Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA
nostalgia

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje danie popisowe
Autor Wiadomość
MadMar 


Wiek: 28
Dołączyła: 12 Lis 2010
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 10:18 am   

M4rcysi4, mogłabym poprosić o przepis na te roladki :D ?
_________________

 
 
M4rcysi4 


Wiek: 29
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 3:32 pm   

MadMar, kurczę... chętnie bym się podzieliła tylko, że ja to robię w Thermomixie i przepis też jest do niego, masz może? Jeśli nie to mogę spróbować przepis trochę "naprowadzić" na warunki niesprzętowe :wink: ?
_________________
 
 
MadMar 


Wiek: 28
Dołączyła: 12 Lis 2010
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 3:33 pm   

M4rcysi4, nie mam niestety :( ale poproszę o jakąś wskazówkę i będę improwizować :D
_________________

 
 
M4rcysi4 


Wiek: 29
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 4:20 pm   

Roladki drobiowe z nadzieniem serowo-paprykowo-cebulowym

SKŁADNIKI:
-3 filety z piersi kurczaka, średnie, pojedyncze
-sól, pieprz i przyprawa uniwersalna do przyprawienia filetów,
-80g cebuli,
-dwie papryki (idealne połączenie to 1,5 czerwonej i 1/2 zielonej),
-15g oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-sól i pieprz do przyprawienia farszu,
-ok. 6 plastrów sera (najlepiej taki kupny w paczkach, bo najlepiej się zwija),
-ok. 1l wody (do parowania),
-1 kostka buliony drobiowego,
-dwie torebki ryżu

Sos:
-150g śmietany 18%,
-30-40g mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-jedna lub dwie (ja wolę dwie :wink: ) łyżeczki chrzanu tartego,
-sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Każdy filet przekroić ostrym nożem wzdłuż na dwa płaty, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i przypr. uniw. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.
2. Pokroić cebulę i paprykę w małą kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię dodać sól, pieprz, tymianek i oliwę - wszystko razem dusić opiewam, że ok 10-20 min (to trzeba wypróbować) (w THX mam 10 min).
3. Po przygotowaniu farszu i lekkim ostygnięciu, wyjąć filety z lodówki i na każdym położyć plastry żółtego sera przycięte do wymiarów fileta oraz farsz (nie za dużo bo inaczej wypłynie bokiem). Posypać odrobiną tymianku (wg uznania). Filety wyłożone serem i farszem zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką (wykałaczkami jeśli się rozwalają) lub związać nicią.
4. Tak przygotowane roladki trzeba ugotować na parze. W przypadku zwykłych "narzędzi" żywność która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
Jeśli jest w garnku miejsce to można jednocześnie uparować roladki i gotować ryż: nalać wody do garnka wrzucić kostkę bulionową, zagotować, wrzucić ryż, a nad ryżem umieścić koszyczek z roladkami. Jeśli się tak nie da to po prostu osobno zrobić ryż i osobno roladki. Czas parowania roladek to 30 min jednak to zależy od grubości plastrów i może to być nawet do 45 min. Zaznaczam, że parowane roladki muszą być przykryte pokrywką.
5. Bulionu po ugotowanym ryżu nie wylewać. Należy odlać 400g (jeśli całego bulionu jest mniej to do osiągnięcia 400g dolać wodę) dodać do niego śmietankę, mąkę, zioła, chrzan i przyprawy. Gotować ok. 5 min. Polać sosem ryż i roladki i gotowe :)

Do takiego dania pasuje surówka zrobiona z marchewki i jabłka z chrzanem, bo sos nie jest mocno chrzanowy. Jeśli wolimy mocno chrzanowy sos to można dodać go więcej niż w przepisie.
Uf... przebrnęłam :P
_________________
 
 
MadMar 


Wiek: 28
Dołączyła: 12 Lis 2010
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 7:10 pm   

M4rcysi4, bardzo dziekuje:) brzmi pysznie, a ja bede mogla wyprobowac parowar:)
_________________

 
 
M4rcysi4 


Wiek: 29
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Czw Sty 10, 2013 8:13 am   

Aaaa no widzisz, nie pomyślałam o parowarze :D
_________________
 
 
kami99 

Wiek: 36
Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 4
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 1:00 pm   

Dużo dań mam popisowych, ale najbardziej wychodzą mi sałatki ;p są takie proste i każde urozmaicenie daję już nową postać;p

Usunęłam reklamę z podpisu, zapraszam do lektury Regulaminu Forum. Dorotka_
Ostatnio zmieniony przez Dorotka_ Wto Wrz 01, 2015 6:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Natalka86 

Dołączyła: 11 Lut 2013
Posty: 21
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 12:26 pm   

kami99 napisał/a:
Dużo dań mam popisowych, ale najbardziej wychodzą mi sałatki ;p są takie proste i każde urozmaicenie daję już nową postać;p


to może podasz kilka przepisów, ja tez uwielbiam sałatki :)
 
 
Chrupka 

Dołączyła: 16 Paź 2012
Posty: 94
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 10:26 am   

To może i ja cos podrzucę.... bardzo nam ta sałatka smakuje. Jest warstwowa, więc kładziemy na sobie poszczególne składniki i ich nie mieszamy. Potrzebny więc będzie duzy talerz albo jakieś płaskie szklane naczynie.

Potrzebne będą:

sałata lodowa (mała głowka)
mały kalafior albo brokuł (mozna dać też i to i to )
pomidorki koktailowe (jak nie ma mozna wziąc normalnej wielkości)
1/2 ogórka zielonego wężowego
papryka świeża
ser wędzony (twarogowy) Pilos (z Lidla)
Przyprawa do Bruschetty i dań kuchni włoskiej - Prymat (oczywiście nie całe opakowanie tylko część)
parę łyżek oleju z pestek winogron, albo jakas oliwa z oliwek
2-3 ząbki czosnku, w zaleznosci jak kto lubi
szczypta cukru

I do roboty.
1. gotujemy kalafiorka i/lub brokuła (same rózyczki) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (a brokuła z dodatkiem cukru i soku z cytryny) ale tak na aldente, czyli nie rozgotowujemy, żeby rózyczki się nie rozpadały, studzimy.
2. przygotowujemy sos
Najpierw miażdżymy czosnek i dodajemy do oliwy + szczypta cukru. Zostawiamy na kilka minut w spokoju, a na koniec (jak mamy przygotowaną sałatkę) dodajemy przyprawe do bruschetty
3. Układamy warstwami, jedno na drugim:
- na samym dole poszarpana na kawałki sałata lodowa
- rózyczki kalafiora/brokuła lub oba warzywka
- pokrojony w nieduże kawałeczki ogórek zielony
- pokrojone w kawałki pomidorki
- pokrojona w drobne kawałki papryka
- na samym wierzchu posypujemy pokruszony twarogowy ser wędzony
4. I na koniec polewamy oliwą z przyprawą do dań włoskich i naszym czosnkiem.

Mniam, Mniam. Robi się szybciorkiem, i mozna dodawać inne składniki np. zamiast pomidorków świeżych czasami dodaję pokrojone pomidorki suszone, które robię w zalewie
Ostatnio zmieniony przez Chrupka Czw Paź 17, 2013 10:28 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
nowak_malwina 

Dołączyła: 10 Sty 2014
Posty: 8
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sty 10, 2014 2:06 pm   

Slimaki w maśle czosnkowym , zapiekane w skorupkach w piekarniku.
Pychotka
 
 
ithanielle 


Wiek: 31
Dołączyła: 07 Wrz 2013
Posty: 1947
Skąd: okolice Łodzi
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 4:30 pm   

Lasagne, chleb i kruche z owocami :)

Zawsze wychodzą znakomite :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez ithanielle Wto Sty 14, 2014 4:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Catylyn89 
Szczera forumka


Wiek: 28
Dołączyła: 03 Kwi 2013
Posty: 1836
Skąd: Krk
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 1:20 pm   

Bitki wołowe, gulasz, kurczak po hawajsku, lasagne, zapiekanki makaronowe z kurczakiem i zupa meksykańska :)

Mój narzeczony uwielbia wołowinę jaką przyrządzam :)
_________________

Od Ciebie zależy jak będzie wyglądać Twoja przyszłość, więc zrób wszystko byś na starość niczego nie żałował.
 
 
janosik83 

Dołączył: 29 Sty 2015
Posty: 3
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 2:10 pm   

ORZECHOWIEC


Przygotowanie ciasta:

50 dkg. mąki,
20 dkg. cukru pudru,
20 dkg. masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, masło i posiekać nożem. Dodać jaja, cukier i wymieszać.
Następnie miód rozpuścić w łyżce ciepłego mleka i dodać do masy (ciasta). Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować i upiec. Drugą przygotować w następujący sposób:

20 dkg. grubo posiekanych orzechów,
10 dkg. cukru,
12 dkg. masła,
2 łyżki miodu.

Wszystkie podane składniki podsmażyć na małym ogniu, na złoty kolor i wyłożyć na rozwałkowaną, drugą część ciasta. (Ewentualnie sprzedać jubilerowi.)
Całość wstawić do piekarnika i upiec.

Przygotowanie kremu:

2 budynie z cukrem ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest w przepisie przygotowania budyniu. Budyń musi być gęsty. Wystudzić.

25 dkg. masła,
10 dkg. cukru pudru.

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu i dalej ucierać.


Geodezja ciasta, czyli układ warstw (od najniższej do najwyższej) :

1. Ciasto pierwsze (to bez finezji).
2. Powidła śliwkowe (byle nie przecier pomidorowy).
3. Krem.
4. Ciast drugie z orzechami.
 
 
memkali 


Wiek: 28
Dołączyła: 25 Lut 2015
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 25, 2015 8:59 pm   

Danie z jednej z naszych pierwszych randek - wegetariańskie curry z mlekiem kokosowym podawane z indyjskimi placuszkami :)
_________________
miłego dnia :)
 
 
herbatnik 


Wiek: 28
Dołączyła: 14 Lip 2014
Posty: 649
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 25, 2015 9:57 pm   

sama nie wiem, które danie wychodzi mi najbardziej popisowo :) jest kilka takich, które robię automatycznie i zawsze wychodzą super: spagetti z sosem z pomidorów z puszki, pizza "full wypas" w pakiecie z sosami i łosoś czosnkowo-koperkowy z pieca z sałatą :) oprócz tego jestem w stanie zrobić zupę ze wszystkiego, zupa to pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się gotować
_________________

 
 
jemioła 


Dołączyła: 16 Sty 2015
Posty: 41
Skąd: centrum
Ostrzeżeń:
 3/3/7
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 1:43 pm   

A moje to chili con carne - ale z tego co wiem, to nie każdemu smakuje :)
_________________
Praw­dzi­wa głupo­ta zaw­sze po­kona sztuczną inteligencję.
 
 
klaudia12321 

Dołączyła: 27 Mar 2015
Posty: 1
Skąd: kraków
  Wysłany: Pią Mar 27, 2015 2:45 pm   

zgadzam sie z tym, ze mezczyzni sa lepszymi kucharzami od nas (niestety) :P
_________________
uuu
 
 
Henie22 

Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 3
Skąd: gdańsk
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pon Mar 30, 2015 8:38 am   

Zakochałem się ja spróbowałem w daniu "Curry z kurczaka z masłem orzechowym".

Składniki:

(dla 4 osób)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- pęczek dymki, pokrojonej w plasterki
- mały pęczek kolendry, łodyżki drobno posiekane, listki oddzielnie
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry
- 4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 175 g młodej kukurydzy
- sok z 1 limonki

Przygotowanie:

W dużym garnku albo na patelni z pokrywka rozgrzać olej, dodać dymkę i łodyżki kolendry, smażyć przez 1 minute. Dodać kurczaka i smażyć przez około 5 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać pastę curry i masło orzechowe, smażyć, mieszając, przez 30 sekund, a następnie dodać cukier, sos sojowy i mleko kokosowe oraz 1/2 puszki wody. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć pokrywkę, dodać kukurydze i zwiększyć ogień. Gotować przez 3 minuty, aż kukurydza zmięknie, a sos zgęstnieje. Dodać sok z limonki, doprawić do smaku i podawać z ryżem jaśminowym, posypane liśćmi kolendry.
 
 
Mirka90 

Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 11:41 am   

Popisowe to bigos, grzybowa, pizza, spagetti. Za to beznadziejna jestem w pieczeniu ciast, jeszcze nigdy, ale to nigdy nie udało mi upiec czegoś innego, niż zakalca. :)
 
 
zbranzy 

Dołączyła: 12 Kwi 2014
Posty: 75
Skąd: belchatow , lodz
Wysłany: Sro Cze 17, 2015 11:15 pm   

sałatka warzywna!
 
 
Kornelle 

Dołączyła: 20 Lip 2015
Posty: 2
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 26, 2015 4:54 pm   

ja jestem beztalenciem kulinarnym:(
 
 
NIcOLA90 

Wiek: 29
Dołączyła: 28 Sie 2015
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 28, 2015 10:39 am   

jak koelzenka powyżej - ja tez nie umiem w ogole pic ciast. na co dzien na obiad robie głównie sosy z makaronem, z kopytkami itp. po prostu brakuje mi czasu, a z bardziej wyrafinowaych dan, to moja spejcalnością jest jagnięcina z sosem miętowym. jak ktoś nie jadł nigdy, to polecam ;)
_________________
Usmiech się ;)
 
 
Forever 

Wiek: 28
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 54
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 1:44 pm   

A ja mam szybki pomysł na fajne danie - moją wersję ratatouille: kroimy cukinię, bakłażan, paprykę i cztery pomidory. Na patelni szklimy cebulkę, zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni smażymy bakłażan na 4 łyżkach oleju (warto go wcześniej posolić i odsączyć z nadmiaru wody, ale ja lubię ten charakterystyczny posmak, więc tego nie robię), jak zmięknie, dorzucamy resztę warzyw. podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy 1-2 łyżki koncentratu i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. W wersji ekstra dodaję ser niebieski, typu lazur - bo jak się rozpuści, jest pyszny z warzywami. Doprawiam łyżką octu balsamicznego, ewentualnie cytryny. Jemy z chlebem, ale pasuje też do makaronu czy ryżu. Moja mama podaje tylko te warzywa i kawałek pieczonego mięsa. Pychota na jesień.
 
 
hallonas 

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 1
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 2:42 pm   

Szpinak z fetą, makaronem i pomiorami :D

usunięty podpis z reklamą. Dorotka_
Ostatnio zmieniony przez Dorotka_ Pon Sie 29, 2016 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Be_Mine 


Dołączyła: 24 Kwi 2016
Posty: 141
Skąd: Pabianice
Wysłany: Wto Sie 30, 2016 4:18 pm   

U mnie zdecydowanie rządzą ciasta. Poza słodkościami też działam w kuchni i chyba najlepiej wychodzi mi gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi. I karkówka pieczona z warzywami. Mniam. :)
_________________
 
 
nawigatorka 

Dołączyła: 11 Wrz 2015
Posty: 10
Skąd: Ziemia
Ostrzeżeń:
 2/3/7
Wysłany: Pią Wrz 16, 2016 1:22 pm   

u mnie tez rządzą ciasta :) Mam do nich rękę.
_________________
Who I am ?
 
 
madziulaa 

Dołączyła: 26 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kozienice
Ostrzeżeń:
 3/3/7
Wysłany: Wto Paź 25, 2016 12:47 pm   

moim popisowym daniem też jest chili concarne, z tym że nie każdy je zje, bo lubie je zrobić na ostro :D
 
 
olalalala 

Dołączyła: 13 Gru 2016
Posty: 9
Skąd: internet
Wysłany: Czw Gru 22, 2016 1:21 pm   

Zdecydowanie zapiekanka z makaronem i brokułami. Jedno z niewielu dań. które smakują mojemu facetowi :)
 
 
kfr89 


Dołączyła: 27 Mar 2016
Posty: 154
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sty 30, 2017 2:06 pm   

Spaghetti Carbonara i lasagne ;) proste i zawsze smakuje :)
_________________

Dzienniczek przedślubny
 
 
baqster 

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 1
Skąd: pabianice
Wysłany: Sro Maj 10, 2017 10:30 pm   

Mnie najlepiej wychodzi pizza. Doszedłem można powiedzieć do perfekcji w wykonaniu pizzy :razz:


proszę zmienić podpis, łamie on regulamin Forum, zawierając link/reklamę. Posty będą edytowane przeze mnie, a jeśli nie nastąpi zmiana w kolejnych - będę je usuwać. Dorotka_
Ostatnio zmieniony przez Dorotka_ Czw Maj 11, 2017 8:54 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Olaaa90 

Dołączyła: 04 Wrz 2017
Posty: 7
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sro Wrz 13, 2017 9:31 am   

Moim popisowym daniem są szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej i maśle. Nie jest trudne, a tak okropnie dobre !
 
 
SamiK 

Dołączył: 20 Wrz 2017
Posty: 1
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Wrz 20, 2017 2:12 pm   

Olaaa90 napisał/a:
Moim popisowym daniem są szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej i maśle. Nie jest trudne, a tak okropnie dobre !


O tak! pyszne są! Aż mi smaka zrobiłaś i chyba dziś zrobię :D
_________________
"kłębek nerwów jest mało przytulny". Pracuję jako księgowa, głównie zajmuje się umowa kupna sprzedaży
 
 
petronela 

Dołączyła: 13 Cze 2017
Posty: 10
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 10:39 am   

Chyba nie mam popisowego dania, moje dziecię lubi kurczaka i to z nim najczęściej kombinuję, młody lubi filet z kurczaka nadziewany serem, posypany przyprawą do złoego kurczaka, najlepsza z knorra, posypujemy przyprawą i zawijamy w boczek i do piekarnika
 
 
marekton 

Dołączył: 08 Cze 2018
Posty: 2
Skąd: Leszno
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 1:49 pm   

Meksykańskie więzienie
Ilość składników zależy od ilości głodomowrów
cebulę smażymy na maślę
dodajemy w paski pociętą paprykę w różnych kolorach
dodajemy w pasi pociętą kiełbasę
mieszając przesmażamy
dodajemy przecier pomidorowy i dusimy
dodajemy czerwona fasole z puszki
podajemy z chlebem

[ Dodano: Pon Lip 23, 2018 11:03 am ]
Spodziewałem się większego entuzjazmu :)
 
 
krokus1 

Dołączyła: 05 Sie 2018
Posty: 1
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie Sie 05, 2018 7:55 am   

całkiem smaczne :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
wesela sala taneczna Łódź

dekoracja światłem łódź

www.foto-sobieraj.com.pl