam banany z nutellą. Rewelacyjny deser. Najlepsze jest to, że można je wrzucić w skórce i każdy na talerzu sobie sam je otwiera i dodaje nutelli ile chce.
W wersji pracowitej banany obieramy, nakładamy nutellę i zawijamy w folię aluminiową.
Pyszne!

Na grilla można zrobić też mięso mielone na patyczkach od szaszłyków. Doprawić np przyprawą do gyrosa. Albo z dużą ilością czosnku.

Obowiązkowo duża ilość sałatek i ziemniaki zapiekane z rozmarynem.
 
 
Agguniaa 


Wiek: 38
Dołączyła: 06 Lip 2008
Posty: 714
Skąd: Bełchatów i o-lica
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 4:34 pm   

Polecam zapiekanki z grilla:)
chlebek posmarowany masłem, z żółtym serem i dowolnymi przyprawami:) :smile: oczywiście przygrzany na grillu:)
_________________

6 czerwiec 2009
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniony przez Agguniaa Sro Sie 01, 2012 4:36 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Deco-Strefa 
Firma

Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 180
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 5:07 pm   

ostatnio miałam okazję gościć rodzinkę na imieninowym przyjęciu plenerowym.
Manu chyba dość rozbudowane, ale chodziło o to, aby każdy znalazł coś dla siebie.
Było więc tak:

- pikantne pałki (i uda) z kurczaka
- karkówka w marynacie jogurtowej
- frykadelki nadziewane ogórkiem konserwowym
- drobiowe kieszonki z twarożkiem z ziołami
- szaszłyczki krewetkowe z sosem kaparowym

- letni bigosik z młodej kapusty
- sałatka gyrosowa
- sałatka z marynowanego kalafiora
- surówka a'la żydowska (z białej kapusty)

- sos tzatziki
- sos pikantny (z pasty PATAK'S)

- muffinki czekoladowe
- placek z jabłkami
- a'la kopiec kreta (bo w wersji płaskiej)
- szarlotka

- masełko czosnkowe do pieczywa (najczęściej smarujemy chlebek, który ląduje na grillu)

- oczywiście napoje, ketchupy, musztardy...

Było fajnie, ale i sporo pracy.
 
 
evelinka 


Wiek: 37
Dołączyła: 06 Lut 2008
Posty: 554
Skąd: ja to mogę wiedzieć?
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 6:00 pm   

Deco-Strefa napisał/a:

- karkówka w marynacie jogurtowej
- frykadelki nadziewane ogórkiem konserwowym
czy mogę prosić o więcej szczegółów?
 
 
Deco-Strefa 
Firma

Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 180
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 7:30 pm   

evelinka napisał/a:
czy mogę prosić o więcej szczegółów?[/quote] No pewnie :-)

KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE JOGURTOWEJ
wg książki Co smakuje latem

składniki:
1 kg karkówki
duży jogurt naturalny
3-4 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżeczki curry
sól, pieprz

sposób przygotowania:
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć ze szczyptą soli.
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Kotlety rozbić, doprawić czosnkiem, curry, sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową.
Mięso ułożyć w naczyniu, zalać jogurtem, tak aby było przykryte, Wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Przed grillowaniem kotlety otrząsnąć nieco z marynaty.

* dla ułatwienia, ja tylko kotlety doprawiłam solą i pieprzem, a pozostałe składniki (czosnek, cytryna, skórka z cytryny, curry) wymieszałam z jogurtem.


A na mielone znajdziesz przepis tutaj:
http://www.mojegotowanie....kotlety_mielone
 
 
evelinka 


Wiek: 37
Dołączyła: 06 Lut 2008
Posty: 554
Skąd: ja to mogę wiedzieć?
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 8:20 pm   

Dziękuję bardzo, na pewno skorzystam :)
 
 
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 3:18 pm   

mmm ale mi znów apetytu narobiłyście tym grillem :)

przepisy rewelacja !
_________________
Coraz bliżej...
 
 
Deco-Strefa 
Firma

Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 180
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 10:36 am   

My po kolejnym spotkaniu grillowym - tym razem z okazji 90. urodzin babci.

Tym razem manu trochę skromniejsze niż ostatnio (bo mniej gości było)

- karkówka "po mistrzowsku" (miała być inna, ale pomyliłam marynaty)
- szaszłyki drobiowe z suszona śliwka i boczkiem
- zwykłe filety z piersi kurczaka (dla najmłodszego w rodzinie)
- kieszonki schabowe z mozzarella i suszonymi pomidorami
- grillowane faszerowane pomidory
- grillowany ser

- sałatka gyrosowa
- kiszone ogóraski własnej roboty

- sernik
- placek ze śliwkami
i oczywiście tort dla jubilatki


Znów się objadłam, że aż wstyd.


Tylko szkoda, że pomyliłam te marynaty, bo miałam zrobić karkówkę w winie wg tego przepisu:

Marynowana karkówka z grilla

Składniki
6 kotletów z karkówki,
100ml czerwonego wytrawnego wina,
cebula,
4 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
3 łyżeczki ziół prowansalskich,
łyżeczka ostrej papryki.

Kotlety lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty zmieszać, dodać posiekany czosnek oraz cebulę. Kotlety zalać marynatą i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Na grillu pieczemy je ok. 30 min. podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl