Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTA I TORTY
Autor Wiadomość
Dunia 


Wiek: 47
Dołączyła: 04 Mar 2007
Posty: 167
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 8:15 am   

Zdradzę Wam mój przepis na PYSZNY torcik orzechowy. Niestety dosyć kaloryczny, ale co tam!

Tort orzechowy

Produkty na ciasto:
8 jaj
25 dag cukru pudru ( 2 niepełne szklanki)
25 dag zmielonych orzechów włoskich (5 szkl)
6 dag bułki tartej (niepełna szklanka)

Produkty na krem:
3/4 litra śmietanki tortowej
3 paczuszki „?mietan- fixu”
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wykonanie ciasta:
?ółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą pianę. Zmielone orzechy wymieszać z tartą bułką. Do żółtek dodać ubitą pianę z białek, a następnie orzechy. Wszystko dokładnie, ale lekko wymieszać. Nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 30- 40 minut.

Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę lekko ubić. Zawartość torebki ?mietan-fixu wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać do śmietany i mocno ubić.

Ciasta nie trzeba nakrapiać, tylko dobrze schłodzić przed nałożeniem śmietany.
_________________

Trzymaj się Gość
 
 
Debussy 
pedagog specjalny


Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 1712
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 9:09 am   

Moim popisowym ciastem (i w zasadzie innego nie robię :lol: ) jest kopiec kreta.
Co prawdę trochę bałaganu się przy nim robi, ale zawsze do ostatniego okruszka jest zjadany więc to rekompensuje wszystkie niedogodności przygotowawcze :)
_________________
Są tajemnice, które tylko niebo może ostatecznie odkryć...
 
 
agunia84 


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2007
Posty: 3627
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 3:40 pm   

Moje popisowe ciast to Szarlotka Tuti Fruti pycha i właśnie ją w tej chwili pieczę. :)
 
 
Niebieskooka 

Wiek: 39
Dołączyła: 14 Lut 2008
Posty: 1983
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 4:06 pm   

a ja kopiec kreta ale ten z papierka ze sklepu :mrgreen:
_________________

 
 
truskawka_ja 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 781
Skąd: ...
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 4:29 pm   

agunia84 napisał/a:
Moje popisowe ciast to Szarlotka Tuti Fruti pycha i właśnie ją w tej chwili pieczę. :)


agunia84, daj przepis... :)
 
 
555 


Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 1486
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 8:16 pm   

no wlasnie, nie piszcie tylko co, ale wklejajcie przepisy..
_________________
 
 
agunia84 


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2007
Posty: 3627
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:03 pm   

Przepis na moją szarlotkę :)
5 jaj
3 szklanki mąki
1 margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń
półtorej szklanki cukru
Owoce
Ciasto
Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, margarynę i pół szklanki cukru (ja jeszcze dodaję łyżkę śmietany aby ciasto było kruche) i zagniatam ciasto.
Zagniecione ciasto dzielę na trzy nie równe części tzn. większą częścią wykładam blachę, a dwie mniejsze (równe) wstawiam do lodówki na 1 godz. (ja ciasto kładę do zamrażalnika na czas obierania jabłek :D i to wystarczy w zupełności, ciasto jest twarde).
Owoce
To ciasto można piec z różnymi owocami i z każdymi jest pycha (u mnie schodzi to ciasto w 1 dniu ).
np. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, posypać cukrem - ja dodaje cynamon, lepszy jest wtedy smak. :)
Jabłka wykładamy na ciasto.
Następnie wyjmuję z lodówki (z zamrażalki) jedną z dwóch części i ścieram ciasto na tarce.
Piana
Białka ubijam, aż powstanie sztywna piana, ubijając dodaję budyń i pół szklanki cukru.
Gotową pianę wylewam na starte ciasto.
Na końcu wyjmuję z lodówki ( z zamrażalki) ostatnią część ciasta i ścieram je na pianę.
Ja ciasto piekę 60 min, ale w domu mam beznadziejny piekarnik (elektryczny) :( . Na początku pieczenia, temperaturę nastawiam na 200 stopni, a jak mi się upiecze góra to zmieniam temperaturę na 150 stopni i wyłączam górę piekarnika, zostawiam tylko dół.
Ostatnio zmieniony przez agunia84 Pią Sie 08, 2008 10:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Niebieskooka 

Wiek: 39
Dołączyła: 14 Lut 2008
Posty: 1983
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 6:48 pm   

ale jaja, moja mama upiekła wczoraj taki placek :lol: i już go prawie nie ma :mrgreen: dobry jest :mrgreen:
_________________

 
 
agniesia22 


Wiek: 38
Dołączyła: 28 Lip 2008
Posty: 268
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 10:11 am   

Uwielbiam piec ciasta i wymyslać nowe słodkości. Ostatnio zrobiłam tort dla mojego narzeczonego na 27 urodziny. Wyszedł świetnie, aż sama nie mogłam uwieżyć że tak się udał i inni też nie dawali wiary.
_________________


 
 
 
Kociadło 


Wiek: 39
Dołączyła: 17 Lut 2008
Posty: 2269
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 2:00 pm   

Ponieważ moj K. uwielbia serniki na zimno to tylko w tym sie postanowiłam wyspecjalizowac - bo ja w kuchni to leniwa kobita jestem;p;p ( ale raffaello i karpatke tez zrobie jam mam checi:):) ) Ale i tak moj faworyt to cappuccino na zimno mniam uwielbiam je ja i cała rodzinka - nawet teciowie mnie za nie chwalą:)
_________________
 
 
 
MalaJu 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 2628
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 2:15 pm   

a ja wlasnie zajadam się sernikiem na zimno z serkow waniliowych, ktory sama zrobiłam :mniam
 
 
Mroweczka 

Wiek: 37
Dołączyła: 10 Lip 2008
Posty: 79
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 2:44 pm   Ciasto z truskawkami

BISZKOPT
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra

truskawki
3 galaretki truskawkowe

Przepis na biszkopt: ?ółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.

Narazie raz je zrobilam ale podbilo serca rodziny bo zrobilam je na 45 roczice slubu dziadkow narzeczonego i zniknęlo prawie odrazu:)
_________________
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 11:10 am   

mój ostatni wyrób


_________________
 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 11:22 am   

przegielas misia....
ja sie odchudzam...

aaaaa sernik julki juz mnie z diety wybil, a moj maz kucharz stwierdzil, ze jest absolutnie rewelacyjny i zrobiony po mistrzowsku :)
_________________
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 11:32 am   

mietka napisał/a:
przegielas misia....
ja sie odchudzam...



:twisted: hehehehehe :hyhy: :hyhy: :hyhy:

a propos odchudzania to tort jest lekki więc spoko można wpałaszować :)
_________________
 
 
 
Mroweczka 

Wiek: 37
Dołączyła: 10 Lip 2008
Posty: 79
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 12:16 pm   

A moglabys napisac jak to cudo zrobic?
_________________
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 12:42 pm   

mogłabym :)

tort robi się migiem i migiem znika 8)

Potrzebujemy:
- spody (potrójne)
- sernik na zimno lub tort jogurtowy
- puszkę brzoskwiń lub ananasa
- posypkę czekoladową lub kakao granulowane
- wszystko co potrzeba do sernika czy tortu (składniki na opakowaniu - najczęściej mleko, jakiś serek...)
- zalewa od brzoskwiń w celu nawilżenia spodów
Masę tortową/sernik przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie kroimy w plasterki.
Układamy : spód tortowy, masa, brzoskwinie/ananas , spód, masa, brzoskwinie, itd.
Od góry dekorujemy brzoskwiniami wedle uznania. Posypujemy posypką.
Tyle. :mrgreen:
_________________
 
 
 
Mroweczka 

Wiek: 37
Dołączyła: 10 Lip 2008
Posty: 79
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 10:56 pm   

Dzieki:) jutro kupuje skladniki i robie:) Jak pokazalam narzeczonemu zdjecia odrazu zapytal kiedy robimy:):)

[ Dodano: Sob Sie 30, 2008 3:40 pm ]
Zrobilam jest pycha!!!! I szybko znika:)
_________________
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 2:44 pm   

Mroweczka, cieszę się, ze smakował :)

a ja dziś robię ciasto ze śliwkami :-D


tak wyglądało jak ostatnio robiłam 8)

Kruche ciasto ze śliwkami

1 paczka margaryny (najlepiej Kasi)
ok. 15 łyżek mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
śliwki (połówki)

Margarynę rozdrobnić, wymieszać z mąką. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól. Zagnieść.
Blachę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Z zagniecionego ciasta oderwać kawałek. Resztą wyłożyć blachę.
?liwki poukładać ciasno skórką do góry..
Z oderwanego kawałka ciasta uformować cienki placek. Pokroić go na waskie paski.
Paski ciasta ułożyć na śliwkach w dowolny wzorek. Ja ułożyłam coś w rodzaju szachownicy.
Ciasto piec w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
_________________
 
 
 
Belluszi 

Wiek: 41
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 50
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 1:17 pm   

misia-misia.
Dzięki za przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Nie wiem tylko czy śliwki układać na surowym cieście, czy należy spód trochę podpiec?
Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony przez Belluszi Sob Wrz 20, 2008 1:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 4:47 pm   

Belluszi, na surowym cieście :)

I koniecznie skórką do góry.

A ja zrobiłam ostatnio to ciasto ale w wersji z jabłkiem i wyszło rewelacyjne. Chciałąbym jeszcze zrobić z rabarbarem 8)
_________________
 
 
 
Belluszi 

Wiek: 41
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 50
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 11:41 pm   

Dzięki misia-misia. Jutro wypróbuję, a o efektach powiadomię.
:lol: Częstując ciastem chyba nie będę musiała mówić: "...życzę smacznego i szybkiego powrotu do zdrowia." :lol:
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 6:42 pm   

Dziś upiekłam ciacho ze śliwkami "Kryszkowe" :lol: PYYYCHAAA!!!
_________________

 
 
 
Klaudynka 


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Kwi 2008
Posty: 1321
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 9:59 pm   

Dzisiaj dostałam przepis na przepyszną zebrę-palce lizać :sla
W weekend zrobię samodzielnie-ciekawe co z tego wyniknie :razz:
_________________
 
 
 
=MiLi= 


Wiek: 37
Dołączyła: 23 Sty 2007
Posty: 897
Skąd: Rtk, ale z Bałut
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 2:29 pm   

Przepyszne! Słodkie, ale naprawdę smaczne :)

Przepis na blachę 20x20
Ciasto:
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65g cukru
65g margaryny
10g cukru waniliowego
1jajko

Masa:
1szkl płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich (ja dałam więcej)
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
200-350g masy karmelowej z puszki (ja zrobiłam karmel z mleka skondensowanego )
3białka
1/2 szkl cukru

Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę. Czekoladę o orzechy wsypujemy na ciasto. Na wierzch nakładamy masę karmelową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, mieszamy z płatkami owsianymi (ja nie dodałam płatków) i wykładamy na sam wierzch. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Najlepsze jest dzień po upieczeniu :)
_________________
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 9:15 pm   

Ja dziś zrobiłam torcik czekoladowo-czekoladowy dla babci :)
Oto przepis:

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała masa śmietankowa:
½ litra śmietany 36%
30 dag białej czekolady Milka
Kakaowa masa śmietankowa:
½ litra śmietany 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
Ponadto:
¾ szklanki mleka

WYKONANIE
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Z takiej tortownicy wychodzą dwie warstwy.Ja robię w tortownicy o średnicy 24cm i wtedy mam 3 warstwy.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.

Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami.
(oprócz tego do masy z białą czekoladą dodałam 2 śmietan-fixy ponieważ biała czekolada po rozpuszczeniu jest rzadka)

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę śmietankową. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo tort udekorowałam lukrem plastycznym, który sama zrobiłam:

80 dag cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodać glukozę. Żelatynę należy rozpuścić do ostatniej grudki inaczej masa będzie miała ciemne kropki.
Dodać cukier puder (trochę) i wymieszać. Dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy.
Gdyby się zdarzyło, że barwnik rozcieńczy masę tak, że przykleja się do dłoni, należy podsypywać ją cukrem pudrem i dodać ciut rozpuszczonej w wodzie żelatyny.

Gdy masa przykleja się do wałka – także podsypujemy cukrem pudrem zarówno blat jak i wałek.

Tort obwiązałam wstążeczką i poprzyklejałam (miodem) kwiatuszki.

Tort pycha (wczoraj robiłam wersję próbną).
A oto efekt dzisiejszej pracy :smile:
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 11:30 am   

kochecka, piękny ten torcik! I na pewno też pyszny! :)
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
krufka 


Wiek: 36
Dołączyła: 23 Mar 2010
Posty: 104
Skąd: Potato City
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 8:36 pm   

Moje absolutnie ulubione CIASTO Z WIŚNIAMI

1 kostka margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki cynamonu
1 słoik wiśni (lub innych owoców, np brzoskwinie z puszki wypadają dobrze w tym cieście)
0,5 tabliczki czekolady (smak zależny od owoców - do wiśni polecam kawową, taką dwukolorową, a do brzoskwiń z puszki białą z kawałkami moreli)

Margarynę rozpuścić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać łyżką. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć równomiernie na tortownicy. Wiśnie odsączyć i wykładać na nieupieczone ciasto, aż wierzch będzie przykryty owocami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pycha! I do tego zawsze wychodzi :smile:
_________________
Nasza Strona Ślubna
 
 
 
espina 


Wiek: 43
Dołączyła: 25 Lip 2009
Posty: 154
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 1:20 pm   

To jest bardzo niebezpieczny wątek!!! :) Ale jaki smaczny

Zatem dodam coś od siebie - ostatnio robię ciasto jogurtowe z owocami (malinkami). Takie do przygotowania w 10 minut i do pieca.

Poza tym, wszyscy bardzo lubią moje "poduszeczki z kremem budyniowym". Robione z ciasta francuskiego i kremu karpatka. Wynalazłam przez przypadek, bo pierwotnie miały być napoleonki 8)
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 1:35 pm   

szukam jakis inspiracji na jakieś łatwe ciasto :P muszę przetestować nowy mikser, plus teściowie się zapowiedzili z wizytą :)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
espina 


Wiek: 43
Dołączyła: 25 Lip 2009
Posty: 154
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 3:21 pm   

justinaa do przetestowania (miksera oczywiście) i ugoszczenia (teściów rzecz jasna) mogę Ci polecić ciacho jogurtowe z owocami - do wyboru według uznania.
szykowanie trwa dosłownie moment, pieczenie troszkę dłużej, a efekt nigdy mnie nie zawiódł, choć ma jeden minus - szybko znika :)

potrzebne będą:
• 1 mały jogurt naturalny
(kubeczek po nim zostaw, bo to będzie miarką dla pozostałych składników)
• 2 miarki mąki
• 2 miarki cukru
(choć ja daję 1,5 i też uważam że starczy, bo jeszcze cukier waniliowy przecież)
• 1/2 miarki oleju
• 3 jajka
• 1/2 torebki proszku do pieczenia
(ja mierzę jednak łyżeczką i daję ok.3)
• cukier waniliowy
(zależy czy chcemy mocny aromat czy nie - ja daję też dobre 3 łyżeczki)
• szczypta soli (niekoniecznie)
• masło i bułka tarta do formy (ja wykorzystuję równie dobrze olej, bo łatwiej się rozprowadza)
• owoce które lubimy w ilości jaką chcemy

a teraz pozostaje przetestować mikser do wymieszania wszystkich składników; w międzyczasie nastawiamy piekarnik na temp. 180 stopni, niech się grzeje.
uzyskaną masę przekładam do przygotowanej/wysypanej tortownicy (raczej średniej, np. 24cm) lub na prostokątną blachę (też nie za dużą), aby ciasto nie było za płaskie; na wierzchu rozkładam owoce i.... do pieca. jeśli chodzi o czas pieczenia to na pewno nie mniej niż 50 minut, ale trzeba po prostu sprawdzać na bieżąco czy ciasto już wyrosło i jest w środku upieczone a nie w formie płynnej, bo każdy piec inaczej piecze.

polecam i życzę smaczengo
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 3:40 pm   

ok dzięki :-)
zobaczę, czy uda mi się kupić jakieś ładne owoce i może wypróbuje :)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
ewex 
aniołek i diabołek


Wiek: 41
Dołączyła: 01 Lip 2008
Posty: 310
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 9:07 pm   

A to mój ostatni wyrób. Sernik na czekoladowym spodzie.


sernik.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 396 raz(y) 33.96 KB

_________________
 
 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 5:12 pm   

oto tort który zrobiłam dzisiaj dla mamy na urodziny...

miał być czerwony a wyszedł różowy :razz:



_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 6:07 pm   

PositiveAga, przebiłaś mnie.... :) też dzisiaj robiłam tort, ale nie jestem taka zdolna jak Ty :)
_________________
 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 6:33 pm   

mietka widziałam twój tort i już nie przesadzaj, upiekłaś śliczny tort dla Helenki :D mała na pewno była zadowolona :-)
_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 7:19 pm   

dopiero jutro będzie :)
_________________
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 2:32 pm   

potrzebuję sprawdzony przepis na Fale Dunaju - wierzę, że któraś z Was ma :-)
_________________
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 5:38 pm   

Wow, PositiveAga, ale misterna robota. Super :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 5:55 pm   

kryszka dziękuję :oops:
_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
randomgirl 

Dołączyła: 17 Sty 2010
Posty: 276
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 9:19 pm   

O jejjjj, ale mam ochotę na te wszystkie Wasze ciasta i torty! Mniam!

PositiveAga, bardzo piękny ten Twój tort :smile:
_________________

 
 
wamaba 


Dołączyła: 10 Sie 2010
Posty: 318
Skąd: Lodz/Warszawa
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 5:06 pm   

Dziewczyny wpadlam w kompleksy, ciasta wygladaja tak wspaniale, ze niejeden cukiernik moglby sie od Was wiele nauczyc. Ja niestety nie mam takch zdolnosci estetycznych w robieniu tortow i ciast, ale widze, ze musze duuuuuuzo pocwiczyc i poprosic Was chyba o porady.
 
 
Frezja1980 


Dołączyła: 10 Wrz 2010
Posty: 492
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 5:30 pm   

Po raz pierwszy dzisiaj zrobiłam to ciacho i wyszło pyszne:
http://knorr.kalicinscy.c...ycia-jajek?sr=1
_________________

 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 8:12 pm   

kolejny torcik Świąteczno-imieninowy


tradycyjnie torcik robiony z masy, ozdoby również,
choinki trochę nie wyszły ale obsypałam je cukrem pudrem co dało fajny efekt :smile:
_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
Balbina 

Dołączyła: 26 Paź 2006
Posty: 137
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 9:07 pm   

Ale śliczny! Zdolna z ciebie bestia :)
 
 
ewex 
aniołek i diabołek


Wiek: 41
Dołączyła: 01 Lip 2008
Posty: 310
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 9:29 pm   

PositiveAga, ekstra tort :)
_________________
 
 
 
martula_87 

Wiek: 36
Dołączyła: 06 Maj 2010
Posty: 833
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 10:15 pm   

PositiveAga ale Ty masz talent :smile:
Twoje torty to prawdziwe dzieła sztuki :)
_________________

 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 10:29 pm   

dzięki dziewczyny :) ciesz się że moje torty się podobają :smile:
nie są idealne ale cały czas ćwiczę :-)
_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
kasia_m85 


Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2008
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 10:35 pm   

Aga super Ci wyszedł ten torcik:)
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 10:36 pm   

Ale czadowa dekoracja, super! :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl