Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :) |
Autor |
Wiadomość |
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:54 pm Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :)
|
|
|
Kochane forumki mam do Was ogromną prośbę...
W tym roku po raz pierwszy muszę przygotować sama Wigilię.
Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
I w związku z tym proszę Was o pomoc, o rady...
nie wiem kompletnie nic... kiedy trzeba zacząć przygotowywać wszystkie potrawy, kiedy i jak ugotować ten kompot z suszonych owoców...no po prostu pustka w głowie
Może macie jakieś sprawdzone i dobre przepisy na dania wigilijne?
Wigilia ma być na 5 osób (ja,mój Z,mój tato i moich dwóch braci). Ja już zaczynam wpadać w panikę... Mogę liczyć na pomoc mojego Z ale on też nigdy sam nie przygotowywał wigilii.
więc potrzebuję Waszych dobrych rad, sprawdzonych przepisów i dopingu
mogę na Was liczyć?? |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Sro Gru 16, 2009 5:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:58 pm
|
|
|
Chcesz przepis na śledzie? Bardzo dobre: w jogurcie.
Innych rzeczy na razie nie umiem, bo to też będzie moja pierwsza Wigilia. |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 5:59 pm
|
|
|
szaraczarownica, oczywiście
mój tato i Z uwielbiają śledzie |
_________________
|
|
|
|
|
truskawka_ja
Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 781 Skąd: ...
|
|
|
|
|
Mariola
Dołączyła: 09 Wrz 2007 Posty: 299 Skąd: ...
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:03 pm
|
|
|
kompot z suszu akurat jest najprostszy. bierzesz suszone owoce typu śliwki, jabłka i inne. zalewasz je wodą, dodajesz goździki, trochę cukru i gotujesz.
nie wiem jakich konkretnych potraw potrzebujesz. moja teściowa robi np kulebiaka, a w mojej rodzinie nigdy tego nie ma. |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:07 pm
|
|
|
truskawka_ja, super, dziękuję
Mariola napisał/a: | nie wiem jakich konkretnych potraw potrzebujesz. |
szczerze?? też nie wiem...
kompletnie nie mam pomysłu
dlatego poprosiłam Was o rady i o pomoc |
_________________
|
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:13 pm
|
|
|
Śledzie:
- około 500g śledzi - ja używam takich
- jedno jabłko
- ze dwa ogórki kiszone
- średnia cebula
Cebulę trzeba pokroić w kostkę i zagotować (wrzucasz do garnka z wodą i czekasz aż zacznie wrzeć. Potem szybko wyłączasz, żeby się nie rozgotowała i odcedzasz). Jabłko obierasz i kroisz w kostkę. Ogórek kroisz w kostkę. Śledzie kroisz na kawałki - pod skosem wzdłuż całej długości (w sensie nóż nie pionowo, tylko skośnie) - tak ponoć lepiej nabierają smaku. To wszystko wrzucasz do miski i doprawiasz pieprzem. Dokładasz dwie łyżki majonezu i co najmniej cały mały jogurt naturalny (może być więcej - w zależności od tego ile sosu chcesz). Odstawiasz do lodówki, żeby się przegryzło. Najlepsze są następnego dnia, ale możesz zrobić wcześniej i zapakować do słoików. Przed podaniem spróbuj, czy nie trzeba ich dosolić, ale zazwyczaj są ok. |
_________________
|
|
|
|
|
anuszkaa
Wiek: 40 Dołączyła: 23 Lis 2009 Posty: 777 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:47 pm
|
|
|
no na pewno bedzie trzeba zrobic karpika, zupke grzybowa albo barszczyk czerwony w zaleznosci co wolicie. Pierogi tez by sie przydaly - ja bardzo lubie Niestety nie pomoge Ci bo jeszcze sama nie przygotowywalam kolacji wigilijnej, ale zawsze moge popytac mame albo babcie |
_________________ |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 6:57 pm
|
|
|
szaraczarownica, jesteś wielka, dziękuję!!!
anuszkaa, jak możesz to podpytaj |
_________________
|
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:02 pm
|
|
|
ja tez robie w tym roku Wigilie ale mam troche latwiej, bo rodzielilam zadania na mame i tesciowa
w kazdym razie poza zupa, pierogami, ryba, kompotem i sledziami, mozesz zrobic kapuste z grzybami, albo grochem, rybe po grecku, makielki, a poza tym, zeby dobic do tych 12 potraw mozesz ugotowac sam groch (moja tesciowa tak robi), czy np. pieczarki z maselkiem |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:05 pm
|
|
|
justinaa napisał/a: | rybe po grecku |
a masz może jakiś sprawdzony przepis??
justinaa napisał/a: | makielki |
moja ciocia zawsze robi... ale też nie wiem jak... |
_________________
|
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:08 pm
|
|
|
kurcze, niestety nie pomoge Ci
bo nie robilam ani jednego ani drugiego, ale ryba po grecku wydaje sie prosta, musisz poszperac w necie:) |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:10 pm
|
|
|
Wiele rzeczy możesz przygotować wcześniej. Zależy co lubicie. Wcześniej można:
- upiec ciasto
- ugotować zupę
- przygotować farsz na pierogi
- kapustę z grochem
- makiełki (na zimno)
- rybę w galarecie
- śledzie
- kompot
Na ostatnią chwilę trzeba usmażyć rybę, ugotować pierogi, zrobić jajka z grzybami, usmażyć pieczarki. Jeśli nie masz miejsca na piecu, żeby podgrzać wszystko i podać ciepłe, to możesz po podgrzaniu schować w miskach lub naczyniach żaroodpornych do nagrzanego piekarnika. Tam spokojnie utrzymają ciepło.
To jest to co tradycyjnie pojawia się u mojej mamy na Wigilii (chyba że o czymś jeszcze zapomniałam). Ale wiadomo, że każdy robi niektóre rzeczy po swojemu. My zawsze robiłyśmy wszystko co się dało wcześniej, nakrywałyśmy stół, stawiałyśmy zimne potrawy, podgrzewałyśmy część ciepłych. Jak się zbierała rodzina to najpierw dzieliliśmy się opłatkiem, a potem zupa grzybowa i od razu dania ciepłe.
Jest was niewiele, więc możesz spokojnie przygotować mniej dań. |
_________________
|
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:15 pm
|
|
|
Na szybko ryba po grecku: http://kuchennymidrzwiami...ni-przepis.html Na oko przypomina przepis mojej mamy.
Praktyczna rada: policz ile ziarenek pieprzu i ziela angielskiego wrzucasz. Przed ułożeniem na półmisku wyjmij wszystkie ziarna, bo po przypadkowym rozgryzieniu są mało smaczne. A po wyjęciu problemu nie będzie.
Od wielu lat wyławiamy z mamą te ziarna - trochę to żmudne, ale warto się postarać. |
_________________
|
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:16 pm
|
|
|
kompot z suszonych owoców gotuj w nie za dużej ilości wody, najlepiej na 2 dni przed wigilią, później go zostaw niech naciąga jeszcze od owoców a w wigilię spróbuj i dolej wody jeśli będzie mocny;
moja babcia na wigilię robi duszone na oleju grzyby z cebulą;
robimy również kapustę z pieczarkami - na taką ilość osób wystarczy 0,5 kg kiszonej kapust i tyle samo pieczarek; kapustę gotujemy aż będzie miękka, w tym samym czasie dusimy pokrojone w cząstki (nie za małe) pieczarki na masełku, jak będą miękkie i kapustka też już będzie miękka to łączymy to razem (najlepiej bez wody od pieczarek), jeszcze chwilę razem dusimy żeby smaki się wymieszały i już; też można przygotować kilka dni wcześniej;
śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem:
około 5 - 6 płatów, nie za duże jabłko, cebule - 2 średnie;
śledzie wymocz w mleku żeby nie były zbyt słone, cebulę pokrój w półtalarki i zalej gorącą wodą żeby była miękka (ale nadal chrupiąca); jabłko pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny; śeldzie pokrój w cząstki (ok 2-3 cm), przekładaj jabłkiem i cebulą, zalej śmietaną doprawioną do smaku odrobiną pieprzu, cukru i soku z cytryny - ja robię to prawie przed podaniem ale to kwestia gustu |
_________________ |
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:18 pm
|
|
|
A tak w temacie: Polecam to:
Kosztuje sporo - 99 zł, ale dla mnie były to dobrze wydane pieniądze. Nie stosuję się ślepo przepisów, ale mam jakieś podstawy do przygotowania nowych potraw.
Na pewno jest ryba po grecku i kilkanaście rodzajów pierogów. |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez szaraczarownica Sro Gru 16, 2009 7:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:22 pm
|
|
|
Jejku dziewczyny jesteście kochane
zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda |
_________________
|
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:28 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda |
Bo się uda. A nawet jak nie będzie perfekcyjnie, to rodzina na pewno będzie szczęśliwa, że, pomimo przeciwności losu, będziecie mogli się razem spotkać i zjeść coś pysznego. |
_________________
|
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 7:40 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | zaczynam mieć nadzieję, że wszystko się uda |
będzie dobrze, każda z nas kiedyś pierwszy raz robiła wigilię |
_________________ |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:01 pm
|
|
|
makiełki są bardzo proste, makaron - nitki wymieszać z makiem i bakaliami.nie dodaję nic więcej.proporcje wg uznania.ja zazwyczaj mam mak który zostaje mi od makowca a jak nie to kupuję masę makową i dodaję nieco posiekanych suszonych śliwek, moreli i rodzynek. |
_________________ |
|
|
|
|
marysia
Wiek: 39 Dołączyła: 23 Sty 2008 Posty: 492 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:04 pm
|
|
|
Nie stresuj się dziewczyno, będzie dobrze
u mnie są takie potrawy jak:
smażony karp - przygotować w wigilie
ryba po grecku - można dzień wcześniej zrobić warzywa a w wigilię odgrzać i dosmażyć rybę
śledzie w śmietanie - 1-2dni wcześniej
śledzie w oleju - tak jak powyżej tylko zamiast śmietany olej
pierogi - tuż przed podaniem ( ja sie nie wysilam i kupuje gotowe)
kapusta z grochem - 1-2dni wcześniej
kapusta z grzybami - jak wyżej
barszcz czerwony z uszkami - w wigilie, uszka też kupuje gotowe a barszcz z papierka
kompot z suszu - wigilia lub dzień przed, w sklepach są teraz nawet gotowe mieszanki owoców na kompot a jak nie to po grastce jabłek, śliwek, gruszek, fig i nie pamiętam co jeszcze
kutia-makiełki - nie pamietam które to jest robione ale zamiast tego można postawić makowca
jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę a tak wpisuj w google i ci wyskoczy masa przepisów bo ja robię większość na oko i konkretnych proporcji nie podam. |
_________________
|
|
|
|
|
misiao1983
To sem ja
Wiek: 41 Dołączyła: 12 Lut 2009 Posty: 1365 Skąd: To tu, to tam...
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:24 pm
|
|
|
Kluski z makiem - paczka makaronu, słoiczek miodu, rodzynki, jakieś orzechy, do tego gotowa w puszcze masa makowa - makaron ugotować, dodać masę makową, zalać miodem, dosypać rodzynek, orzechów - wszystko mieszać na patelni lub w garnku - dobre na ciepło - ja uwielbiam! |
_________________
|
|
|
|
|
Emi
Wiek: 39 Dołączyła: 25 Cze 2007 Posty: 524 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 9:35 pm
|
|
|
U nas są zawsze te same potrawy na wigilię Podobnie jak ty ja w tym roku również po raz pierwszy przygotowuję wigilię sama
Nasze potrawy to:
- zupa grzybowa z makaronem domowej roboty
- pierogi grzybami
- kapusta z grzybami
- kapusta z grochem
- jaś z beszamelem
- karp smażony
- karp w galarecie (lub ryba po grecku)
- kutia
- kilka rodzajów śledzi
- kompot z suszu
Kapusty, kutię, karpia w galarecie, śledzie, zawsze robimy dzień wcześniej. Pozostałe potrawy robimy w Wigilię. |
_________________
|
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 11:32 pm
|
|
|
u mnie przebojem jest salatka z fasoli jas z baaardzo duza iloscia czosnku i cienko pokrojonej fasoli z oliwa i natką pietruszki... pycha |
_________________ |
|
|
|
|
dominiqsz
Wiek: 40 Dołączyła: 21 Sty 2007 Posty: 1224 Skąd: Aleksandrów Ł.
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 8:43 am
|
|
|
Rok temu ja również szykowałam wigilię ... Trudne organizacyjnie, ale udało się. Ja przygotowałam:
- grzybową ... szybka prosta zupa, najlepiej ugotować dzień wcześniej i do tego kulki ptysiowe, które kupujesz w sklepie.
- pierogi z kapustą i grzybami. Ja zawsze robię tydzień przed świętami i mroże, a na wigilię odsmażam,
- kapusta z grochem ... j.w.
- karp w galarecie, robię dwa dni wcześniej, żeby galareta stężała.
- karp smażony... no to chyba żadna filozofia,
- ryba po grecku, przygotowywana rano w wigilię,
- główki pieczarek smażone jak schabowe,
- 3 rodzaje śledzi: w oleju, w jogurcie ( przepis bardzo podobny do podanego wyżej, ale ja daję korniszony) i śledzie po kaszubski (kupne)
- sałatki, jarzynowa i śledziowa
- mój mąż nie wyobraża sobie wigilii bez śledzia smażonego w cieście naleśnikowym bleee ...
- do tego ciasta, które z powodzeniem możesz zrobić dwa dni wcześniej. U mnie oprócz ciast ne podaje się żadnych innych potraw na słodko, jest oczywiście kompot z suszu.
Ja w Wigilię robie tylko rybę po grecku i smażę karpie, w ten sposób jest łatwiej, tylko problemem jest kwestia pomieszczenia wszystkiego w lodówce. |
_________________
|
|
|
|
|
doni_iza
Wiek: 42 Dołączyła: 29 Paź 2007 Posty: 1974 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 8:50 am
|
|
|
U mnie podaje się jeszcze śledzie pod pierzynką. Układasz pokrojone w dzwonka śledziki ( ja czasem biorę nawet takie z oleju, tylko je osuszam trochę), na nie ścieram ser żółty i jajko na twardo, całość przykrywam mieszaniną majonezu z jogurtem i na koniec posypuje szczypiorkiem. |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez doni_iza Czw Gru 17, 2009 8:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 9:29 am
|
|
|
agulka1989, przepis na rybę po grecku sprawdzony podam Ci po południu
Jeśli chodzi o zupę grzybową u nas się podaje z makaronem takim jak do rosołu. Najlepiej dzień wcześniej zalać grzybki suszone wodą żeby namiękły i zostawić na noc. Ja zawsze później przelewam do innego garczka, bo czasem na spodzie osiądą paprochy z grzybów. Później gotujesz jak normalną zupę czyli dolewasz jeszcze wody, rosołek,wegeta, pieprz,sól, ziele angielskie, liść laurowy.Możesz zagęścić trochę wodą z mąką. Na koniec trochę śmietany
A grzybki jak są miękkie my wyjmujemy, studzimy. Robimy ciasto jak na naleśniki tylko zamiast cukru trochę soli i wegety i wrzucamy do niego grzybki i później łyzką na patelnie to ciasto z grzybkiem i są pyszne placki z grzybami- moja ulubiona potrawa I przy okazji kolejne danie wigilijne |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez niesia2708 Czw Gru 17, 2009 10:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:25 am
|
|
|
kochecka, dziękuję za przepis na makiełki, na pewno wypróbuję
misiao1983, te kluski z makiem to chyba coś podobnego do makiełek, prawda?? a jak duży ten "słoiczek miodu"??
mietka, poproszę o przepis na tę sałatkę
doni_iza, te śledzie zrobię specjalnie dla Z i mojego taty, oni mogliby jeść tylko śledzie
Emi, marysia, dominiqsz i niesia2708, jesteście wielkie!!! z Waszymi radami i pomysłami na pewno dam radę |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:44 am
|
|
|
mietka napisał/a: | u mnie przebojem jest salatka z fasoli jas z baaardzo duza iloscia czosnku i cienko pokrojonej fasoli z oliwa i natką pietruszki... pycha |
Mietka - koniecznie napisz przepisy! |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:53 am
|
|
|
w sumie to juz caly przepis
namoczyc fasole dzien wczesniej, dodac wycisniety czosnek w ilosci uzaleznionej od upodoban i cienko pokrojona w plasterki. badz inne ksztalty cebule, do tego troche oliwy, posypac natka pietruszki i posolic. no i juz
no i jeszcze z "tradycyjnych"potraw mamy jeszcze salatke z paluszkow krabowych z ogorkiem konserwowym |
_________________ |
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 11:18 am
|
|
|
Rok temu na Wigilii szamaliśmy krewetki |
_________________
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 11:20 am
|
|
|
EwaM napisał/a: | Rok temu na Wigilii szamaliśmy krewetki |
my 3 lata temu byliśmy u znajomych na takiej Wigilii gdzie były same krewetki, w różnych odsłonach. A że ja krewetek nie lubię to nie zjadłam nic... |
_________________ |
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:10 pm
|
|
|
Takie imprezy pokazują jak bardzo samolubni są gospodarze.
Przecież owoce morza są chyba jednym z częściej występujących alergenów. I dużo osób ich nie lubi.
Po to jest taka różnorodność potraw wigilijnych, żeby każdy znalazł coś dla siebie.
Nie rozumiem takiego podejścia. Ja bym chyba ostentacyjnie wyszła z takiej imprezy. |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:12 pm
|
|
|
agulka1989, może napisz mniej więcej co byś robiła a my się postaramy o przepisy .Masz już zupę grzybową, makiełki, sałatki ze śledziami, grzybki w cieście, kompot czyli 5-6 dań. Po południu doślę rybę po grecku. |
_________________
|
|
|
|
|
Hatifnatka
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Mar 2007 Posty: 948 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:15 pm
|
|
|
u mnie są jeszcze śledzie pod pierzynką - pokrojone śledzie, na to cebulka z przyprawami, dość gruba warstwa tartych jabłek i śmietany |
_________________
|
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:15 pm
|
|
|
moja mama robi pstrąga faszerowanego - jeśli będziesz chciała później podeślę przepis |
_________________ |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:44 pm
|
|
|
niesia2708 napisał/a: | napisz mniej więcej co byś robiła a my się postaramy o przepisy |
hmm... może kapusta z grochem, pierogi, usmażę rybkę, do tego śledzie(ze dwa rodzaje)... ten pstrąg od klary76, chodzi mi po głowie
no i oprócz tego to, co napisałaś... niesia2708 napisał/a: | zupę grzybową, makiełki, sałatki ze śledziami, grzybki w cieście, kompot |
jak o czymś zapomniałam, to powiedzcie |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 1:24 pm
|
|
|
Jak będę w domu w weekend podpytam mamy jak się robi kapustę z grochem i napiszę
Na co jeszcze potrzebujesz przepis?? |
_________________
|
|
|
|
|
Bella
misiowa żona
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2008 Posty: 849 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:38 pm
|
|
|
U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki. Ale z tego, co zauważyłam nie jest on w Łodzi popularny i większość moim znajomych go nie zna. Mój Misiek tez jakoś nie przepada za tym specjałem, ale u mnie w domu zawsze jest. Poza tym możesz dzień wcześniej zrobić sałatkę jarzynową i z tuńczyka (ja tak robię ) |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:46 pm
|
|
|
niesia2708 napisał/a: | Na co jeszcze potrzebujesz przepis?? |
na pyszne domowe pierogi z kapustą i z grzybami za tymi kupnymi moja rodzina nie przepada... Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
no i na tę kapustę z grochem. Rodzinka ją uwielbia
Bella, co to jest to całe Bella napisał/a: | rosopit na zimno | ??
sałatka z tuńczyka to dobry pomysł, mam jedną taką sprawdzoną |
_________________
|
|
|
|
|
Ela_i_Adam
Dołączyła: 21 Sty 2007 Posty: 860 Skąd: łódź-widzew
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:56 pm
|
|
|
kapusta z grochem jak dla was
0,5kg kapusty kiszonej i 0,5kg grochu drobnego gotujesz w dwóch osobnych garnkach.
1 cebulę smażysz na patelni na szklisto.
do kapusty dodajesz liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie, groch solisz, jak się ugotują do miękkości łączysz w garnku z grochem (bez wody od kapusty lub jeśli wolisz rzadsze to dodaj część wody) pogotować razem często mieszając doprawić solą i pieprzem mielonym do smaku dodać smażony boczek z cebulką lub samą cebulkę (w Wigilię daję samą cebulkę) dokładnie wymieszać i podawać smacznego |
_________________
Kocham Cię Adasiu 21.07.2007!!!!!! |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 2:58 pm
|
|
|
Ela_i_Adam, dziękuję |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 3:01 pm
|
|
|
Agulko, technicznie Ci nie pomogę, bo nie robilam wigilii, ale wydae mi się, że w internecie znadziesz brakuące przepisy. Polecam zrobienie pierogów wczesniej i zamrozenie - tak robi co roku moja bratowa, ma pierogi zrobione już na początku grudnia, zeby potem mieć mnie roboty przed samą wigilią.
Masz wigilię na 5 osób, więc nie martw sie, na pewno ak podejdziesz do tego na spokonie, wszystko się uda:) Powodzenia:) |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 3:03 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | sałatka z tuńczyka to dobry pomysł, mam jedną taką sprawdzoną |
Jak najbardziej
A o pierogi podpytam mamę co i jak |
_________________
|
|
|
|
|
tulipan87
w pełni rozkwitu...
Wiek: 36 Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 827 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 4:43 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | do tego śledzie(ze dwa rodzaje)... |
U mnie fururę robią śledzie na słodko.
2-3 cebule kroisz w krążki, przesmażasz na 1 szkl. oleju. Dodajesz sparzone wcześniej rodzynki(małą paczkę), mały koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki cukru.Mieszasz i studzisz. Rodzynki kroisz w małe paski i dodajesz do zimnej cebuli(musi być zimna bo Ci się śledzie skurczą). W zasadzie to tyle, przepis sprawdzony i... pyszny, choc moze dzienie brzmi.
Powodzenia w przygotowaniach, na pewno wszystko sie uda.
Pozdrawiam
Tulipan87- Wybitny Antytalent Kulinarny |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 5:40 pm
|
|
|
Pytałam mamy- na 5 osób wystarczy zrobić ciasto z pół kg mąki, jednego jajka i letniej wody (ale to już na wyczucie).
A farsz gotujesz grzybki, osobno kapustę,możesz posmażyć cebulkę.Wszystko mielisz i doprawiasz do smaku
Ryba po grecku:
-pół kg filetów rybnych,
-duża cebula,
-duża marchew
-pietruszka
-kawałek selera
-olej do smażenia
-mała puszka koncentratu pomidorowego i tyle samo keczupu
-listek laurowy
-2 ziarenka ziela
-2 łyżki octu
-sól,pieprz.
Ryby usmażyć na oleju (ja na ogół kładę tak upieczone jak na stół-w panierce-mąka,jajko,bułka tarta).
Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę, po czym 5 minut gotować w wodzie z ocetm, odcedzić.
Jarzyny zetrzeć na tartce z dużymi oczkami. Zalać wodą,dodać łyżeczkę oleju, przyprawy i dusić do miękkości. Cebulę i warzywa wymieszać z koncentratem i keczupem.Włożyć do naczynia (najlepiej takiego w którym można odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku) na spód trochę warzyw, potem ryby ułożyć i przykryć je resztą warzyw |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez niesia2708 Czw Gru 17, 2009 5:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 6:26 pm
|
|
|
tulipan87, dziękuję za przepis
niesia2708, jesteś niesamowita nie wiem jak mam Ci dziękować... |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 6:34 pm
|
|
|
agulka1989, ach nie musisz ja już mam taki podły charakter,że nigdy nie odmawiam pomocy i wszystkimi się przejmuję (no chyba że ktoś mi za skórę zalezie ) |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:15 pm
|
|
|
Bella napisał/a: | U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki. |
No właśnie - co to jest? Bo nawet google podaje tylko Twój drugi post na forum.
Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota.
Cytat: | Pytałam mamy- na 5 osób wystarczy zrobić ciasto z pół kg mąki, jednego jajka i letniej wody (ale to już na wyczucie). |
Ja pierogi robię zawsze bez jajka i z gorącą wodą, trochę parzy w paluszki, ale trudno.
Najważniejsze to dobrze wyrobić ciasto i cieniutko rozwałkować. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
monika24
Wiek: 39 Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 58 Skąd: radomsko/łódź
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 10:58 am
|
|
|
Ja polecam krokiety z kapustą i grzybami, a żeby dobić do 12 dań możesz zrobić roladę naleśnikowa z farszem takim samym jak do krokietów a do tego barszczyk czerwony. Pozatym tradycyjnie zupa grzybowa, kapusta z grochem, karpik, śledż w śmietanie, kompot z suszu, smażone pieczarki, pierogi. Jeśli chciałabyś jakikolwiek przepis służę pomocą |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez monika24 Sob Gru 19, 2009 10:59 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|