TIRAMISU |
Autor |
Wiadomość |
Daffodil
Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 43 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 9:59 am TIRAMISU
|
|
|
A mnie wzięło dziś na zrobienie Tiramisu:):):)Mam genialny przepis całkiem łatwy do wykonania:)Jak ktoś chce mogę się podzielić:)Kubki smakowe szaleją mi ze szczęścia na samą myśl :tonguegirl: |
_________________
|
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
Wiek: 45 Dołączyła: 17 Lut 2005 Posty: 1150 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 10:46 am
|
|
|
Daffodil no ja za tym nie przepadam, ale mówisz, że to łatwe i takie pyszne daj przepis może mi zasmakuje |
_________________
Kasiawka szczęśliwa żona swojego męża |
|
|
|
|
tusia_queen
Wiek: 42 Dołączyła: 21 Gru 2004 Posty: 288 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:03 am
|
|
|
Uwielbiam tiramisu
i już się cieszę na ten przepis |
_________________
|
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:03 am
|
|
|
a ja uwielbiam tiramisu, i robiłam sewgo czasu przeróżne warjacjie - z wersją owocową włącznie
ale ostatnio jestem na Montim i nie jadam już biszkopcików z kremem, więc robię sam krem i podaję w pucharkach :banan: |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
tusia_queen
Wiek: 42 Dołączyła: 21 Gru 2004 Posty: 288 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 1:18 pm
|
|
|
tiramisu owocowe.. nie jadłam
może być ciekawe..
może się kiedyś skuszę
ale na razie pozostaję wierna jedynemu smakowi.......tiramisu |
_________________
|
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
Wiek: 45 Dołączyła: 17 Lut 2005 Posty: 1150 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 1:21 pm
|
|
|
owocowe czy zwykłe czy doczekam sie przepisu?? |
_________________
Kasiawka szczęśliwa żona swojego męża |
|
|
|
|
gambi
Wiek: 44 Dołączyła: 05 Sty 2005 Posty: 509 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 4:41 pm
|
|
|
Ja uwielbiam tiramisu
Dlatego Darrofill czekamy na przepis, bo juz mi slinka cieknie |
_________________
Miłego dnia Gość |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 6:45 pm
|
|
|
Ja robię z takiego przepisu i wychodzi pychota.
TIRAMISU WG „KUCHNI”
25 dag serka mascarpone
3 szklanki mocnej, zimnej czarnej kawy
3 łyżki brandy lub likieru Kahlùa
2 jajka
3 łyżki cukru pudru lub cukru miałkiego
25 dag bitej śmietany
16 dużych paluszków biszkoptowych
2 łyżeczki ciemnego kakao
?ółtka z cukrem ubić mikserem na gęsty, jasny krem. Dodać serek oraz śmietanę i delikatnie wymieszać. Białka ubić na półsztywno i również delikatnie wymieszać z kremem.
W misce połączyć alkohol z kawą. Połowę biszkoptów kolejno szybko zanurzać w alkoholu, lekko osączać i układać pojedynczą warstwą na dnie głębokiego półmiska. Biszkopty posmarować połową kremu. Następnie zanurzać pozostałe biszkopty w kawie z alkoholem i ułożyć z nich drugą warstwę. Pokryć ją pozostałym kremem, wyrównać powierzchnię i obficie posypać przez sitko kakao.
Torcik wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny, aby stężał i przeszedł aromatem alkoholu i kawy. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 8:26 pm
|
|
|
Mój przepis różni się niewiele. Jego bazą jest ser mascarpone i likier amaretto. Prawdziwe ammaretto przywiozłam kiedyś z Włoch, teraz czasem zastępuje go krajowym
TIRAMISU WERSJA 1 - klasyczna
Składniki:
5 jajek
150 g cukru
500g mascarpone
1 szkl. bardzo mocnej kawy
4 łyżki likieru amaretto
biszkopty podłużna
kakao do posypania
Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy mascarpone i ubite na sztywno białka. Biszkopty maczamy w miksturze z kawy i likieru amaretto (trzeba uważać by za bardzo nie rozmiękły). Układamy na przemian warstwa biszkoptów i kremu. Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki
TIRAMISU WERSJA 2
Składniki:
2 łyżki czekolady mlecznej w proszku
3/4 szkl. gorącej wody
3 jaja
4 łyżki miodu
300 g mascarpone
1 gotowy spód z kruchego ciasta
Rozpuszczamy czekoladę w proszku w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy żółtka z miodem na puszystą masę i dodajemy mascarpone i ubijamy dalej. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z maśą serową. Na kruchym spodzie kładziemy 1/3 kremu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kakao. Na to pozostała masa serowa. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, przed podaniep wierzch posypujemy kakao. Podajemy pokrojone w kawałki tiramisu. |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 8:42 pm
|
|
|
Chyba i tak się nie przekonam do tego deseru.... |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
gambi
Wiek: 44 Dołączyła: 05 Sty 2005 Posty: 509 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 10:52 pm
|
|
|
dzieki za przepisy
przydadza sie na pewno |
_________________
Miłego dnia Gość |
|
|
|
|
Daffodil
Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 43 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:31 pm
|
|
|
Proszę ilu Łasuchów znalazłam na forum podsyłając hasło Tiramisu:):):)
Przepisy już się znalazły , ale skoro obiecałam mój( choć tak naprawdę bliźniaczo podobny do tych , które się pojawiły) to podam
TIRAMISU
30 dag podłużnych biszkoptów
50g serka mascarpone( dostępny we wszystkich supermarketach, istnieje możliwość zastąpienia ubitą śmietaną 36% z dodaną żelatyną)
4 jajka
4-5 łyżek cukru ( osobiście dodaję tak 7-8 )
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50ml alkoholu ( najlepiej Amaretto, ale może być jakiś koniaczek a nawet żubrówka)
2 łyżki gorzkiego kakao do posypania
Zaczynamy od wsypania kawy do naczynia i dolania 2 szkl. niezbyt gorącej wodu i dodajemy alkohol. W drugim naczyniu, miksujemy wszystkie żółtka z jaj z 3/4 przygotowanego cukru. Jak zrobi się taki fajny kogel -mogel to dodajemy serek (lub tą lekko już ściętą od żelatyny śmietanę) całość mieszamy delikatnie. Ubijamy białka i na koniec dodajemy resztę cukru. Ubite białka łączymy z serkiem. A poźniej standard czyli wierzchnie strony biszkoptów maczamy w kawie i układamy jeden obok drugiego. I na całą warstwę nakładamy połowę kremu.I poźniej znowu warstwa biszkoptów i na wierzch reszta kremiku. Do lodówy(najlepiej na cały dzionek albo noc) i przed podaniem posypujemy kakao. Mniam:)
?yczę smacznego i polecam się w kwestii innych przepisów:) |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:34 pm
|
|
|
Gdyby tylko mascarpone nie był taki drogi. Ostatnio widziałam na Barlickim opakowanie 250 g za prawie 12 zł. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:38 pm
|
|
|
ja kupuje mascarpone w Geancie, ale fakt mógłby kosztować mniej |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Daffodil
Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 43 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:45 pm
|
|
|
Dlatego napisałam o zastapieniu mascarpone śmietanką 30-36% z żelatyną bo mascarpone jest bardzo podobny do kremówki i zastąpienie go innym serkiem twarogowym nie da takiego efektu.W Geancie trzeba zapłacić za Mascarpone ok 7-8 zł za 250g. |
_________________
|
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
Wiek: 45 Dołączyła: 17 Lut 2005 Posty: 1150 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2005 9:48 am
|
|
|
Przepisy spisałam, teraz tylko kupić składniki i zobaczymy co wyjdzie. |
_________________
Kasiawka szczęśliwa żona swojego męża |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2005 9:51 am
|
|
|
Kasia daj znać jak ci wyszło i czy smakowało |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
Wiek: 45 Dołączyła: 17 Lut 2005 Posty: 1150 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2005 2:24 pm
|
|
|
Kot napisał/a: | Kasia daj znać jak ci wyszło i czy smakowało |
ok na pewno dam znak |
_________________
Kasiawka szczęśliwa żona swojego męża |
|
|
|
|
pipi
Wiek: 47 Dołączyła: 11 Lut 2004 Posty: 902 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 11:54 am
|
|
|
I ja robiłam ostatnio Tiramisu - wyszło paluszki lizać ,
ale wiecie co? - w przepisie który ja miałam nie dodaje się do kremu ubitych białek tylko miesza się kogel-mogel z serkiem
Czytałam sobie Wasze przepisy żeby porównać i poszukać czegoś zastępczego zamiast tego drogiego serka, jedna z moich koleżanek chwaliła się że daje serek Almette. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 5:38 pm
|
|
|
Eeee... to nie to samo.
A dla chętnych - od dzisiaj w Geant jest promocja i 0,5 kg serka Mascarpone kosztuje 9,90 zł. Wystarczy na 2 ciacha tiramisu. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 8:22 pm
|
|
|
Ech, chyba się skuszę i zrobię |
_________________
|
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 8:41 pm
|
|
|
A ja nadal sie nie przekonałam............ nie smakuje mi i juz |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
Żaneta
Jestem mamusią
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Lip 2005 Posty: 925 Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 10:32 pm
|
|
|
a ja muszę spróbować tej pychotki |
_________________
|
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 9:31 am
|
|
|
kurcze muszę jakoś polecieć do tego Geanta Mam nadzieję, że ta promocja potrwa do soboty....
wczoraj szłam w odwiedziny do mojego ukochanego taty chrzestnego i po drodze weszłam do cukierni na Piotrkowskiej przy Narutowicza i zakupiłam właśnie Tiramisu wygląd OK, smak już niekoniecznie , znaczy nie było niedobre ale Tiramisu to to nie było o nie, raczej zwykły krem tortowy z duuuużą ilością alko |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 2:56 pm
|
|
|
No bo to jest właśnie problem kupnego tiramisu. Dadzą jakiś krem, wleją do niego trochę zapachu i kawy i uważają że zrobili tiramisu. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
pipi
Wiek: 47 Dołączyła: 11 Lut 2004 Posty: 902 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 3:23 pm
|
|
|
A ja się zapytowywuję czemu jak ja kupowałam serek w Geant'ie to nie było promocji 0,5kg 17 zł brr
A powiedzcie mi, czy Wy nie boicie się tych surowych jajeczek wcinać? Bo dokąd nie wiedziałam co jest w kremie to wcinałam bez mrugnięcia, ale jak sama zrobiłam, to od mojej fobii na następny dzień mdłości
Oczywiście jajeczka parzyłam, ale do tej pory unikałam robienia potraw z surowymi jajami |
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 5:23 pm
|
|
|
Jakoś do tej pory nigdy mi nie zaszkodziły Więc czego mam sie bać Po moich studiach, gdybym miała taki bojący się żołądek, to w ogóle przestałabym jeść cokolwiek |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 1:38 am
|
|
|
Jakoś jak są w kremie to nie mam stracha, co innego kogel-mogel. Takie to moje nielogiczne rozumowanie. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
|