Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawowe zasady higieny podczas organizacji przyjęć
Autor Wiadomość
WIDEOFILM 
Firma


Wiek: 64
Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 135
Skąd: LUBLIN
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 1:27 pm   Podstawowe zasady higieny podczas organizacji przyjęć

PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BY? PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJ?? PRYWATNYCH


1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno, torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj, majonezy, tatar z jajkiem. Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw, ciast, klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzaæ przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe, ryby w galarecie,
nóżki w galarecie, potrawy z mięs mielonych /pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso, kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
sa kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć.
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają
cych liczbie gości, tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni.

OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce, mieć zakryte
włosy, zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym. Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego. Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość ,nie gromadzić
odpadków, nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.

OPRACOWANIE: WSSE Lublin





edit: zlikwidowałam bolda i duże litery w temacie żeby było czytelniej
kryszka
_________________
Trzymaj fason do końca
Ostatnio zmieniony przez kryszka Pią Lut 09, 2007 3:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jpuasz 


Dołączyła: 17 Maj 2006
Posty: 1210
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:10 pm   

Hmmm a jaki mamy na to wpływ?? Myslę, że teraz już sie raczej nie zdarza, żeby ktos osobiście przygotowywał wesele... No chyba, ze jest to przyjęcie na 20 osób. A tak, to potrawy są przygotowywane przez konkretne sale lub wynajęty catering, więc chyba te rady niezbyt nam pomogą :)
_________________
Pozdrawiam :)
Paulina



 
 
WIDEOFILM 
Firma


Wiek: 64
Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 135
Skąd: LUBLIN
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:20 pm   

Wiesz,to raczej dotyczy tych, którzy organizują wesele w lokalach niegastronomicznych,mam tu na myśli remizy osp, stodoły,namioty etc.Wiadomo,że jeżeli stronę żywieniową przygotowuje konkretna firma np cateringowa, to znają dobrze te zasady.Nie musimy się bać w lokalach typu restauracja,bar,kawiarnia itp.Wiadomo dlaczego.
_________________
Trzymaj fason do końca
Ostatnio zmieniony przez WIDEOFILM Pią Lut 09, 2007 3:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jpuasz 


Dołączyła: 17 Maj 2006
Posty: 1210
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:24 pm   

Wszystko się zgadza i o tym mówię - w tym momencie pary zazwyczaj wybierają albo sale restauracyjne włącznie z wyżywieniem, albo wynajmują salę i do tego osobno catering. Od czasu do czasu może się zdarzy, że ktoś wybierze kucharki, to wtedy rzeczywiście można zwrócic uwagę na pewne rzeczy. Dla tych osób, myślę, że będą to cenne porady. Choć w sumie większość z tego co jest napisane w Twoim pierwszym poście w tym wątku jest jak dla mnie oczywista :D
_________________
Pozdrawiam :)
Paulina



 
 
WIDEOFILM 
Firma


Wiek: 64
Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 135
Skąd: LUBLIN
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:41 pm   

Widzisz Paulinko : to jest wszystko dobrze jak jest dobrze, tylko w razie czego ,w razie masowego zatrucia no to Wiesz- nie bedę tego wątku rozwijał.
_________________
Trzymaj fason do końca
 
 
jpuasz 


Dołączyła: 17 Maj 2006
Posty: 1210
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 4:35 pm   

wiem, wiem - rozumiem ;) I lepiej tego wątku nie rozwijaj :D bez szczegółów proszę :razz:
_________________
Pozdrawiam :)
Paulina



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl