Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Wigilia-jak to wszystko zorganizować? potrzebna pomoc :)
Autor Wiadomość
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:01 pm   

kryszka napisał/a:
Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota. :D


to tak jak u nas, ale sledz jest z mleczem, czy jakos tak.

kryszka napisał/a:
Ja pierogi robię zawsze bez jajka


ja rowniez
_________________
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:36 pm   

kryszka napisał/a:
Moja babcia robi zawsze śledzia w śmietanie (bardzo rzadkiej) i do tego ziemniaczki w mundurkach. Pychota

takie śledzie u mnie w domu rodzinnym jedliśmy w Środę Popielcową albo w Wielki Piątek - uwielbiam :-)

pstrąg faszerowany:
świeżego pstrąga filetujemy (zostawiamy głowę bez oczu)- rozcinamy wzdłuż brzucha i wyciągamy kręgosłup, myjemy, solimy, pieprzymy, odstawiamy;
przygotowyjemy farsz - 15 dkg pieczarek i cebula (2 średnie) dusimy na patalni, przestudzonym farszem nadziewamy pstrąga, spinamy brzuch wykałaczkami, kładziemy na wysmarowaną olejem lub oliwą folię aluminiową i zawijamy luźno;
wkładmy do nagrzanego piekarniaka - 180 c na 20 min;
jak ostygnie odwijamy z folii, układamy na półmisku, kroimu w 2 cm kawałki, pomiędzy każdy wkładamy plasterek kiwi, w oczka zielony groszek, do koła obkładamy ćwiartkami cytryny;
smacznego
_________________
 
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:39 pm   

ja będę w tym roku po raz pierwszy robić śledzie i mam zamiar skorzystać z tych przepisów, może też Ci się przydadzą
śledzie po cygańsku
śledzie w śmietanie
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
Bella 
misiowa żona

Wiek: 40
Dołączyła: 04 Maj 2008
Posty: 849
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 2:58 pm   

kryszka napisał/a:
Bella napisał/a:
U mnie zawsze tradycyjnie jest rosopit na zimno i do tego gorące ziemniaczki.

No właśnie - co to jest? Bo nawet google podaje tylko Twój drugi post na forum. :lol:


mietka napisał/a:
to tak jak u nas, ale sledz jest z mleczem, czy jakos tak


Mietka w takim razie u mnie jest coś podobnego do Twojego dania ;) Jest to zupa ze śledzia a w zasadzie taki chłodnik. Robi się go ze śledzi (a konkretnie utartego ich mlecza z cukrem) ze śmietaną i sparzoną cebulka doprawione pieprzem, cukrem i octem. Podawane z gorącymi ziemniaczkami :dribble: Wiem że może to brzmieć dziwnie ale jest to rodzinny przysmak ;)
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 11:48 pm   

No moje kochane to mogę się oficjalnie pochwalić... zrobiliśmy z Z pierogi z kapustą i grzybami :)
chcecie zdjęcia?? :D
farsz:
pierogi przed gotowaniem:
i po gotowaniu

oprócz pierogów zrobiliśmy kapustę z grochem, ale zdjęcia nie robiłam :wink:

Na jutro mamy w planach rybkę po grecku, ciasto-sernik i śledzie :)
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:13 am   

No proszę, super! :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:19 am   

a jakie pyszne :)
jak się rodzinka rzuciła to zaczęliśmy się bać, że do Wigilii nie doczekają :wink:
_________________
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 1:10 am   

Gratuluję Aga, imponujące pierogi! Podziwiam ja nigdy nie robiłam sama. Na pewno będziesz świetną gospodynią wigilijną:)
 
 
 
ppola 
Birdwoman


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2189
Skąd: Kanzas
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:49 am   

agulka1989, gratuluje samozaparcia ;) Jesteś swietna gospodynia oby tak dalej :)
Pierogi wygladaja bardzo apetycznie ( a poza tym najgorszy pierwszy raz potem juz bedziesz z zamknietymi oczami robiła ;) )
_________________

Obudź się Gość :D
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:53 am   

Dziękuję dziewczyny, gdyby nie Wy i Wasze wsparcie to nie dałabym rady :)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:43 pm   

agulka1989, dałabys radę bo widać,że Ci zależy :) Narobiłaś smaka na pierogi :D :D
_________________

 
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 2:07 pm   

niesia2708, zapraszam, wyszło ich tyle, że chyba wszystkie forumki bym wyżywiła :)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 2:11 pm   

agulka1989, chętnie bym skorzystała ale do Łodzi mi nie po drodze :? Ale coś mnie słuchy doszły,że teściowa ma dzisiaj pierogi robić :)
Pozazdrościłam Ci przygotowań światecznych i po pracy lecę po zakupy na sałatkę warzywną i sernik :)
_________________

 
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:14 pm   

noo... to mamy przygotowanego pstrąga faszerowanego (z przepisu Klary ), jutro będzie pieczony :) mój Z po prostu mnie rozwalił jak zaczął pensetką (nie wiem jak się to pisze) wyjmować pojedyncze ości z ryby...dla uwiarygodnienia- zdjęcie:

oprócz tego mamy gotową rybkę po grecku ( z przepisu Niesi)

no i zrobiliśmy śledzie :)
jedne z przepisu, który wysłała szaraczarownica

a drugie z przepisu tulipanka :)


ciasta dziś nam się nie chce robić :)
na jutro mamy w planach makiełki (przepis made in kochecka :) ), kompot z suszonych owoców,upieczenie pstrąga no i może ten sernik, który miał być robiony dzisiaj :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Wto Gru 22, 2009 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:52 pm   

zaśliniłam się... jutro lepię z moją mamą pierogi i zastanawiam się ile ich zjem w trakcie :smile:


pełen szacunek agulka1989 .. widze kawał dobrej roboty :)
_________________
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:57 pm   

nieźle Ci idzie :D rodzina na pewno będzie się zajadać z apetytem :)
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 6:58 pm   

no super to wszystko wygląda :) mniam!
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:05 pm   

motylica, no u mnie w trakcie i chwilkę po ugotowaniu poszło ich naprawdę mnóstwo :)
kochecka, staram się jak mogę :wink: jutro będą robione makiełki z Twojego przepisu :) trzymaj kciuki :)
justinaa, a dziękuję,dziękuję :) mój Z dzielnie mi cały czas pomaga i co jakiś czas podpytuje co piszecie na forum o tych potrawach :wink:
_________________
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Wto Gru 22, 2009 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:31 pm   

agulka1989, super :)
_________________

 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:40 pm   

agulka1989 napisał/a:
mój Z po prostu mnie rozwalił jak zaczął pensetką (nie wiem jak się to pisze) wyjmować pojedyncze ości z ryby...

:hahaha: perfekcjonista

Moje najlepsze pierogi, takie idealne, najlepiej mi wyszły jak robiłam je pierwszy raz. Zresztą kapusta z grochem podobnie. :lol: Potem to już nie było to samo. :lol:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
@Mac-erson 
Administrator
forum.wesele-lodz.pl


Wiek: 51
Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 323
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:47 pm   

A ja od lat robię na Wigilię śledziki po żydowsku (z czosnkiem) - wszyscy się zajadają :D
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:49 pm   

O, czosnek, mniam mniam. Ale w sklepach śledzie po żydowsku są na słodko z rodzynkami. Mac-erson - dawaj swój przepis proszę!
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
szaraczarownica 
zgryźliwy tetryk


Wiek: 39
Dołączyła: 15 Mar 2008
Posty: 1429
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:53 pm   

kryszka napisał/a:
Mac-erson - dawaj swój przepis proszę!

Dołączam do prośby. Uwielbiam czosnek :)
_________________

 
 
kasia_m85 


Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2008
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:16 pm   

agulka1989 podziwiam :)
Moje tegoroczne przygotowania do Wigilii będą polegały na lepieniu pierogów które zrobi moja babcia (jutro wieczorem), zrobieniu ciasta karmelowo-orzechowego z amaretto i odebraniu reszty ciast z Sowy:)
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:30 pm   

Mac-erson, podaj ten przepis na śledzie koniecznie :) Na Wigilię już pewnie nie zrobię,bo 3 rodzaje wystarczą- Z jeszcze zrobił śledzie w śmietanie, ale na przyszłość może się to przydać :)
kasia_m85 napisał/a:
ciasta karmelowo-orzechowego z amaretto

brzmi pysznie :)
_________________
 
 
@Mac-erson 
Administrator
forum.wesele-lodz.pl


Wiek: 51
Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 323
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:52 am   

OK obiecuję, spisać to wszystko co robię przy sledzikach po sylwestrze - ja generalnie chyba miałem jakiś przodków w Jeruzalem bo uwielbiam dodawać czosnek gdzie tylko się da.
Jak żona zrobi potrawę to ja dochodzę i dorzucam czosnku :)
 
 
*lmyszka 
Moderator
EL jak elmyszka :P


Wiek: 40
Dołączyła: 26 Lis 2006
Posty: 2328
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:56 am   

Mac-erson napisał/a:

Jak żona zrobi potrawę to ja dochodzę i dorzucam czosnku :)


jak mój mąż wszystko nim mi zapaprze :razz:
_________________
 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:16 am   

Agulka, pysznie to wygląda, ja już chcę wigilię!!! Szacun [smilie=g035.gif]
Ostatnio zmieniony przez Malena Sro Gru 23, 2009 10:16 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Bella 
misiowa żona

Wiek: 40
Dołączyła: 04 Maj 2008
Posty: 849
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:58 am   

wow Agulka jestem pod wielkim wrażeniem :padam: ja dziś jeszcze za prezentami latam a Ty już masz wigilię prawie przygotowaną :)
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 2:06 pm   

No moje Kochane to pokazuję efekt wczorajszej pracy w kuchni :)
pstrąg faszerowany(przepis Klary,choć troszkę zmodyfikowany):


serniczek- przepis znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie :)


kompocik z suszonych owoców- dziękuję Mariola, za instrukcję :)


mamy też makiełki, usmażoną rybkę i zupkę grzybową do skończenia :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Czw Gru 24, 2009 2:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
owieczka_foto 
Firma


Dołączyła: 28 Paź 2007
Posty: 452
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 2:45 pm   

agulka1989 napisał/a:
serniczek- przepis znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie :)

ale śliczny - wysoki, w wolnej chwili poproszę Cię o przepis.
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 3:28 pm   

owieczka proszę bardzo :)

Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

na masę:
1 kg sera białego
szklanka cukru pudru
5 jajek
szklanka mleka
aromat śmietankowy do ciast
budyń śmietankowy
30 dag krówek (ja kupiłam masę krówkową taką w puszce)

Składniki na spód brałam x3 bo robiłam w dużej brytfance, a na masę wszystko wzięłam razy 2,oprócz mleka(ale o tym później)

Margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść ciasto.

Tortownicę natłuścić (ja wyłożyłam papier do pieczenia i nie natłuszczałam w żaden sposób-w cieście było dużo tłuszczu). Ciastem wyłożyć dno,lekko ugnieść (ja ciastem wyłożyłam też boki brytfanki).

i dalej przepis już był troszkę inny więc napiszę po kolei co robiłam :)

Rozpuściłam dokładnie w garnku z mlekiem(tak na oko wlałam jakąś 1/3 szklanki) połowę masy krówkowej.Zostawiłam żeby ostygło.

Ser zmieliłam, dodając do niego aromat do ciast,cukier puder i budyń śmietankowy.

Zółtka oddzieliłam od białek, i utarłam je (zółtka) z cukrem, tak żeby były puszyste.

Białka ubiłam na sztywno, żeby sernik był puszysty.

Później rozpuszczoną masę krówkową, utarte zółtka i ubite białka dodałam do sera.

Wymieszałam i doszłam do wniosku że więcej mleka nie jest potrzebne bo ciasto będzie "pływało" ;/

Później masę wylałam na ciasto i piekłam około półtorej godzinki w piekarniku ustawionym na 160 stopni(w przepisie było napisane żeby piec godzinę, ale po godzinie ciasto było jeszcze niegotowe).

w tym czasie rozpuszczałam sobie resztę masy krówkowej.

Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika, zostawiłam na chwilkę żeby ostygło i później polałam resztą rozpuszczonej masy krówkowej.

i oto cały przepis. Jak coś jest niejasne to pytaj, póki pamiętam co robiłam :wink:
_________________
Ostatnio zmieniony przez agulka1989 Czw Gru 24, 2009 3:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
owieczka_foto 
Firma


Dołączyła: 28 Paź 2007
Posty: 452
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 8:47 am   

agulka1989 napisał/a:
owieczka proszę bardzo :)

Bardzo dziękuję:)
czy w oryginalnym przepisie była podana średnica tortownicy?
 
 
agulka1989 


Wiek: 34
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 12:55 pm   

Nie było średnicy podanej... ale zdaje się, że to na taką tortownicę, która około 25 cm średnicy.
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 1:00 pm   

Agulka1989 - super się spisałaś! :D

Fotka serniczka aż ślinka leci!
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl