Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :)
Autor Wiadomość
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:54 pm   Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :)

Kochane forumki mam do Was ogromną prośbę...

W tym roku po raz pierwszy muszę przygotować sama Wigilię.
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

I w związku z tym proszę Was o pomoc, o rady...
nie wiem kompletnie nic... kiedy trzeba zacząć przygotowywać wszystkie potrawy, kiedy i jak ugotować ten kompot z suszonych owoców...no po prostu pustka w głowie :(
Może macie jakieś sprawdzone i dobre przepisy na dania wigilijne?
Wigilia ma być na 5 osób (ja,mój Z,mój tato i moich dwóch braci). Ja już zaczynam wpadać w panikę... Mogę liczyć na pomoc mojego Z ale on też nigdy sam nie przygotowywał wigilii.
więc potrzebuję Waszych dobrych rad, sprawdzonych przepisów i dopingu :)
mogę na Was liczyć??
_________________
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Sro Gru 16, 2009 5:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:58 pm   

Chcesz przepis na śledzie? Bardzo dobre: w jogurcie.
Innych rzeczy na razie nie umiem, bo to też będzie moja pierwsza Wigilia.
_________________

 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:59 pm   

szaraczarownica, oczywiście :)
mój tato i Z uwielbiają śledzie :D
_________________
 
 
truskawka_ja 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 781
Skąd: ...
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:02 pm   

Moze to troche pomoze, jesli chodzi o organizacje wszystkiego w czasie
http://www.poradnikzdrowi...owac_36355.html
 
 
Mariola 

Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 299
Skąd: ...
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:03 pm   

kompot z suszu akurat jest najprostszy. bierzesz suszone owoce typu śliwki, jabłka i inne. zalewasz je wodą, dodajesz goździki, trochę cukru i gotujesz.

nie wiem jakich konkretnych potraw potrzebujesz. moja teściowa robi np kulebiaka, a w mojej rodzinie nigdy tego nie ma.
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:07 pm   

truskawka_ja, super, dziękuję :)
Mariola napisał/a:
nie wiem jakich konkretnych potraw potrzebujesz.

szczerze?? też nie wiem...
kompletnie nie mam pomysłu :(
dlatego poprosiłam Was o rady i o pomoc :)
_________________
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:13 pm   

Śledzie:
- około 500g śledzi - ja używam takich

- jedno jabłko
- ze dwa ogórki kiszone
- średnia cebula

Cebulę trzeba pokroić w kostkę i zagotować (wrzucasz do garnka z wodą i czekasz aż zacznie wrzeć. Potem szybko wyłączasz, żeby się nie rozgotowała i odcedzasz). Jabłko obierasz i kroisz w kostkę. Ogórek kroisz w kostkę. Śledzie kroisz na kawałki - pod skosem wzdłuż całej długości (w sensie nóż nie pionowo, tylko skośnie) - tak ponoć lepiej nabierają smaku. To wszystko wrzucasz do miski i doprawiasz pieprzem. Dokładasz dwie łyżki majonezu i co najmniej cały mały jogurt naturalny (może być więcej - w zależności od tego ile sosu chcesz). Odstawiasz do lodówki, żeby się przegryzło. Najlepsze są następnego dnia, ale możesz zrobić wcześniej i zapakować do słoików. Przed podaniem spróbuj, czy nie trzeba ich dosolić, ale zazwyczaj są ok.
_________________

 
 
anuszkaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 23 Lis 2009
Posty: 777
Skąd: Zgierz
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:47 pm   

no na pewno bedzie trzeba zrobic karpika, zupke grzybowa albo barszczyk czerwony w zaleznosci co wolicie. Pierogi tez by sie przydaly - ja bardzo lubie ;P Niestety nie pomoge Ci bo jeszcze sama nie przygotowywalam kolacji wigilijnej, ale zawsze moge popytac mame albo babcie :P
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:57 pm   

szaraczarownica, jesteś wielka, dziękuję!!! [smilie=g035.gif]
anuszkaa, jak możesz to podpytaj :)
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:02 pm   

ja tez robie w tym roku Wigilie :) ale mam troche latwiej, bo rodzielilam zadania na mame i tesciowa :D
w kazdym razie poza zupa, pierogami, ryba, kompotem i sledziami, mozesz zrobic kapuste z grzybami, albo grochem, rybe po grecku, makielki, a poza tym, zeby dobic do tych 12 potraw :) mozesz ugotowac sam groch (moja tesciowa tak robi), czy np. pieczarki z maselkiem
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:05 pm   

justinaa napisał/a:
rybe po grecku

a masz może jakiś sprawdzony przepis??
justinaa napisał/a:
makielki

moja ciocia zawsze robi... ale też nie wiem jak... :(
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:08 pm   

kurcze, niestety nie pomoge Ci :(
bo nie robilam ani jednego ani drugiego, ale ryba po grecku wydaje sie prosta, musisz poszperac w necie:)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
EwaM 


Wiek: 41
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:10 pm   

Wiele rzeczy możesz przygotować wcześniej. Zależy co lubicie. Wcześniej można:
- upiec ciasto
- ugotować zupę
- przygotować farsz na pierogi
- kapustę z grochem
- makiełki (na zimno)
- rybę w galarecie
- śledzie
- kompot

Na ostatnią chwilę trzeba usmażyć rybę, ugotować pierogi, zrobić jajka z grzybami, usmażyć pieczarki. Jeśli nie masz miejsca na piecu, żeby podgrzać wszystko i podać ciepłe, to możesz po podgrzaniu schować w miskach lub naczyniach żaroodpornych do nagrzanego piekarnika. Tam spokojnie utrzymają ciepło.

To jest to co tradycyjnie pojawia się u mojej mamy na Wigilii (chyba że o czymś jeszcze zapomniałam). Ale wiadomo, że każdy robi niektóre rzeczy po swojemu. My zawsze robiłyśmy wszystko co się dało wcześniej, nakrywałyśmy stół, stawiałyśmy zimne potrawy, podgrzewałyśmy część ciepłych. Jak się zbierała rodzina to najpierw dzieliliśmy się opłatkiem, a potem zupa grzybowa i od razu dania ciepłe.

Jest was niewiele, więc możesz spokojnie przygotować mniej dań.
_________________
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:15 pm   

Na szybko ryba po grecku: http://kuchennymidrzwiami...ni-przepis.html Na oko przypomina przepis mojej mamy.
Praktyczna rada: policz ile ziarenek pieprzu i ziela angielskiego wrzucasz. Przed ułożeniem na półmisku wyjmij wszystkie ziarna, bo po przypadkowym rozgryzieniu są mało smaczne. A po wyjęciu problemu nie będzie.
Od wielu lat wyławiamy z mamą te ziarna - trochę to żmudne, ale warto się postarać.
_________________

 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:16 pm   

kompot z suszonych owoców gotuj w nie za dużej ilości wody, najlepiej na 2 dni przed wigilią, później go zostaw niech naciąga jeszcze od owoców a w wigilię spróbuj i dolej wody jeśli będzie mocny;

moja babcia na wigilię robi duszone na oleju grzyby z cebulą;

robimy również kapustę z pieczarkami - na taką ilość osób wystarczy 0,5 kg kiszonej kapust i tyle samo pieczarek; kapustę gotujemy aż będzie miękka, w tym samym czasie dusimy pokrojone w cząstki (nie za małe) pieczarki na masełku, jak będą miękkie i kapustka też już będzie miękka to łączymy to razem (najlepiej bez wody od pieczarek), jeszcze chwilę razem dusimy żeby smaki się wymieszały i już; też można przygotować kilka dni wcześniej;

śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem:
około 5 - 6 płatów, nie za duże jabłko, cebule - 2 średnie;
śledzie wymocz w mleku żeby nie były zbyt słone, cebulę pokrój w półtalarki i zalej gorącą wodą żeby była miękka (ale nadal chrupiąca); jabłko pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny; śeldzie pokrój w cząstki (ok 2-3 cm), przekładaj jabłkiem i cebulą, zalej śmietaną doprawioną do smaku odrobiną pieprzu, cukru i soku z cytryny - ja robię to prawie przed podaniem ale to kwestia gustu
_________________
 
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:18 pm   

A tak w temacie: Polecam to:

Kosztuje sporo - 99 zł, ale dla mnie były to dobrze wydane pieniądze. Nie stosuję się ślepo przepisów, ale mam jakieś podstawy do przygotowania nowych potraw.

Na pewno jest ryba po grecku i kilkanaście rodzajów pierogów.
_________________

Ostatnio zmieniony przez szaraczarownica Sro Gru 16, 2009 7:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:22 pm   

Jejku dziewczyny jesteście kochane :)
zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda :)
_________________
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:28 pm   

agulka1989 napisał/a:
zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda :)

Bo się uda. A nawet jak nie będzie perfekcyjnie, to rodzina na pewno będzie szczęśliwa, że, pomimo przeciwności losu, będziecie mogli się razem spotkać i zjeść coś pysznego.
_________________

 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:40 pm   

agulka1989 napisał/a:
zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda

będzie dobrze, każda z nas kiedyś pierwszy raz robiła wigilię
_________________
 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:01 pm   

makiełki są bardzo proste, makaron - nitki wymieszać z makiem i bakaliami.nie dodaję nic więcej.proporcje wg uznania.ja zazwyczaj mam mak który zostaje mi od makowca a jak nie to kupuję masę makową i dodaję nieco posiekanych suszonych śliwek, moreli i rodzynek.
_________________
 
 
marysia 


Wiek: 39
Dołączyła: 23 Sty 2008
Posty: 492
Skąd: Pabianice
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:04 pm   

Nie stresuj się dziewczyno, będzie dobrze :)
u mnie są takie potrawy jak:
smażony karp - przygotować w wigilie
ryba po grecku - można dzień wcześniej zrobić warzywa a w wigilię odgrzać i dosmażyć rybę
śledzie w śmietanie - 1-2dni wcześniej
śledzie w oleju - tak jak powyżej tylko zamiast śmietany olej
pierogi - tuż przed podaniem ( ja sie nie wysilam i kupuje gotowe)
kapusta z grochem - 1-2dni wcześniej
kapusta z grzybami - jak wyżej
barszcz czerwony z uszkami - w wigilie, uszka też kupuje gotowe a barszcz z papierka
kompot z suszu - wigilia lub dzień przed, w sklepach są teraz nawet gotowe mieszanki owoców na kompot a jak nie to po grastce jabłek, śliwek, gruszek, fig i nie pamiętam co jeszcze
kutia-makiełki - nie pamietam które to jest robione ale zamiast tego można postawić makowca

jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę a tak wpisuj w google i ci wyskoczy masa przepisów bo ja robię większość na oko i konkretnych proporcji nie podam.
_________________
 
 
misiao1983 
To sem ja


Wiek: 41
Dołączyła: 12 Lut 2009
Posty: 1365
Skąd: To tu, to tam...
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:24 pm   

Kluski z makiem - paczka makaronu, słoiczek miodu, rodzynki, jakieś orzechy, do tego gotowa w puszcze masa makowa - makaron ugotować, dodać masę makową, zalać miodem, dosypać rodzynek, orzechów - wszystko mieszać na patelni lub w garnku - dobre na ciepło - ja uwielbiam!
_________________


 
 
Emi 


Wiek: 39
Dołączyła: 25 Cze 2007
Posty: 524
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:35 pm   

U nas są zawsze te same potrawy na wigilię :) Podobnie jak ty ja w tym roku również po raz pierwszy przygotowuję wigilię sama :)

Nasze potrawy to:
- zupa grzybowa z makaronem domowej roboty
- pierogi grzybami
- kapusta z grzybami
- kapusta z grochem
- jaś z beszamelem
- karp smażony
- karp w galarecie (lub ryba po grecku)
- kutia
- kilka rodzajów śledzi
- kompot z suszu

Kapusty, kutię, karpia w galarecie, śledzie, zawsze robimy dzień wcześniej. Pozostałe potrawy robimy w Wigilię.
_________________

 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 11:32 pm   

u mnie przebojem jest salatka z fasoli jas z baaardzo duza iloscia czosnku i cienko pokrojonej fasoli z oliwa i natką pietruszki... pycha :)
_________________
 
 
dominiqsz 

Wiek: 40
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 1224
Skąd: Aleksandrów Ł.
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 8:43 am   

Rok temu ja również szykowałam wigilię ... Trudne organizacyjnie, ale udało się. Ja przygotowałam:
- grzybową ... szybka prosta zupa, najlepiej ugotować dzień wcześniej i do tego kulki ptysiowe, które kupujesz w sklepie.
- pierogi z kapustą i grzybami. Ja zawsze robię tydzień przed świętami i mroże, a na wigilię odsmażam,
- kapusta z grochem ... j.w.
- karp w galarecie, robię dwa dni wcześniej, żeby galareta stężała.
- karp smażony... no to chyba żadna filozofia,
- ryba po grecku, przygotowywana rano w wigilię,
- główki pieczarek smażone jak schabowe,
- 3 rodzaje śledzi: w oleju, w jogurcie ( przepis bardzo podobny do podanego wyżej, ale ja daję korniszony) i śledzie po kaszubski (kupne)
- sałatki, jarzynowa i śledziowa
- mój mąż nie wyobraża sobie wigilii bez śledzia smażonego w cieście naleśnikowym bleee ...
- do tego ciasta, które z powodzeniem możesz zrobić dwa dni wcześniej. U mnie oprócz ciast ne podaje się żadnych innych potraw na słodko, jest oczywiście kompot z suszu.

Ja w Wigilię robie tylko rybę po grecku i smażę karpie, w ten sposób jest łatwiej, tylko problemem jest kwestia pomieszczenia wszystkiego w lodówce.
_________________
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 8:50 am   

U mnie podaje się jeszcze śledzie pod pierzynką. Układasz pokrojone w dzwonka śledziki ( ja czasem biorę nawet takie z oleju, tylko je osuszam trochę), na nie ścieram ser żółty i jajko na twardo, całość przykrywam mieszaniną majonezu z jogurtem i na koniec posypuje szczypiorkiem. :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez doni_iza Czw Gru 17, 2009 8:51 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 9:29 am   

agulka1989, przepis na rybę po grecku sprawdzony podam Ci po południu :)
Jeśli chodzi o zupę grzybową u nas się podaje z makaronem takim jak do rosołu. Najlepiej dzień wcześniej zalać grzybki suszone wodą żeby namiękły i zostawić na noc. Ja zawsze później przelewam do innego garczka, bo czasem na spodzie osiądą paprochy z grzybów. Później gotujesz jak normalną zupę czyli dolewasz jeszcze wody, rosołek,wegeta, pieprz,sól, ziele angielskie, liść laurowy.Możesz zagęścić trochę wodą z mąką. Na koniec trochę śmietany :)
A grzybki jak są miękkie my wyjmujemy, studzimy. Robimy ciasto jak na naleśniki tylko zamiast cukru trochę soli i wegety i wrzucamy do niego grzybki i później łyzką na patelnie to ciasto z grzybkiem i są pyszne placki z grzybami- moja ulubiona potrawa :D :D I przy okazji kolejne danie wigilijne
_________________

Ostatnio zmieniony przez niesia2708 Czw Gru 17, 2009 10:07 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:25 am   

kochecka, dziękuję za przepis na makiełki, na pewno wypróbuję :)
misiao1983, te kluski z makiem to chyba coś podobnego do makiełek, prawda?? a jak duży ten "słoiczek miodu"?? :)
mietka, poproszę o przepis na tę sałatkę :)
doni_iza, te śledzie zrobię specjalnie dla Z i mojego taty, oni mogliby jeść tylko śledzie ;)
Emi, marysia, dominiqsz i niesia2708, jesteście wielkie!!! z Waszymi radami i pomysłami na pewno dam radę :)
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:44 am   

mietka napisał/a:
u mnie przebojem jest salatka z fasoli jas z baaardzo duza iloscia czosnku i cienko pokrojonej fasoli z oliwa i natką pietruszki... pycha :)

Mietka - koniecznie napisz przepisy! :tuptup:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:53 am   

w sumie to juz caly przepis :)
namoczyc fasole dzien wczesniej, dodac wycisniety czosnek w ilosci uzaleznionej od upodoban i cienko pokrojona w plasterki. badz inne ksztalty cebule, do tego troche oliwy, posypac natka pietruszki i posolic. no i juz :)

no i jeszcze z "tradycyjnych"potraw mamy jeszcze salatke z paluszkow krabowych z ogorkiem konserwowym ;d
_________________
 
 
EwaM 


Wiek: 41
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 11:18 am   

Rok temu na Wigilii szamaliśmy krewetki ;)
_________________
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 11:20 am   

EwaM napisał/a:
Rok temu na Wigilii szamaliśmy krewetki ;)

my 3 lata temu byliśmy u znajomych na takiej Wigilii gdzie były same krewetki, w różnych odsłonach. A że ja krewetek nie lubię to nie zjadłam nic...
_________________
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 40
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:10 pm   

Takie imprezy pokazują jak bardzo samolubni są gospodarze.
Przecież owoce morza są chyba jednym z częściej występujących alergenów. I dużo osób ich nie lubi.
Po to jest taka różnorodność potraw wigilijnych, żeby każdy znalazł coś dla siebie.
Nie rozumiem takiego podejścia. Ja bym chyba ostentacyjnie wyszła z takiej imprezy.
_________________

 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:12 pm   

agulka1989, może napisz mniej więcej co byś robiła a my się postaramy o przepisy :D .Masz już zupę grzybową, makiełki, sałatki ze śledziami, grzybki w cieście, kompot czyli 5-6 dań. Po południu doślę rybę po grecku.
_________________

 
 
 
Hatifnatka 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2007
Posty: 948
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:15 pm   

u mnie są jeszcze śledzie pod pierzynką - pokrojone śledzie, na to cebulka z przyprawami, dość gruba warstwa tartych jabłek i śmietany :smile:
_________________
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:15 pm   

moja mama robi pstrąga faszerowanego - jeśli będziesz chciała później podeślę przepis
_________________
 
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:44 pm   

niesia2708 napisał/a:
napisz mniej więcej co byś robiła a my się postaramy o przepisy

hmm... może kapusta z grochem, pierogi, usmażę rybkę, do tego śledzie(ze dwa rodzaje)... ten pstrąg od klary76, chodzi mi po głowie :)
no i oprócz tego to, co napisałaś...
niesia2708 napisał/a:
zupę grzybową, makiełki, sałatki ze śledziami, grzybki w cieście, kompot

jak o czymś zapomniałam, to powiedzcie :)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 1:24 pm   

Jak będę w domu w weekend podpytam mamy jak się robi kapustę z grochem i napiszę :)
Na co jeszcze potrzebujesz przepis??
_________________

 
 
 
Bella 
misiowa żona

Wiek: 40
Dołączyła: 04 Maj 2008
Posty: 849
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:38 pm   

U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki. Ale z tego, co zauważyłam nie jest on w Łodzi popularny i większość moim znajomych go nie zna. Mój Misiek tez jakoś nie przepada za tym specjałem, ale u mnie w domu zawsze jest. Poza tym możesz dzień wcześniej zrobić sałatkę jarzynową i z tuńczyka (ja tak robię :wink: )
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:46 pm   

niesia2708 napisał/a:
Na co jeszcze potrzebujesz przepis??

na pyszne domowe pierogi z kapustą i z grzybami :) za tymi kupnymi moja rodzina nie przepada...
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

no i na tę kapustę z grochem. Rodzinka ją uwielbia :)
Bella, co to jest to całe
Bella napisał/a:
rosopit na zimno
??
sałatka z tuńczyka to dobry pomysł, mam jedną taką sprawdzoną :)
_________________
 
 
Ela_i_Adam 


Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 860
Skąd: łódź-widzew
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:56 pm   

kapusta z grochem jak dla was
0,5kg kapusty kiszonej i 0,5kg grochu drobnego gotujesz w dwóch osobnych garnkach.
1 cebulę smażysz na patelni na szklisto.
do kapusty dodajesz liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie, groch solisz, jak się ugotują do miękkości łączysz w garnku z grochem (bez wody od kapusty lub jeśli wolisz rzadsze to dodaj część wody) pogotować razem często mieszając doprawić solą i pieprzem mielonym do smaku dodać smażony boczek z cebulką lub samą cebulkę (w Wigilię daję samą cebulkę) dokładnie wymieszać i podawać ;) smacznego
_________________

Kocham Cię Adasiu :) 21.07.2007!!!!!!
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:58 pm   

Ela_i_Adam, dziękuję :)
_________________
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 3:01 pm   

Agulko, technicznie Ci nie pomogę, bo nie robilam wigilii, ale wydae mi się, że w internecie znadziesz brakuące przepisy. Polecam zrobienie pierogów wczesniej i zamrozenie - tak robi co roku moja bratowa, ma pierogi zrobione już na początku grudnia, zeby potem mieć mnie roboty przed samą wigilią.

Masz wigilię na 5 osób, więc nie martw sie, na pewno ak podejdziesz do tego na spokonie, wszystko się uda:) Powodzenia:)
 
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 3:03 pm   

agulka1989 napisał/a:
sałatka z tuńczyka to dobry pomysł, mam jedną taką sprawdzoną

Jak najbardziej :)
A o pierogi podpytam mamę co i jak :)
_________________

 
 
 
tulipan87 
w pełni rozkwitu...


Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2009
Posty: 827
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 4:43 pm   

agulka1989 napisał/a:
do tego śledzie(ze dwa rodzaje)...

U mnie fururę robią śledzie na słodko.
2-3 cebule kroisz w krążki, przesmażasz na 1 szkl. oleju. Dodajesz sparzone wcześniej rodzynki(małą paczkę), mały koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki cukru.Mieszasz i studzisz. Rodzynki kroisz w małe paski i dodajesz do zimnej cebuli(musi być zimna bo Ci się śledzie skurczą). W zasadzie to tyle, przepis sprawdzony i... pyszny, choc moze dzienie brzmi.
Powodzenia w przygotowaniach, na pewno wszystko sie uda.

Pozdrawiam
Tulipan87- Wybitny Antytalent Kulinarny 8)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 5:40 pm   

Pytałam mamy- na 5 osób wystarczy zrobić ciasto z pół kg mąki, jednego jajka i letniej wody (ale to już na wyczucie).
A farsz gotujesz grzybki, osobno kapustę,możesz posmażyć cebulkę.Wszystko mielisz i doprawiasz do smaku :)
Ryba po grecku:
-pół kg filetów rybnych,
-duża cebula,
-duża marchew
-pietruszka
-kawałek selera
-olej do smażenia
-mała puszka koncentratu pomidorowego i tyle samo keczupu
-listek laurowy
-2 ziarenka ziela
-2 łyżki octu
-sól,pieprz.
Ryby usmażyć na oleju (ja na ogół kładę tak upieczone jak na stół-w panierce-mąka,jajko,bułka tarta).
Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę, po czym 5 minut gotować w wodzie z ocetm, odcedzić.
Jarzyny zetrzeć na tartce z dużymi oczkami. Zalać wodą,dodać łyżeczkę oleju, przyprawy i dusić do miękkości. Cebulę i warzywa wymieszać z koncentratem i keczupem.Włożyć do naczynia (najlepiej takiego w którym można odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku) na spód trochę warzyw, potem ryby ułożyć i przykryć je resztą warzyw
_________________

Ostatnio zmieniony przez niesia2708 Czw Gru 17, 2009 5:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 6:26 pm   

tulipan87, dziękuję za przepis :)
niesia2708, jesteś niesamowita :) nie wiem jak mam Ci dziękować... [smilie=g035.gif] ;)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 6:34 pm   

agulka1989, ach nie musisz ja już mam taki podły charakter,że nigdy nie odmawiam pomocy i wszystkimi się przejmuję (no chyba że ktoś mi za skórę zalezie :D )
_________________

 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:15 pm   

Bella napisał/a:
U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki.

No właśnie - co to jest? Bo nawet google podaje tylko Twój drugi post na forum. :lol:

Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota. :D


Cytat:
Pytałam mamy- na 5 osób wystarczy zrobić ciasto z pół kg mąki, jednego jajka i letniej wody (ale to już na wyczucie).

Ja pierogi robię zawsze bez jajka i z gorącą wodą, trochę parzy w paluszki, ale trudno. :lol:
Najważniejsze to dobrze wyrobić ciasto i cieniutko rozwałkować.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
monika24 


Wiek: 39
Dołączyła: 20 Lut 2008
Posty: 58
Skąd: radomsko/łódź
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 10:58 am   

Ja polecam krokiety z kapustą i grzybami, a żeby dobić do 12 dań możesz zrobić roladę naleśnikowa z farszem takim samym jak do krokietów a do tego barszczyk czerwony. Pozatym tradycyjnie zupa grzybowa, kapusta z grochem, karpik, śledż w śmietanie, kompot z suszu, smażone pieczarki, pierogi. Jeśli chciałabyś jakikolwiek przepis służę pomocą :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez monika24 Sob Gru 19, 2009 10:59 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl