Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
SURÓWKI
Autor Wiadomość
dagmara 

Wiek: 45
Dołączyła: 10 Mar 2004
Posty: 212
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Mar 20, 2004 11:44 pm   

Uwielbiam taką: kapusta pekińska, kukurydza, czerwona papryka , oliwa, majonez i oczywiście vegeta do sałatek ( można ją dodawać do wszystkich surówek i sałatek rewelacja)
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 6:42 pm   SURÓWKI

Macie przepisy na PROSTE surówki (takie nie z tysiącem dziwnych składników)???
Na razie kopiuję tu fajny przepis Kasiawki (zaraz chyba zrobię wreszcie taka sałatkę bo składniki mam w lodówce :) )
Kasiawka napisał/a:

:arrow: sałata
:arrow: ogórek zielony
:arrow: mandarynki- 3-4 szt.
:arrow: migdały obrane
:arrow: rzodkiewka
:arrow: oliwa z oliwek wymieszana z ziolami prowansalskimi i papryka ostrą- ale troszkę
tego sosiku było
sałatę podarłam na mniejsze kawałki, a resztę produktów pokroiłam w drobną kosteczkę, nie dość że byłą pycha to jeszcze super kolorystycznie wyglądała, pewnie niedługo znów ją zrobię :mrgreen:


A my 2 dni temu zrobiliśmy surówkę z jabłka i marchewki. Do tego trochę cukru, soli i soku z cytryny i gotowe :)
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:00 pm   

Ja bardzo lubię sałatę lodową, podaję ją z dresingiem, najchętniej miodowo - czosnkowym (oliwa + ocet winny + miód + roztarty ząbek czosnku), do tego można dodac wedle uznania: pomidory, cebulkę, paprukę, oliwki... :mrgreen:
_________________
chez alma |
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:07 pm   

no to mi się przypomniała moja ulubiona surówka, która równie dobrze może zastąpić obiad (każdemu wręcza sie całą miche tego + kromkę chleba i juz) oraz jest fajnym, ładnie wyglądającym "daniem" na przyjęcie:
- sałata
- feta
- pomidory
- zielony ogórek
- czarne oliwki
- rzodkiewka
- szynka
no i generalnie co tam kto ma w lodówce
Do tego sos: albo jogurt+czosnek albo oliwa+czosnek, vinegret itd
Uwielbiam to danie Tyle, że czekam na razie z nim na świeże pomidory...
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 11:54 am   

Strawberrytea ja robię coś podobnego właśnie jako sałatkę :D pychotka :P tylko, że bez szynki, a warzywa to róznie.
_________________
 
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 42
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 5:52 pm   

Kobietki :wink: troszkę sie uśmiechnęłam gdy zobaczyłam ten temat a potem gdy poczytałam wasze posty... :P
Juz pisze o co mi chodzi...
W temacie jest "SURÓWKI" a wy piszecie o ...sałatkach :rotfl:
To pewnie kolejny regionalizm...
U mnie surówka to coś z surowej kapusty np. poszatkowana kapusta z marchewką i jabłkiem.
A sałatka jest z ...sałaty... :wink: :hyhy: :rotfl:
_________________
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 7:50 pm   

Misia :lol:
U mnie pod pojęciem surówki funkcjonują wszelkie warzywka podawane do obiadu, sałatka to różne składniki podawane na kolację czy przyjęcie.



Najprostsza surówka którą uwielbiamy - kapusta pekińska + szczypiorek + sos musztardowy.
Robimy też często: buraczki + cebulka + przyprawy.
A także: kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 12:19 am   

U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ;) ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.

A sałatka jarzynowa? Z sałaty? :?
_________________
chez alma |
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 6:40 am   

kryszka napisał/a:
kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy.

To także jedna z moich ulubionych :)
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 42
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 8:53 am   

Alma_ napisał/a:
U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ;) ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.

A sałatka jarzynowa? Z sałaty? :?


Dlatego też lekko się uśmiechnęłam i stwierdziłam ze to kolejny regionalizm...jakich sporo jest między centralną polską a śląskiem... :wink:

A czemu sałatka jarzynowa jest sałatką a nie surówką? Proste, bo jestz majonezem bądz innym sosem!

A surówka to surowe warzywa, co najwyżej skropione oliwą...tyle
_________________
 
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 9:08 am   

Misia-misia przeciez sałatka jarzynowa jest z gotowanych warzyw! Gdyby ja zrobić z surowych to jak sama nazwa wskazuje-jest surówką.
Nawet jak spojrzec do jakichkolwiek przepisów-w książkach kucharskich czy w internecie-to surówka nazywa sie własnie surowe warzywa, sałatką-na ogół ugotowane, często z majonezem lub jogurtem, niekiedy także z oliwą (np sałatka z ryżu, groszku itd).
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 42
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 4:12 pm   

Po raz kolejny i już ostatni napiszę, ze u mnie mówi się "surówka" na danie(!) z surowej najcześciej kiszonej kapusty...Dlatego też sie usmiechnęłam bo wy z reguły pisałyscie o sałacie... :wink: A ze tak też mówi się o daniach z surowych warzyw to inna broszka;)
No ale widac po raz kolejny rozpętałam burzę w szklance wody wspominając o tym... :niepewny:
_________________
 
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 6:09 pm   

U nas najczęściej stosujemy takie surówki (tradycyjnie):
- kapusta kiszona, marchewka. jabłko i cebulka;
- ogórek zielony plus przyprawy (mizeria);
- pomidory w śmietanie z cebulką;
- sałata w śmietanie lub w oliwie z przyprawami nawet rzodkiewka itp. (pychotka),
- kapusta pekińska, przyprawy, papryka lub kukurydza itp.
- marchewka z jabłkiem;
- buraczki na ciepło;
-kapusta biała na ciepło;
- marchewka z groszkiem na ciepło;
- inne ale zapomniałam, wy mi napewno podpowiecie :roll:
_________________
 
 
 
Lucky 

Wiek: 41
Dołączyła: 07 Lis 2005
Posty: 748
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 6:33 pm   

A my robimy wiele surówek, o których wspomniałyście

Dodam jeszcze jedną

- parzone pory
- migdały
- winogrona
- feta
sół, pieprz do smaku, pycha :rotfl:

I jeszcze jedna:)

-kapusta pekińska
- szczypiorek
- papryka
- sos vinegret

tez pycha :rotfl:
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:36 am   

a ja ostatnio wypróbowałam: Surówka z marchwi w sosie miodowym Pyszna i prosta :)

[ Dodano: Czw Kwi 27, 2006 12:42 pm ]
dziąś na obiad do udek kurczaka kapusta pekińska z grapefriutem

[ Dodano: Pią Kwi 28, 2006 12:01 pm ]
ponieważ zostało w lodówce od wczoraj pół kapusty pekińskiej no to własnie zrobiłam surówkę na dziś :) - troszkę zmodyfikowany przepis wziąty z jakiejś strony z przepisami
1/2 kapusty pekińskiej
2 jabłka (starte)
łyżka ketchupu
łyżeczka musztardy
łyżeczka chrzanu
1,5-2 łyżeczki majonezu
łyżka cukru
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
2 szczypty soli
troszkę curry
Bardzo dobra wyszła :) :) :)

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 5:53 pm ]
dzis na obiadek zrobiłam surówke/sałatke z tego co mi sie pod ręke wepchnęło i wyszła super:
pomidory
ogórki kiszone
oliwki
starty żółty ser
Wszystko pokroiłam, wymieszałam i wyszła naprawde snmaczna. Nie użyłam ani grama przyprawy :)
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
KsiężniczkaSara 

Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 4
Skąd: Dębica
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 10:19 pm   

a zna któraś dokładny przepis na sałatke składającą sie z pomidora, papryki, ogórka, majonezu ? wiecej składników na pewno nie ma...
 
 
mischelle22 


Wiek: 42
Dołączyła: 27 Gru 2003
Posty: 1211
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:35 pm   

Skoro nie ma więcej składników to proponuję zmieszać te składniki i doprawić do smaku.
:lol:
_________________

 
 
 
ancia19 

Wiek: 43
Dołączyła: 24 Lip 2006
Posty: 198
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 8:35 pm   

ja tam lubie różniste surówki:

- pomidorki w kostkę z cebulka, odrobiną soli, cukru, oliwy z oliwek i z octem balsamico
- pomidory + kiszone ogórki + cebulka
- marchewka z jabłkiem przyprawiona sokiem z cytryny i śmietanką
- kapusta pekińska z jabłkiem, mandarynkami, kukurydzą, rodzynkami i sosem vinegrette
- mizeria słodka
- mizeria pikantna
- seler z jabłkiem, rodzynkami i orzechami + śmietana/majonez
- surówka z białej kapusty
- z czerwonej marynowanej kapusty
- sałata ze śmietanką na słodko lub pikantno
- sałata + papryka + pomidor + ogórek + cebulka + ew. feta i obowiązkowo sos inegrette
- marchewka starta, kapusta pekińska, por, kukurydza, jabłko i inne bajery ze śmietanką i przyprawione
- kapusta zasmażana biała sama lub z pomidorami
- marchewka z groszkiem
- buraczki na zimno
- buraczki na ciepło

ogólnie jeszcze jest tysiąc innych wariacji ;) a ja chyba wszystkie surówki lubię :D
_________________
Nasz najpiękniejszy dzień: 25.08.2007
 
 
 
Klaudynka 


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Kwi 2008
Posty: 1321
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 6:12 pm   mniam ;)

a ja uwielbiam taką surówkę: ;P

-pomidory w cząstki
-ogórek zielony
-papryka (po trochu każdego koloru)
-sałata rzymska
-cebula w talarki
-rzodkiewki
-przeciśnięty mały ząbek czosnku
-świeże listki bazyli

Sos:
-oliwa z oliwek/winogron
- przyprawa texas (jeżeli ktoś nie ma to proponuję dodać po szczypcie swoich ulubionych przypraw)
-sok z cytryny

Pycha-a do tego b.zdrowa,
POLECAM :)

Pozdrawiam serdecznie,
Klaudia
_________________
Ostatnio zmieniony przez Klaudynka Sob Maj 03, 2008 6:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Audiolka 


Wiek: 39
Dołączyła: 25 Kwi 2008
Posty: 2581
Skąd: Uć
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 4:28 pm   

surówka mojego pomysłu :mrgreen:
posiekać w drobne kostki
:arrow: ogórek zielony
:arrow: rzodkiewka
:arrow: papryka(czerwona,żółta)
:arrow: pomidor
:arrow: można jeszcze inne warzywa surowe(ale selera i pora nie polecam)
marchew (4 szt) i główkę czerwonej i białej kapusty zetrzeć na tarce na drobno.

do smaku dodać sól i pieprz-na koniec wszystko wymieszać z oliwą bądź niewielka ilością oleju...
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 8:20 am   

A ja bardzo lubię: kapusta pekińska, kukurydza z puszki, cebulka, starta marchewka wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym i majonezem+ podstawowe przyprawy sól, pieprz, trochę słodkiej papryki. :)

Druga to sałata, ogórek zielony, kukurydza z puszki, koperek, jogurt naturalny, czosnek + przyprawy pieprz i sól. :D
_________________
 
 
Audiolka 


Wiek: 39
Dołączyła: 25 Kwi 2008
Posty: 2581
Skąd: Uć
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 2:55 pm   

zapomniałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
najważniejszy składnik-cebula!!!pokroić w drobne krążki i dodać...
 
 
podrozniczka 


Wiek: 47
Dołączyła: 17 Lis 2006
Posty: 393
Skąd: UK
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 8:44 am   

Znacie jakies przepisy na salatke/surowke z selera?
_________________
 
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 9:50 am   

podrozniczka, znam :)
SURÓWKA Z SELERA
1 obgotowany, starty na tarce, na grubych oczkach seler
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów
jabłko lub gruszka (starte)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
curry
sól
pieprz

Baaaardzo mi smakuje. Selera mozna też jeśc na surowo w takiej surówce

[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 5:17 pm ]
I jeszcze surówka z selera, kokosa i rodzynków
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
555 


Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 1486
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Maj 15, 2011 7:38 am   

strawberrytea, a na czym polega, że ten seler jest obgotowany..?
_________________
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:32 pm   

podrozniczka, trochę późno :wink: ale może kiedyś się przydadzą - ja znam dwie:

opcja nr 1

puszka ananasów
ok.20 - 25 dkg szynki, najlepiej konserwowej
3 jajka
por (biała część)
puszka kukurydzy
seler konserwowy
majonez
czasami dodaję ząbek czosnku

Ananasy kroimy w kawałki, szynkę, jajka w kostkę, por drobniutko siekamy, seler wrzucamy na sitko i porządnie płuczemy zimną wodą (inaczej będzie mocno kwaskowy). Na koniec 2 - 3 łyżki majonezu i gotowe :)

opcja nr 2
seler konserwowy - jak wyżej
3 jajka - jak wyżej
ugotowana pierś z kurczaka (mała podwójna albo duża pojedyncza) - solimy trochę wodę podczas gotowania, kroimy w kostkę
duża garść orzechów włoskich (sparzonych wrzątkiem i drobno posiekanych)
puszka kukurydzy
majonez
przyprawiamy solą, pieprzem

(tej wcześniejszej już nie doprawiamy, bo jest trochę słodka przez ananasa)
_________________


Ostatnio zmieniony przez paulinkaaMU Nie Maj 22, 2011 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
tomaszekb232 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2011
Posty: 1
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 5:56 pm   

proponuję sałatkę z fasoli szparagowej

25 dag zielonej fasolki szparagowej
dymka
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
do smaku: sól, gruboziarnisty pieprz.

Fasolkę należy wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Należy ostudzić i pokroić na 4-5 cm kawałki. Dymkę trzeba opłukać i całą drobno pokroić. W salaterce należy wymieszać ostudzoną fasolkę z dymką. Doprawić do smaku. Przed podaniem skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać.
_________________
Przepisy kulinarne pyszne i tanie dania
Wczasy w Europie
 
 
ardillaroja 

Wiek: 51
Dołączyła: 05 Lip 2011
Posty: 51
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 10:06 am   

OGÓRKOWA surówka:

-3 duże kiszone ogórki
-1 duże jabłko
-1 średnia cebula
-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

ale proporcje można dowolnie zmieniać! dobre, bo słodkie i kwaśne :wink:
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 10:12 am   

Do ziemniaczków często robię z pekinki, pomidora i czasem ogórka, zaprawiam lekko majonezem i śmietaną, doprawiam po swojemu (tajemnica :P ) i jest super :)

Popularna u mnie w domu jest też kapusta kiszona z marchewką, śmietaną robiona "na słodko", tj. z cukrem.
_________________


 
 
demonka 


Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 564
Skąd: Zgierz/Łódź
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 12:30 pm   

polecam surówkę z pora, marchewki i jabłka z dodatkiem majonezu, pychotka :razz:
_________________
 
 
gazelkaa 

Wiek: 39
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 58
Skąd: łódzkie
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 11:58 am   

Właśnie odkryłam ostatnio tę surówkę z pora, marchewki i jabłka, taka prościzna, a smakuje nieziemsko...
_________________
"Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają." Aldous Huxley
 
 
liska 

Wiek: 53
Dołączyła: 09 Cze 2011
Posty: 9
Skąd: Frombork
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 11:39 am   

A macie jakiś sprawdzony sposób na smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Ale bez żadnych majonzeów czy jogurtów. Bo ja bardzo lubię modrą, ale w knajpach zawsze super, a w domu mi nie wychodzi taki smak, jak chcę... :/
 
 
joannamichał 

Dołączyła: 06 Lut 2012
Posty: 28
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 4:25 pm   

Ja może nie odkryłam, ale zasmakowałam u szwagierki a co najważniejsze dzieciaki też ją uwielbiają:

sałata lodowa
pomidor
papryka
kukurydza
słonecznik łuskany
Tylko słonecznik musimy podsmażyć na patelni parę minutek :)

Można do tego dodać sos koperkowo- ziołowy lub majonez, ale tego drugiego tylko do smaku mało.

Polecam!!
 
 
durkakarolina 

Wiek: 31
Dołączyła: 16 Mar 2012
Posty: 21
Skąd: koluszki
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 7:53 pm   

przepis na moją ulubioną obiadową suróweczkę :)
-kapusta pekińska,
-papryka marynowana
-ogórki marynowane,
-jabłko starte,
-por,
-marchewka świeża starta,
-pieprz, sól,
-oliwa z oliwek
-pomidor,
-ogórek zielony.
_________________

 
 
tred102 

Dołączyła: 13 Sty 2013
Posty: 3
Skąd: nowa ruda
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 10:25 am   

Składniki

4-5 dużych liści kapusty pekińskiej
1 duże jabłko np. reneta
1 duża marchewka
sok z cytryny, oliwa
natka pietruszki

Wykonanie

Liście umyć, osuszyć. Pociąć wzdłuż na paski, a następnie na drobne paseczki. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, pieprz i zamieszać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl