Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTA I TORTY
Autor Wiadomość
camelek 
Firma

Dołączyła: 20 Maj 2010
Posty: 9
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 10:33 pm   

Przepiękne torty pozytywna Ago! Ja raz zrobiłam tort z masą plastyczną na panieński koleżanki. Daleko mu było do doskonałości i ledwie w promilu przypominał Twoje cuda. Ale nie mam co się poddawać, do następnego panieńskiego jeszcze trochę czasu:) pozdrawiam!
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 10:42 pm   

PositiveAga napisał/a:
kolejny torcik Świąteczno-imieninowy
[url=http://img259.images...36q.jpg]Obrazek[/URL]

tradycyjnie torcik robiony z masy, ozdoby również,
choinki trochę nie wyszły ale obsypałam je cukrem pudrem co dało fajny efekt :smile:
zabijasz mnie w pozytywnym znaczeniu wszelkimi swoimi dziełami, ktore tu wstawiasz, inaczej nie mozna mowic o tym, co jest Twojego autorstwa. Juz sie gdzies powtarzalam, ale chyle czola, Suoer naprawde :)
_________________
aga22666

 
 
Ewelina caterin 
Firma

Wiek: 41
Dołączyła: 24 Sie 2010
Posty: 312
Skąd: Pabianice
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:00 pm   

Chciałam spytać czy same robicie masy cukrowe do dekoracji czy kupujecie. Ja kiedys robiłam ale mi się nie chce. Gdzieś czytałam na forum ale nie mogę znaleźć :oops: , że w Łodzi można kupić gotowe. Możecie mi podać adres tego sklepu. Będę bardzo wdzięczna.
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:29 pm   

jeśli potrzebuję białą masę to robię sama, a kolorowe zamawiam w Tortowni albo w Ale Dobre
W tym drugim sklepie lukry są nieco droższe ale za to przesyłka jest błyskawiczna i dociera do mnie na drugi dzień. Koszty przesyłki (kurier) w obu sklepach są takie same a często w Ale Dobre mają promocję z darmową wysyłką.

[ Dodano: Pią Sty 07, 2011 8:46 pm ]
tort na urodziny męża bratanka (gitarę wycinał mąż :) )


po ostatnich dwóch tortach, które dekorowałam lukrem kupnym stwierdzam, że zdecydowanie wolę kupny lukier. Jest bardziej plastyczny, gładki, łatwiej się modeluje. No i oszczędzam czas :)
_________________
 
 
katarynka 


Wiek: 45
Dołączyła: 21 Kwi 2008
Posty: 170
Skąd: lodz
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 12:34 pm   

rozpoczęłam przygodę z tortami :)
mój urodzinowy:



roze.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 948 raz(y) 27.76 KB

DSC_0152.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 932 raz(y) 76.79 KB

_________________
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 1486
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 6:08 pm   

katarynka, :padam:
a jak się robi takie liście..?
_________________
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:02 pm   

Ewelina caterin, ja ostatnio kupowałam na Tuwima w hurtowni dodatków cukierniczych. kolorowe są pakowane po 1 kg i kosztują około 20 zł. Biały w opakowaniu 5 kg. Są jeszcze podobno na Długosza 55 też w hurtowni.
_________________
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:19 pm   

wy mnie dziewczyny załamujecie....taaakie torty.... super :padam:
_________________
aga22666

 
 
katarynka 


Wiek: 45
Dołączyła: 21 Kwi 2008
Posty: 170
Skąd: lodz
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:38 pm   

555 napisał/a:

a jak się robi takie liście..?


oberwałam pare listków z cytryny (mogą być dowolne byle nie trujące :) )
trzeba rozpuścić czekoladę i każdy listek posmarować od spodu i do zamrażalki, po kilku minutach wyjmujemy i delikatnie oddzielamy listek od czekolady i gotowe :)
_________________
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 1486
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 4:18 pm   

katarynka, niesamowite!
_________________
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 5:52 pm   

Cytat:
oberwałam pare listków z cytryny (mogą być dowolne byle nie trujące :) )
trzeba rozpuścić czekoladę i każdy listek posmarować od spodu i do zamrażalki, po kilku minutach wyjmujemy i delikatnie oddzielamy listek od czekolady i gotowe :)

jestem pod oooogromnym wrażeniem. W zyciu bym na to nie wpadla :)
_________________
aga22666

Ostatnio zmieniony przez aga22666 Czw Lut 10, 2011 5:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
inka 


Dołączyła: 16 Sty 2010
Posty: 38
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 9:23 am   

Polecam 3bita: proste, szybkie, rozpływa się w ustach
http://o-pysznym-jedzeniu...ml?ticaid=6bde2
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 8:54 am   

Ja polecam ciasto Royal, ostatnio właśnie nim się zachwycam :cool: Tylko, że jest drogie, delikatnie mówiąc ... Wrzucam link i przepisem : http://www.przepisy-kulin...tort-royal.html
_________________


 
 
555 


Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 1486
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 11:24 am   

ewa.krzys, a co to są pasta orzechowa i prażynki..?
_________________
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 11:32 am   

555, nie mam pojęcia co to ;p sama tego ciasta nie robiłam (jeszcze), kupuje je notorycznie w cukierni, ale z tego co wiem to wszystkie produkty można znaleźć na allegro.
_________________


 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:02 pm   

Tort dla mamy


Maks 001.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 872 raz(y) 50.25 KB

_________________
 
 
Karola5 


Wiek: 43
Dołączyła: 11 Maj 2010
Posty: 980
Skąd: Łódź/Wawa
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:09 pm   

Kochecka - tort jest piękny!!! a jaki smak w środku?
_________________

dzienniczek Basi
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:29 pm   

jedna masa o smaku białej czekolady a druga o smaku mleczno-gorzkiej czekolady :smile:
_________________
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:45 pm   

kochecka, :o :o :o :o :o :o :o

jak??? ee.. zatkało mnie.. pikowany? jest PIĘKNY!
_________________
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:48 pm   

kochecka śliczny :)
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
M4rcysi4 


Wiek: 34
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 10:49 pm   

kochecka CUDO! :dribble:
_________________
 
 
PositiveAga 
PozytywneInspiracje


Wiek: 36
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 1844
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 11:35 pm   

kochecka prosty, skromny a zarazem jaki śliczny, gratuluję :-)
_________________

Rafałek 09.04.2014 | 3200g | 55cm | 10pkt Apgar
 
 
kasia_m85 


Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2008
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:44 am   

kochecka rewelacyjny ten tort,bardzo mi się podoba :)
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:45 am   

kochecka toż to małe dzieło sztuki!
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
kakonka 
Ptysia


Wiek: 38
Dołączyła: 18 Lut 2008
Posty: 1805
Skąd: Zgierz/Aleksandrów
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 10:33 am   

kochecka, ja bym go nie zjadła :) zal byłoby go kroić :) rewelacja :D
_________________
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 6:24 pm   

kakonka napisał/a:
kochecka, ja bym go nie zjadła :) zal byłoby go kroić :) rewelacja :D
DOKŁADNIE!! cudny :)
_________________
aga22666

 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 8:58 pm   

kochecka, to prawdziwe dzieło sztuki :smile: !! po prostu WOW :o :o :o
_________________


 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:50 am   

dziękuję :oops: cieszę, że nie tylko mnie się podoba :) sama dekoracja jest banalnie prosta i zajmuje kilka minut :)
_________________
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 11:29 am   

kochecka, naucz mnie tego! Zapiszę się na korki z pieczenia do Ciebie :padam:
_________________


 
 
Karola5 


Wiek: 43
Dołączyła: 11 Maj 2010
Posty: 980
Skąd: Łódź/Wawa
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 2:11 pm   

A ja bym zjadła!!!! :smile:
kochecka a pochwalisz się jak się robi prosto i szybko taką dekorację?
_________________

dzienniczek Basi
 
 
LukaszB 


Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:59 pm   

tort Pawłowej

sobota10.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 899 raz(y) 59.87 KB

 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:42 am   

Karola5 napisał/a:
pochwalisz się jak się robi prosto i szybko taką dekorację?


po położeniu lukru na ciasto należy narysować tępą częścią noża kratkę, a w miejsca gdzie linie się przecinają powciskać delikatnie groszki :) ja groszki przykleiłam dodatkowo na klej bo spadały.
_________________
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 9:23 am   

LukaszB napisał/a:
tort Pawłowej

czyli z bezą?
można prosić przepis :) ?
_________________


 
 
 
LukaszB 


Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:55 am   

paulinkaaMU napisał/a:
LukaszB napisał/a:
tort Pawłowej

czyli z bezą?
można prosić przepis :) ?


a prosze :)



Beza:
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka bardzo zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia

Dekoracja:
250 ml śmietanki 30- 36 %
500 g świeżych owoców: kiwi, truskawki ja uzylem malin bo sezon truskawkowy sie skonczyl :)
uzylem tez wisni w zalewie.

Przygotowanie:
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez pół godziny po czym zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę jeszcze godzinę. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę, nakładamy ją na bezę i dekorujemy owocami.
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 12:00 pm   

Kochecka - super elegancki ten Twój tort, jestem pod wrażeniem jaki efekt można osiągnąć niewielkim wysiłkiem. :D



Ja ostatnio też zrobiłam bezowca - takiego jak ten z "Sowy" - łatwo się robi i wychodzi mniej słodki, a o ile tańszy. :mrgreen:
Przepis :arrow: Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Niestety zdjęcia nie mam, bo został zjedzony nim się obejrzałam. Zdjęcie z blogu:

_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 9:41 am   

Dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na krem czekoladowy do tortu. Pomożecie? :)
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 9:53 am   

_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 11:12 am   

mietka, dzięki, ale chodzi mi o taki "nie z gotowca" :)
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
poison_moon 


Wiek: 40
Dołączyła: 24 Lut 2008
Posty: 221
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 3:27 pm   

Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez poison_moon Sro Kwi 13, 2011 3:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:02 pm   

poison_moon napisał/a:
Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny :)


tak, potwierdzam :) ja robię bardzo podobny do tortów - tylko zamiast 3 gorzkich czekolad daję 2 gorzkie i jedna mleczną (na 0,5l śmietany 36%). a drugi krem czekoladowy to 3 białe czekolady z 0,5l śmietany 36%. Pyycha.
_________________
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:08 pm   

kochecka napisał/a:
poison_moon napisał/a:
Ambrozja rozpuszczasz 300 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i jak troche ostygnie to mieszasz z ubitą wcześniej śmietaną 36 % i tyle. Jest przepyyyyszny :)


tak, potwierdzam :) ja robię bardzo podobny do tortów - tylko zamiast 3 gorzkich czekolad daję 2 gorzkie i jedna mleczną (na 0,5l śmietany 36%). a drugi krem czekoladowy to 3 białe czekolady z 0,5l śmietany 36%. Pyycha.

kurcze po tych przepisach to ja moglabym sam ten krem nawet jesc :)
_________________
aga22666

 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:13 pm   

aga22666 napisał/a:
kurcze po tych przepisach to ja moglabym sam ten krem nawet jesc :)

jak robię torta, mój mąż tylko czeka kiedy krem bedzie gotowy :-) podjada oczywiście i "czyści" na koniec miskę :smile:
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 7:43 am   

Dzięki dziewczyny. A na jakiej wielkości tort starczą te proporcje?

[ Dodano: Czw Kwi 14, 2011 10:51 am ]
I jeszcze jedno pytanie, których czekolad najlepiej użyć?
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 12:44 pm   

ja robię tort na tortownicy o średnicy 25cm i biszkopt kroję na 3 części. Kremu spokojnie wystarcza na 3 warstwy plus boki.
Jeśli chodzi o białą czekoladę to zawsze jest to Milka. kiedyś zrobiłam z jakąś inną, najtańszą jaka była ale krem był za rzadki i się "rozłaził".
A ciemne czekolady używam Wedla.
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 2:36 pm   

kochecka, wielkie dzięki za wskazówki :)
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 7:09 pm   

kochecka, robiłam Twój krem. Czekoladowy ciemny mi wyszedł... niestety biały się zważył :twisted: :twisted:
_________________

 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 9:09 pm   

niesia2708 napisał/a:
niestety biały się zważył

pewnie nie wystudziłaś dobrze czekolady.
mi jeszcze nigdy krem się nie zważył, ale czekolada nie może być choćby letnia.
_________________
Ostatnio zmieniony przez kochecka Sob Kwi 23, 2011 9:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 10:54 pm   

moja pierwsza w życiu baba wielkanocna

według tego przepisu - jutro podzielę się wrażeniami smakowymi
_________________
 
 
 
M4rcysi4 


Wiek: 34
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 11:32 pm   

klara76 koniecznie zdaj tę relację smakową : ;)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 5:40 pm   

kochecka, a mieszasz mikserem czy łyżką?? Ja wymieszałam mikserem :( :( A z ciemnej czekolady już łyżką i było ok....
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl