Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTA I TORTY
Autor Wiadomość
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 5:52 pm   

M4rcysi4 napisał/a:
klara76 koniecznie zdaj tę relację smakową : ;)

no to się dzielę - babka wyszła smaczna, nie jest sucha i w sam raz słodka; a gdyby nawet była za słodka to lukier cytrynowy zrobiłby swoje; na pewno na stałe wejdzie do repertuaru moich wypieków; polecam
_________________
 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 8:53 pm   

niesia2708 napisał/a:
mieszasz mikserem czy łyżką??

zawsze łyżką :)
_________________
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 38
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 5:59 am   

kochecka napisał/a:
niesia2708 napisał/a:
mieszasz mikserem czy łyżką??

zawsze łyżką :)

I to chyba był mój błąd,że zrobiłam to mikserem... :kwasny: :kwasny:
Bynajmniej ta część z ciemną czekoladą wyszła smaczna :) I tort zrobiłam śmietanowo- czekoladowy ze względu na fakt, że po południu w Wielką Sobotę udało mi się tylko dostać śmietanę, bo białych czekolad w małych sklepach nie mieli :roll: :roll:
_________________

 
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 7:23 am   

niesia2708, ja wymieszałam krem wg przepisu kocheckiej mikserem i wszystko było ok. Raczej tak jak kochecka napisała wyżej czekolada była zbyt ciepła.
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
kinix21 


Wiek: 34
Dołączyła: 07 Sty 2011
Posty: 474
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 7:17 pm   

a jak robicie barwniki do lukru plastycznego? kupujecie gotowe? chciałabym biały lukier ufarbować na czekoladowy brąz i zastanawiam się jak. podsypać kakao?
_________________
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 7:22 pm   

kinix21, ja próbowałam ale nie wyszło. jak chciałam biały ufarbować na różowo to dodałam sok z buraka
_________________
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:32 am   

:smile:
_________________
 
 
kasia_m85 


Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2008
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 10:30 am   

kochecka świetny :!:
_________________
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:51 am   

kochecka, moze otwórz jakąś małą wytwórnie tortów :smile:
przy tych cudach kocheckiej to ja nawet swojego tortu nie będę wstawiała :oops:
_________________
 
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:54 am   

Cytat:

kochecka, moze otwórz jakąś małą wytwórnie tortów :smile:

jestem za! na starcie będziesz miała już masę forumowych klientek :D
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
ava 


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lut 2008
Posty: 3728
Skąd: Bełchatów/Łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:57 am   

kochecka, wow, jestem pod wrażeniem, nie tylko tego ostatniego wypieku, ale i wcześniejszych :) Naprawdę mogłabyś zacząć w ten sposób dorabiać :)
_________________
Nasz ślub - 05.09.2009r.

 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 1:27 pm   

ekstra Ci to wyszło :)
_________________
aga22666

 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 3:03 pm   

no to ja wam sie pochwale swoimi wypiekami :) :)















_________________


Mój ślubny dzienniczek
Ostatnio zmieniony przez dawewe Nie Lis 20, 2011 3:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kinix21 


Wiek: 34
Dołączyła: 07 Sty 2011
Posty: 474
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 4:55 pm   

dawewe, o kurczę :o wielki szacun! a jaka pani doktor seksowna :razz:
_________________
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:44 pm   

kinix21, dzięki :) po weekendzie wrzucę nowe :)
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
Kasia13 


Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 324
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:51 pm   

Dawewe masz talent, bez dwóch zdań. Ciocia co takie torty robi dla dwu -
i trzylatków to prawdziwy skarb.
Jesteś z wykształcenia cukiernikiem czy to takie wrodzone zdolności? :D
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:53 pm   

Kasia13, z wykształcenia jestem fryzjerką a torty robię dla przyjemnosci to chyba po mamie :)
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
M4rcysi4 


Wiek: 34
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 4350
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 10:32 pm   

Dziewczęta- SZACUN!
_________________
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Sro Lis 23, 2011 10:49 pm   

dawewe, podziwam :D !
Gdybym dostała takie coś na urodziny, to chyba zamordowałabym, gdyby mi go ktoś potraktował nożem i chciał zjeść :twisted:

powiedziała fanka Manchesteru 8)
_________________


 
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:45 am   

paulinkaaMU, super ze Ci sie podoba..
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
risonia 


Wiek: 38
Dołączyła: 31 Gru 2008
Posty: 438
Skąd: Konstantynów Łódzki
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 10:59 am   

no proszę ale zdolności jato jestem totalne beztalencie :( Jeśli chodzi o wypieki , ostatnio zrobiłam ciasto galaretkowe :)
_________________
 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:58 pm   

kochecka, ten tort jest sliczny, to na panienski? Bardzo dziewczęcy i elegancki, miodzio:)

dawewe, wow, jestem pod wrazeniem, ze Ci sie chcialo, masz fantazje, super torty!
Rzuciły mi się zagraniczne imiona dzieci, Alan, Jessi, Emmet, Ernie, Brajan - wszystkie te dzieci mieszkają w POlsce czy za granicą też się chwalisz tal;entem??
 
 
 
ava 


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lut 2008
Posty: 3728
Skąd: Bełchatów/Łódź
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 2:55 pm   

Malena napisał/a:
kochecka, ten tort jest sliczny, to na panienski?
Chyba raczej na kawalerski :D
_________________
Nasz ślub - 05.09.2009r.

 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 4:30 pm   

ava napisał/a:
Malena napisał/a:
kochecka, ten tort jest sliczny, to na panienski?
Chyba raczej na kawalerski :D


na urodziny 3 przyjaciółek :smile:
_________________
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 8:00 pm   

Malena, obecnie jestem za granicą więc tutaj.. ale w Polsce tez robię :)
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
aga22666 

Dołączyła: 13 Paź 2009
Posty: 839
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 7:30 pm   

dawewe super torciki :)
_________________
aga22666

 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 9:51 pm   

dawewe napisał/a:
paulinkaaMU, super ze Ci sie podoba..


podoba to mało powiedziane :smile:
widziałam juz torty - boiska piłkarskie, ale z takim logo Manchesteru to prawdziwe dzieło sztuki :smile: !!
_________________


 
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 11:38 pm   

paulinkaaMU, pierwszy raz robiłam to logo i bałam się ze mi nie wyjdzie.. hehe
teraz w grudniu mam urodziny kolezanki , która jest fanka barcelony wiec kolejne wyzwanie sie szykuje :) :)

a to moje dzisiajsze dzieło :)
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
Kasia13 


Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 324
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 11:00 am   

No nie . :o To przecież jak z profesjonalnej cukierni.
Dawewe czy można u Ciebie zamówić tort weselny i od razu podaj cennik.
Serio. :haha:
Powinnaś zacząć się ogłaszać na forum branżowym.

Miałam wkleić swoje "dzieło" ale jak zobaczyłam zdjęcia Dawewe to dałam sobie spokój. Wypadam w tej konkurencji bardzo blado.
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 11:38 pm   

Kasia13, pewnie ze mozna.. wykonam kazdy tort.. kazda wielkośc i ilość.. hihi

a to moje dzisiejsze dzieło :P
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
Suelen 


Wiek: 39
Dołączyła: 15 Sty 2007
Posty: 1258
Skąd: Zgierz
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 11:08 am   

dawewe, hmm... kusisz tym ogłoszeniem :) Moje dziecko uwielbia Elmo i ja już kombinuje jak ja mu zrobię tego Elmo :roll:
_________________


19.09.2009 :mar
 
 
 
kariczeq 


Wiek: 39
Dołączyła: 29 Cze 2009
Posty: 1076
Skąd: Zgierz
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 11:33 am   

dawewe, świetne masz te torty :) chyba też się kiedyś zgłoszę
_________________


udanego dnia Gość
 
 
dawewe 


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2011
Posty: 311
Skąd: Aleksandrów /ZGIERZ
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 4:50 pm   

Suelen, bardzo prosto jest go zrobić :)
jak coś to służę pomocą :)
_________________


Mój ślubny dzienniczek
 
 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 12:59 pm   

Potrzebuję przepis na bitą śmietanę do tortu. Próbowaliśmy zmieszać ubitą tortową z mascarpone, ale trochę za mdły był.
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 1:31 pm   

klarysa, a ja proponuję śmietankę 30/36%z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wychodzi smaczne i jeśli zrobi się w odpowiednich proporcjach (opisanych na śmietan fixie) to "nie wylatuje" z ciasta.
_________________


 
 
olivka_ja
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 8:08 pm   

ewa.krzys napisał/a:
klarysa, a ja proponuję śmietankę 30/36%z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wychodzi smaczne i jeśli zrobi się w odpowiednich proporcjach (opisanych na śmietan fixie) to "nie wylatuje" z ciasta.

zgadzam się z ewa.krzyś ja też używam fixa, wychodzi smaczny i ładnie się trzyma na i w cieście
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:31 pm   

ja ostatnio tort przełożyłam masą z serków maskarpone i słodzonego mleka skondensowanego; żeby złamać słodycz kremy przed jego nalożeniem placki posmarowałm dżemem jagodowym (myślę, że dobry byłby też porzeczkowy lub aroniowy)
_________________
 
 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:32 pm   

Ok, tzn, że coś trzeba dodać do tej bitej śmietany (żelatynę lub fix). A ile wcześniej go zrobić? Impreza będzie ok 16, to rano czy lepiej dzień wcześniej?

Przełożyć chcemy też dżemem malinowym własnej roboty i/lub brzoskwiniami.
Ostatnio zmieniony przez klarysa Wto Lis 29, 2011 9:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:37 pm   

tort robię zawsze dzień wcześniej.

ja bym dała dżem malinowy bo chyba jest jednak bardziej wyrazisty :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez kochecka Wto Lis 29, 2011 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
klara76 


Wiek: 47
Dołączyła: 06 Sie 2006
Posty: 538
Skąd: łódź-bałuty
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:43 pm   

kiedyś jeszcze robiłam masę z roztopionych w śmioetanie kremówce batoników milky way

tutaj przepis
_________________
 
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 7:09 am   

Ewentualnie powidła śliwkowe - też są dobre. Tort warto zrobić dzień wcześniej, wtedy będzie się świetnie "trzymał". Nie wiem jaki dokładnie tort będziesz robić, ale brzoskwinie są słodkie, bita śmietana też. A może masz wiśnie w spirytusie?
_________________


 
 
Malwina_łódź 


Wiek: 37
Dołączyła: 30 Gru 2007
Posty: 1291
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 7:24 am   

dżem z czarnej porzeczki się bardzo fajnie sprawdza do tortów, bo jest kwaskowy i tort nie jest wtedy taki mdły ;)
_________________

 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 11:09 am   

Tort ma być też dla dzieci, więc alkohol odpada. Biszkopt upiecze moja mama, nasączymy go herbatą lub wodą z cytryną (albo herbatą z cytryną), przełożymy bitą śmietaną (część z niej będzie kakaowa) i dżemem domowym (na pewno mamy malinowy, może znajdzie się porzeczkowy). Nie wiem, czy dodawać jeszcze owoce, czy już wystarczy.
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 11:14 am   

klarysa napisał/a:
alkohol odpada. Biszkopt upiecze moja mama, nasączymy go herbatą lub wodą z cytryną

a może lekko rozrzedzonym sokiem domowej roboty jeśli masz
_________________
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 12:05 pm   

klarysa, chyba wystarczy bez owoców, ale jak dodasz to na pewno się nie zmarnują :)

Doszłam do wniosku, że jednak też upiekę tort - na swoje urodziny :wink: i chcę zrobić biszkopt, potem warstwa brzoskwiń (lub innych owoców) zalana galaretką, bita śmietana z odrobiną kawałków czekolady gorzkiej, biszkopt, powidła śliwkowe i masa z pianek marshmallow (czy jak to się tam pisze) :) nie mam pojęcia jak mi to wyjdzie ;P
_________________


 
 
asiaj2001 

Dołączyła: 02 Sie 2010
Posty: 206
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 12:50 pm   

A macie jakiś pomysł na szybki i smaczny deser?
W niedziele odwiedza nas kuzynka i oprócz ciasta chce jakiś deser.
_________________




 
 
kariczeq 


Wiek: 39
Dołączyła: 29 Cze 2009
Posty: 1076
Skąd: Zgierz
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 12:54 pm   

ewa.krzys, chyba się wproszę na te urodziny :P bo aż ślinka cieknie
_________________


udanego dnia Gość
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 1:01 pm   

asiaj2001, http://www.forum.wesele-l...opic.php?t=5314 polecam :) albo budyń z galaretką, albo bita śmietana z herbatnikami :)

kariczeq, zapraszam 8)
_________________


 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 2:09 pm   

asiaj2001 ja polecam panna cottę. Lekka, smaczna i szybko się robi
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 3:03 pm   

kochecka, masz sprawdzony przepis? :) Jeśli tak to poproszę :wink:
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl