|
Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim
|
Kuleczki ziemniaczane |
Autor |
Wiadomość |
aggna
Dołączył: 04 Sty 2005 Posty: 319 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Pią Wrz 16, 2005 10:37 pm Kuleczki ziemniaczane
|
|
|
Ostatnio na weselu jadlam pyszne kuleczki ziemniaczane chcialam je zrobic w domciu ale nie moge znalezc przepisu. Moze wiecie jak sie robi te kuleczki.
Pyszne sa z kurczakiem i pieczarkami :30: |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Wrz 17, 2005 9:22 pm
|
|
|
A te kuleczki były smażone czy normalne jak ziemniaki? Jeśli normalne, to pewnie wystarczy powycinać z ugotowanych (nie rozgotowanych) ziemniaków specjalną łyżeczką kulki i podać.
Mam też przepis na Rumiane kulki:
4 ziemniaki obrać, łyżeczką powycinać kulki, zanurzyć je na chwilę w lodowatej wodzie. Wyjąć, dokładnie osuszyć. Olej rozgrzać (nie może być wrzący), wkładać partiami kulki, usmażyć na złoto. Osączyć na bibule, posolić. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
aggna
Dołączył: 04 Sty 2005 Posty: 319 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Sob Wrz 17, 2005 11:27 pm
|
|
|
Kuleczki byly samarzone |
|
|
|
|
Maggda
Dołączyła: 12 Lis 2005 Posty: 25 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 10:49 am
|
|
|
Robi się je również tak, że zmielone ziemniaki lepi się w kulki, obtacza w bułce tartej i smaży na głębokim oleju. Ale najpewniej jest je kupić mrożone i zrobić |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 7:26 pm
|
|
|
Z opisu wynika, że mogłoby chodzić o "ziemniaki Dauphine" (albo jakąś pochodną tej potrawy) lub "ziemniaki księznej". To przepisy kuchni francuskiej.
Oto więc przepisy:
ziemniaki dauphine
1 kg mączystych ziemniaków
50 g masła
70 g mąki pszennej(może być razowa)
2 jajka
Ziemniaki ugotować, ubić na puree.
Zagotować masło za szczyptą soli i 125 ml wody. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę,
utrzeć drewnianą łyżką. Ponownie postawić na ogień i chwilę pogotować,
mieszając. Odstawić do lekkiego ochłodzenia i wymieszać z jajkami(wbijać
pojedyńczo). Masę ptysiową wymieszać z puree, doprawić solą. Odstawić do
ochłodzenia. Formować kulki o średnicy 3 cm(dobrze jest natłuścić sobie ręce).
Smażyć partiami w głębokim oleju do zezłocenia. Podawać gorące.
wg www.forum.gazeta.pl
ziemniaki księżnej
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 żółtka
- 6 dag masła
- trochę gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie następnie utłuc i dobrze rozetrzeć.
2. Utłuczone ziemniaki zmiksować z żółtkami, masłem i przyprawami.
3. Szprycą wyciskać porcje na natłuszczoną blachę i piec ok. 20 minut w 190 stopniach aż staną się złociste.
wg www.gotowanie.wkl.pl
A oto inna (równie pyszna) wariacja na temat:
włoskie kulki ziemniaczane
Ok. kg ziemniaków, 2 żółtka, 5 łyżek tartego parmezanu, średnia cebulka, łyżka masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia
Panierka: 2 jajka, mąka, bułka tarta
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ostygną ubijamy je porządnie na puree, dodajemy żółtka i ser.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do momentu aż zacznie się rumienić. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, jak również natkę, sól (czubata łyżeczka) i pieprz (łyżeczka). Wszystko porządnie mieszamy.
Z przyrządzonej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (z podanych proporcji wyjdzie ich ok. 40).
Jajka rozbijamy w miseczce, do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej tartą bułkę. Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku i bułce- najlepszym sposobem, żeby się w tym wszystkim za bardzo nie ubabrać jest wrzucanie po kilka kulek do miseczek i potrząsanie, wtedy same oblepią się panierką.
Smażymy gotowe kuleczki w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor.
wg www.wizaz.pl
Wszystko pyszne i wszystko równie bardzo nie nadaje się dla dietujących :sadgirl:
A dauphinki wygladaja tak:
|
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
| |
|
|