Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Bar sałatkowy
Autor Wiadomość
Lucky 

Wiek: 41
Dołączyła: 07 Lis 2005
Posty: 748
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 3:56 pm   

Oj Agatko wcale nie :D
Można w każdym markecie kupiś paluszki krabowe i wcale nie sa takie drogie :wink:
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 4:02 pm   

A to nie wiedziałam :lol: ale u Oli napewno są na porządku dziennym
 
 
Ińska 


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 72
Skąd: Rawa Maz./Warszawa
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 12:19 pm   

Agatko pałeczki krabowe to kraba nie widziały :D
To jest taka mieszanka z ryb :mrgreen:
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 1:53 pm   

Hehe dobre :hyhy:
 
 
All-me 


Wiek: 38
Dołączyła: 23 Kwi 2011
Posty: 1018
Skąd: Łódź
  Wysłany: Czw Maj 12, 2011 11:02 am   sałatki

Podajcie przepisy na smaczne sałatki :)
_________________

Nasz Skarbeczek
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:10 pm   

Składniki
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawałek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
średni słoik majonezu

Pierś z kurczaka pokroić na paski posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, usmażyć odstawić do wystudzenia. (ja od razu pokroiłam w kostkę i do przypraw dodałam jeszcze odrobinę sosu sojowego). Kapustę pokroić w kostkę, cebulę drobno, jabłko w kosteczkę, paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser żółty w paseczki..
Włożyć wszystkie rozdrobnione składniki do naczynia, dodać mięso skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem.


Składniki:
500 g tortelini
20 dag szynki konserwowej
puszka kukurydzy
3-4 ogórki konserwowe
pół dużego pęczka koperku
2 op sosu sałatkowo-koperkowego Knorra (lub własnoręcznie zrobiony vinegret)

Tortelini ugotować według przepisu, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać, składniki wymieszać, polać sosem. Szybko się robi, a dobra jest :)
_________________

 
 
 
All-me 


Wiek: 38
Dołączyła: 23 Kwi 2011
Posty: 1018
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:24 pm   

a może ktoś ma przepis na owocową sałatkę ale bez majonezu.
_________________

Nasz Skarbeczek
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 12:32 pm   

ostatnio widziałam, ale nie jadłam sama więc nie wiem jakie to w smaku jest :)

SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE

Do zrobienia sałatki owocowej w arbuzie potrzebne będą:
mały arbuz,
brzoskwinia,
śliwki,
jabłko,
banan,
pomarańcza,
gruszka,
cytryna,
garść czereśni
garść winogron
Można też użyć innych owoców, tych które najbardziej lubicie, ale niech nie będą zbyt miękkie, bo rozgniotą się podczas mieszania sałatki. Przekrawamy arbuza i dużą łyżką usuwamy miąższ z większej części arbuza i odkładamy go do miski. Pozostałe owoce kroimy na cząstki usuwając z drobnych owoców pestki i ogonki, ewentualnie skórkę (jabłko i gruszki). Wszystko wrzucamy razem do miski z wydrążonym wcześniej miąższem. Mieszamy ostrożnie. I gotowe. Pozostaje jeszcze przełożyć sałatkę do arbuzowej miski, ale zanim to zrobimy, musimy wyciąć ząbki na brzegach arbuza. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, i polewamy sałatkę (zapobiega to przebarwianiu się owoców i dodaje smaku). Całość stawiamy na talerzu przykrytym serwetką.
_________________

 
 
 
Miguela 

Dołączyła: 16 Kwi 2011
Posty: 47
Skąd: łódź
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 8:18 pm   

SAŁATKA Z SELERA
słoik selera
1/2puszki kukurydzy
20dag szynki drobiowej
5 jajek
majonez
sól
pieprz
(można też dodać ser żółty starty drobno i ananasa)

Wszystko kroimy w kostkę i mieszamy :)




SAŁATKA WARSTWOWA :)
5 jajek
duża cebula
3 ogórki kiszone
20 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka sałatkowego
majonez

WARSTWY (od spodu)
białka pokrojone w kostkę
ogórki pokrojone w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
majonezem posmarować
1/2 startego sera
tuńczyk
majonez rozsmarować
reszta sera żółtego
żółta starte na tarce
skropić ketchupem
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 12:09 pm   

jako fanka sałatek z małą ilością składników polecam

sałatkę z tuńczykiem

kus-kus
ogórek zielony
tuńczyk
kukurydza
sok z cytryny
oliwa
sól, pieprz

kus-kus przygotować zgodnie z "przepisem" na opakowaniu, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, puszkę kukurydzy i tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą i spora ilością soku z cytryny

sałatkę z kurczakiem


filet z kurczaka
kapusta pekińska
kukurydza
płatki migdałów

filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przyprawić dużą ilością curry i podsmażyć, następnie wymieszać z posiekaną kapustą pekińską, kukurydzą i podprażonymi na suchej patelni migdałami, doprawić wedle uznania i podlać sosem majonezowo-jogurtowym

sałatkę z brokułami

brokuł
ser feta
płatki migdałów

brokuł podzielić na różyczki oraz ugotować al dente, ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę fetę i podprażone na patelni migdały, doprawić sosem czosnkowym
migdały można też zastąpić czerwoną fasolą
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
Cicia 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Maj 2011
Posty: 216
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 4:00 pm   

pierś z kurczaka, ogórek konserwowy, rodzynki, kukurydza i majonez :)
_________________


 
 
niem 


Dołączyła: 08 Kwi 2011
Posty: 252
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 5:00 pm   

wczoraj zrobłam na szybko taką sałatkę:

- zielony ogórek
- kilka pomidorków
- oliwki
- papryka żółta/czerwona
- ser sałatkowo-kanapkowy
 
 
Miguela 

Dołączyła: 16 Kwi 2011
Posty: 47
Skąd: łódź
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 7:39 pm   

ulubiona sałatka mojego męża z przyprawą do gyrosa :smile:

-piersi z kurczaka
-cebula
-ogórki konserwowe
-kukurydza konserwowa
-kapusta pekińska
-majonez
-ketchup
-przyprawa do gyrosa

piersi kroimy w grubą kostkę i smażymy. przyprawę gyros rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do piersi dusząc tak długo, aż woda wyparuje. Gotowe piersi odstawiamy do wystygnięcia, po czym w przezroczystej salaterce układamy warstwy:

-na dnie kładziemy wcześniej przygotowane piersi
-następnie cebula (mało tylko do smaku) nie cała warstwa
-smarujemy wszystko majonezem (niezbyt grubo)
-następnie kukurydza
-smarujemy ketchupem (cienka warstwa)
-potem ogórek
-porwana kapusta pekińska
-na koniec skrapiamy ketchupem (skrapiamy, a nie smarujemy :) )

Polecam i smacznego :smile: :smile:
 
 
Michasia 


Wiek: 42
Dołączyła: 01 Paź 2009
Posty: 266
Skąd: okolice Łodzi
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 1:36 pm   

Miguela to też ulubiona sałatka mojego męża:))))

Jedyna różnica to taka,że ja mieszam ketchup z majonezem i tym sosem wszystko polewam.Pycha
_________________
,
 
 
anula86 

Wiek: 37
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 161
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 10:39 pm   

sałata lodowa, pomidor, ser mozzarella, cebula, ogórek. Do tego sos: keczup, majonez i słodka papryka,cebula.
_________________

 
 
cosola 
full-time mum


Wiek: 41
Dołączyła: 04 Sty 2007
Posty: 730
Skąd: Łódź/Leicester, UK
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 11:36 pm   

mozzarella, pomidor, oliwki i awokado + bazylia, sól i pieprz :)
_________________
 
 
malinka1984 

Wiek: 40
Dołączyła: 07 Sie 2008
Posty: 987
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Wrz 29, 2011 7:39 am   

Sałatka z pieczonej dyni i brokuła
1 średniej wielkości dynia butternut
1 duży brokuł
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz do smaku
ulubione przyprawy (np. takie jak do pieczonej dyni lub ulubiona mieszanka curry)
dodatki : ser pleśniowy, orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur, soczewica, ryż czy np. quinoa

Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.
Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę). Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, a następnie polać różyczki brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Pozostały czosnek wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).
Podawać z dodatkiem pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni orzechów i / lub ugotownego ryżu, kaszy czy soczewicy.
Sałatka bardziej smakuje mi na ciepło, ale i na zimno była smaczna, warto więc od razu przygotować jej nieco więcej ;)
_________________
malinka1984


 
 
cammillka 

Dołączyła: 12 Paź 2011
Posty: 95
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 3:09 pm   

Ja polecam:

z kurczakiem na słodko:
kurczak wędzony
kukurydza
ananas
ryż
majonez

brokułowa: - moja ulubiona :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe13770.html

z tuńczykiem:
ryż
tuńczyk w oleju (kawałki, w puszkach)
kukurydza
sól pieprz

z mozzarellą: układana warstwowo, bez mieszania
mieszanka sałat
kulki mini mozzarelli (można też normalną kulkę pokroić w plastry)
suszona żurawina
oliwa z oliwek

lubię też grecką, ale przepis na nią każdy zna :)

smacznego! :)
 
 
 
ppola 
Birdwoman


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2189
Skąd: Kanzas
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 8:21 pm   

połączyłam dwa takie same istniejące tematy
_________________

Obudź się Gość :D
 
 
klarysa 

Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 895
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 1:31 pm   

Moja autorska warstwowa sałatka BROKUŁOWA, gościom bardzo smakowała:

pomidor
brokuł
papryka
sos ze śmietany, majonezu, czosnku i świeżej bazylii
 
 
demonka 


Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 564
Skąd: Zgierz/Łódź
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 12:26 pm   

a ja polecam warstwową sałatkę gyros:

- pierś z kurczaka
- 2 surowe marchewki
- słoik sałatki szwedzkiej z ogórków
- puszka kukurydzy
- 1 słoik majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 opakowania keczupu pikantnego
- 1/2 kapusty pekińskiej poszatkowanej drobno
- przyprawa gyros

Pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i smażymy na rumiano, studzimy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na sos mieszamy majonez, keczup i czosnek przeciśnięty przez praskę.

W dużej szklanej salaterce układamy warstwami:
- połowa poszatkowanej kapusty
- usmażone mięsko
- osączona kukurydza
- 1/2 sosu
- starta marchew
- plastry sałatki szwedzkiej z ogórków
- druga połowa sosu
- druga połowa poszatkowanej kapusty
- posypujemy świeżo zmielonym pieprzem :)

Smacznego :razz:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl