Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolacja dla dwojga
Autor Wiadomość
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 2:18 pm   Kolacja dla dwojga

Bardzo lubie gotowac, probowac, eksperymentowac w kuchni. Chcialbym zrobic w sobote kolacje dla mnie i narzeczonej. Taka romantyczna...Nie wiem tylko co zrobic by byla moja P. zadowolona. Wiekszosc z was to kobiety. Poradzcie cos. Do ugotowania, przystrojenia stolu...Co same byscie chcialy zjesc i w jaki sposob? Jest to wazny dzien dla Niej i chce sie naprawde postarac. :30:
Ps. Ona nie ma w tym tygodniu dostepu do komputera, wiec piszcie smialo na forum 8)
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 7:35 pm   

Może wysil sie na zawijasy(dewolai) z serem lub pieczarkami , do tego surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegre, i jakies smażone na oleju talarki. Na deser masz pole do popisu , proponuje płonące lody, jak przygotujesz deser umocz kostke cukru w spirytusie , zapal i tak podaj.(zgas światło) Dekoracj myślę że czerwone serwety , świeczki też czerwone i jakies tulipanki(czerwone) w wazoniku. A tak apropo często robisz jej takie niespodzianki??? :wink:
 
 
joa 

Dołączyła: 02 Wrz 2004
Posty: 161
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 8:09 pm   

Cokolwiek podasz, byleby w ładnym "enturażu" -bedzie dobrze.
Nawet jak to będzie kupiona sajgonka w otoczeniu świec i kwiatów-myślę, ze Twoja Najmilsza będzie zadowolona :)
 
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 8:19 pm   

Tylko jeszcze napiszcie gdzie takie rzeczy do dekoracji kupie. No i przepisy na te wszystkie potrawy. Tylko w taki sposob jak 8) dziecku
 
 
joa 

Dołączyła: 02 Wrz 2004
Posty: 161
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 8:29 pm   

Bartosz, jedz na giełde kwiatowa na Teresy /stadion Startu/, giełda dla detalicznych klientow czynna chyba 14-15h, kup pek kwiatów,
A jedzenie-do supermarketu ;)
Mozesz zrobic cos prostego/ o ile Ona lubi makaron/-kup makaron farfalis /kokardki/, ugotuj aldente, rozpuść z garnuszku serek topiony /taki najprostszy w złotym ...złotku/,
moze to byc 2 serki +mozna to rozcienczyc troche mlekiem, do tego dodaj puszke tuńczyka /sałtkowy/ , dopraw do smaku, mozna wrzucics swieze zioła /np. rozmaryn/ i wybełtaj z tym makaronem .odcedzonym oczywiscie, ale ciepłym/
Wcale niezłe.
Albo ser niebieski /taki z pleśnią, Blue d'Auvergne, albo Rokpol, albo taki jakis/, zamiast tego w złotku...

.O! Albo Danie z Bodega Ole! Kawalek piersi kurczaka -wybic i usmarzyc i na to gorace po łozyc plasterek powyższego sera-on sie troche przytopi.Do tego kartofelki-takie ćwiarteczki z ziołami /posypane/ +moze byc surówka z selera :)
Alenajwazniejsza oprawa a nie zarełko! Powodzenia!
 
 
 
thiti 

Wiek: 47
Dołączyła: 30 Mar 2004
Posty: 86
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 8:38 pm   

Cześć
ja polecam dwa dania, niestety nie są zbyt niskokaloryczne ale pyyysznee :)

jeśli chodzi o kotlety to uwielbiamy następujący zestaw:
kotlet schabowy smażony tylko w przyprawach albo z grilla, na to nakładamy usmażone (drobno posiekane) pieczarki, plasterek pomidora, plasterek żółtego sera, odrobina oregano-jeśli ktoś lubi oczywiście
wszystko zostawiamy na patelni pod przykryciem, aby ser się rozpuścił
pyycha!!! do tego właśnie podałabym pieczone ziemniaczki, talarki albo kulki i jakąś sałatkę

drugie danie, które szczególnie uwielbia mój narzeczony to zapiekanka
gotujemy ryż, potem go płuczemy i odsączamy
w międzyczasie, smażymy pokrojoną w kostkę np. kiełbasę lub chudy boczek
jak się wysmaży tłuszczyk, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy, aż papryka zmięknie, przyprawiamy jak kto lubi (my zawsze na ostro :firedevil: )
potem osuszony ryż mieszamy z zawartością patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym żółtym serem i oregano
wersja totalnie niedietetyczna, obejmuje dodanie niewielkiej ilości startego sera również do środka zapiekanki (jeśli ktoś lubi ciągnące się potrawy) :)
no i całość zapiekamy, aż zrobi się skorupka na wierzchu
proponuję w temp. nie wyższej niż 170 stopni ok pół godziny
ale każdy piekarnik inaczej piecze więc trzeba kontrolować co się w nim dzieje :)

życzę smacznego :)

Thiti
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 8:38 am   

No to teraz przepis z takiej właśnie niespodziankowej kolacji wzięty:

Sajgonki - własnej roboty:

Kupujesz takie płaty okrągłeg ciasta takiego na sajgonki,

Nadzienie:
warzywka, pokrojone w paski: marchweka, grzybki mu (czy mun), pietruszka zielona, pędy bambusa (choć równie dobrze imituje je biała rzotkiew pokrojona w paski) i inne warzywa które Ci wpadną pod rękę;
można je podpiec na patelni, ale nie trzeba (jak nie podpieczesz, to będą potem bardziej chrupiące, moim zdaniem lepsze), do nadzienia można dodać pokroją w kosteczkę pierś kurzą (tu już konieczne podsmażenie na patelni np na oleju).
Wszystko zawinąć w sajgonkowe ciasto (przepis jak sprawić by ciaskto sajgonkowe było jadalne, na opakowaniu) i całość smażyć na oleju.

Do tego ugotować ryż, do wody oprócz soli dodać curry -wtedy ryż zabarwi się na żółto i nabierze dobrego smaku, następnie po odlaniu wodu wrzucić ryż na patelkę i go podsażyć - ma zupłnie inny smak - ja uwielbiam taki ryżyk, jest lekko chrupiący.

Jeszcze dokupić sos, np słodko-kwaśny TaoTao [choć nazwę musiałabym jeszcze sprawdzić] (z tych do chińskich potraw).

Pałeczki chińskie (będzie wesoło)

Winko

?wiece

Sącząca się muzyczka

...

A jak chcesz podam Ci jeszcze przepis na tiramisu :)
 
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 11:00 am   

A jesli chodzi o te swiece, to musi byc jakis specjalny rodzaj(nigdy nie kupowalem sieczek kolorowcy czy zapchowych i sie na tym nie znam)?
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 11:07 am   

No jak będą zapachowe, to dadzą miły zapaszek. Ale konieczności nie ma. Możesz zawsze kupić zwykłe i dodać ze trzy krople jakiegoś olejku :) też będzie ładnie pachniało.
Możesz kupić kupić nawet takie zwykłe świeczniczki do tak zwanych świeczek typu podgrzewacze, do nich łatwo dodać taki olejek. Poza tym takie świeczniczki będziecie już mieli na zawsze, a świeczuszki tego typu nie sądrogie (są zwykłe i zapachowe też).
 
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 11:10 am   

opium napisał/a:
No jak będą zapachowe, to dadzą miły zapaszek. Ale konieczności nie ma. Możesz zawsze kupić zwykłe i dodać ze trzy krople jakiegoś olejku :) też będzie ładnie pachniało.
Możesz kupić kupić nawet takie zwykłe świeczniczki do tak zwanych świeczek typu podgrzewacze, do nich łatwo dodać taki olejek. Poza tym takie świeczniczki będziecie już mieli na zawsze, a świeczuszki tego typu nie sądrogie (są zwykłe i zapachowe też).


Teraz doszly jeszcze olejki. nawet nie wiedzialem ze cos takiego istnieje :shock:
 
 
joa 

Dołączyła: 02 Wrz 2004
Posty: 161
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 11:58 am   

Widzisz Bartosz jak to nielatwo byc kobietą?
My wiemy o swieczuszkach, olejkach, sajgonkach, umiemy naprawić kontakt i dolac olej do auta :)
 
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Sro Lut 23, 2005 3:01 pm   

Myślę że w markecie jest wszystko i świeczki i jedzonko, weż jakąś kobiete może mame lub koleżanke napewno ci pomoże, my kobiety naprawde jesteśmy bardziej w tych sprawach zainteresowane i tez umiemy zaskoczyć!!!!!!!!!!DO DZIEŁA
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 3:01 pm   

Swieczki do dekoracji kupila mi koleznka z pracy, dwa swieczniki, obrus, jakies serwetki i baloniki w ksztalcie serduszka(Ciekawe jak ja je sam nadmucham...)

[ Dodano: Czw Lut 24, 2005 3:02 pm ]
Do jutra wybieram potrawe i ide na zakupy do supermarketu G...t.
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 3:38 pm   

No, no
działasz widzę :)
 
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 10:09 am   

W koncu zrobie jutro lasagne. Po raz pierwszy w zyciu. Wiem ze lubi a ja to straszny zarlok jestem. Do tego wino(tylko jakie Wy kobiety lubicie bo nie potrafie traficz tym w jej gust)
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 10:33 am   

Oj, wino to sprawa zupełnie indywidualna - przynajmniej ja mam takie zdanie. Więc musisz wysilić zmysły i przypomnieć sobie jakie winko przypadło Twojej ukochanej do ustu. Poza tym, że do lasagne pasuje wytrawne lub półwytrawne (może nawet bardziej) no i chyba czerwone. Ale tu już nie odpowiadam i nie podpowiadam. A nie mamy jakiegoś speca winnego ;) hihi, na forum?
 
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 11:41 am   

Wlasnie jade na zakupy po produkty do Lasagne. Pomozcie mi z tym winem...
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 11:50 am   

Jak jedziesz do G.... to nie pamiętam jak tam jest, ale czasem w marketach są przy winach takie karteczki z opisem: jakie to wino, skąd pochodzi, do jakich potraw je stosować. Czasem ktoś jest kto doradzi - zapytaj. Dasz radę :)
 
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 2:02 pm   

Dobra jest kadarka półwytrawna, Lopez winko też jest dobre.
 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 3:33 pm   

Megi jutro postaram sie kupic to wino polecane przezCiebie. Dzieki serdeczne. Kamien spadl mi z serca :wink:

:graba:
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 4:01 pm   

Bartoszu przecież jesteśmy od tego aby sobie pomagać, mój tata jest smakoszem winek :wink: , to sie nadaje do obiadku , chyba ze ukochana lubi słodkie, to jakis :D biały martini.
_________________

 
 
just_Kate 

Wiek: 47
Dołączyła: 26 Mar 2004
Posty: 719
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 5:12 pm   

Jeśli chodzi o pół-wytrawne to polecam też Varnę - i białą i czerwoną. To nasze weselne wino, ale kupujemy często na inne okazje i bardzo nam smakuje. :D

Jest jeszcze jedno pół-wytrawne baaardzo dobre, kalifornijskie - czerwone, białe i różowe, takie w dziwnej butelce z zakrętką jakby ze słoika. Też lubimy bardzo. :mrgreen:
_________________
Życzę miłego dnia Gość ;)
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 5:14 pm   

Też znam te winka i też polecam. Varna jest super!!
_________________

 
 
tusia_queen 

Wiek: 42
Dołączyła: 21 Gru 2004
Posty: 288
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lut 26, 2005 2:05 pm   

ja też bardzo lubię Varnę,
piłam tylko białą, ale teraz to chyba się i na czerwoną skuszę,
skoro mówcie, że dobra..

jeśli chodzi o wino do kolacji, to ja nie pomogę w wyborze gatunku
ale podpowiem, jak powinno być podawane..

do makaronów podaje się wino czerwone - wytrawne.
nalewa sie je do bardziej pękatych kieliszków i zwykle na
niższej nóżce są one, niż kieliszki do wina białego.
nalewamy wino do 3/4 objętości kieliszka
wino powinno mieć pokojową temperaturę.

?ycze udanej kolacji!!
_________________
 
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lut 26, 2005 8:06 pm   

No, kolacja chyba właśnie trwa...

czujecie coś...?

czy coś się nie przypala... ?

:)
 
 
 
gambi 


Wiek: 44
Dołączyła: 05 Sty 2005
Posty: 509
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 28, 2005 9:58 pm   

Bartosz

no i jak udala sie kolacja - niespodzianka?
a moze sie tak bardzo przedluzyla i dlatego jeszcze nie ma relacji? :lol: :wink:
mam nadzieje, ze narzeczona byla zachwycona.
jeszcze raz gratulacje pomyslu :D
_________________

Miłego dnia Gość ;)
 
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Pon Lut 28, 2005 10:39 pm   

Coś ten bartosz się nie oddzywa, hym co tam się stało może jeszcze zbytkują :)
_________________

 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 12:58 pm   

Wiecie co moja Mila byla wniebowzieta. Stanela jak wryta posrodku pokoju. Poplakala sie ze szczescia. Lasagne niesety troche sie rozlazla...Jednak P. smakowala. Dalem jej pozniej seksowny prezencik i uwierzcie ze bylo warto zrobic dla Niej to wszystko. Myslalalem ze z niczym sie nie wyrobie. Nie zdazylem posprzatac w kuchni. Latalem rozgoraczkowany po pokoju zapalajac swieczki gdy uslyszalem dzwonek do drzwi.
Dziekuje za rady. Winko kupilem ta Varne i musze przyznac ze bardzo pasowala do kolacji.
 
 
opium 


Wiek: 42
Dołączyła: 29 Wrz 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 1:05 pm   

no to super - gratuluję udanaj kolacji :)
 
 
 
tusia_queen 

Wiek: 42
Dołączyła: 21 Gru 2004
Posty: 288
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 1:19 pm   

Ja też cieszę się, że wszystko tak ładnie poszło.

Gratulacj!! :brawa:
_________________
 
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 3:39 pm   

wreszcie bartek cos napisał i ja się ciesze bo juz sie nipokoilismy!
_________________

 
 
Burza 


Wiek: 41
Dołączyła: 05 Mar 2005
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 3:58 pm   

na drugi raz zrob jej shorme z kurczaka :mrgreen:
przestaniecie chodzic do restauracji na to :D

przyprawy:
sol,papryka mielona,czosnek mielony, gorczyca,kolendra, curry, kminek i pieprz
lub rewelacyjna gotowa przyprawa do kurczaka firmy "mikado" z "Lidla" i sypać tym porzadnie po kurczaku :)
 
 
 
just_Kate 

Wiek: 47
Dołączyła: 26 Mar 2004
Posty: 719
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Mar 06, 2005 10:36 pm   

No no, Bartoszu, nie każdego mężczyznę stać aż na takie poświęcenie, żeby się dla kobiety własnej gotować nauczyć. Wiem, bo do dziś "od okazji" jadam przepyszne :mrgreen: spaghetti. :lol: :lol: :lol:

No i piąteczka za Varnę! :graba:
_________________
Życzę miłego dnia Gość ;)
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sie 23, 2005 1:26 pm   

Może byśmy pociągneli wątek wpisując pomysły na kolację we dwoje???
Nie musza to być konkretne przepisy, może być coś na szybko.
My na przykład z moją Połówką uwielbiamy sery pleśniowe. Jedziemy do hipermarketu, kupujemy kilka rodzajów tych serów + półwytrawne winko, rozkładamy je potem na desce krojąc w małe kostki i wtykając kilka wykałaczek, siadamy na podłodze przy świecach....
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 11:42 am   

mmmmmmmmmm chcialabym zeby dla mnie :) "ktos" :) taką kolacyjke naszykował...
_________________
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lut 22, 2007 11:42 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
tulipanek 

Wiek: 36
Dołączyła: 08 Sty 2008
Posty: 17
Skąd: Irlandia
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 12:30 am   

Mam pytanko czy ktoś ma przepis na cebularze?
_________________
27 września 2008
 
 
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 14, 2008 8:03 pm   

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z "czubkiem") drożdży w proszku
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 3-4 cebule
- mak (do posypania)
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
(Ciasto można wyrobić w automacie do chleba.)
Do miski wsypujemy mąkę, jajo, olej, łyżeczkę soli. Drożdże rozpuszczamy
w lekko ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru i dodajemy do reszty.
Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy
cebule w kosteczkę, smażymy na oleju, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę
wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i zostawiamy jeszcze
w cieple do wyrośnięcia? (wychodzi ich koło 10, w zależności od wyrośnięcia
ciasta). Po mniej więcej 40 minutach kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki.
We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy makiem. Pieczemy w średnio gorącym
piekarniku (elektryczny 170-190°C) do zrumienienia (ok.20-30 min).

SMACZNEGO!!!

znalazŁam w sieci na stronie fotoforum.gazeta.pl




edit: usunęłam powtórzoną treść posta
kryszka
Ostatnio zmieniony przez kryszka Sro Sty 23, 2008 12:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tulipanek 

Wiek: 36
Dołączyła: 08 Sty 2008
Posty: 17
Skąd: Irlandia
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 6:41 pm   

Bardzo dziękuje za przepis!jutro zabieram się do roboty.J. z pewnością będzie zadowolony.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.

[ Dodano: Wto Lut 05, 2008 1:24 pm ]
Mój ukochany zapowiedział wczoraj że to właśnie on zrobi dla mnie kolacje w walentynki.
Oczywiści nie chce zdradzić co to będzie, może i lepiej.A w niedziele byłam w pracy i nie miałam czasu zrobić obiadu i moje kochanie zrobiło buritto.Pycha było. ;)
_________________
27 września 2008
 
 
mrowcia 

Wiek: 36
Dołączyła: 24 Kwi 2008
Posty: 52
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 1:17 pm   Sałatka z Kurczaczkiem:)

Do sałatki potrzeba:
Piersi z kurczaka
sałata lodowa
pomidory
ogórek zielony
groszek
papryka
cebula czerwona

Do sosu potrzeba:
ketchup +majonez lub sos czosnkowy

Gotowe bagietki ziołowe do piekarnika

przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimi w kawalki (wielkosci nugetsów)
takie kawałeczki obgotowujemy albo w wywarze z warzyw albo na kostce rosolowej:)
obgotowanego kurczaka obtaczamy w jajku i bułcce tartej

Na duzych talezach ukladamy liscie salaty lodowej na nich ukladamy plastry pomidorów, ogórków. Cebule czerwona kroimy w piorka i rowniez rozrzucamy po talerzu, papryke kroimy w paseczki i rowniez ukladamy na talezu. (Warzywa mozna posolic)

Bagietke ziolowa wstawiamy do pikarnika
Robimy sos wmiseczce z ketchupu i majonezu

gdy bagietka jest prawie gotowa naszego kurczaczka w panierce wrzucamy na rozgrzany olej (polecam frytkownice) kiedy panierka uzyska zloty kolor wyjmujemy kurczaczka i ukladamy takie kawaleczki na naszych talezach (na wierzchu... mniej wiecej po 5 kawalkow na talez) posypujemy groszkiem. Bagietke kroimy na grzanki

Podajemy salatke na talezach osobno podane grzanki i sos w miseczce, ktorym mozna polac kawalki kurczaczka na salatce. Jest to idealne danie na romantyczna kolacje przy winku.

Problem moze tylko stanowic zgranie czasu smazenia na oleju kurczaka i pieczenia bagietki aby byly cieple... ale to wszystko to kwestia wprawy:) polecam do wyprobowania...:)

[ Dodano: Sro Lip 30, 2008 1:25 pm ]
TORTILLKI
farsz:
Piersi z kurczaka kroimy w kostke i podsmazamy razem z posiekana cebulka i przyprawa do dan meksykanskich, nastepnie dodajemy pokrojona w kostke papryke,gdy zmieknie dodajemy pomidory bez skorki w puszcze(pokrojone juz w kostke), dodajemy gotowa mieszkanke meksykanska w puszcze (lub osobno kukurydze i fasole czerwona i biala) doprawiamy do smaku.

Sałatka:
Sałatę drzemy na kawalki i wrzucamy do miski, pomidory kroimy na 8 czesci i takie czasteczki wrzucamy do salaty, bierzemy 3-4 lyzki musztardy i mieszamy ja z odrobina oliwy polewamy tym nasza salatke (nie za duzo)

Kupujemy gotowe placki do tortilli podpiekamy je. Na placek nakladamy farsz i 2 brzegi placka zawijamy do srodka . Podawac mozna z frytkami.:)

Polecam:)
_________________



Ostatnio zmieniony przez mrowcia Sro Lip 30, 2008 1:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl