SURÓWKI |
Autor |
Wiadomość |
dagmara
Wiek: 45 Dołączyła: 10 Mar 2004 Posty: 212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Mar 20, 2004 11:44 pm
|
|
|
Uwielbiam taką: kapusta pekińska, kukurydza, czerwona papryka , oliwa, majonez i oczywiście vegeta do sałatek ( można ją dodawać do wszystkich surówek i sałatek rewelacja) |
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:42 pm SURÓWKI
|
|
|
Macie przepisy na PROSTE surówki (takie nie z tysiącem dziwnych składników)???
Na razie kopiuję tu fajny przepis Kasiawki (zaraz chyba zrobię wreszcie taka sałatkę bo składniki mam w lodówce )
Kasiawka napisał/a: |
sałata
ogórek zielony
mandarynki- 3-4 szt.
migdały obrane
rzodkiewka
oliwa z oliwek wymieszana z ziolami prowansalskimi i papryka ostrą- ale troszkę
tego sosiku było
sałatę podarłam na mniejsze kawałki, a resztę produktów pokroiłam w drobną kosteczkę, nie dość że byłą pycha to jeszcze super kolorystycznie wyglądała, pewnie niedługo znów ją zrobię
|
A my 2 dni temu zrobiliśmy surówkę z jabłka i marchewki. Do tego trochę cukru, soli i soku z cytryny i gotowe |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 8:00 pm
|
|
|
Ja bardzo lubię sałatę lodową, podaję ją z dresingiem, najchętniej miodowo - czosnkowym (oliwa + ocet winny + miód + roztarty ząbek czosnku), do tego można dodac wedle uznania: pomidory, cebulkę, paprukę, oliwki... |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Mar 31, 2006 8:07 pm
|
|
|
no to mi się przypomniała moja ulubiona surówka, która równie dobrze może zastąpić obiad (każdemu wręcza sie całą miche tego + kromkę chleba i juz) oraz jest fajnym, ładnie wyglądającym "daniem" na przyjęcie:
- sałata
- feta
- pomidory
- zielony ogórek
- czarne oliwki
- rzodkiewka
- szynka
no i generalnie co tam kto ma w lodówce
Do tego sos: albo jogurt+czosnek albo oliwa+czosnek, vinegret itd
Uwielbiam to danie Tyle, że czekam na razie z nim na świeże pomidory... |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 12:54 pm
|
|
|
Strawberrytea ja robię coś podobnego właśnie jako sałatkę pychotka tylko, że bez szynki, a warzywa to róznie. |
_________________
|
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 6:52 pm
|
|
|
Kobietki troszkę sie uśmiechnęłam gdy zobaczyłam ten temat a potem gdy poczytałam wasze posty...
Juz pisze o co mi chodzi...
W temacie jest "SURÓWKI" a wy piszecie o ...sałatkach
To pewnie kolejny regionalizm...
U mnie surówka to coś z surowej kapusty np. poszatkowana kapusta z marchewką i jabłkiem.
A sałatka jest z ...sałaty... |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 8:50 pm
|
|
|
Misia
U mnie pod pojęciem surówki funkcjonują wszelkie warzywka podawane do obiadu, sałatka to różne składniki podawane na kolację czy przyjęcie.
Najprostsza surówka którą uwielbiamy - kapusta pekińska + szczypiorek + sos musztardowy.
Robimy też często: buraczki + cebulka + przyprawy.
A także: kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 1:19 am
|
|
|
U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.
A sałatka jarzynowa? Z sałaty? |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 7:40 am
|
|
|
kryszka napisał/a: | kapusta kiszona + marchewka + jabłko + cebulka + olej i przyprawy. |
To także jedna z moich ulubionych |
_________________ http://www.biurotassa.pl
|
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 9:53 am
|
|
|
Alma_ napisał/a: | U mnie tak, jak u Kryszki - surówka to warzywka do obiadu (byle surowe ), a sałatka podawana oddzielnie jako danie, często z serem, mięsem, rybą - treściwsza.
A sałatka jarzynowa? Z sałaty? |
Dlatego też lekko się uśmiechnęłam i stwierdziłam ze to kolejny regionalizm...jakich sporo jest między centralną polską a śląskiem...
A czemu sałatka jarzynowa jest sałatką a nie surówką? Proste, bo jestz majonezem bądz innym sosem!
A surówka to surowe warzywa, co najwyżej skropione oliwą...tyle |
_________________
|
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 10:08 am
|
|
|
Misia-misia przeciez sałatka jarzynowa jest z gotowanych warzyw! Gdyby ja zrobić z surowych to jak sama nazwa wskazuje-jest surówką.
Nawet jak spojrzec do jakichkolwiek przepisów-w książkach kucharskich czy w internecie-to surówka nazywa sie własnie surowe warzywa, sałatką-na ogół ugotowane, często z majonezem lub jogurtem, niekiedy także z oliwą (np sałatka z ryżu, groszku itd). |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 5:12 pm
|
|
|
Po raz kolejny i już ostatni napiszę, ze u mnie mówi się "surówka" na danie(!) z surowej najcześciej kiszonej kapusty...Dlatego też sie usmiechnęłam bo wy z reguły pisałyscie o sałacie... A ze tak też mówi się o daniach z surowych warzyw to inna broszka;)
No ale widac po raz kolejny rozpętałam burzę w szklance wody wspominając o tym... |
_________________
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 7:09 pm
|
|
|
U nas najczęściej stosujemy takie surówki (tradycyjnie):
- kapusta kiszona, marchewka. jabłko i cebulka;
- ogórek zielony plus przyprawy (mizeria);
- pomidory w śmietanie z cebulką;
- sałata w śmietanie lub w oliwie z przyprawami nawet rzodkiewka itp. (pychotka),
- kapusta pekińska, przyprawy, papryka lub kukurydza itp.
- marchewka z jabłkiem;
- buraczki na ciepło;
-kapusta biała na ciepło;
- marchewka z groszkiem na ciepło;
- inne ale zapomniałam, wy mi napewno podpowiecie |
_________________
|
|
|
|
|
Lucky
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 748 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 7:33 pm
|
|
|
A my robimy wiele surówek, o których wspomniałyście
Dodam jeszcze jedną
- parzone pory
- migdały
- winogrona
- feta
sół, pieprz do smaku, pycha
I jeszcze jedna:)
-kapusta pekińska
- szczypiorek
- papryka
- sos vinegret
tez pycha |
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 10:36 am
|
|
|
a ja ostatnio wypróbowałam: Surówka z marchwi w sosie miodowym Pyszna i prosta
[ Dodano: Czw Kwi 27, 2006 12:42 pm ]
dziąś na obiad do udek kurczaka kapusta pekińska z grapefriutem
[ Dodano: Pią Kwi 28, 2006 12:01 pm ]
ponieważ zostało w lodówce od wczoraj pół kapusty pekińskiej no to własnie zrobiłam surówkę na dziś - troszkę zmodyfikowany przepis wziąty z jakiejś strony z przepisami
1/2 kapusty pekińskiej
2 jabłka (starte)
łyżka ketchupu
łyżeczka musztardy
łyżeczka chrzanu
1,5-2 łyżeczki majonezu
łyżka cukru
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
2 szczypty soli
troszkę curry
Bardzo dobra wyszła
[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 5:53 pm ]
dzis na obiadek zrobiłam surówke/sałatke z tego co mi sie pod ręke wepchnęło i wyszła super:
pomidory
ogórki kiszone
oliwki
starty żółty ser
Wszystko pokroiłam, wymieszałam i wyszła naprawde snmaczna. Nie użyłam ani grama przyprawy |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
KsiężniczkaSara
Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4 Skąd: Dębica
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 10:19 pm
|
|
|
a zna któraś dokładny przepis na sałatke składającą sie z pomidora, papryki, ogórka, majonezu ? wiecej składników na pewno nie ma... |
|
|
|
|
mischelle22
Wiek: 42 Dołączyła: 27 Gru 2003 Posty: 1211 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:35 pm
|
|
|
Skoro nie ma więcej składników to proponuję zmieszać te składniki i doprawić do smaku.
|
_________________
|
|
|
|
|
ancia19
Wiek: 44 Dołączyła: 24 Lip 2006 Posty: 198 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 8:35 pm
|
|
|
ja tam lubie różniste surówki:
- pomidorki w kostkę z cebulka, odrobiną soli, cukru, oliwy z oliwek i z octem balsamico
- pomidory + kiszone ogórki + cebulka
- marchewka z jabłkiem przyprawiona sokiem z cytryny i śmietanką
- kapusta pekińska z jabłkiem, mandarynkami, kukurydzą, rodzynkami i sosem vinegrette
- mizeria słodka
- mizeria pikantna
- seler z jabłkiem, rodzynkami i orzechami + śmietana/majonez
- surówka z białej kapusty
- z czerwonej marynowanej kapusty
- sałata ze śmietanką na słodko lub pikantno
- sałata + papryka + pomidor + ogórek + cebulka + ew. feta i obowiązkowo sos inegrette
- marchewka starta, kapusta pekińska, por, kukurydza, jabłko i inne bajery ze śmietanką i przyprawione
- kapusta zasmażana biała sama lub z pomidorami
- marchewka z groszkiem
- buraczki na zimno
- buraczki na ciepło
ogólnie jeszcze jest tysiąc innych wariacji a ja chyba wszystkie surówki lubię |
_________________ Nasz najpiękniejszy dzień: 25.08.2007 |
|
|
|
|
Klaudynka
Wiek: 38 Dołączyła: 20 Kwi 2008 Posty: 1321 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 7:12 pm mniam ;)
|
|
|
a ja uwielbiam taką surówkę:
-pomidory w cząstki
-ogórek zielony
-papryka (po trochu każdego koloru)
-sałata rzymska
-cebula w talarki
-rzodkiewki
-przeciśnięty mały ząbek czosnku
-świeże listki bazyli
Sos:
-oliwa z oliwek/winogron
- przyprawa texas (jeżeli ktoś nie ma to proponuję dodać po szczypcie swoich ulubionych przypraw)
-sok z cytryny
Pycha-a do tego b.zdrowa,
POLECAM
Pozdrawiam serdecznie,
Klaudia |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez Klaudynka Sob Maj 03, 2008 7:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Audiolka
Wiek: 39 Dołączyła: 25 Kwi 2008 Posty: 2581 Skąd: Uć
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 5:28 pm
|
|
|
surówka mojego pomysłu
posiekać w drobne kostki
ogórek zielony
rzodkiewka
papryka(czerwona,żółta)
pomidor
można jeszcze inne warzywa surowe(ale selera i pora nie polecam)
marchew (4 szt) i główkę czerwonej i białej kapusty zetrzeć na tarce na drobno.
do smaku dodać sól i pieprz-na koniec wszystko wymieszać z oliwą bądź niewielka ilością oleju... |
|
|
|
|
doni_iza
Wiek: 42 Dołączyła: 29 Paź 2007 Posty: 1974 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 9:20 am
|
|
|
A ja bardzo lubię: kapusta pekińska, kukurydza z puszki, cebulka, starta marchewka wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym i majonezem+ podstawowe przyprawy sól, pieprz, trochę słodkiej papryki.
Druga to sałata, ogórek zielony, kukurydza z puszki, koperek, jogurt naturalny, czosnek + przyprawy pieprz i sól. |
_________________
|
|
|
|
|
Audiolka
Wiek: 39 Dołączyła: 25 Kwi 2008 Posty: 2581 Skąd: Uć
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 3:55 pm
|
|
|
zapomniałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
najważniejszy składnik-cebula!!!pokroić w drobne krążki i dodać... |
|
|
|
|
podrozniczka
Wiek: 47 Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 393 Skąd: UK
|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 9:44 am
|
|
|
Znacie jakies przepisy na salatke/surowke z selera? |
_________________
|
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 10:50 am
|
|
|
podrozniczka, znam
SURÓWKA Z SELERA
1 obgotowany, starty na tarce, na grubych oczkach seler
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów
jabłko lub gruszka (starte)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
curry
sól
pieprz
Baaaardzo mi smakuje. Selera mozna też jeśc na surowo w takiej surówce
[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 5:17 pm ]
I jeszcze surówka z selera, kokosa i rodzynków |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2011 8:38 am
|
|
|
strawberrytea, a na czym polega, że ten seler jest obgotowany..? |
_________________
|
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 4:32 pm
|
|
|
podrozniczka, trochę późno ale może kiedyś się przydadzą - ja znam dwie:
opcja nr 1
puszka ananasów
ok.20 - 25 dkg szynki, najlepiej konserwowej
3 jajka
por (biała część)
puszka kukurydzy
seler konserwowy
majonez
czasami dodaję ząbek czosnku
Ananasy kroimy w kawałki, szynkę, jajka w kostkę, por drobniutko siekamy, seler wrzucamy na sitko i porządnie płuczemy zimną wodą (inaczej będzie mocno kwaskowy). Na koniec 2 - 3 łyżki majonezu i gotowe
opcja nr 2
seler konserwowy - jak wyżej
3 jajka - jak wyżej
ugotowana pierś z kurczaka (mała podwójna albo duża pojedyncza) - solimy trochę wodę podczas gotowania, kroimy w kostkę
duża garść orzechów włoskich (sparzonych wrzątkiem i drobno posiekanych)
puszka kukurydzy
majonez
przyprawiamy solą, pieprzem
(tej wcześniejszej już nie doprawiamy, bo jest trochę słodka przez ananasa) |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez paulinkaaMU Nie Maj 22, 2011 4:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomaszekb232
Wiek: 33 Dołączył: 19 Cze 2011 Posty: 1 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 6:56 pm
|
|
|
proponuję sałatkę z fasoli szparagowej
25 dag zielonej fasolki szparagowej
dymka
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
do smaku: sól, gruboziarnisty pieprz.
Fasolkę należy wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Należy ostudzić i pokroić na 4-5 cm kawałki. Dymkę trzeba opłukać i całą drobno pokroić. W salaterce należy wymieszać ostudzoną fasolkę z dymką. Doprawić do smaku. Przed podaniem skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać. |
_________________ Przepisy kulinarne pyszne i tanie dania
Wczasy w Europie |
|
|
|
|
ardillaroja
Wiek: 51 Dołączyła: 05 Lip 2011 Posty: 51 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 11:06 am
|
|
|
OGÓRKOWA surówka:
-3 duże kiszone ogórki
-1 duże jabłko
-1 średnia cebula
-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
ale proporcje można dowolnie zmieniać! dobre, bo słodkie i kwaśne |
|
|
|
|
ewa.krzys
Dołączyła: 17 Lut 2011 Posty: 2643 Skąd: z niedaleka
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 11:12 am
|
|
|
Do ziemniaczków często robię z pekinki, pomidora i czasem ogórka, zaprawiam lekko majonezem i śmietaną, doprawiam po swojemu (tajemnica ) i jest super
Popularna u mnie w domu jest też kapusta kiszona z marchewką, śmietaną robiona "na słodko", tj. z cukrem. |
_________________
|
|
|
|
|
demonka
Dołączyła: 24 Sty 2012 Posty: 564 Skąd: Zgierz/Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 12:30 pm
|
|
|
polecam surówkę z pora, marchewki i jabłka z dodatkiem majonezu, pychotka |
_________________
|
|
|
|
|
gazelkaa
Wiek: 39 Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 58 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 11:58 am
|
|
|
Właśnie odkryłam ostatnio tę surówkę z pora, marchewki i jabłka, taka prościzna, a smakuje nieziemsko... |
_________________ "Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają." Aldous Huxley |
|
|
|
|
liska
Wiek: 54 Dołączyła: 09 Cze 2011 Posty: 9 Skąd: Frombork
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 11:39 am
|
|
|
A macie jakiś sprawdzony sposób na smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Ale bez żadnych majonzeów czy jogurtów. Bo ja bardzo lubię modrą, ale w knajpach zawsze super, a w domu mi nie wychodzi taki smak, jak chcę... |
|
|
|
|
joannamichał
Dołączyła: 06 Lut 2012 Posty: 28 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 4:25 pm
|
|
|
Ja może nie odkryłam, ale zasmakowałam u szwagierki a co najważniejsze dzieciaki też ją uwielbiają:
sałata lodowa
pomidor
papryka
kukurydza
słonecznik łuskany
Tylko słonecznik musimy podsmażyć na patelni parę minutek
Można do tego dodać sos koperkowo- ziołowy lub majonez, ale tego drugiego tylko do smaku mało.
Polecam!! |
|
|
|
|
durkakarolina
Wiek: 31 Dołączyła: 16 Mar 2012 Posty: 21 Skąd: koluszki
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 8:53 pm
|
|
|
przepis na moją ulubioną obiadową suróweczkę
-kapusta pekińska,
-papryka marynowana
-ogórki marynowane,
-jabłko starte,
-por,
-marchewka świeża starta,
-pieprz, sól,
-oliwa z oliwek
-pomidor,
-ogórek zielony. |
_________________
|
|
|
|
|
tred102
Dołączyła: 13 Sty 2013 Posty: 3 Skąd: nowa ruda
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 10:25 am
|
|
|
Składniki
4-5 dużych liści kapusty pekińskiej
1 duże jabłko np. reneta
1 duża marchewka
sok z cytryny, oliwa
natka pietruszki
Wykonanie
Liście umyć, osuszyć. Pociąć wzdłuż na paski, a następnie na drobne paseczki. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, pieprz i zamieszać. |
|
|
|
|
|