Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA
nostalgia

Poprzedni temat «» Następny temat
Sos czosnkowy
Autor Wiadomość
skalimonka 
żona skalimona


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 2003
Skąd: UK
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:27 am   Sos czosnkowy

Jakie macie sposoby na zrobienie samemu sosu czosnkowego? Oczywiście łatwiej kupic, ale chciałabym naturalny... nie wiem jak to się robi? Pierwsze co, do głowy przychodzi mi rozgniecenie czosnku do majonezu. Kiedyś jadłam też sos do pizzy, który był po prostu zmiażdżonym czosnkiem w roztopionym maśle. Macie na to jakiś sposób? :oops:
_________________
 
 
Bian 


Wiek: 32
Dołączyła: 04 Maj 2010
Posty: 938
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:42 am   

Skali ja zawsze robię samodzielnie, no chyba, że przywożą do pizzy gotowy to wtedy jem i taki, i taki. Sos czosnkowy mogę wcinać ze wszystkim chyba :D

Przepis:

- jogurt naturalny (ew. śmietana, ale z jogurtem jest trochę lżejszy)
- majonez
- szczypta cayenne
- szczypta koperku suszonego
- trochę bazylii
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę do niego

Ilość jogurtu i majonezu zależy tylko od Ciebie w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać :D
_________________

 
 
klara76 


Wiek: 42
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 6:09 pm   

mój sos czosnkowy:
jogurt naturalny
majonez i przyprawa zielona czubryca
_________________
 
 
 
skalimonka 
żona skalimona


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 2003
Skąd: UK
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 6:56 pm   

Bian, klara76, dziekuję za odpowiedzi :P Nie miałam wszystkich składników, więc spróbowałam jeszcze inaczej. Wzięłam 3 czy 4 łyżki majonezu, zmiażdżyłam 5 małych ząbków czosnku, posoliłam, dodałam trochę oregano i mielonej kolendry :razz: Wyszedł bardzo dobry sosik, lepszy niż kupny, naprawdę bardzo smaczny. Do pieczonego mięsa pychotka, z buraczkami, mniam :P
_________________
 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:34 pm   

Ja proponuję: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie), MIĘTA, czosnek.
 
 
ewex 
aniołek i diabołek


Wiek: 36
Dołączyła: 01 Lip 2008
Posty: 310
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:45 pm   

Mój przepis to:
-jogurt mały (kupuję grecki-jest gęstszy)
-2 łyżki majonezu
-szczypta papryki słodkiej
-zioła prowansalskie (do smaku)
-łyżeczka miodu
-czosnek ja daję 4 (lubię dość ostry).
_________________
 
 
 
skalimonka 
żona skalimona


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 2003
Skąd: UK
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:46 pm   

ewex napisał/a:
łyżeczka miodu

Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył :o
_________________
 
 
ewex 
aniołek i diabołek


Wiek: 36
Dołączyła: 01 Lip 2008
Posty: 310
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 8:21 pm   

skalimonka napisał/a:
Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył :o


tak, tak miód :smile: polecam, sosik zyskuje niepowtarzalny smak.
_________________
 
 
 
martula_87 

Wiek: 31
Dołączyła: 06 Maj 2010
Posty: 833
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 3:30 pm   

Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz
_________________

 
 
kakonka 
Ptysia


Wiek: 32
Dołączyła: 18 Lut 2008
Posty: 1805
Skąd: Zgierz/Aleksandrów
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 3:50 pm   

martula_87 napisał/a:
Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz


dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru :)
_________________
 
 
Meerkat 


Wiek: 36
Dołączyła: 16 Paź 2007
Posty: 245
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:07 pm   

Ja polecam taką wersję:
sos czosnkowy (ilosc dowolona):

jogurt (w wersji lzejszej) lub smietana (w wersji ciezszej)
majonez
zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka

jogurt lub smietane wymieszac z majonezem w proporcji 2:1. czyli, jesli damy dwie lyzki smietany to jedna lyzke majonezu itd.
obrane zabki czosnku bardzo drobno pociachac. ilosc dowolona. kto lubi bardziej czosnkowe doda wiecej, kto mniej...
przyprawic sola (odrobine), pieprzem oraz slodka papryka. wymieszac dokladnie razem wszystkie skladniki. wlozyc do lodowki na jakis czas w celu przegryzienia sie. po tym czasie sprobowac. jesli smakuje nam, nie trzeba nic wiecej zmieniac...


Przepis wielokrotnie sprawdzony i za każdym razem równie smakowity :)
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 37
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:36 pm   

ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli.
_________________
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 33
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 6:12 pm   

motylica napisał/a:
ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli.


dokładnie, sam jogurt (koniecznie grecki) i jest idealnie. Czasem wrzucam trochę chilli, zawsze doprawiam pieprzem.
 
 
 
rusałeczka:) 
żonka i mama :)

Wiek: 37
Dołączyła: 05 Lis 2007
Posty: 565
Skąd: Łódź, UK
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 5:43 pm   

A mój popisowy sos czosnkowy składa się z:
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- czosnek 2-3 ząbki, drobno posiekany
- zioła prowansalskie
_________________


 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Wrz 19, 2010 6:10 pm   

Sos czosnkowy ostrzejszy ;)

10 łyżeczek śmietany 18%
5 łyżeczek majonezu
1 łyżeczka oregano
3 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
6 ząbków czosnku (2 pokrojone bardzo drobno i rozgniecione a 4 starte na tarce - najmniejsze oczka)

To mój pomysł na sos.. Bardzo go uwielbiam nie jest ani za gęsty ani za rzadki ;) ale za to bardzo czosnkowy :D

Z przepisu wychodzi około pół szklanki sosu ;)
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
Ostatnio zmieniony przez sloneczkoo Nie Wrz 19, 2010 6:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 33
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 2:52 pm   

mnie w ogóle nie smakują te z majonezem...
 
 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 8:42 pm   

Każdemu smakuje co innego ;D i zależy jaki majonez.. są różne i drogi nie znaczy lepszy ;)
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
 
 
 
Tatarak 

Wiek: 36
Dołączyła: 25 Lut 2010
Posty: 98
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 2:42 pm   

To mój przepis najkrótszy:
jogurt grecki + parę ząbków czosnku (na jedno opakowanie 350 g. daję 4 ząbki). I już.
Czosnkowy strasznie. I ostry też.

Czasem dorzucam zioła prowansalskie.
_________________
 
 
caixa 

Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 2:04 pm   

A ja dodaję jeszcze odrobinę soku z cytryny. :wink:
 
 
ola88 
Żona ;)


Dołączyła: 20 Lip 2009
Posty: 2025
Skąd: Tu i tam ;)
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 6:50 pm   

To nie mój przepis, ale Męża, więc się pochwalę.

Jogurt naturalny, śmietana, czosnek, sól, pieprz, koperek, pietruszka.

Mi bardzo smakuje :) a do chipsów, jak najbardziej :)
_________________
 
 
PaniPola 

Dołączyła: 06 Sty 2011
Posty: 5
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 11:46 pm   

mój przepis na sos to;

- jogurt naturalny
- majonez
- pietruszka
- bazylia
- czosnek

proporcje zależne od potrzeb;-)

polecam do mięsa a także co "cipsów"
_________________
Pola
 
 
LukaszB 


Wiek: 43
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:09 pm   

Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób
 
 
 
olivka_ja
[Usunięty]

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:18 pm   

LukaszB napisał/a:
Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób

ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii
 
 
durkakarolina 

Wiek: 26
Dołączyła: 16 Mar 2012
Posty: 21
Skąd: koluszki
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 7:51 pm   

ja tez chętnie podzielę sie moim przepisem:
-jogurt grecki
-majonez
-sól czosnkowa
-pieprz
-zioła prowansalskie
-przyprawa tzatziki
no i oczywiście CZOSNEK
co do proporcji zawsze robię na oko :)
_________________

 
 
kariczeq 


Wiek: 33
Dołączyła: 29 Cze 2009
Posty: 1076
Skąd: Zgierz
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 11:34 am   

- jogurt naturalny
- majonez
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek

proporcje na "oko"
_________________


udanego dnia Gość
 
 
Kalanchoe 


Dołączyła: 12 Wrz 2011
Posty: 718
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 8:48 pm   

olivka_ja napisał/a:
LukaszB napisał/a:
Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób

ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii


To tak jak ja. A czasem dodam pieprz. :)
 
 
agulka1989 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:22 pm   

kakonka napisał/a:
martula_87 napisał/a:
Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz


dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru :)


Otóż to :)


Ewentualnie idę na łatwiznę, czyli śmietana+przyprawa tzatziki
_________________
 
 
gazelkaa 

Wiek: 34
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 58
Skąd: łódzkie
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 10:03 am   

O, fajnie, że są też przepisy bez majonezu, bo ja za nim w sosie nie przepadam, ale z drugiej strony jeszcze mi w domu dobry sos chyba nigdy nie wyszedł :(
_________________
"Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają." Aldous Huxley
 
 
FeminaMR 

Dołączyła: 20 Lut 2012
Posty: 14
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 9:18 pm   

Ja robię sos czosnkowy tak:
łyżkę oregano i łyżkę majeranku (tak,tak - majeranku) zalewam wodą w ilości około 50 ml (tak, aby tylko zakryła zioła) i zagotowuję, po czym zostawiam do wystudzenia. Mieszam szklankę jogurtu greckiego i szklankę majonezu, dodaję 4 duże, rozgniecione ząbki czosnku (ilość zależy od tego, jak mocny sos lubimy). Szczypta soli i cukru + wystudzone przyprawy. Mieszam, przykrywam i do lodówki na chwilę, aby jeszcze zgęstniał.
Jeśli lubicie sos czosnkowy z Da Grasso, to polecam wypróbować te recepturę- to jest ten smak.
 
 
martuska88 

Dołączyła: 04 Lut 2012
Posty: 141
Skąd: okolice Łodzi
Wysłany: Wto Cze 05, 2012 5:51 pm   

cześć wszystkim
podzielę się swoim przepisem na sos
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
zioła prowansalskie, sól, pieprz "na oko"
3 ząbki czosnku( według uznania może być więcej lub mniej)
to proporcje na taką małą ilość

gotowe:)
_________________


 
 
weselinka 

Dołączyła: 25 Cze 2012
Posty: 13
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 7:17 am   

Ja tak jak motylica daję tylko jogurt, czosnek, sól. Czasem jak dziewczyny powyżej, idę na łatwiznę i też dodaję tzaziki. No ale to jednak sztuczne jest, więc staram się ograniczać takei chwile lenistwa.
 
 
_karolka_ 

Wiek: 29
Dołączyła: 16 Wrz 2007
Posty: 76
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 9:36 am   

Ja dodaje jeszcze troszeczke cukru bądź cukru pudru zależy co mam w domu ale tylko troszeczke.
A i czosnek ścieram na drobnej tarce, którą przykrywam foliówką śniadaniową i czosnek zostaje na foliówce można go dobrze nożem zebrać a w dziurkach nie ma czosnku. Jak dla mnie o wiele lepiej niż przez tą maszynkę do czosnku.
_________________
Ostatnio zmieniony przez _karolka_ Czw Lip 26, 2012 9:38 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
E-kwiaty 
Firma


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 114
Skąd: Lublin
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 4:51 pm   

Jogurt naturalny, majonez, sól i świeży czosnek. Parę ząbków zgnieść na drobno i dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Troszkę soli do smaku :)

Usunęłam reklamę. Moderatorka Asiek
Ostatnio zmieniony przez Asiek Pon Gru 17, 2012 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
agataboryna 

Dołączyła: 16 Sie 2012
Posty: 2
Skąd: kraków
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 11:58 am   

śmietana/jogurt gęsty, czosnek posiekany jak najdrobniej się da (bez wyciskania), pieprz, sól, majonez - tyle! :-)
 
 
Juska 


Dołączyła: 10 Mar 2013
Posty: 3084
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 10:34 am   

Jogurt typu greckiego, odrobina majonezu, odrobina ketchupu (żeby otrzymać lekko różową barwę), ilość świeżych ząbków czosnku, zależna od upodobań smakowych, ja na 4 łyżki jogurtu, 2 majonezu i 2 ketchupu daję 4 spore ząbki. Nie każdy jednak lubi ostro :)
Można też dodać soli i pieprzu do smaku.
_________________
 
 
lilia.em 

Dołączyła: 03 Lip 2013
Posty: 18
Skąd: Pabianice
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 8:41 am   Sos czosnkowy

Sos czosnkowy (proporcje na oko):

- jogurt naturalny gęsty Bakoma
- majonez Winiary
- czosnek granulowany Prymat
- tzatziki Prymat

Smacznego!
_________________
lilia.em
 
 
Selene 


Wiek: 28
Dołączyła: 20 Sie 2012
Posty: 992
Skąd: ok. Bełchatowa
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 9:40 am   

Ja daję jogurt naturalny pół na pół z majonezem (ale można nie dodawać), kilka ząbków czosnku startych lub rozgniecionych w moździerzu, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz do smaku. Ostrożnie z czosnkiem, bo po chwili można się zdziwić :)
_________________

 
 
dred 

Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 10
Skąd: łódź
Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 1:08 pm   

Całą tajemnicą dobrego sosu czosnkowego jest dodanie niewielkiej ilości cukru i ketuchpu lub koncentratu pomidorowego.
Należy natomiast uwazać ziołami typu oregano lub majeranek.
Czosnek, pieprz, sól, cukier, papryka slodka, ostra, trochę ketchupu majonez i parę łyżek śmietany 12% .
Mój sos smakuje wszystkim, na grilla przygotowuje 500ml i to bywa za mało (dla 4 osób :) ).
 
 
karola01 

Wiek: 31
Dołączyła: 29 Gru 2013
Posty: 4
Skąd: krosno
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 11:55 am   

Jest znakomity do pizzy, wprost nie wyobrażam jej sobie, bez sosu czostnkowego;)
_________________
pozdrawiam
 
 
 
Juska 


Dołączyła: 10 Mar 2013
Posty: 3084
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sty 02, 2014 4:26 pm   

Gęsty jogurt (typ grecki)
Majonez (ilość zależy od preferencji)
ząbki czosnku (ilość zależy od tego jak ostry sos chcę uzyskać), zazwyczaj 2
2 łyżki ketchupu :)

"wolała"..... yyy Voila :P
_________________
 
 
Catylyn89 
Szczera forumka


Wiek: 29
Dołączyła: 03 Kwi 2013
Posty: 1836
Skąd: Krk
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 11:10 am   

jogurt naturalny gęsty
Majonez Kielecki
szczypta cukru
drobno posiekane 3 ząbki czosnku
drobno posiekany koper
sól i pieprz do smaku :)
_________________

Od Ciebie zależy jak będzie wyglądać Twoja przyszłość, więc zrób wszystko byś na starość niczego nie żałował.
 
 
aveugles 

Dołączyła: 05 Sty 2014
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 8:11 pm   

Ja zamieniam czasem zioła włoskie na prowansalskie, efekt jest całkiem inny
 
 
KaMika 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Sie 2013
Posty: 755
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: Pon Sty 06, 2014 1:41 pm   

- jogurt naturalny / śmietana 18% ( kto co woli :) )
- 3 zabki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- majonez (wedle upodobania)
- sól, pieprz, bazylia, oregano


jak dla mnie pyszny i kojarzy mi się z sosem w Da Grasso :P
_________________

Kochamy Cię Klaudusia <3
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
Zdjęcia ślubne - FOTOJACEK.pl

sala weselna łódź

dekoracja światłem łódź

videofilmowanie łódź

www.foto-sobieraj.com.pl