Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Domowe wędlinki i pieczenie
Autor Wiadomość
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 7:43 pm   Domowe wędlinki i pieczenie

Witam, chciałam się dowiedzieć czy któraś z Was ma może jakieś fajny przepisy na domowe wędliny lub pieczenie. Postanowiłam, że zamiast kupować cały czas te sklepowe raz na jakiś czas zrobię jakąś sama :)
_________________


 
 
justine81 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lis 2009
Posty: 595
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 9:05 pm   

Cicia, ja robię tak:
Kilogram szynki, karkówki albo schabu (bez kości oczywiście) szpikuję najpierw ząbkami czosnku - jeśli ząbki są duże to je przecinam wzdłuż. Szpikowanie polega na tym, że nakłuwam mięsko nożem i w dziurki wpycham tam czosnek.
Potem przygotowuję marynatę (chyba tak to się nazywa :) ), na którą składa się trochę oliwy, ze 2-3 ziarenka jałowca (rozgniecione), wsypuję też trochę ziół, co akurat mam pod ręką, mogą być prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, co lubisz. Dodaję trochę musztardy i słodkiego sosu chili Tao Tao (ale to jest niekonieczne, ja go po prostu bardzo lubię i często go dorzucam tam gdzie inni by go nie dodali, możesz dodać trochę ketchupu zamiast sosu). Jeśli akurat mam w domu to wsypuję też trochę gotowej marynaty do mięs Kamisu.
Smaruję mięso marynatą, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, czasem na całą dobę.
Mięsko wrzucam do rękawa, który koniecznie trzeba trochę nakłuć.
Piekę w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu przez ok. 1 - 1,5 godziny (sprawdzam po jakiejś godzince czy już jest gotowa)
Jeśli mięso ma służyć jako wędlina to radzę nie próbować go kroić przed wystygnięciem, bo może się rozwalić.
Powodzenia :D
_________________

Maciusiowy dzienniczek: http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=14968
 
 
MalaJu 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 2628
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 9:12 pm   

Moja marynata to oliwa, ostra musztarda dijon, papryka słodka, syrop klonowy, przyprawa Delikat (odrobina), pieprz czosnkowy i zioła. Czasem nieco soli.
A reszta j.w.
 
 
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 9:35 am   

justine81,

Muszę wypróbować.

A może jakiś przepis na dobry pasztet ?? ;)
_________________
Coraz bliżej...
 
 
justine81 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lis 2009
Posty: 595
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 10:19 am   

Saraa, na Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html
Wyszedł super :) tylko zamiast prawdziwków dałam inne grzybki, chyba borowiki + trochę suszonych pieczarek. Przepis jest na dość dużą porcję - mi wyszły 2 małe wąskie foremki + jedna długa wąska.
Następnym razem zrobię wariacje na temat, do jednej foremki dodam pokrojone oliwki a do drugiej może paprykę, trzecia będzie standardowa :)
_________________

Maciusiowy dzienniczek: http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=14968
 
 
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 7:33 pm   

Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś?
_________________


 
 
poison_moon 


Wiek: 40
Dołączyła: 24 Lut 2008
Posty: 221
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 8:20 pm   

Cicia napisał/a:
boje się ze zrobi się z byt sucha.


Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny :)
_________________
 
 
risonia 


Wiek: 38
Dołączyła: 31 Gru 2008
Posty: 438
Skąd: Konstantynów Łódzki
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 8:45 pm   

My robimy własne wyroby u mojego M w domu dwa razy do roku czasem trzy , szynki , kiełbasy Ja osobiście w domu robię roladę z brzucha pieczoną w foli i pasztet z królika bo mamy swoje :)
_________________
 
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 5:12 am   

Ja najpierw podsmażam mięso chwilę na patelni. I piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Jak jest miekkie to odkrywam naczynie,żeby mięso się trochę przypiekło.
_________________

 
 
 
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 3:21 pm   

justine81 napisał/a:
Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html


koniecznie go wypróbuję. Dzięki :)
_________________
Coraz bliżej...
 
 
Blue_Sky 

Dołączyła: 17 Sie 2012
Posty: 9
Skąd: Pl
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 10:30 am   

Saraa napisał/a:
justine81,

Muszę wypróbować.

A może jakiś przepis na dobry pasztet ?? ;)


ja uwielbiam pasztet z królika, kupuje całego królika dodaję warzywa i wątróbkę, ulkubione przyprawy i jest boski :)
 
 
taja 


Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 2193
Skąd: łódź bałuty-rtk
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 5:03 pm   

poison_moon napisał/a:
Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny


ahhhhaaa..... teraz juz wiem jak robić :) ja chętnie dowiem sie jeszcze która z Was co poleca, ja uwielbiam domowe wędlinki !!
_________________

 
 
espina 


Wiek: 43
Dołączyła: 25 Lip 2009
Posty: 154
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 9:20 am   

ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego :D
_________________
 
 
taja 


Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 2193
Skąd: łódź bałuty-rtk
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 9:32 am   

espina, a przykrywasz to ?
_________________

 
 
espina 


Wiek: 43
Dołączyła: 25 Lip 2009
Posty: 154
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 11:35 am   

taja napisał/a:
espina, a przykrywasz to ?


nie, bez przykrycia
_________________
 
 
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 3:26 pm   

Ja dzisiaj zrobiłam najprostszą jaką się da i powiem Wam, że wyszła przepyszna :D Kupiłam 1 kg mięska mielonego z szynki. Dodałam o do niego przyprawy typu: sól, pieprz, czosnek i czerwona papryka w proszku. Skroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na masełku. Dorzuciłam ją razem z 2 jajkami do mięska. Skroiłam w maleńkie kwadraciki paprykę i wyrobiłam wszystko z mięsem jak na kotlety mielone. Potem wszystko do keksówki i do pieca nagrzanego do 220 stopni i na godzinę do piekarnika. OK 10 min przed końcem odlałam z foremki wszystkie powstałe soki podczas pieczenia. Po ostudzeniu pycha. Po nocy w lodowce będzie jeszcze lepsza.
_________________


Ostatnio zmieniony przez Cicia Pon Sie 20, 2012 3:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
taja 


Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 2193
Skąd: łódź bałuty-rtk
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 3:29 pm   

Cicia, jutro robię :) a da się takie mięsko pokroić ??
_________________

 
 
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 3:36 pm   

Po nocy w lodowce to bez problemu :) Ja jak wyjęłam je z piekarnika to zaraz nożem objechałam foremkę dookoła póki mięsko było jeszcze elastyczne i później bez problemu mi z niej wyskoczyło. Zapomniałam napisać ze posmarowałam je cienką warstwa ketchupu.
_________________


 
 
Kalanchoe 


Dołączyła: 12 Wrz 2011
Posty: 718
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 9:08 pm   

Ale wątek! Aż narobiłyście mi chęci! Po wypłacie kupię mięcho i zaszaleje z moim piekarniczkiem ;D
 
 
kumo 

Dołączył: 07 Sty 2014
Posty: 10
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 5:15 pm   

najlepszy jest indyk z rekawa w szałwii i wędzonki własnej roboty
 
 
ithanielle 


Wiek: 36
Dołączyła: 07 Wrz 2013
Posty: 1947
Skąd: okolice Łodzi
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 4:27 pm   

espina napisał/a:
ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego :D


Mam ten sam przepis :)

Tylko ja zanim obsypię schab solą, obsypuję go ziołem prowansalskim, natomiast po wypieczeniu i zdjęciu skorupy smaruję musztardą sarepską i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika.

Nigdy nie wyszedł suchy :)
_________________

 
 
sabina789 

Dołączyła: 27 Kwi 2014
Posty: 10
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 4:48 pm   

My kupiliśmy sobie dodamy szynkowar i w nim robimy domowe szyneczki

Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek
Ostatnio zmieniony przez Asiek Pią Lis 13, 2015 7:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
irila 

Dołączyła: 26 Paź 2015
Posty: 13
Skąd: Łódż
Ostrzeżeń:
 2/3/7
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 1:22 pm   

Najlepsza własna jaką jadłam to schab dojrzewający :)
 
 
Forever 

Wiek: 34
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 54
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lis 24, 2015 1:30 pm   

A moaj mama piecze schab z masłem i rozmarynem, a wcześniej moczy go w mleku.
Pyszności!
 
 
Japp 

Dołączył: 11 Maj 2018
Posty: 13
Skąd: Kutno
Wysłany: Pią Cze 29, 2018 10:29 am   

Szukam przepisu na kaszanke domową i pasztetową :)
 
 
PaulaPaula 

Dołączyła: 06 Paź 2017
Posty: 9
Skąd: Łódz
Wysłany: Sro Paź 24, 2018 9:53 am   

Polecam pasztet z cukini, no może nie wędlinka ale smak nieziemski smacznie i zdrowo :)
 
 
mlekoo55 

Wiek: 31
Dołączył: 16 Lis 2018
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Ostrzeżeń:
 4/3/7
Wysłany: Pią Lis 16, 2018 11:31 am   

Pasztet z cukini całkiem niezły. Spróbuj także kiedyś z żurawiną również wyborny !
_________________
Ludzie są gorsi od najokrutniejszych zwierząt
Trener personalny Rzeszów - http://healthandbodyacademy.com
 
 
anastazial 

Dołączyła: 01 Gru 2018
Posty: 12
Skąd: łódz
Ostrzeżeń:
 4/3/7
Wysłany: Sob Gru 01, 2018 4:59 pm   

Cicia napisał/a:
Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś?


Żeby się nie zrobiła zbyt sucha to nie wolno jej piec zbyt długo.
 
 
Maliciousyjo 

Dołączył: 05 Mar 2020
Posty: 0
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 25, 2021 8:37 am   

Moja mama robi takie pieczenie :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl