Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :) |
Autor |
Wiadomość |
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:01 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota.
|
to tak jak u nas, ale sledz jest z mleczem, czy jakos tak.
kryszka napisał/a: | Ja pierogi robię zawsze bez jajka |
ja rowniez |
_________________ |
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:36 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota |
takie śledzie u mnie w domu rodzinnym jedliśmy w Środę Popielcową albo w Wielki Piątek - uwielbiam
pstrąg faszerowany:
świeżego pstrąga filetujemy (zostawiamy głowę bez oczu)- rozcinamy wzdłuż brzucha i wyciągamy kręgosłup, myjemy, solimy, pieprzymy, odstawiamy;
przygotowyjemy farsz - 15 dkg pieczarek i cebula (2 średnie) dusimy na patalni, przestudzonym farszem nadziewamy pstrąga, spinamy brzuch wykałaczkami, kładziemy na wysmarowaną olejem lub oliwą folię aluminiową i zawijamy luźno;
wkładmy do nagrzanego piekarniaka - 180 c na 20 min;
jak ostygnie odwijamy z folii, układamy na półmisku, kroimu w 2 cm kawałki, pomiędzy każdy wkładamy plasterek kiwi, w oczka zielony groszek, do koła obkładamy ćwiartkami cytryny;
smacznego |
_________________ |
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
Bella
misiowa żona
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2008 Posty: 849 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 2:58 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Bella napisał/a: | U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki. |
No właśnie - co to jest? Bo nawet google podaje tylko Twój drugi post na forum. |
mietka napisał/a: | to tak jak u nas, ale sledz jest z mleczem, czy jakos tak |
Mietka w takim razie u mnie jest coś podobnego do Twojego dania Jest to zupa ze śledzia a w zasadzie taki chłodnik. Robi się go ze śledzi (a konkretnie utartego ich mlecza z cukrem) ze śmietaną i sparzoną cebulka doprawione pieprzem, cukrem i octem. Podawane z gorącymi ziemniaczkami Wiem że może to brzmieć dziwnie ale jest to rodzinny przysmak |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 11:48 pm
|
|
|
No moje kochane to mogę się oficjalnie pochwalić... zrobiliśmy z Z pierogi z kapustą i grzybami
chcecie zdjęcia??
farsz:
pierogi przed gotowaniem:
i po gotowaniu
oprócz pierogów zrobiliśmy kapustę z grochem, ale zdjęcia nie robiłam
Na jutro mamy w planach rybkę po grecku, ciasto-sernik i śledzie |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:13 am
|
|
|
No proszę, super! |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:19 am
|
|
|
a jakie pyszne
jak się rodzinka rzuciła to zaczęliśmy się bać, że do Wigilii nie doczekają |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 1:10 am
|
|
|
Gratuluję Aga, imponujące pierogi! Podziwiam ja nigdy nie robiłam sama. Na pewno będziesz świetną gospodynią wigilijną:) |
|
|
|
|
ppola
Birdwoman
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Wrz 2008 Posty: 2189 Skąd: Kanzas
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:49 am
|
|
|
agulka1989, gratuluje samozaparcia Jesteś swietna gospodynia oby tak dalej
Pierogi wygladaja bardzo apetycznie ( a poza tym najgorszy pierwszy raz potem juz bedziesz z zamknietymi oczami robiła ) |
_________________
Obudź się Gość |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:53 am
|
|
|
Dziękuję dziewczyny, gdyby nie Wy i Wasze wsparcie to nie dałabym rady |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:43 pm
|
|
|
agulka1989, dałabys radę bo widać,że Ci zależy Narobiłaś smaka na pierogi |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 2:07 pm
|
|
|
niesia2708, zapraszam, wyszło ich tyle, że chyba wszystkie forumki bym wyżywiła |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 2:11 pm
|
|
|
agulka1989, chętnie bym skorzystała ale do Łodzi mi nie po drodze Ale coś mnie słuchy doszły,że teściowa ma dzisiaj pierogi robić
Pozazdrościłam Ci przygotowań światecznych i po pracy lecę po zakupy na sałatkę warzywną i sernik |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:14 pm
|
|
|
noo... to mamy przygotowanego pstrąga faszerowanego (z przepisu Klary ), jutro będzie pieczony mój Z po prostu mnie rozwalił jak zaczął pensetką (nie wiem jak się to pisze) wyjmować pojedyncze ości z ryby...dla uwiarygodnienia- zdjęcie:
oprócz tego mamy gotową rybkę po grecku ( z przepisu Niesi)
no i zrobiliśmy śledzie
jedne z przepisu, który wysłała szaraczarownica
a drugie z przepisu tulipanka
ciasta dziś nam się nie chce robić
na jutro mamy w planach makiełki (przepis made in kochecka ), kompot z suszonych owoców,upieczenie pstrąga no i może ten sernik, który miał być robiony dzisiaj |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Wto Gru 22, 2009 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
motylica
Firma more than a woman.
Wiek: 43 Dołączyła: 16 Mar 2006 Posty: 588 Skąd: łdz
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:52 pm
|
|
|
zaśliniłam się... jutro lepię z moją mamą pierogi i zastanawiam się ile ich zjem w trakcie
pełen szacunek agulka1989 .. widze kawał dobrej roboty |
_________________ |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:57 pm
|
|
|
nieźle Ci idzie rodzina na pewno będzie się zajadać z apetytem |
_________________ |
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:05 pm
|
|
|
motylica, no u mnie w trakcie i chwilkę po ugotowaniu poszło ich naprawdę mnóstwo
kochecka, staram się jak mogę jutro będą robione makiełki z Twojego przepisu trzymaj kciuki
justinaa, a dziękuję,dziękuję mój Z dzielnie mi cały czas pomaga i co jakiś czas podpytuje co piszecie na forum o tych potrawach |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Wto Gru 22, 2009 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:31 pm
|
|
|
agulka1989, super |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:40 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | mój Z po prostu mnie rozwalił jak zaczął pensetką (nie wiem jak się to pisze) wyjmować pojedyncze ości z ryby... |
perfekcjonista
Moje najlepsze pierogi, takie idealne, najlepiej mi wyszły jak robiłam je pierwszy raz. Zresztą kapusta z grochem podobnie. Potem to już nie było to samo. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
@Mac-erson
Administrator forum.wesele-lodz.pl
Wiek: 51 Dołączył: 10 Lis 2006 Posty: 323 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:47 pm
|
|
|
A ja od lat robię na Wigilię śledziki po żydowsku (z czosnkiem) - wszyscy się zajadają |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:49 pm
|
|
|
O, czosnek, mniam mniam. Ale w sklepach śledzie po żydowsku są na słodko z rodzynkami. Mac-erson - dawaj swój przepis proszę! |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
szaraczarownica
zgryźliwy tetryk
Wiek: 39 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1429 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:53 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Mac-erson - dawaj swój przepis proszę! |
Dołączam do prośby. Uwielbiam czosnek |
_________________
|
|
|
|
|
kasia_m85
Wiek: 38 Dołączyła: 29 Paź 2008 Posty: 1343 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:16 pm
|
|
|
agulka1989 podziwiam
Moje tegoroczne przygotowania do Wigilii będą polegały na lepieniu pierogów które zrobi moja babcia (jutro wieczorem), zrobieniu ciasta karmelowo-orzechowego z amaretto i odebraniu reszty ciast z Sowy:) |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:30 pm
|
|
|
Mac-erson, podaj ten przepis na śledzie koniecznie Na Wigilię już pewnie nie zrobię,bo 3 rodzaje wystarczą- Z jeszcze zrobił śledzie w śmietanie, ale na przyszłość może się to przydać
kasia_m85 napisał/a: | ciasta karmelowo-orzechowego z amaretto |
brzmi pysznie |
_________________
|
|
|
|
|
@Mac-erson
Administrator forum.wesele-lodz.pl
Wiek: 51 Dołączył: 10 Lis 2006 Posty: 323 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:52 am
|
|
|
OK obiecuję, spisać to wszystko co robię przy sledzikach po sylwestrze - ja generalnie chyba miałem jakiś przodków w Jeruzalem bo uwielbiam dodawać czosnek gdzie tylko się da.
Jak żona zrobi potrawę to ja dochodzę i dorzucam czosnku |
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 40 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:56 am
|
|
|
Mac-erson napisał/a: |
Jak żona zrobi potrawę to ja dochodzę i dorzucam czosnku |
jak mój mąż wszystko nim mi zapaprze |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:16 am
|
|
|
Agulka, pysznie to wygląda, ja już chcę wigilię!!! Szacun |
Ostatnio zmieniony przez Malena Sro Gru 23, 2009 10:16 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bella
misiowa żona
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2008 Posty: 849 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:58 am
|
|
|
wow Agulka jestem pod wielkim wrażeniem ja dziś jeszcze za prezentami latam a Ty już masz wigilię prawie przygotowaną |
_________________
|
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 2:06 pm
|
|
|
No moje Kochane to pokazuję efekt wczorajszej pracy w kuchni
pstrąg faszerowany(przepis Klary,choć troszkę zmodyfikowany):
serniczek- przepis znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie
kompocik z suszonych owoców- dziękuję Mariola, za instrukcję
mamy też makiełki, usmażoną rybkę i zupkę grzybową do skończenia |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Czw Gru 24, 2009 2:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
owieczka_foto
Firma
Dołączyła: 28 Paź 2007 Posty: 452 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 2:45 pm
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | serniczek- przepis znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie |
ale śliczny - wysoki, w wolnej chwili poproszę Cię o przepis. |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 3:28 pm
|
|
|
owieczka proszę bardzo
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
na masę:
1 kg sera białego
szklanka cukru pudru
5 jajek
szklanka mleka
aromat śmietankowy do ciast
budyń śmietankowy
30 dag krówek (ja kupiłam masę krówkową taką w puszce)
Składniki na spód brałam x3 bo robiłam w dużej brytfance, a na masę wszystko wzięłam razy 2,oprócz mleka(ale o tym później)
Margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść ciasto.
Tortownicę natłuścić (ja wyłożyłam papier do pieczenia i nie natłuszczałam w żaden sposób-w cieście było dużo tłuszczu). Ciastem wyłożyć dno,lekko ugnieść (ja ciastem wyłożyłam też boki brytfanki).
i dalej przepis już był troszkę inny więc napiszę po kolei co robiłam
Rozpuściłam dokładnie w garnku z mlekiem(tak na oko wlałam jakąś 1/3 szklanki) połowę masy krówkowej.Zostawiłam żeby ostygło.
Ser zmieliłam, dodając do niego aromat do ciast,cukier puder i budyń śmietankowy.
Zółtka oddzieliłam od białek, i utarłam je (zółtka) z cukrem, tak żeby były puszyste.
Białka ubiłam na sztywno, żeby sernik był puszysty.
Później rozpuszczoną masę krówkową, utarte zółtka i ubite białka dodałam do sera.
Wymieszałam i doszłam do wniosku że więcej mleka nie jest potrzebne bo ciasto będzie "pływało"
Później masę wylałam na ciasto i piekłam około półtorej godzinki w piekarniku ustawionym na 160 stopni(w przepisie było napisane żeby piec godzinę, ale po godzinie ciasto było jeszcze niegotowe).
w tym czasie rozpuszczałam sobie resztę masy krówkowej.
Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika, zostawiłam na chwilkę żeby ostygło i później polałam resztą rozpuszczonej masy krówkowej.
i oto cały przepis. Jak coś jest niejasne to pytaj, póki pamiętam co robiłam |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Czw Gru 24, 2009 3:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
owieczka_foto
Firma
Dołączyła: 28 Paź 2007 Posty: 452 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 8:47 am
|
|
|
agulka1989 napisał/a: | owieczka proszę bardzo |
Bardzo dziękuję:)
czy w oryginalnym przepisie była podana średnica tortownicy? |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 34 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 12:55 pm
|
|
|
Nie było średnicy podanej... ale zdaje się, że to na taką tortownicę, która około 25 cm średnicy. |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 1:00 pm
|
|
|
Agulka1989 - super się spisałaś!
Fotka serniczka aż ślinka leci! |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
|