Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA
nostalgia

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTA I TORTY
Autor Wiadomość
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 8:39 pm   CIASTA I TORTY

Ja polecam Salceson, przepis jest tutaj: http://www.forum.wesele-l...hlight=salceson. Zamiast owoców z kompotu mogą być owoce z puszki. :)
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
Ostatnio zmieniony przez Pusiak Czw Sie 28, 2008 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Asia 

Wiek: 35
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 10:35 pm   

Asiek, podaj jakieś wskazówki: to ma być ciasto z owocami, sernik, murzynek, ciasto z kremem czy jeszcze inne?
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2207
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Wto Mar 16, 2004 10:40 pm   

Asiu, napisałam, że właściwie każdy rodzaj mnie interesuje, może z wyjątkiem ciast z kremem.
Polećcie mi takie, co same robicie i "zawsze się udaje"! :mrgreen:
_________________

 
 
agnieszka 


Wiek: 38
Dołączyła: 05 Lut 2004
Posty: 107
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 2:47 pm   

Asiek kiedyś dostałam przepis od znajomej z netu
spróbuj naprawde pyyyyyyyyyyyyszne :

Ciasto Bananowe

110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem
w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,
a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.

Miłego pieczenia i smacznego!
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2207
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 6:37 pm   

Agnieszko, dzięki! :)
Trochę "się boję" tych ciemnych bananów, bo zawsze takie wyrzucam... ale może w cieście inaczej smakują? :marysia:
_________________

 
 
@ice 
Administrator
Pan i Władca


Wiek: 39
Dołączył: 08 Paź 2003
Posty: 332
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 6:54 pm   

Brzmi apetycznie .... chyba bede musial z tesciowa pogadac :)
_________________

Admin czuwa, Admin radzi , Admin NIGDY Was nie zdradzi :)
Zanim zadasz pytanie skorzystaj z wyszukiwarki - to nic nie boli.
Lekcja używania opcji szukaj
 
 
 
Asia 

Wiek: 35
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 7:47 pm   

Pleśniak

3 szkl. mąki
4 żółtka
1 p. margaryny
1 łyżeczka proszku
kakao
1 szkl. cukru + 2 białka; ubić pianę
dżem lub śliwki

Zagnieść mąkę, margarynę, proszek i żółtka. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Zamrozić 1 dobę. W tortownicy wyłożyć warstwy:
:arrow: biała starta na tarce
:arrow: dżem
:arrow: ciemna starta
:arrow: piana
:arrow: jasna starta
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
Ostatnio zmieniony przez Asia Sro Mar 17, 2004 11:29 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 7:51 pm   

Asia, świetny przepis. :D Muszę w najbliższym czasie spróbować.


Poprawisz te znaczki &#8211, bo coś się tam automatem zmieniło. :?
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
anna.b 


Wiek: 40
Dołączyła: 18 Lut 2004
Posty: 171
Skąd: Lodz
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 8:39 pm   

Asiek, oto moje dwa sprawdzone przepisy:

CIASTO MARCHEWKOWE - tortownica (podobne troche do murzynka)

1 szklanka oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. maki
2 szkl. cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
orzechy, rodzynki

Jaja utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodawac stopniowo make i olej, na koncu marchewke, proszek do pieczenia, sode, cynamon, sol, orzechy i rodzynki. Na poczatku ciasto bedzie dosc geste, ale jak dodasz marchew zrobi sie bardziej rzadkie i tak ma byc :wink: Piec w temp. 180 st. ok. 40 min. (w piekarniku elektr. pieke ok. 50-60 min.) Przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku suche.

CIASTO Z JABLKAMI I BUDYNIEM - duza blacha (dla mnie bomba ciasto :jezyk2: )
Nie przerazaj sie, mimo tego, ze jest w nim budyn, to nie wychodzi z tego klasyczny krem, ktorego nie chcialas :girl :

Ciasto:
3 szkl. maki
1 lyzka proszku do pieczenia (tak, tak LYZKA)
5 lyzek cukru
3 lyzki kwasnej smietany (moze byc kefir lub jogurt naturalny)
1 paczka rozpuszczonej ostudzonej margaryny (250 gr)
1 zapach (wg uznania: waniliowy, migdalowy, arakowy itp.)

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, podzielic na polowe. Jedna czesc rozlozyc na blache, a druga wlozyc do zamrazalnika na ok. 1 godz.

Budyn:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
3 szkl. mleka
4 lyzki cukru

Z powyzszych skladnikow ugotowac budyn.

Jablka:
1 duzy sloik jablek (utartych na grubych oczkach i zawekowanych) lub 4-5 swiezych jablek startych na grubych oczkach

Na ciasto rozlozone na blasze rozsmarowac jablka, wylozyc ugotowany budyn, na budyn zetrzec zamrozone ciasto.
Piec ok. 45 min., ciasto na wierzchu powinno sie zarumienic. Budyn w srodku zawsze bedzie rzadki, zastygnie po wyjeciu z piekarnika.

Pozdrawiam i zycze smacznego!!!
_________________
* Ślub 18 września 2004 *
 
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2207
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 8:48 pm   

Dziewczyny, jesteście super - dzięki za przepisy! :banan:
Oczywiście, jak jeszcze jakiś sobie przypomnicie to piszcie!
Ach, jak zaserwuję te nowe wypieki to będziemy wniebowzięci - "Ciasteczkowy Potwór" i ja. :mrgreen:
_________________

 
 
Asia 

Wiek: 35
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 17, 2004 11:37 pm   

kryszka napisał/a:
Asia, świetny przepis. :D Muszę w najbliższym czasie spróbować.


Poprawisz te znaczki &#8211, bo coś się tam automatem zmieniło. :?


Znaczki poprawione :D

Dodatkowe wskazówki do plesniaka: latem zamiast dźemu daje sliwki lub jabłka. Moja mama często zagniata takie ciasto i zamraża. Jeżeli mamy ochotę na ciasto, to wyjmuje, ściera na tarce i robi plesniak lub na takie starte wykłada zesmażone jabłka - wtedy jest szarlotka lub mase serową i mamy sernik. W ten sposób ciasto jest zrobione szybciutko!
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
mama michałłka 


Wiek: 40
Dołączyła: 23 Gru 2004
Posty: 25
Skąd: poznań
Wysłany: Wto Sty 04, 2005 2:40 pm   

Ja podaję przepis na sprawdzone ciasto. :spoko:

Sernik wiedeński.

składniki:
3/4 kostki masła
5-jajek
4-serki waniliowe
1-budyń śmietankowy lub waniliowy
1-szklanka cukru

Przyżadzenie:
Narpiew żółtka wlewamy do miski,dodajemy cukier,potem masło,do tego serki i budyń.
To wszystko mieszamy mikserem.Możemy dodać rodzynki(wcześniej,opruszyć je maką).
Robimy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.

Ciasto wlewamy do tortownicy(średniej) natłuszczonej i posypanej bułką tarta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopniach przez 1h.
Jak ciasto zacznie się rumienić,to przekręcić na 150 stopni.

?yczę smacznego!!!!!
 
 
Agatka_P 


Wiek: 35
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Paź 12, 2005 2:16 pm   

Ja mam łatwy sposób kupić gotowy sernik w proszku i zrobić wg przepisu ( jest smaczny)
 
 
inka999 


Dołączyła: 15 Lip 2005
Posty: 67
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 8:22 am   

eeee
z proszku???
wolę coś bardziej skomplikowanego.....i zdrowego (jesli ciasto moze być zdrowe :lol: )
Ja nie ljestem przekonana do ciast " z proszku "
więc jeśli ktoś ma "zwykły przepis " to ja nadal czekam....
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 8:28 am   

Mam taki naturalny i sprawdzony przepis u rodziców. Jak tylko dostanę go od mamy to ci napiszę. :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
bajeczka 


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 940
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 10:53 am   

WERSJA KOLOROWA

Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Ja nie lubię surowych jajekw niepieczonych ciastach wiec korzystam z tego:

składniki:
3 serki waniliowe homegenizowane
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
dowolne owoce

Rozpuszczamy galaretkę wiśniową w połowie wody jaka jest napisana na opakowaniu. Kiedy przestygnie dodajemy serek i bardzo dokładnie mieszamy, kiedy zacznie tężec wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą warstwę tym razem z galaretką cytrynową i postępujemy jak wyżej. To samo robimy z 3 warstwą (galaretka wiśniowa). Ostatnia warstwa to owoce zalane galaretką.

Smacznego :)


Jak chcesz mieć klasyczny biały to użyj żelatyny zamiast galaretek :)
_________________


Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość :)
 
 
 
tysia 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Cze 2005
Posty: 68
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Paź 18, 2005 11:06 pm   

Jest to przepis dość wymagający.
1 kg białego 3 razy zmielonego sera
4 jajka
100g masła
1 i 3/4 szklanki cukru
2 paczki podłuznych biszkoptów
4 łyżki mleka
3 łyżki maki ziemniaczanej
150g bakalii
polewa czekoladowa

Ser wymieszać z jajkami, masłem, cukrem. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Gdy masa się zagotuje, zestawić z ognia i mieszając dodać mąkę ziemniaczną rozprowadzoną w mleku. Zagotować i dodać bakalie. 1/3 biszkoptów odłożyć. Pozostałymi wyłożyć spód i boki tortownicy. ?rodek wypełnić masa serową, przekładając ją warstwą biszkoptów w środku. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić do piekarnika.

Moja rada: dać trochę mniej cukru (chyba że ktoś lubi bardzo słodkie), polewa kupna ciężko się kroi i generalnie kruszy się. Nie próbowałam tego przepisu z galaretką zamiast polewy ale wydaje mi sie że wtedy byłoby lepsze. Tylko chyba trzeba poczekać aż galaretka zacznie gesnięć i dopiero ją wlać bo inaczej może przelecię przez ser.
 
 
 
ewig 


Dołączyła: 10 Cze 2005
Posty: 244
Skąd: łódzkie
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 7:20 am   

Ten przepis nie jest trudny,choc wymaga troche czasu.Ale szczerze mowiac-jest wart tego.
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1 jajko
j łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
ok.2 szklanki mąki
*zagnieść ciasto, posypac je kakao
Ser:
1 kg sera twarogowego
3/4 szklanki olej
2 budynie śmietankowe rozmącone w 1/2 litra mleka
2 jajka(cale)
4 żółtka
*Jajka,żółtka,cukier i cukier waniliowy utrzec, stopniowo dodawac ser(dwukrotnie zmielony) i olej. Na końcu dodac budynie(z mlekiem).Wszystko zmiksowac i wylac na ciasto.Piec ok. 40 minut.Ubic piane z bialek i 1/2 szklanki cukru,dodac wiórki kokosowe(1 paczke) i wymieszac.Wyłożyc na ser i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego!!!
_________________

 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 7:50 am   

Tyle że inka999 chciała przepisy na sernik bez pieczenia. :wink:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
bajeczka 


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 940
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 9:28 pm   

Inka - opowiadaj jak wyszło :)
_________________


Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość :)
 
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
  Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:52 pm   Ciasta i torty

Proponuję, abyście w tym temacie zaprezentowały swoje osiągnięcia w dziedzinie sztuki kulinarnej :lol: :lol: :lol: :lol: te udane i te mniej udane.

A oto moje dzieło:

Piszcie co o tym sądzicie, tylko szczerze proszę :]
_________________
 
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:57 pm   

Julka - bardzo udany tort !! Po prostu jak z cukierni !!
Jesli smakuje tak jak wyglada - slodko i delikatnie to BRAWO :super: :super: :super: :super: :super:

A coz to jest w srodku tego cuda ??
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:13 pm   

Pierwsza warstwa to krem czekoladowo-orzechowy z wisniami, druga to bita smietana z truskawkami, obsmarowany bitą smietaną udekorowany listkami o smaku białej czekolady i różyczkami z brzoskwiń :wink:
_________________
 
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:18 pm   

Julka - powalające ...
Siedzimy z Miśkiem i obojgu nam aż ślinka cieknie ... a w domu nic na słodko :/
Tortury ... ale jakie pyszne tortury :jumpingmrgreen: :jumpingmrgreen:
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:31 pm   

A u mnie stoi jabłecznik i nie ma go kto jeść. Chyba go zapakuję i pojdziemy gdzieś w gości :lol:
_________________
 
 
 
Olusia 


Wiek: 35
Dołączyła: 17 Kwi 2006
Posty: 264
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 10:19 pm   

Super, też bym chciała takie ładne robić, na razie muszą mi wystarczyć zwykłe ciasta.
_________________
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 11:00 pm   

Olusia zwykłe ciasta też są pyszne a czasami nawet pyszniejsze od tortów, a jeśli dorzucisz do tego skromną dekorację, to możesz prawie każdego powalić na kolana. :hyhy:

Pochwal sie swoim dzielem, nawet bez dekoracji. :hungry:
_________________
 
 
 
Olusia 


Wiek: 35
Dołączyła: 17 Kwi 2006
Posty: 264
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:04 pm   

Ale moje ciasta wyglądają najzupełniej normalnie jak każde inne. Ale może jak kiedyś zobię coś fajnego to może pstryknę zdjecie i je tu umieszcze.
_________________
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:09 pm   

Czasami zwykłe ciasto potrafi zainteresować zwłaszcza jeśli składa się z kilku warstw :wink:
najlepiej kolorowych
_________________
 
 
 
Kamyk 


Wiek: 37
Dołączyła: 26 Cze 2005
Posty: 142
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 3:30 pm   

naprawdę super :)


Ja też bardzo lubie robić torty :) niestety nie mam żadnego zdjęcia. Lubie kombinować, dodawać różnych rzeczy, bardzo słodkie robię torty, rzadko owocowe, najczęściej czekoladowo-karmelowo-wanioliowo-ajerkoniakowo-śmietankowe, owoce dodaję w środek danego wypełnienia. Najbardziej lubię dodawać wiśnie z likieru, mocne ... :)
_________________
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 4:18 pm   

Fajnie! Nareszcie będę miała z kim powymieniać poglądy. Czekam na Twoje zdjęcia :)




Babeczki, szukam przepisu na krem pistacjowy :? Może któraś mi pomoże :wink:
Proszę..........
_________________
Ostatnio zmieniony przez julia Wto Maj 23, 2006 12:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Dotka 


Wiek: 37
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 10:38 am   

W środę jednym okiem zerkając na mecz (Polska i Niemcy oczywiście) a drugim okiem w kuchni robiłam ciasto jogurtowe. I wiecie co..... :lol: z tych emocji zrobiłam ciasto jogurtowe bez jogurtu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tylko ja takie coś potrafię,hihi. W dodatku w przepisie nie ma owoców a ja dodałam brzoskwinie. Na szczęście ciasto wyszło dobre i nawet wyrosło (bałam się że wyjdzie zakalec a tak sobie pomyslałam po pieczeniu, że z tym jogurtem ciasto mogłoby wyjść zakalcowate, wodniste, a bez niego wyszło całkiem całkiem). Ostatnio naszło mnie na robienie ciast jogurtowych, poprzednim razem robiłam ciasto jogurtowe z owocami ale z innego przepisu i wyszło też. :lol:
_________________
 
 
 
sylwia 


Wiek: 36
Dołączyła: 16 Lut 2006
Posty: 507
Skąd: Toruń
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 10:48 am   

Dotka ty masz talent , sama tworzysz róże przepisy i potrafisz coś zrobić znieczego zapewnoe, no gratuluję takich zdolności :) też tak chce
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:46 am   

No cóż.
Po długich namysłach (nie tylko na temat :? :roll: ) wybrałam.
Mam nadzieję, że się uda. Jeśli tak - pochwalę się zdjęciem :mrgreen:

Tort na 50-te urodziny teścia
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3535
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:50 am   

Fionka, daj znać, jak się udał ;)
_________________
chez alma |
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 36
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3313
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 10:20 am   

Z Twoim talentem do ciast i tortów na pewno będzie świetny :)
_________________

 
 
 
Dotka 


Wiek: 37
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 11:50 am   

Tak, ja też czekam na relacje o torcie :mrgreen:
_________________
 
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 12:08 pm   

Eeee kobiety - się teraz zestresuję zakalec wyjdzie :niepewny: ;)

A tak na serio - poczyniliśmy już zakupy składników. Jutro będę piekła biszkopt, w sobotę przełożę kremem :)
 
 
FifthAvenue 


Wiek: 40
Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 1030
Skąd: Lodz
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 3:40 pm   

Fiona... czy ty sie z powolaniem nie minelas ? :-)
Jak mozna tak po prostu potrafic upiec tort ?? ? :shock:
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !


[/url]
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 6:39 am   

Oj można i to naprawdę wyśmienity. Tylko takie małe tornado mi zrujnowało wszystko :cry:

Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.
Ciasto wyrasta wspaniale i nie opada.
Zebrałam większe okruchy (na szczęście mała zrzuciła na krzesło, nie na podłogę), nasączyłam ponczem, do tego krem (b-a-j-e-c-z-n-y) i jest bomba !! Za dwa dni rocznica ślubu moich rodziców i może wtedy zrobię jeszcze raz :)

Naprawdę mam talent :rotfl:
 
 
dzarusia 


Wiek: 35
Dołączyła: 05 Sie 2006
Posty: 336
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 9:54 pm   

aq znacie może jakiś dobry przepis na ciasto ze śliwkami, jabłkami lub truskawkami? bo mnie właśnie wyszedł zakalec :zly: :zly: :zly:
_________________
Buziaczki dla Ciebie Gość




Moje przygotowania :) http://forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=17528
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 12:20 pm   

Dzarusia - ja robię zawsze takie ciacho - proste i szybkie:

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolać olej i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy, na wierzchu poukładać (a raczej powrzucać ;) ) owoce: truskawki, wiśnie, jabłka, śliwki, rabarbar, jeżyny itp. co tam przyjdzie do głowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godziny.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Zawsze wychodzi i jest przepyszne. :D
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
Ostatnio zmieniony przez kryszka Pon Sie 28, 2006 12:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 36
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3313
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 12:54 pm   

A tak tytułam zapytania, czy zamiast oleju można np. użyć oliwy z oliwek :?:
_________________

 
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:24 pm   

Pusiak napisał/a:
A tak tytułam zapytania, czy zamiast oleju można np. użyć oliwy z oliwek :?:


Ja sądzę, ze nie. Oliwa z oliwek ma specyficzny smak i aromat, i dlatego nie proponowałabym używania jej do ciast.
 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3535
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:27 pm   

Mnie też ta oliwa zdziwiła, ale ja laik jestem to się nie wypowiadam :lol:

Pusiak, a może olej ze słonecznika albo pestek winogron? Tłoczony na zimno? Też zdrowy :D
_________________
chez alma |
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4844
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:37 pm   

Przyłączę się do zdania Julii - oliwa z oliwek nie. Ale każda inna się nada, a i tańsza. ;) Robiłam ze zwykłego oleju, jak i ze słonecznikowego i nie było różnicy.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
dzarusia 


Wiek: 35
Dołączyła: 05 Sie 2006
Posty: 336
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:41 pm   

kryszka dziękuje :*
_________________
Buziaczki dla Ciebie Gość




Moje przygotowania :) http://forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=17528
 
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 36
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3313
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:52 pm   

Dzięki dziewczyny :) Też mi się zdawało, że oliwa z oliwek nie za bardzo pasuje :) Może po prostu kupię ten olej i nie bede sobie zawracac głowy kombinowaniem :)
Może zrobię takie ze śliwkami :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez Pusiak Pon Sie 28, 2006 2:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:56 pm   

Ja dziś na szybko zebrę upiekłam :rotfl:
Tort to nie jest, ale smakuje cudnie (od razu mówię, że zdjęcia nie mam, bo baterie kaput. Wykorzystałam je na maleństwo :) )
 
 
Anisthea 


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Sie 2006
Posty: 59
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 3:03 pm   

kryszka własnie piekę ciacho wg. Twojego przepisu :D o 17 będzie wiadomo jak wyszło ;) może foto pstryknę (zrobiłam ciacho z jagodami- uwielbiam fioletowe zeby, usta i język ;D )

a jutro wrzucę może jakiś mój porzepisik...

wracam do gotowania ogórkowej :)
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
Zdjęcia ślubne - FOTOJACEK.pl

fotograf wesele łódź

wesela sala taneczna Łódź

www.quatro.biz.pl

torty weselne łódź

dekoracja światłem łódź

videofilmowanie łódź

www.foto-sobieraj.com.pl