Bar sałatkowy |
Autor |
Wiadomość |
Lucky
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 748 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 3:56 pm
|
|
|
Oj Agatko wcale nie
Można w każdym markecie kupiś paluszki krabowe i wcale nie sa takie drogie |
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 4:02 pm
|
|
|
A to nie wiedziałam ale u Oli napewno są na porządku dziennym |
|
|
|
|
Ińska
Wiek: 43 Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 72 Skąd: Rawa Maz./Warszawa
|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 12:19 pm
|
|
|
Agatko pałeczki krabowe to kraba nie widziały
To jest taka mieszanka z ryb |
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 1:53 pm
|
|
|
Hehe dobre |
|
|
|
|
All-me
Wiek: 38 Dołączyła: 23 Kwi 2011 Posty: 1018 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 11:02 am sałatki
|
|
|
Podajcie przepisy na smaczne sałatki |
_________________
Nasz Skarbeczek
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:10 pm
|
|
|
Składniki
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawałek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
średni słoik majonezu
Pierś z kurczaka pokroić na paski posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, usmażyć odstawić do wystudzenia. (ja od razu pokroiłam w kostkę i do przypraw dodałam jeszcze odrobinę sosu sojowego). Kapustę pokroić w kostkę, cebulę drobno, jabłko w kosteczkę, paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser żółty w paseczki..
Włożyć wszystkie rozdrobnione składniki do naczynia, dodać mięso skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem.
Składniki:
500 g tortelini
20 dag szynki konserwowej
puszka kukurydzy
3-4 ogórki konserwowe
pół dużego pęczka koperku
2 op sosu sałatkowo-koperkowego Knorra (lub własnoręcznie zrobiony vinegret)
Tortelini ugotować według przepisu, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać, składniki wymieszać, polać sosem. Szybko się robi, a dobra jest |
_________________
|
|
|
|
|
All-me
Wiek: 38 Dołączyła: 23 Kwi 2011 Posty: 1018 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:24 pm
|
|
|
a może ktoś ma przepis na owocową sałatkę ale bez majonezu. |
_________________
Nasz Skarbeczek
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:32 pm
|
|
|
ostatnio widziałam, ale nie jadłam sama więc nie wiem jakie to w smaku jest
SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE
Do zrobienia sałatki owocowej w arbuzie potrzebne będą:
mały arbuz,
brzoskwinia,
śliwki,
jabłko,
banan,
pomarańcza,
gruszka,
cytryna,
garść czereśni
garść winogron
Można też użyć innych owoców, tych które najbardziej lubicie, ale niech nie będą zbyt miękkie, bo rozgniotą się podczas mieszania sałatki. Przekrawamy arbuza i dużą łyżką usuwamy miąższ z większej części arbuza i odkładamy go do miski. Pozostałe owoce kroimy na cząstki usuwając z drobnych owoców pestki i ogonki, ewentualnie skórkę (jabłko i gruszki). Wszystko wrzucamy razem do miski z wydrążonym wcześniej miąższem. Mieszamy ostrożnie. I gotowe. Pozostaje jeszcze przełożyć sałatkę do arbuzowej miski, ale zanim to zrobimy, musimy wyciąć ząbki na brzegach arbuza. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, i polewamy sałatkę (zapobiega to przebarwianiu się owoców i dodaje smaku). Całość stawiamy na talerzu przykrytym serwetką. |
_________________
|
|
|
|
|
Miguela
Dołączyła: 16 Kwi 2011 Posty: 47 Skąd: łódź
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 8:18 pm
|
|
|
SAŁATKA Z SELERA
słoik selera
1/2puszki kukurydzy
20dag szynki drobiowej
5 jajek
majonez
sól
pieprz
(można też dodać ser żółty starty drobno i ananasa)
Wszystko kroimy w kostkę i mieszamy
SAŁATKA WARSTWOWA
5 jajek
duża cebula
3 ogórki kiszone
20 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka sałatkowego
majonez
WARSTWY (od spodu)
białka pokrojone w kostkę
ogórki pokrojone w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
majonezem posmarować
1/2 startego sera
tuńczyk
majonez rozsmarować
reszta sera żółtego
żółta starte na tarce
skropić ketchupem |
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 12:09 pm
|
|
|
jako fanka sałatek z małą ilością składników polecam
sałatkę z tuńczykiem
kus-kus
ogórek zielony
tuńczyk
kukurydza
sok z cytryny
oliwa
sól, pieprz
kus-kus przygotować zgodnie z "przepisem" na opakowaniu, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, puszkę kukurydzy i tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą i spora ilością soku z cytryny
sałatkę z kurczakiem
filet z kurczaka
kapusta pekińska
kukurydza
płatki migdałów
filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przyprawić dużą ilością curry i podsmażyć, następnie wymieszać z posiekaną kapustą pekińską, kukurydzą i podprażonymi na suchej patelni migdałami, doprawić wedle uznania i podlać sosem majonezowo-jogurtowym
sałatkę z brokułami
brokuł
ser feta
płatki migdałów
brokuł podzielić na różyczki oraz ugotować al dente, ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę fetę i podprażone na patelni migdały, doprawić sosem czosnkowym
migdały można też zastąpić czerwoną fasolą |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 4:00 pm
|
|
|
pierś z kurczaka, ogórek konserwowy, rodzynki, kukurydza i majonez |
_________________
|
|
|
|
|
niem
Dołączyła: 08 Kwi 2011 Posty: 252 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 5:00 pm
|
|
|
wczoraj zrobłam na szybko taką sałatkę:
- zielony ogórek
- kilka pomidorków
- oliwki
- papryka żółta/czerwona
- ser sałatkowo-kanapkowy |
|
|
|
|
Miguela
Dołączyła: 16 Kwi 2011 Posty: 47 Skąd: łódź
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 7:39 pm
|
|
|
ulubiona sałatka mojego męża z przyprawą do gyrosa
-piersi z kurczaka
-cebula
-ogórki konserwowe
-kukurydza konserwowa
-kapusta pekińska
-majonez
-ketchup
-przyprawa do gyrosa
piersi kroimy w grubą kostkę i smażymy. przyprawę gyros rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do piersi dusząc tak długo, aż woda wyparuje. Gotowe piersi odstawiamy do wystygnięcia, po czym w przezroczystej salaterce układamy warstwy:
-na dnie kładziemy wcześniej przygotowane piersi
-następnie cebula (mało tylko do smaku) nie cała warstwa
-smarujemy wszystko majonezem (niezbyt grubo)
-następnie kukurydza
-smarujemy ketchupem (cienka warstwa)
-potem ogórek
-porwana kapusta pekińska
-na koniec skrapiamy ketchupem (skrapiamy, a nie smarujemy )
Polecam i smacznego |
|
|
|
|
Michasia
Wiek: 42 Dołączyła: 01 Paź 2009 Posty: 266 Skąd: okolice Łodzi
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 1:36 pm
|
|
|
Miguela to też ulubiona sałatka mojego męża:))))
Jedyna różnica to taka,że ja mieszam ketchup z majonezem i tym sosem wszystko polewam.Pycha |
_________________ , |
|
|
|
|
anula86
Wiek: 37 Dołączyła: 19 Lis 2008 Posty: 161 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 10:39 pm
|
|
|
sałata lodowa, pomidor, ser mozzarella, cebula, ogórek. Do tego sos: keczup, majonez i słodka papryka,cebula. |
_________________
|
|
|
|
|
cosola
full-time mum
Wiek: 41 Dołączyła: 04 Sty 2007 Posty: 730 Skąd: Łódź/Leicester, UK
|
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 11:36 pm
|
|
|
mozzarella, pomidor, oliwki i awokado + bazylia, sól i pieprz |
_________________
|
|
|
|
|
malinka1984
Wiek: 40 Dołączyła: 07 Sie 2008 Posty: 987 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Wrz 29, 2011 7:39 am
|
|
|
Sałatka z pieczonej dyni i brokuła
1 średniej wielkości dynia butternut
1 duży brokuł
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz do smaku
ulubione przyprawy (np. takie jak do pieczonej dyni lub ulubiona mieszanka curry)
dodatki : ser pleśniowy, orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur, soczewica, ryż czy np. quinoa
Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.
Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę). Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, a następnie polać różyczki brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Pozostały czosnek wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).
Podawać z dodatkiem pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni orzechów i / lub ugotownego ryżu, kaszy czy soczewicy.
Sałatka bardziej smakuje mi na ciepło, ale i na zimno była smaczna, warto więc od razu przygotować jej nieco więcej |
_________________ malinka1984
|
|
|
|
|
cammillka
Dołączyła: 12 Paź 2011 Posty: 95 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 3:09 pm
|
|
|
Ja polecam:
z kurczakiem na słodko:
kurczak wędzony
kukurydza
ananas
ryż
majonez
brokułowa: - moja ulubiona
http://www.wielkiezarcie.com/recipe13770.html
z tuńczykiem:
ryż
tuńczyk w oleju (kawałki, w puszkach)
kukurydza
sól pieprz
z mozzarellą: układana warstwowo, bez mieszania
mieszanka sałat
kulki mini mozzarelli (można też normalną kulkę pokroić w plastry)
suszona żurawina
oliwa z oliwek
lubię też grecką, ale przepis na nią każdy zna
smacznego! |
|
|
|
|
ppola
Birdwoman
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Wrz 2008 Posty: 2189 Skąd: Kanzas
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 8:21 pm
|
|
|
połączyłam dwa takie same istniejące tematy |
_________________
Obudź się Gość |
|
|
|
|
klarysa
Dołączyła: 01 Lut 2007 Posty: 895 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 1:31 pm
|
|
|
Moja autorska warstwowa sałatka BROKUŁOWA, gościom bardzo smakowała:
pomidor
brokuł
papryka
sos ze śmietany, majonezu, czosnku i świeżej bazylii |
|
|
|
|
demonka
Dołączyła: 24 Sty 2012 Posty: 564 Skąd: Zgierz/Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 12:26 pm
|
|
|
a ja polecam warstwową sałatkę gyros:
- pierś z kurczaka
- 2 surowe marchewki
- słoik sałatki szwedzkiej z ogórków
- puszka kukurydzy
- 1 słoik majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 opakowania keczupu pikantnego
- 1/2 kapusty pekińskiej poszatkowanej drobno
- przyprawa gyros
Pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i smażymy na rumiano, studzimy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na sos mieszamy majonez, keczup i czosnek przeciśnięty przez praskę.
W dużej szklanej salaterce układamy warstwami:
- połowa poszatkowanej kapusty
- usmażone mięsko
- osączona kukurydza
- 1/2 sosu
- starta marchew
- plastry sałatki szwedzkiej z ogórków
- druga połowa sosu
- druga połowa poszatkowanej kapusty
- posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego |
_________________
|
|
|
|
|
|