Polewa do ciast-macie przepis? |
Autor |
Wiadomość |
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 12:38 am Polewa do ciast-macie przepis?
|
|
|
Kto ma sprawdzony przepis na polewę czekoladową do ciast? |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 12:40 am
|
|
|
taa - z torebeczki |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 12:41 am
|
|
|
Gotowa polewa z torebki - ta zbita, tylko do włożenia do wrzątku i potem już tylko polać nią ciasto. Pyszna i ma różne smaki.
Kiedyś robiłam takie polewy sama, z margaryny, cukru i kakao, ale nigdy nie miały one właściwej konsystencji, więc ci nie będę podawać. Chyba że bardzo chcesz. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 12:47 am
|
|
|
Racja Kryszko Zawsze robiły mi się grudki jakieś |
_________________
|
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 12:52 am
|
|
|
Dzięki dziewczyny, tę z torebki to ja też znam . Na dużą blachę potrzeba dwie torebki, więc wychodzi dość drogo. Szukam więc przepisu właśnie na taką z margaryny. Może zgłosi się jeszcze jakas forumka, która potrafi taką zrobić tak, by miała odpowienią konsystencję. |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
olenka
Wiek: 46 Dołączyła: 13 Gru 2003 Posty: 457 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 1:12 am
|
|
|
postaram sie zapytac mojego speca. Tylko on mi specjalnie podaje receptury w tonach:) chyba boi sie zeby uczen nie przegonił mistrza
ale zapytam:) |
_________________ --------------------------------------------------
--##@@ ślubuję 18 września 2004 @@##-- |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 1:16 am
|
|
|
Oleńko, liczę na Ciebie . Może być i w tonach |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
just_Kate
Wiek: 47 Dołączyła: 26 Mar 2004 Posty: 719 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 1:24 am
|
|
|
Asiu, ja też wezmę super przepis od mojej mamy (sprawdzony od wielu lat i doskonale smakuje też zlizywany z łyżki ), tylko nie dzisiaj, bo za późno... |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 1:25 am
|
|
|
just_Kate napisał/a: | Asiu, ja też wezmę super przepis od mojej mamy (sprawdzony od wielu lat i doskonale smakuje też zlizywany z łyżki ), tylko nie dzisiaj, bo za późno... |
Just_Kate, postaram się wytrzymać |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Ewela
Wiek: 43 Dołączyła: 17 Sie 2004 Posty: 159 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2004 4:27 pm
|
|
|
Ja zazwyczaj rozpuszczam mleczną czekoladę w mleku,wszystko razem mieszając na gazie.Jeśli na oko wychodzi za mało(w zależności od wielkości ciasta) dolewam więcej mleka.Słyszałam,że można też rozpuszczać Krówki,ale sama tego sposobu nie wypróbowałam. |
|
|
|
|
just_Kate
Wiek: 47 Dołączyła: 26 Mar 2004 Posty: 719 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2004 1:22 am
|
|
|
Asiu - wybacz, zapomniałam, ale teraz już sobie zapiszę i naprawdę wezmę |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
suhotnikowa
Wiek: 43 Dołączyła: 08 Cze 2004 Posty: 97 Skąd: Lubin
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2004 10:59 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Gotowa polewa z torebki - ta zbita, tylko do włożenia do wrzątku i potem już tylko polać nią ciasto. Pyszna i ma różne smaki.
Kiedyś robiłam takie polewy sama, z margaryny, cukru i kakao, ale nigdy nie miały one właściwej konsystencji |
Jakbym czytała/słyszała siebie |
_________________ 13.08.2005 :):)
|
|
|
|
|
just_Kate
Wiek: 47 Dołączyła: 26 Mar 2004 Posty: 719 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2004 12:04 am
|
|
|
ja też kiedyś chciałam być wygodna i kupiłam polewę w proszku, ale okazało się co prawda smaczne, ale niestety nie było to to samo, co polewa zrobiona samodzielna.
A oto przepis bardzo prosty na polewę do ciasta mojej mamy:
3 łyżki mleka
3/4 (trzy czwarte ) szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 (jedna druga) paczki margaryny (25 dag, ale mogą być też 20 dag)
to wszystko się wsypuje do garnka, podgrzewa i miesza od czasu do czasu, a jak się zacznie gotować to się gotuje 3-4 minuty. Odstawia się do ostudzenia i można nakładać na ciasto. Na 100% nie będzie miało bardzo gęstej konsystencji, ale bez obaw - zostanie na cieście, a w razie czego po jakimś czasie można jeszcze raz położyć. No i jest bardzo smaczna. Polecam do zjedzenia ot tak, dla przyjemności (jeśli lubicie słodkie, kaloryczne rzeczy ).
Wiem że przepis bardzo dokładny, ale ja właśnie takich przepisów zazwyczyaj potrzebuję. Jak się uczyłam robić rosół, to musiałam mieć rozpisaną każdą czynność, łącznie z umyciem kurczaka, czy ilością ziela angielskiego... |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2004 12:46 pm
|
|
|
Just_Kate, bardzo dziekuję, że pamiętałaś :iconpray:
Przepis skopoiowałam i na pewno go wypróbuję. |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
|