Skrzydełka:):):) |
Autor |
Wiadomość |
Daffodil
Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 43 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2005 4:08 pm Skrzydełka:):):)
|
|
|
Uff ale super upalnie....Mam dla Was propozycję...co byście powiedzieli na skrzydełka w miodzie z tymiankiem???Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby sobie poradzić z tym tematem:)Nadają się na na obiadek czy tez ciepłą kolację.
Skrzydełka z miodem i tymiankiem( lub "udka z patyczkami " jak nazywa je moja druga połówka:)
1kg skrzydeł z kurki ( 1kg to porcyjka obiadowa na 3-4 os)
2 łyżki stołowe miodu
2 torebki tymianku
sól
skrzydełka umyc i poporcjować - czyli pociąć na obu zgięciach tak ale powstały 3 elementy przy czym tej ostatniej części - zakończenia skrzydła nie pieczemy i możemy ją podarować np kotu:)następnie skrzydła dobrze nasalnamy w w garnku mieszamy je z dwoma łyżkami miodu, tak zeby miodek się wszędzie dostał.Póżniej każde skrzydełko starannie obsypujemy suszonym tymiankiem i wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę llub dwie. Po tym czasie skrzydełka układamy na blaszce i w temperaturze 180stopni pieczemy do ładnego zrumienienia z obu stron.Oczywiście wskazane jest ich przerzucenie na drugą stronę aby wszędzie były złociste. Do skrzydełek proponuję chlebek lub grzanki z czosnkiem jeśli lubiecie i np. wiosenną sałatę z pomidorkami, ogórkiem ,rzodkiewką i papryką w sosie vinegret( oliwa z oliwek, cebulka troszkę wody sol pieprz i sok z cytryny)lub ze śmietanką:) Całość pycha na letnie spotkanie na powietrzu:)a jednak trochę inaczej niż grill:) |
_________________
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2005 7:54 pm
|
|
|
Daffodil napewno skrzydełka są wyśmienite, mam na nie ochotę i może wypróbuję ten przepis w przyszłości (innymi ziołami przyprawiałam, tymiankiem jeszcze nie). Dzięki za przepisik. |
_________________
|
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2005 9:19 am
|
|
|
Jakiś czas temu znajomy zachwalał skrzydełka w miodzie. Na pewno więc się skuszę i wyprubuję przepis |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
Wiek: 45 Dołączyła: 17 Lut 2005 Posty: 1150 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 11:50 am
|
|
|
Ja mogę polecić bardzo prosty sposób na kotlety obojetnie czy z drobiu czy schabowe.
Chodzi tutaj o panierkę, która wykonuje się z płatków kukurydzianych, które wczesniej należy porządnie robić np. tłuczkiem do mięsa.
A potem standardowo, najpierw kotlet do jajka, a potem do tych rozdrobnionych płatków nalezy włożyć i obkleić nimi kotleta.
Gwarantuję, że wychodzi nie lada pychotka. |
_________________
Kasiawka szczęśliwa żona swojego męża |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 8:37 pm
|
|
|
KasiaK ja też znam ten sposób od mojej mamy i potrawa wygląda i smakuje troszkę inaczej, pychotka.
Mogę polecić jeszcze inny sposobik panierki. Do bułki tartej dorzucić sezamu. Wtedy usmażone kotlety wyglądają ładnie a smakują jeszcze lepiej. Spróbujcie.... |
_________________
|
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 8:42 pm
|
|
|
Ja panieruję w sezamie, tylko ... hm bez bułki |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
|