CIASTA I TORTY |
Autor |
Wiadomość |
camelek
Firma
Dołączyła: 20 Maj 2010 Posty: 9 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 10:33 pm
|
|
|
Przepiękne torty pozytywna Ago! Ja raz zrobiłam tort z masą plastyczną na panieński koleżanki. Daleko mu było do doskonałości i ledwie w promilu przypominał Twoje cuda. Ale nie mam co się poddawać, do następnego panieńskiego jeszcze trochę czasu:) pozdrawiam! |
|
|
|
|
aga22666
Dołączyła: 13 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: łódź
|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 10:42 pm
|
|
|
PositiveAga napisał/a: | kolejny torcik Świąteczno-imieninowy
[url=http://img259.images...36q.jpg]Obrazek[/URL]
tradycyjnie torcik robiony z masy, ozdoby również,
choinki trochę nie wyszły ale obsypałam je cukrem pudrem co dało fajny efekt | zabijasz mnie w pozytywnym znaczeniu wszelkimi swoimi dziełami, ktore tu wstawiasz, inaczej nie mozna mowic o tym, co jest Twojego autorstwa. Juz sie gdzies powtarzalam, ale chyle czola, Suoer naprawde |
_________________ aga22666
|
|
|
|
|
Ewelina caterin
Firma
Wiek: 41 Dołączyła: 24 Sie 2010 Posty: 312 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:00 pm
|
|
|
Chciałam spytać czy same robicie masy cukrowe do dekoracji czy kupujecie. Ja kiedys robiłam ale mi się nie chce. Gdzieś czytałam na forum ale nie mogę znaleźć , że w Łodzi można kupić gotowe. Możecie mi podać adres tego sklepu. Będę bardzo wdzięczna. |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:29 pm
|
|
|
jeśli potrzebuję białą masę to robię sama, a kolorowe zamawiam w Tortowni albo w Ale Dobre
W tym drugim sklepie lukry są nieco droższe ale za to przesyłka jest błyskawiczna i dociera do mnie na drugi dzień. Koszty przesyłki (kurier) w obu sklepach są takie same a często w Ale Dobre mają promocję z darmową wysyłką.
[ Dodano: Pią Sty 07, 2011 8:46 pm ]
tort na urodziny męża bratanka (gitarę wycinał mąż )
po ostatnich dwóch tortach, które dekorowałam lukrem kupnym stwierdzam, że zdecydowanie wolę kupny lukier. Jest bardziej plastyczny, gładki, łatwiej się modeluje. No i oszczędzam czas |
_________________ |
|
|
|
|
katarynka
Wiek: 45 Dołączyła: 21 Kwi 2008 Posty: 170 Skąd: lodz
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 12:34 pm
|
|
|
rozpoczęłam przygodę z tortami
mój urodzinowy:
roze.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 950 raz(y) 27.76 KB |
DSC_0152.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 934 raz(y) 76.79 KB |
|
_________________ _________________
|
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 6:08 pm
|
|
|
katarynka,
a jak się robi takie liście..? |
_________________
|
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:02 pm
|
|
|
Ewelina caterin, ja ostatnio kupowałam na Tuwima w hurtowni dodatków cukierniczych. kolorowe są pakowane po 1 kg i kosztują około 20 zł. Biały w opakowaniu 5 kg. Są jeszcze podobno na Długosza 55 też w hurtowni. |
_________________ |
|
|
|
|
aga22666
Dołączyła: 13 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: łódź
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:19 pm
|
|
|
wy mnie dziewczyny załamujecie....taaakie torty.... super |
_________________ aga22666
|
|
|
|
|
katarynka
Wiek: 45 Dołączyła: 21 Kwi 2008 Posty: 170 Skąd: lodz
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:38 pm
|
|
|
555 napisał/a: |
a jak się robi takie liście..?
|
oberwałam pare listków z cytryny (mogą być dowolne byle nie trujące )
trzeba rozpuścić czekoladę i każdy listek posmarować od spodu i do zamrażalki, po kilku minutach wyjmujemy i delikatnie oddzielamy listek od czekolady i gotowe |
_________________ _________________
|
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 4:18 pm
|
|
|
katarynka, niesamowite! |
_________________
|
|
|
|
|
aga22666
Dołączyła: 13 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: łódź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 5:52 pm
|
|
|
Cytat: | oberwałam pare listków z cytryny (mogą być dowolne byle nie trujące )
trzeba rozpuścić czekoladę i każdy listek posmarować od spodu i do zamrażalki, po kilku minutach wyjmujemy i delikatnie oddzielamy listek od czekolady i gotowe |
jestem pod oooogromnym wrażeniem. W zyciu bym na to nie wpadla |
_________________ aga22666
|
Ostatnio zmieniony przez aga22666 Czw Lut 10, 2011 5:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
inka
Dołączyła: 16 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: Bełchatów
|
|
|
|
|
ewa.krzys
Dołączyła: 17 Lut 2011 Posty: 2643 Skąd: z niedaleka
|
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 8:54 am
|
|
|
Ja polecam ciasto Royal, ostatnio właśnie nim się zachwycam Tylko, że jest drogie, delikatnie mówiąc ... Wrzucam link i przepisem : http://www.przepisy-kulin...tort-royal.html |
_________________
|
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 11:24 am
|
|
|
ewa.krzys, a co to są pasta orzechowa i prażynki..? |
_________________
|
|
|
|
|
ewa.krzys
Dołączyła: 17 Lut 2011 Posty: 2643 Skąd: z niedaleka
|
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 11:32 am
|
|
|
555, nie mam pojęcia co to sama tego ciasta nie robiłam (jeszcze), kupuje je notorycznie w cukierni, ale z tego co wiem to wszystkie produkty można znaleźć na allegro. |
_________________
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:02 pm
|
|
|
Tort dla mamy
Maks 001.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 875 raz(y) 50.25 KB |
|
_________________ |
|
|
|
|
Karola5
Wiek: 43 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 980 Skąd: Łódź/Wawa
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:09 pm
|
|
|
Kochecka - tort jest piękny!!! a jaki smak w środku? |
_________________
dzienniczek Basi |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:29 pm
|
|
|
jedna masa o smaku białej czekolady a druga o smaku mleczno-gorzkiej czekolady |
_________________ |
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:45 pm
|
|
|
kochecka,
jak??? ee.. zatkało mnie.. pikowany? jest PIĘKNY! |
_________________ |
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
M4rcysi4
Wiek: 34 Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 4350 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:49 pm
|
|
|
kochecka CUDO! |
_________________
|
|
|
|
|
PositiveAga
PozytywneInspiracje
Wiek: 37 Dołączyła: 21 Cze 2009 Posty: 1844 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 11:35 pm
|
|
|
kochecka prosty, skromny a zarazem jaki śliczny, gratuluję |
_________________
Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar |
|
|
|
|
kasia_m85
Wiek: 38 Dołączyła: 29 Paź 2008 Posty: 1343 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:44 am
|
|
|
kochecka rewelacyjny ten tort,bardzo mi się podoba |
_________________
|
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
kakonka
Ptysia
Wiek: 38 Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 1805 Skąd: Zgierz/Aleksandrów
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 10:33 am
|
|
|
kochecka, ja bym go nie zjadła zal byłoby go kroić rewelacja |
_________________
|
|
|
|
|
aga22666
Dołączyła: 13 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: łódź
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 6:24 pm
|
|
|
kakonka napisał/a: | kochecka, ja bym go nie zjadła zal byłoby go kroić rewelacja | DOKŁADNIE!! cudny |
_________________ aga22666
|
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 8:58 pm
|
|
|
kochecka, to prawdziwe dzieło sztuki po prostu WOW |
_________________
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:50 am
|
|
|
dziękuję cieszę, że nie tylko mnie się podoba sama dekoracja jest banalnie prosta i zajmuje kilka minut |
_________________ |
|
|
|
|
ewa.krzys
Dołączyła: 17 Lut 2011 Posty: 2643 Skąd: z niedaleka
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 11:29 am
|
|
|
kochecka, naucz mnie tego! Zapiszę się na korki z pieczenia do Ciebie |
_________________
|
|
|
|
|
Karola5
Wiek: 43 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 980 Skąd: Łódź/Wawa
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 2:11 pm
|
|
|
A ja bym zjadła!!!!
kochecka a pochwalisz się jak się robi prosto i szybko taką dekorację? |
_________________
dzienniczek Basi |
|
|
|
|
LukaszB
Wiek: 48 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:59 pm
|
|
|
tort Pawłowej
sobota10.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 901 raz(y) 59.87 KB |
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:42 am
|
|
|
Karola5 napisał/a: | pochwalisz się jak się robi prosto i szybko taką dekorację? |
po położeniu lukru na ciasto należy narysować tępą częścią noża kratkę, a w miejsca gdzie linie się przecinają powciskać delikatnie groszki ja groszki przykleiłam dodatkowo na klej bo spadały. |
_________________ |
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 9:23 am
|
|
|
LukaszB napisał/a: | tort Pawłowej |
czyli z bezą?
można prosić przepis ? |
_________________
|
|
|
|
|
LukaszB
Wiek: 48 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:55 am
|
|
|
paulinkaaMU napisał/a: | LukaszB napisał/a: | tort Pawłowej |
czyli z bezą?
można prosić przepis ? |
a prosze
Beza:
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka bardzo zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia
Dekoracja:
250 ml śmietanki 30- 36 %
500 g świeżych owoców: kiwi, truskawki ja uzylem malin bo sezon truskawkowy sie skonczyl
uzylem tez wisni w zalewie.
Przygotowanie:
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez pół godziny po czym zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę jeszcze godzinę. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę, nakładamy ją na bezę i dekorujemy owocami. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 12:00 pm
|
|
|
Kochecka - super elegancki ten Twój tort, jestem pod wrażeniem jaki efekt można osiągnąć niewielkim wysiłkiem.
Ja ostatnio też zrobiłam bezowca - takiego jak ten z "Sowy" - łatwo się robi i wychodzi mniej słodki, a o ile tańszy.
Przepis Tort dacquoise z orzechami i daktylami
Niestety zdjęcia nie mam, bo został zjedzony nim się obejrzałam. Zdjęcie z blogu:
|
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Ambrozja
Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 1434 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 9:41 am
|
|
|
Dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na krem czekoladowy do tortu. Pomożecie? |
_________________ Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus |
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 9:53 am
|
|
|
|
_________________ |
|
|
|
|
Ambrozja
Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 1434 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 11:12 am
|
|
|
mietka, dzięki, ale chodzi mi o taki "nie z gotowca" |
_________________ Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus |
|
|
|
|
poison_moon
Wiek: 40 Dołączyła: 24 Lut 2008 Posty: 221 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 3:27 pm
|
|
|
Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez poison_moon Sro Kwi 13, 2011 3:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:02 pm
|
|
|
poison_moon napisał/a: | Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny |
tak, potwierdzam ja robię bardzo podobny do tortów - tylko zamiast 3 gorzkich czekolad daję 2 gorzkie i jedna mleczną (na 0,5l śmietany 36%). a drugi krem czekoladowy to 3 białe czekolady z 0,5l śmietany 36%. Pyycha. |
_________________ |
|
|
|
|
aga22666
Dołączyła: 13 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: łódź
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:08 pm
|
|
|
kochecka napisał/a: | poison_moon napisał/a: | Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny |
tak, potwierdzam ja robię bardzo podobny do tortów - tylko zamiast 3 gorzkich czekolad daję 2 gorzkie i jedna mleczną (na 0,5l śmietany 36%). a drugi krem czekoladowy to 3 białe czekolady z 0,5l śmietany 36%. Pyycha. |
kurcze po tych przepisach to ja moglabym sam ten krem nawet jesc |
_________________ aga22666
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:13 pm
|
|
|
aga22666 napisał/a: | kurcze po tych przepisach to ja moglabym sam ten krem nawet jesc |
jak robię torta, mój mąż tylko czeka kiedy krem bedzie gotowy podjada oczywiście i "czyści" na koniec miskę |
_________________ |
|
|
|
|
Ambrozja
Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 1434 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 7:43 am
|
|
|
Dzięki dziewczyny. A na jakiej wielkości tort starczą te proporcje?
[ Dodano: Czw Kwi 14, 2011 10:51 am ]
I jeszcze jedno pytanie, których czekolad najlepiej użyć? |
_________________ Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 12:44 pm
|
|
|
ja robię tort na tortownicy o średnicy 25cm i biszkopt kroję na 3 części. Kremu spokojnie wystarcza na 3 warstwy plus boki.
Jeśli chodzi o białą czekoladę to zawsze jest to Milka. kiedyś zrobiłam z jakąś inną, najtańszą jaka była ale krem był za rzadki i się "rozłaził".
A ciemne czekolady używam Wedla. |
_________________ |
|
|
|
|
Ambrozja
Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 1434 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 2:36 pm
|
|
|
kochecka, wielkie dzięki za wskazówki |
_________________ Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 7:09 pm
|
|
|
kochecka, robiłam Twój krem. Czekoladowy ciemny mi wyszedł... niestety biały się zważył |
_________________
|
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 9:09 pm
|
|
|
niesia2708 napisał/a: | niestety biały się zważył |
pewnie nie wystudziłaś dobrze czekolady.
mi jeszcze nigdy krem się nie zważył, ale czekolada nie może być choćby letnia. |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez kochecka Sob Kwi 23, 2011 9:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 10:54 pm
|
|
|
moja pierwsza w życiu baba wielkanocna
według tego przepisu - jutro podzielę się wrażeniami smakowymi |
_________________ |
|
|
|
|
M4rcysi4
Wiek: 34 Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 4350 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 11:32 pm
|
|
|
klara76 koniecznie zdaj tę relację smakową : |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 5:40 pm
|
|
|
kochecka, a mieszasz mikserem czy łyżką?? Ja wymieszałam mikserem A z ciemnej czekolady już łyżką i było ok.... |
_________________
|
|
|
|
|
|