Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA
nostalgia

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kryszka
Nie Mar 13, 2011 11:14 am
Ekspres na prezent
Autor Wiadomość
aurella 

Dołączyła: 26 Wrz 2008
Posty: 1
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 12:03 am   Ekspres na prezent

W styczniu przyjaciele mają wesele i składamy się dla nich na porządny, ciśnieniowy ekspres do kawy. Co możecie polecić?
 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 6:15 pm   

Chciałabym kupić sobie ekspres do kawy ciśnieniowy nie za drogi - możecie coś polecić?
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
 
 
 
Karola5 


Wiek: 37
Dołączyła: 11 Maj 2010
Posty: 980
Skąd: Łódź/Wawa
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 6:27 pm   

To chyba zależy jakie fundusze można przeznaczyć. Fajne są te gdzie istnieje możliwość mielenia kawy - wtedy jest bardziej aromatyczna.
Moi rodzice mają Zelmera i nie narzekają.
_________________

dzienniczek Basi
 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 6:31 pm   

No właśnie bym chciała taki z możliwością mielenia kawy i spieniania mleka ;)
Taki do 500zł :)
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
 
 
 
julietta 


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Lut 2008
Posty: 205
Skąd: łódzkie
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 9:22 am   

Co do spieniania mleka, to raczej wszystkie (w tym te tańsze) mają już taką funkcję, ale z mieleniem za taką kwotę może być problem...
_________________
 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 5:58 pm   

julietta napisał/a:
Co do spieniania mleka, to raczej wszystkie (w tym te tańsze) mają już taką funkcję

To nie wiedziałam... słyszałam, że niektóre nie mają tego - tylko mleko w proszku do nich trzeba kupować zamiast naturalnego spieniać.
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 41
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 6:32 pm   

sloneczkoo napisał/a:
mleko w proszku do nich trzeba kupować zamiast naturalnego


?? ???????? dlaczego???
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 6:33 pm   

sloneczkoo napisał/a:
mleko w proszku do nich trzeba kupować

:o i co niby z tym mlekiem miałoby się robić?

Ekspress ma albo spieniacz - taka rurka obok, albo go nie ma, albo te drogie mają wbudowany pojemnik do którego wlewa się mleko i wylatuje już pyszna pianka.

Młynek powinien być ceramiczny.

W ekspresach z tej niskiej półki nie mam zupełnie rozeznania, więc nic nie polecę.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 41
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 8:12 pm   

kryszka napisał/a:
i co niby z tym mlekiem miałoby się robić?


posypywać kawę??? :smile: :smile: :smile:
_________________
 
 
Mika 


Wiek: 38
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 8:29 am   

Niektóre ekspresy na tzw. kapsułki nie mają możliwości wlania zwykłego mleka tylko wkłada się tam kapsułki z mlekiem w proszku.
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:14 am   

No dobra, ale kapsułki to już inny temat. A tutaj sloneczkoo pytała o ekspres ciśnieniowy z młynkiem, stąd też moje zdziwienie.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
anuszkaa 


Wiek: 34
Dołączyła: 23 Lis 2009
Posty: 777
Skąd: Zgierz
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:45 am   

Mika napisał/a:
Niektóre ekspresy na tzw. kapsułki nie mają możliwości wlania zwykłego mleka tylko wkłada się tam kapsułki z mlekiem w proszku.

ja tylko dodam, ze mam express na kapsulki, a rurka do spieniania mleka tez jest :)
_________________
 
 
Mika 


Wiek: 38
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 1:41 pm   

kryszka napisał/a:
No dobra, ale kapsułki to już inny temat. A tutaj sloneczkoo pytała o ekspres ciśnieniowy z młynkiem, stąd też moje zdziwienie.

Jasne, ciśnieniowego z młynkiem i na kapsułki jeszcze nikt chyba nie wymyślił :lol:

anuszkaa stwierdzenie "niektóre ekspresy" nadal pozostaje aktualne :)
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
sloneczkoo 


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Sie 2008
Posty: 972
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 10:12 pm   

Mika napisał/a:
Niektóre ekspresy na tzw. kapsułki nie mają możliwości wlania zwykłego mleka tylko wkłada się tam kapsułki z mlekiem w proszku.

to miałam na myśli..
Dzięki Mika za sprecyzowanie dokładnie tego dziewczyną. Bo myślałam, że to ja jestem taka zacofana już :smile:

Dlatego napisałam "słyszałam, że niektóre"
Widzę, że niektórzy nic nie poradzą - ale jak zwykle wielkie oburzenie.
_________________


Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 :D
 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 41
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:11 pm   

sloneczkoo napisał/a:
jak zwykle wielkie oburzenie.


mylisz oburzenie z rozbawieniem :)

co do ekspresów, od naszego znajomego przedstawiciela "ekspresowego" dowiedziałyśmy się z mamą, żeby Saeco nie kupować, bo najczęściej w serwisie stoją.
_________________
 
 
EwaM 


Wiek: 36
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:16 pm   

mietka napisał/a:

co do ekspresów, od naszego znajomego przedstawiciela "ekspresowego" dowiedziałyśmy się z mamą, żeby Saeco nie kupować, bo najczęściej w serwisie stoją.


Nasz jeszcze nie stał. Ale też nie używamy go zbyt często bo w porze kawy zazwyczaj nas w domu nie ma :)

Jeśli ktoś lubi spienione mleko, to radzę poczytać opinie o spienianiu w danym modelu, bo nie każdy spieniacz jest dobry. U nas ta funkcja kiepsko działa niestety.
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 1:54 pm   

sloneczkoo napisał/a:
Dzięki Mika za sprecyzowanie dokładnie tego dziewczyną. Bo myślałam, że to ja jestem taka zacofana już :smile:

dziewczynom

I tak się rodzą plotki - ktoś gdzieś coś powiedział, nieważne, że nie miało to nic wspólnego, ale powiedzieć/napisać trzeba, a potem odwrócić kota ogonem. :smile:


mietka napisał/a:
co do ekspresów, od naszego znajomego przedstawiciela "ekspresowego" dowiedziałyśmy się z mamą, żeby Saeco nie kupować, bo najczęściej w serwisie stoją

Może to zależy od klasy tego ekspresu. Nasz firmowy Saeco jest ze średniej półki, robi ok. 30 kaw dziennie i jeszcze nigdy nie był w serwisie, a ma chyba z 7 lat.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Karola5 


Wiek: 37
Dołączyła: 11 Maj 2010
Posty: 980
Skąd: Łódź/Wawa
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 2:33 pm   

kryszka napisał/a:
Może to zależy od klasy tego ekspresu. Nasz firmowy Saeco jest ze średniej półki, robi ok. 30 kaw dziennie i jeszcze nigdy nie był w serwisie, a ma chyba z 7 lat.

Może dlatego że nie został wyprodukowany niedawno, tylko jest taki leciwy właśnie działa sprawnie. Mam wrażenie że wiele firm wypracowało sobie markę a w dobie ekspansji i pogoni za zyskiem jakość poszła w odstawkę.
_________________

dzienniczek Basi
 
 
caixa 

Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 4:36 pm   

My mamy KRUPSa. Ma spieniacz i osobny pojemnik na mleko. Ale o jakości tego spieniania wolę się nie wypowiadać. :roll: Robi taką pianę na jaką ma danego dnia ochotę. Albo ze mnie taka specjalistka ;P .
Rodzice mają SAECO już chyba 3 rok i bardzo są zadowoleni. Nie był jeszcze w serwisie. :-) Piana całkiem przyzwoita ;) .
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 9:47 pm   

caixa - podobno spienianie zależy od użytego mleka - nie spienia się pasteryzowane (w butelkach), a spienia UHT. Nie wiem ile w tym prawdy, ale my używamy tylko UHT i pianę trzeba wyjadać łyżeczką. :razz:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
EwaM 


Wiek: 36
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 9:50 pm   

kryszka napisał/a:
caixa - podobno spienianie zależy od użytego mleka - nie spienia się pasteryzowane (w butelkach), a spienia UHT. Nie wiem ile w tym prawdy, ale my używamy tylko UHT i pianę trzeba wyjadać łyżeczką. :razz:


To samo mleko u mnie się nie spienia, a u moich rodziców się spienia bez problemu.
_________________
 
 
Rusałka_Maja 


Dołączyła: 12 Kwi 2012
Posty: 3448
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 8:25 pm   

My mamy Saeco ponoć dobra firma, ale nam się popsuł najpierw wyświetlacz ( po pół roku) a potem w ogóle odmówił posłuszeństwa, także tego :P
Ale dopóki się nie popsuł to robił wg mojego męża i znajomych robił kawę nawet lepszą albo przynajmniej równie dobrą jak w kawiarni ;)
_________________


 
 
*Dorotka_ 
Moderator


Wiek: 30
Dołączyła: 02 Cze 2012
Posty: 5059
Skąd: Łódź/Wrocław
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 7:18 am   

Rusałka_Maja, fakt - była pyszna 8)
_________________


 
 
Terry 


Dołączyła: 04 Sie 2013
Posty: 1725
Skąd: łódzkie
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 1:57 pm   

Jak szukaliśmy ekspresu, usłyszałam tylko nie Saeco. To najczęściej reklamowana marka w sklepie, gdzie pracowałam. Ponieważ mój mąż lubi mleczne kawy, to polecili nam De Longi. Przyznam, że jesteśmy bardzo zadowoleni. Ale odkryliśmy również, że nie potrzebujemy programów do kaw, bo mój mąż i tak woli sam ustawiać moc kawy i ilość mleka. Gościom podajemy kawy z ustawień ekspresu.
 
 
Rusałka_Maja 


Dołączyła: 12 Kwi 2012
Posty: 3448
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 5:58 pm   

Terry napisał/a:
Jak szukaliśmy ekspresu, usłyszałam tylko nie Saeco. To najczęściej reklamowana marka w sklepie, gdzie pracowałam.


Szkoda, że nie wiedziałam tego wcześniej :roll:
_________________


 
 
Terry 


Dołączyła: 04 Sie 2013
Posty: 1725
Skąd: łódzkie
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 8:37 pm   

Na pocieszenie napiszę tylko, że gdyby znajomi mnie nie ostrzegli, też bym kupiła Saeco. Z resztą ekspres mamy dopiero 2 miesiące, więc z tym też nie wiadomo jak będzie. Nasi znajomi kupili Primadonnę za 6000 zł i popsuła im się na gwarancji i zaraz po jej upłynięciu.
 
 
Rusałka_Maja 


Dołączyła: 12 Kwi 2012
Posty: 3448
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 12, 2015 8:10 pm   

Ja niby mam przedłużoną do 5 lat, ale to też jakoś bardziej jako forma ubezpieczenia niż taka gwarancja gwarancja - dziwnie to teraz jakoś robią :roll:
_________________


 
 
dora11 


Dołączyła: 16 Sty 2015
Posty: 62
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 4/3/7
Wysłany: Czw Mar 26, 2015 9:02 am   

Ja miałam do tej pory ekspres i kapsułkowy i ciśnieniiowy jestem jednak zdania,że ciśnieniowy jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Ekspres taki jest tańszy w użytkowaniu, poza tym kawka jest naturalna a nie z kapsułek ...
Na stronie znajduje sie ranking ekspresów
Usunęłam link. Odsyłam do regulaminu forum. Moderatorka Dorotka_
Polecane marki to De Longhi oraz Krups. Ja mam u siebie ten drugi. Robi pyszną kawę, sam się czyści oraz odkamienia. Tak więc same zalety :)
_________________
Wszyscy zostaliśmy wychowani na telewizji aby wierzyć, że pewnego dnia zostaniemy milionerami, gwiazdami filmu i rocka. Ale nie zostaniemy.
Ostatnio zmieniony przez Dorotka_ Pon Sie 10, 2015 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Henie22 

Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 3
Skąd: gdańsk
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pon Mar 30, 2015 8:44 am   

My zakupiliśmy ekspres do kawy firmy Fagor CR-22. Kawę robi bardzo dobrą,podgrzewa filiżanki a dodatkowo ma drugą dyszę do robienia ciepłych napoi. Solidnie wykonany. Gdybym miał znów kupić ekspres byłby to Fagor CR-22.
 
 
Yaśmina 

Dołączyła: 21 Gru 2014
Posty: 35
Skąd: Łeczyca
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 4:29 pm   

Ile daliście za niego?
 
 
opoka_piotr 

Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 2
Skąd: gdańsk
Ostrzeżeń:
 3/3/7
Wysłany: Czw Kwi 23, 2015 9:48 am   

Ja polecam ekspres ciśnieniowy Zelmera. Dobrą kawę robi. De Longhi ekspresy chwalą sobie.
 
 
Henie22 

Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 3
Skąd: gdańsk
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Czw Kwi 23, 2015 10:03 am   

Yaśmina napisał/a:
Ile daliście za niego?


Daliśmy 600 zł. To jakieś 2-3 lata temu, ale warto było bo mamy i dobrą kawę a i ekspres jest metalowy ( górna część ). Teraz kosztuje tak 450 zł.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
Zdjęcia ślubne - FOTOJACEK.pl

wesela sala taneczna Łódź

sala weselna łódź

dekoracja światłem łódź

videofilmowanie łódź

www.foto-sobieraj.com.pl