Przetwory |
Autor |
Wiadomość |
ewex
aniołek i diabołek
Wiek: 41 Dołączyła: 01 Lip 2008 Posty: 310 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 4:02 pm Przetwory
|
|
|
Jak w temacie sprawdzone przepisy na pyszne słoiczkowe przetwory
Papryka marynowana
1 szkl. octu 10%
3 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka soli
1 mała cebula na słoik
1 kropla oleju na słoik
Zalewę zagotować. Do słoików nałożyć paprykę, cebulę, kropla oleju i zalać zalewą. Pasteryzować ok 5 min.Smacznego.
ps. Może ktoś ma sprawdzony przepis na grzybki marynowane?? |
_________________ |
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 6:50 pm
|
|
|
Powidła wegierkowe
2 kg śliwek (lub więcej, jeśli się ma odpowiednio duży garnek/rondel)
150 g cukru (można nie słodzić, jeśli śliwki są słodkie)
ewentualnie cynamon
Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka/rondla, zagotować, gotować (często mieszając) na małym ogniu aż puszczą sok i ściemnieją, potem dusić dwie godziny (również dość często mieszając), na 15 min przed końcem duszenia dodać cukier i przyprawy. Przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować Smacznego |
_________________
|
|
|
|
|
Juska
Dołączyła: 10 Mar 2013 Posty: 3084 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 10:32 am
|
|
|
Odświeżam temat - jako, że lato coraz bliżej i pomysły na przetwory przydadzą się każdemu.
Osobiście poszalałam w zeszłym roku i nawymyślałam trochę Wszystko okazało się tak pyszne, że od miesiąca przetworów już nie ma, za to piętrzą się puste słoiczki, czekające na nową zawartość.
Moje pyszności są tuta:
http://paranojepodniebien...label/przetwory
w szczególności polecam małe konserwowe cukinie. Dodałam do nich papryczki chilli i na zimowych imprezach taka przystawka znikała z mgnieniu oka
Szczególnie dumna jestem z dżemu gruszkowo-miętowego. PYCHOTA! |
_________________
|
|
|
|
|
ancia
Dołączyła: 24 Gru 2013 Posty: 19 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 8:59 am
|
|
|
ten temat to miłe wspomnienie lata i jesieni. jedyne przetwory, które robię to grzybki marynowane. Kocham je zbierać, a później coś trzeba z nimi zrobić;) |
_________________
|
|
|
|
|
kapatka
Wiek: 35 Dołączyła: 12 Maj 2014 Posty: 902 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lip 04, 2016 7:54 pm
|
|
|
Odświeżam - macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe przetwory? Chętnie te owocowe. Jako początkująca w tym temacie chętnie coś podpatrzę |
_________________
|
|
|
|
|
Julia_ja
Dołączyła: 07 Kwi 2013 Posty: 780 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 5:51 am
|
|
|
Ja robię konfiturę z borówki amerykańskiej Niestety nie umiem podać dokładnego przepisu, bo robię ją na oko
Składniki:
Borówka amerykańska
Cukier
Cynamon
Kardamon
(Żelatyna -opcja marmolady)
Borówki wrzucam do garnka, na dużym ogniu smażę aż puszczą sok, potem zmniejszam ogień i smażę bardzo długo (około 3h). Trzeba bardzo często mieszać.pod koniec smażenia dodaję cukier, odrobinę mielonego kardamonu, trochę więcej cynamonu i jeszcze chwilę smażę.gorącą konfiturę ładuję w słoiczki, zakręcam i stawiam do góry dnem. Zostawiam do wystygnięcia.
W tym roku część borowek przerobiłam na marmoladę. Samo smażenie odbywa się w ten sam sposób, odparowane owoce przecieram przez drobne sitko, następnie dopiero dodaję cukier i przyprawy. Przygotowuję żelatynę - na 3 litry przetartej masy 40g żelatyny zalewam zimną wodą do zakrycia i odstawiam do napęcznienia. Masę doprowadzam do gotowania, następnie zmniejszam ogień (nie może się gotować ) i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wkładam w słoiki i odstawiam zakręcone do góry dnem do ostygnięcia
Przepis jest banalny, ale wierzcie mi, że nie znalazł się jeszcze nikt kto nie zachwyciłby się tym przetworem |
_________________
|
|
|
|
|
Aga5
Wiek: 34 Dołączyła: 14 Lip 2016 Posty: 11 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 9:52 am
|
|
|
Ja ostatnio tyle się nasłuchałam o konfiturze z cebuli, że aż się zastanawiam, czy się za nią nie zabrać. Nie wiem tylko, czy lepiej wykorzystać białą, czy czerwoną cebulę. Macie może jakiś przepis? |
|
|
|
|
msmika
Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 2351 Skąd: prawie Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 1:51 pm
|
|
|
Julia_ja, do zagęszczania dżemu na marmoladę zamiast żelatyny możesz dodać rababaru lub soku z cytryny. Trwa dłużej niż z żelatyną ale jest zdrowsze
Ja w tym roku robiłam dżemy... z truskawek i rabarbaru właśnie.
Teraz myślę, czy uda mi się maliny jeszcze zrobić przed porodem, ale będzie to mój debiut.
Wszystkie dżemiki robię "na oko":
- owoce
- cukier
- sok z cytryny
Smażenie smażenie...:) a później ciepły dżemik do słoika i do góry dnem
Pychota. |
_________________ Tosinka
|
|
|
|
|
Be_Mine
Dołączyła: 24 Kwi 2016 Posty: 141 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2016 12:37 am
|
|
|
Aga5, polecam czerwoną cebulę. Konfitura z niej jest pycha. Niestety nie mam przepisu a chętnie bym jakiś dobry przygarnęła. |
_________________
|
|
|
|
|
|