Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA
nostalgia

Poprzedni temat «» Następny temat
impreza domowa - co przygotować?
Autor Wiadomość
doni_iza 

Wiek: 35
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 10:09 am   

Malena napisał/a:
doni_iza, brzmi pysznie! chyba wypróbuję następnym razem:)


jest pyszne :)

polecam też sałatki
1. sezonowa, szczególnie teraz:
dzielimy kalafior na małe różyczki i blanszujemy go, po wystudzeniu dodajemy pokrojone pomidory i jajka na twardo, całość mieszamy z majonezem, lub w wersji chudszej z jogurtem i majonezem ( w ulubionych proporcjach), do tego sól i pieprz. Na wierzchu posypuje szczypiorkiem. Najlepsza jest jak się schłodzi trochę i przegryzie.

2. z suszonymi pomidorami
Potrzebujemy sałatę lodową, rukolę/szpinak młody, pomidorki surowe i suszone, ser blue, czerwoną cebulkę, orzechy włoskie i sos vinaigrette ( robię go sama musztarda+ ocet winny lub sok z cytryny, przyprawy i oliwa). Wszystko układamy warstwami i na koniec polewamy sosikiem. Polecam :razz:
_________________
 
 
kakonka 
Ptysia


Wiek: 31
Dołączyła: 18 Lut 2008
Posty: 1805
Skąd: Zgierz/Aleksandrów
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 7:40 pm   

motylica napisał/a:
do winka z przyjaciółmi zawsze sprawdza się u nas zestaw typu:

mozzarella z pomidorkiem
winogrono
lekka sałatka typu grecka lub nicejska

a na cieplo zwykle przygotowuje lasagne,


eheś a ja dodatkowo robię sałatkę z makaronu ryżowego- zawsze znika jako pierwsza :)
_________________
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 32
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 8:23 pm   

ostatnio mam fazy na deskę serów, pyyycha!! + wytrawne winko i jestem szcześliwa:)
 
 
 
ewex 
aniołek i diabołek


Wiek: 35
Dołączyła: 01 Lip 2008
Posty: 310
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 10:01 pm   

A aj polecam koreczki ostatnio jadłam i są przepyszne.
A składają się z sera żółtego, kabanosa, śliwki suszonej i oliwki. Mniam.
_________________
 
 
 
gosiaczek 

Dołączyła: 27 Sie 2004
Posty: 645
Skąd: stąd i z owąd
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 7:39 am   

Koreczki mogą się składać, z czego chcesz. Ja dorzucam korniszkona i konserwową paprykę.
 
 
Getia 

Dołączyła: 30 Maj 2011
Posty: 1
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 1:57 pm   

Z przekąsek na ciepło to miniaturowe zapiekanki, takie małe kanapeczki na ciepło, lub coś z parówką. U nas się to zawsze sprawdza a do tego jeśli ma być do alkoholu, u nas króluje zawsze jakieś zagraniczne piwo które znajomy z Niemiec przywozi bardzo często, do tego idą podwójne paluszki beer fingers w polewie czekoladowej. Świetny dodatek i przekąska do piwa, ale także do kawy/herbaty, co kto lubi. Polecam poszperać w osiedlowych sklepikach, czasem można dostać produkty ciekawe i nie drogie, których trudno szukać w wielgaśnych supermarketach.
 
 
Amira 


Dołączyła: 14 Kwi 2009
Posty: 403
Skąd: Łódź/Warszawa
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 7:09 pm   

u nas ostatnio furore zrobila salatka z kurczaka + kawalki ananasa + rodzynki + kukurydzy + majonez. Pyszna :D
_________________

 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 10:21 am   

W weekend mamy się spotkać w końcu ze znajomymi. Planowałam grilla, ale nie sądzę, żeby pogoda mi na tyle dopisała, żeby siedzieć cały dzień na dworku. Macie jakieś pomysły? W sumie nie chodzi o wielką wyżerę, bo mamy remont, więc ciężko z dostępem do kuchni :P Co poza sałatkami polecacie?
_________________


 
 
Karola5 


Wiek: 36
Dołączyła: 11 Maj 2010
Posty: 980
Skąd: Łódź/Wawa
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 11:38 am   

A może koreczki? praktycznie wszystko co masz w lodówce można nadziać :)
Fajnie (i dietetycznie) jest też pokroić paprykę czy ogórka (surowe) w paseczki i zrobić dip np czosnkowy - każdy sobie wtedy macza :)
_________________

dzienniczek Basi
 
 
mała9364 


Wiek: 34
Dołączyła: 03 Lut 2009
Posty: 458
Skąd: łódź
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 8:57 pm   

paulinkaaMU napisał/a:
no to jeszcze mój przepis na nową sałatkę:
malutkie uszka z mięsem(tzw.raviolli), przygotować tak jak napisane jest na opakowaniu i wystudzić
puszka kukurydzy
1 cebula (najlepiej czerwona)
duży ogórek zielony (kroimy w kostkę)
1łyżeczka przyprawy tzatziki
1 sos koperkowo-ziołowy vinegret (też zgodnie z opakowaniem, przeważnie 3 łyżku oleju, 3 łyzki wody)
2-3 łyżki majonezu

i gotowe:)polecam, naprawdę pychotka :smile:


Zrobiłam właśnie dzisiaj tą sałatkę i jednym słowem PYCHAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!! :dreaming:
_________________


 
 
agulka1989 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 02, 2011 1:11 pm   

To ja jeszcze dorzucę trzy przekąski. Z przepisów autorki tego bloga skorzystaliśmy ze Zbyszkiem na ostatniej imprezie i sprawdziło się super :)

sałatka z zupek chińskich


nuggetsy z piersi z kurczaka w panierce z chipsów o smaku chilli (podaliśmy do nich sos tzatziki- smakowało super)



i absolutny hit- roladki z tortilli



zdjęcia z bloga http://dariaanna.blog.onet.pl/


a przepisy pod tymi linkami:
sałatka z zupek chińskich
nuggetsy
roladki z tortilli
_________________
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 31
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1510
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 11:03 pm   

Podbijam temat - w sobotę robimy imprezę i szukam inspiracji na przekąski (juz wiem, że wykorzystam roladki z tortilli :razz: ), a mam wrażenie, że ciągle robię to samo :roll: Może macie jakieś nowe przepisy?
_________________


 
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Gru 14, 2011 8:54 am   

paulinkaaMU, polecam kuleczki z mięsa mielonego, z tym, że sporo czasu schodzi na lepienie.
Ale robiłam tak: mięso mielone (miałam paczkę 500 g chyba), jajko, bułka tarta, trochę wody, przyprawy (oczywiście według uznania). Robiłam z tego mięso jak na zwykłe mielone, a potem kleiłam małe kuleczki i tarzałam w bułce tartej. Potem smażyłam w frytkownicy, a więc w głębokim tłuszczu. Mają fajną chrupiącą skórkę wtedy. Podawałam z sosem pomidorowym i czosnkowym. Smakowało :)
_________________


 
 
motylek666 

Dołączyła: 28 Kwi 2011
Posty: 95
Skąd: z okolicy
Wysłany: Sro Gru 14, 2011 8:12 pm   

paulinkaaMU,
u nas na imprezach znakomicie sprawdzają się talerze wędlin i serów - różne sery w tym kilka pleśniowych pokrojone i ładnie ułożone z dodatkiem winogrona, deska wędlin - szynki, kabanosiki, salami, kiełbaski z dodatkie pomidorków cherry
melon z szynką parmeńską
suszone śliwki pieczone w boczku lub zawinięte w paski piersi kurczaka i gotowane w bulionie
wydrążone jabłka z żurawiną w miejscach gniazd nasiennych i zapiekane w całości w piecyku

[ Dodano: Sro Gru 14, 2011 8:15 pm ]
aaa i jeszcze nachos z dipami salsa lub serowym na ciepło pychaaa :)
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 32
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 6:41 pm   

motylek666 napisał/a:
suszone śliwki pieczone w boczku


ostatnio jest to hit, z tym, że śliwki polecam namoczyć wcześniej w koniaku - przepyszne.
 
 
 
demonka 


Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 564
Skąd: Zgierz/Łódź
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 8:36 am   

ja polecam na zimno np.
- jajka w sosie tatarskim (domowym)
- jajeczka faszerowane pastami twarogowymi (np. z dodatkiem chrzanu, przecieru pomidorowego, ziół), wychodzą piękne i kolorowe,
- jajeczka można też nadziać duszonymi pieczarkami albo pastą z tuńczyka...

oprócz tego u mnie często na imprezach sprawdza się tzw. półmisek rozmaitości, czyli wielka półokrągła taca, na której układam paseczki warzyw - różnokolorowej papryki, ogórka, kalarepki, do tego paseczki twardego żółtego sera i kabanosy, wszystko ładnie na przemian ułożone (prezentuje się baaardzo kolorowo :) , a pośrodku 3 małe salaterki z różnymi sosami, najczęściej jest to sos czosnkowy, pomidorowy, tzatziki albo chrzanowy...
sprawdza się super, bo dla każdego coś dobrego ;)

fajnym pomysłem na ciepło są:
- rożki z ciasta francuskiego nadziane np. szpinakiem z fetą albo mielonym mięsem
- kolorowe szaszłyczki - kawałki fileta z kurczaka, na przemian z warzywami, pieczarkami, posypane ziołami, pyyyychota :)
_________________
 
 
angela1983 


Wiek: 34
Dołączyła: 23 Lis 2011
Posty: 106
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 11:34 am   

Ja na moje urodziny, jako danie na ciepło zaserwowałam warzywa zapiekane z oscypkiem. Ziemniaki, marchewkę, cebulę kroję w plastry, paprykę w paseczki, czosnek cały lub przeciśnięty przez praskę - co kto lubi ;) Skrapiam to wszystko oliwą, posypuję przyprawami typu Vegeta Natur i majeranek i zapiekam w piekarniku, aż warzywa będą miękkie. Na upieczone już warzywa, kładę plastry oscypka i piekę, aż serek pięknie się roztopi.
 
 
gazelkaa 

Wiek: 33
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 58
Skąd: łódzkie
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 11:59 am   

Muffinki na ostro też są dobrym pomysłem, z papryką na przykład - fajny pomysł :)
_________________
"Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają." Aldous Huxley
 
 
Suelen 


Wiek: 33
Dołączyła: 15 Sty 2007
Posty: 1258
Skąd: Zgierz
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 1:03 pm   

Temat stworzony dla mnie, w sobotę odwiedza nas moja stara koleżanka ze studii, z którą się bardzo dawno nie widziałam, przyjdzie z ''kolegą''. Ona zawsze fajne dania serwowała i mam problem co zrobić? a nie chcę za dużo wydać, ale chcę także, aby było idealnie i zdrowo, bo my z K. staramy się bez tłuszczowo i zdrowo jeść

Planuję podać:
- sałatka gyros- kurczak, na to kapusta pekińska i sos czosnkowy
- sałatka z tuńczyka- tuńczyk, ananas, kukurydza, ser żółty majonez+jogurt naturalny
- sałatka brokułowa- brokuł, feta, sos czosnkowy, prażone migdały
- deska serów z oliwkami i winogronami

Dziewczynki co jeszcze? czy jakiś pomysł na sałatkę np. z oliwą?
czy na ciepło też coś? RATUNKU


no i może jest jakiś temat na temat dekoracji stołu?
_________________


19.09.2009 :mar
 
 
 
MałaMi 


Dołączyła: 14 Kwi 2011
Posty: 355
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 1:43 pm   

Może coś oprócz sałatek?

Na tym blogu są fajne przepisy: http://przepysznik.blogspot.com/
Jadłam te orzechowe rożki i makowe krakersy - rzeczywiście przepyszne :)

Wiem, że to może niezbyt dietetyczne przepisy, ale są sprawdzone.

Z rzeczy zdrowych - może coś na ciepło?

Warzywa na parze, zupa-krem (np. z brokułów, z biały warzyw i tym podobne). W taką pogodę dobrze jest wszamać coś ciepłego :)
_________________


Mój dzienniczek: http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=13295
Ostatnio zmieniony przez MałaMi Sro Lut 08, 2012 1:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 1:56 pm   

Suelen, również proponuję coś oprócz sałatek, a mianowicie kuleczki mięsne, choć nie jestem pewna czy będą pasować do imprezy. Parę postów powyżej podawałam przepis. A może coś na słodko? Polecam http://paletasmaku.blogsp...esniczki-z.html
_________________


 
 
demonka 


Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 564
Skąd: Zgierz/Łódź
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 2:25 pm   

Suelen ja bym poleciła zrobić na ciepło szaszłyczki z piersi kurczaka, papryki, pieczarek, cebulki...
Albo może jakieś danie jednogarnkowe, np. leczo czy bogracz, tak w sam raz na rozgrzewkę...może to nie jest specjalnie beztłuszczowe, ale myślę, że teraz zimą bardzo się coś takiego sprawdzi ;)
_________________
 
 
martka 


Wiek: 34
Dołączyła: 13 Sty 2009
Posty: 170
Skąd: Konstantynów Łódzki
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 2:30 pm   

A tak z innej beczki - znacie jakieś sprawdzone przepisy na muffinki?
_________________
Nasz magiczny dzień: 17.04.2010r.
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 2:35 pm   

martka, http://malinowa-kuchnia.b...ie-muffiny.html :)
_________________


 
 
Suelen 


Wiek: 33
Dołączyła: 15 Sty 2007
Posty: 1258
Skąd: Zgierz
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 3:50 pm   

Hmm... imprezka 4 osobowa, nie widziałam się z nią ho ho, jego nie znam i nie mam pojęcia o lubią wrrr...

Bardzo lubię blog naszej forumki, a co powiecie na: makaron z łososiem i rukolą

jako szaszłyki nie bardzo, jak dla mnie za bardzo się kurczą i w sałatce będzie kurczak.

Myślę jeszcze nad parówkami zawiniętymi w szynkę i ser, zapiekane w cieście francuskim.



AAAA... mam mętlik w głowie
_________________


19.09.2009 :mar
 
 
 
demonka 


Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 564
Skąd: Zgierz/Łódź
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 8:33 am   

Suelen napisał/a:
Hmm... imprezka 4 osobowa, nie widziałam się z nią ho ho, jego nie znam i nie mam pojęcia o lubią wrrr...


Wiesz, no to będzie trudno na pewno idealnie trafić w ich smak, skoro nie masz nawet przebłysku, co by im podpasowało, ale danie z makaronem powinno się sprawdzić, raczej większość lubi tego typu dania ;) jak dla mnie łosoś+rukola to bomba, jednak chyba przyjmując gości, których upodobań za bardzo nie znam wybrałabym coś bardziej uniwersalnego np. cannelloni z mięsem i sosem...
powodzenia i udanego spotkania ;)
_________________
 
 
MalaJu 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 2628
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 8:59 am   

demonka napisał/a:
jak dla mnie łosoś+rukola to bomba, jednak chyba przyjmując gości, których upodobań za bardzo nie znam wybrałabym coś bardziej uniwersalnego np. cannelloni z mięsem i sosem...

podpisuję się pod tym. Bo np. taka Audiolka łososiem gardzi, więc jej bym rybki nie dała. Tyle że ja o tym przynajmniej wiem, więc jutro dostanie cos innego ;P
U mnie jutro naleśniki z farszem szpinakowo-serowym oraz ruloniki z tortilli z sałatką cezara jako przystawka. Ogólnie nalesnikowy dzień.
 
 
Suelen 


Wiek: 33
Dołączyła: 15 Sty 2007
Posty: 1258
Skąd: Zgierz
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 11:32 pm   

buu...a tak apetycznie na blogu to wyglądało :D dam im chipsy, paluszki, colę i niech jedzą ;)
_________________


19.09.2009 :mar
 
 
 
ewa.krzys 


Dołączyła: 17 Lut 2011
Posty: 2643
Skąd: z niedaleka
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 7:27 am   

Suelen, daj znać, co w ostatecznej wersji przygotowałaś :)
_________________


 
 
caixa 

Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 8:31 pm   

Suelen napisał/a:
makaron z łososiem i rukolą


Wg mnie jest bardzo dobre ale rzeczywiście dla sprawdzonych gości. Co prawda ja znam tylko 1 osobę, która nie lubi łososia więc wiesz, szanse, że goście polubią danie są naprawdę duże.
 
 
mimeczka 


Wiek: 32
Dołączyła: 19 Wrz 2010
Posty: 817
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 6:37 pm   

A ja potrzebuję pomysłu na dania na imprezkę, na której będzie wegetarianka nie jedząca ryb. W necie znalazłam przepisy na wegetariański pasztet i smalec, czy któraś z was może kiedyś coś takiego robiła?
_________________

 
 
 
Cicia 

Wiek: 31
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 8:26 pm   

Ja robilam smalec, wyszedl dobry :) ale jak mam być szczera, uwazam ze lepszy bylby pasztet bo jako osoba wega na imprezie nie chcialabym miec glownego dania w postaci smalcu :) choc jest pyszny to ile mozna, a nawet jak mozna to i inni sie polakomia i nie ukrywajmy jest ciezkostrawny. Ja polecam roladki toritillowe. Robilam ostatnio na imprezie i uwazam tob za swietny przepis! wszyscy brali przepis na nie. Mozesz zrobic krem zupe groszkowa na wywarze warzywny. Palce lizac
_________________


 
 
mimeczka 


Wiek: 32
Dołączyła: 19 Wrz 2010
Posty: 817
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:16 pm   

Cicia cała impreza będzie wegetariańska, mięsko będzie tylko w postaci wędlin i kabanosów, reszta "czysta":) Ma być i pasztet i smalec, ale żadne nie będzie daniem głównym - planuję zupę cebulową, pod warunkiem, że ta którą dzisiaj zrobiłam będzie jadalna:) 2 sałatki - klasyczna warzywna i brokułowa z fetą, kukurydzą i sosem czosnkowym. Jeszcze deska serów, jakiś dip i warzywa świeże i konserwowe. Zastanawiam się czy to starczy, bo imprezka skończy się pewnie koło 6 rano:)
_________________

 
 
 
Cicia 

Wiek: 31
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:34 pm   

Ano chyba ze tak :) ja moge zaproponowac jeszcze krokiety z serem i pieczarkami i do tego barszczyk :)
_________________


 
 
ppola 
Birdwoman


Wiek: 35
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2189
Skąd: Kanzas
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:38 pm   

mimeczka, mój maż nie je mięsa wiec go zapytałam czy wystarczyłoby ;) więc powiedział ze ani smalec mu nie pasuje :-) pasztet z soczewicy lub humus - jeszcze da się przeżyć ale za to zaproponował pieczarki czy papryka - faszerowane na ciepło, albo leczo warzywne ewentualnie jajka faszerowane lub z majonezem ;) Krokiety z kapustą i grzybami, tortilla warzywna nawet na zimno pokrojona w małe przekąski.
No ja bym cos jeszcze na ciepło podała :)
_________________

Obudź się Gość :D
Ostatnio zmieniony przez ppola Pon Lut 20, 2012 9:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mimeczka 


Wiek: 32
Dołączyła: 19 Wrz 2010
Posty: 817
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:52 pm   

A no właśnie o pieczarkach też myślałam, tylko ostatnio jak na złość wszędzie trafiam małe, a tu by się jednak duże przydały. Ten smalec ma być z fasoli, a pasztet z selera i marchewki. Na ciepło myślałam też o kotletach "mielonych" z kalafiora, kiedyś jak mi z obiadu został to zrobiłam i wyszły super, moja mama była przekonana, że są z mięsa, tylko, że najchętniej bym je upiekła w piecu na ruszcie żeby nie tracić czasu na stanie nad patelnią, ale obawiam się czy się nie rozlecą. Jajka z majonezem będą jak najbardziej i jeszcze zawsze robie taki gęsty twarożek ze szczypiorkiem do smarowania.
_________________

 
 
 
Justyss 

Wiek: 27
Dołączyła: 15 Wrz 2010
Posty: 70
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 10:59 pm   

Na ostatnią domówkę zrobiłam mini pizze na cieście francuskim ( z jednego gotowego wyszło mi ok 30 kwadracików). Można położyć na nie różne dodatki: paprykę, pieczarki, szynkę, cebulę itd., oczywiście ser i zapiec. Polecam bardzo, bo gościom bardzo smakowało :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez Justyss Pon Lut 20, 2012 11:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mała9364 


Wiek: 34
Dołączyła: 03 Lut 2009
Posty: 458
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:18 am   

Ja wczoraj zrobiłam :
http://www.przepisy.pl/pr...biad/2012/02/19

Tyle,że dodałam prawdziwy czosnek,natkę pietruszki i koperek.A na wierzch położyłam kulki mozzarelli.I powiem,że była pycha.Na pewno na imprezy jako ciepłe danie super.Polecam
_________________


 
 
Cicia 

Wiek: 31
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 7:37 pm   

Ja rowniez podpytalam sie zjanojmej wegetarianki co serwuje, to zaproponowala papryczke czerwona nadziewana feta w sosie knora czosnkowym (takim z torebki)
_________________


 
 
mimeczka 


Wiek: 32
Dołączyła: 19 Wrz 2010
Posty: 817
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:04 pm   

dzięki dziewczyny za pomysły, jeszcze troche pomedytuje, bo raczej powinny być to dania mało czasochłonne, albo możliwe do przygotowania dzień wcześniej, bo w dzień imprezy jestem w szkole do 15:30, w domu będę po 16, a zaczynamy koło 19:)
_________________

 
 
 
Morfii 
Firma


Wiek: 34
Dołączył: 16 Lut 2012
Posty: 61
Skąd: Łódź, Rąbień
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:53 am   

Jeśli będzie jakiś alkohol to polecam śledzie w polewie śmietanowo jogurtowej z czosnkiem. Na wierzchu świeża pietruszka. Jest to rarytas sąsiada - sprawdzony :)
 
 
 
durkakarolina 

Wiek: 25
Dołączyła: 16 Mar 2012
Posty: 21
Skąd: koluszki
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 7:58 pm   

na zimno proponuję mięsne kuleczki z curry u mnie na imprezach zawsze się sprawdzają.
wszystko przygotowujemy tak jak na kotlety mieone tylko dodajemy dużą ilośc curry, potem formujemy małe kuleczki i smażymy na głębokim oleju. odsączamy na ściereczce, pozostawiamy do wystygnięcia i nabijamy na krótkie wykałaczki. ja podaję je z 3 dipami meksykańsskim, 5 smaków i czosnkowym. życzę smacznego
_________________

 
 
Saraa 


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 27, 2012 2:54 pm   śledzie

Ja proponuję śledzie, bo do wódki pasują chyba najlepiej ;)

najczęściej robię w śmietanie :

8 płatów matjasów
1 duża cebula
1 jabłko
pół puszki groszku konserwowego
3-4 ogórki (konserwowe lub kiszone - takie jakie macie w domu)
5-7 łyżek śmietany (np.12 % czy 18 %)
3 łyżki majonezu

śledzie wymoczyć we wodzie przez kilka godzin następnie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić je w takie większe kawałki (moje są tak na pół palca). Połączyć z drobno pokrojoną cebulą, jabłkiem, ogórkami i odcedzonym groszkiem.
Dodać śmietanę, majonez i wszystko razem wymieszać. Odstawić, aby się "przegryzły" :)

śledzie w oleju :
8 matjasów
3 duże cebule
szklanka oleju
pieprz

śledzie wymoczyć we wodzie przez kilka godzin następnie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić je w takie większe kawałki (moje są tak na pół palca), przyprawić pieprzem i
Połączyć z drobno pokrojoną cebulką. Zalać olejem, odstawić do "przegryzienia" :)


PYCHA !! ! ::P naprawdę polecam na wszelkie imprezki :) szybko i niedrogo :)
Ostatnio zmieniony przez Saraa Sro Cze 27, 2012 2:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 8:52 pm   

A te mięsne kuleczki czy mini-kotlety jakiej powinny być wielkości?
 
 
agulka1989 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 9:54 pm   

klarysa, ja robię takie żeby miały ok 1,5-2cm średnicy. Tak pi razy oko :) Chodzi o to żeby było na raz do buzi, bez konieczności krojenia :)
_________________
 
 
suzarek 


Wiek: 34
Dołączyła: 26 Cze 2008
Posty: 248
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 8:55 am   

klarysa, tak mniej więcej wielkość orzecha włoskiego ;)
_________________

Jedyne czego zazdroszczę mojemu mężowi to żona...
 
 
agacionek 


Wiek: 28
Dołączyła: 09 Lis 2010
Posty: 1759
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 3:40 pm   

Super temat :)
Ja na ostatnią imprezkę robiłam sałatki- grecka, gyros,brokułowa z makaronem penne szynką sosem pieczeniowym i śmietanką, patera w wędlinami przeplatana serkami, do tego kosz owoców, lub słone przekąski na bocznym stoliczku.
Na ciepło zupka meksykańska, a potem mąż zrobił pizzę własnego wypieku- mniam:)
_________________

 
 
 
cotumka 


Wiek: 28
Dołączyła: 01 Kwi 2010
Posty: 1141
Skąd: Beauty Bałuty
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 5:10 pm   

wspomniane wcześniej roladki z tortilli - super srawa ;)
ostatnio gdy przyszli do nas znajomi robiliśmy tortille samodzielnie :) to znaczy placki już były gotowe, była do wyboru maaaasa składników i każdy przygotowywał swoją, kupa śmiechu przy tym była :)
ostatnio na domówce jadłam muffinki wytrawne- w środku z boczkiem i serkiem (feta bodajże)- supeeer :) u mnie zawsze triumfy świeci również zwyczajna sałatka jarzynowa - zawsze się sprawdza ;) oprócz tego faszerowane pieczarki, pomidory lub papryki, pieczarki w cieście lub kalafiorki w cieście ;)
_________________

 
 
marciami 
Żona i mama :)


Wiek: 30
Dołączyła: 16 Sty 2010
Posty: 1121
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Gru 20, 2012 4:25 pm   

ja na pewno chciałabym na sylwestra wypróbować te roladki :) Trochę mi przypominają sushi :P

A od siebie polecam na tego typu imprezy domowe sałatkę z kurczaka, orzeczów włoskich i ananasa. Schodzi bardzo szybko i jeszcze nie spotkałam nikogo komu by nie smakowała :D Przepis prosty, ilość składników na oko (zależy od tego ile tej sałatki chcemy mieć):

pierś z kurczaka ugotowana(delikatnie posolona)
orzechy włoskie(delikatnie pokruszone)
ananasa w kostkę
majonez do połączenia wszystkiego.

Aha, jeszcze jedna fajna rzecz jajka faszerowane: gotujemy jajka na twardo, delikatnie po ugotowani przekrawamy na pół (aby jak najmniej uszkodzić skorupkę). Jajka rozgniatamy widelcem na drobno, dodajemy łyżkę masła, szczypiorek, pietruszkę(posiekane drobno), sól i pieprz. Faszerujemy tym skorupki, a potem każdą skorupkę po stronie farszu maczamy w bułce tartej i podsmażamy na maśle - robi się fajna skorupka. Ta przekąska też szybko schodzi :D

Na ostatnim panieńskim jak byłam, to super były też szaszłyki owocowe. Super sprawa. I koreczki z ogóreczkiem małym, ja jeszcze lubię z pieczarkami z octu. Pycha :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez marciami Czw Gru 20, 2012 4:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Be_Mine 


Dołączyła: 24 Kwi 2016
Posty: 140
Skąd: Pabianice
Wysłany: Pią Gru 30, 2016 1:10 am   

A ja na Sylwestra będę robiła babeczki z tortilli. Foremki na babeczki wykładam kółeczkami z tortilli, smaruję sosem pomidorowym wymieszanym z tartym żółtym serem. Do środka można włożyć praktycznie co kto lubi. Ja wkładam na spód pokrojoną w kostkę szynkę i kawałeczki mocarelli, na to pieczarki i papryka. Wszystko posypuje jeszcze tartym żółtym serem i zapiekam. Wychodzą pyszne małe pizze w formie muffinek. :)
Mam jeszcze sporo zamrożonych truskawek i planuje zrobić na słodko rożki z ciasta francuskiego z truskawkami i może z serkiem.
Myślę jeszcze o krążkach cebulowych i chodzi mi po głowie jeszcze coś mięsnego ale nie wiem co. :co: Może sajgonki, tylko to sporo roboty. :/
_________________
Ostatnio zmieniony przez Be_Mine Pią Gru 30, 2016 1:12 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
Zdjęcia ślubne - FOTOJACEK.pl

fotograf wesele łódź

wesela sala taneczna Łódź

www.quatro.biz.pl

torty weselne łódź

dekoracja światłem łódź

videofilmowanie łódź

www.foto-sobieraj.com.pl