"Kotleciki pycha psze Pani" |
Autor |
Wiadomość |
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 9:57 pm "Kotleciki pycha psze Pani"
|
|
|
Mam do was takie pytanko. Czy jadłyście kotlety (piersi z kurczaka) panierowane w serze i cynamonie? Pychota.... cos wspaniałego |
_________________
|
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 9:58 pm
|
|
|
Misiu nie jadłam ale brzmi smakowicie, może masz przepis |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:00 pm
|
|
|
Agatko na to nie trzeba przepisu. robisz normalne piersi z kurczaka tylko panierka nieco inna. Tutaj masz starty ser żółty i cynamon. No rewelacja. Ja osobiście nie robiłam ale jadłam...
Ale wieszco ... nie wiem czy to czasem nie jest przepis Pascala trzeba by sprawdzić na jego stronce |
_________________
|
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:46 am
|
|
|
Brzmi nieźle, ale ja jestem już tak bardzo spaczona "dietetycznym myśleniem", że chyba nie przeszłoby mi to przez gardło |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
szczako
Wiek: 44 Dołączyła: 11 Lis 2005 Posty: 2216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:47 am
|
|
|
oj Alma, co to Forum robi z czlowieka ...
ja nigdy o takiej panierce nie slyszalam, ale podesle Siostrze, ona uwielbia sery. |
_________________
|
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:50 am
|
|
|
Bo jak się spodziewam, takie kotleciki to sie rzuca raczej na gorący tłuszcz, a nie grilluje |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 12:26 pm
|
|
|
Kotlecików, o których pisze misia-misia nie znam. Za to jakiś czas temu znalazłam przepis, który wyglada bardzo fajnie i sa pod nim same dobre komentarze:
'Kotlety - dzikuski' z piersi kurczaka
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 3 duze łyzki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 duże łyżki majonezu,
- 3 garście startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczka pokroić w drobną kostke - dodać pozostałe składniki, wymieszać, przyprawić i smażyć (na patelnie nakladac łyżką).
O wiele wygodniej jest gdy "koltety" smażą się w duzej ilości oleju, ale tak aby tłuszcz nie przykrywał ich całkowicie.
Uwagi:
Polecam - naprawde smaczne. Z podanej przeze mnie ilosci wychodzi okolo 8 duzych kotletow. |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 12:50 pm
|
|
|
...aż się głodna zrobiłam
Trzeba będzie to wypróbować |
_________________
|
|
|
|
|
Lucky
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 748 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 11:19 pm
|
|
|
No zapowiada się pysznie
Nie bede już czytała takich tematów poźnym wiecorem bo sie głodna robię, a o tej porze to raczej opychanie sie nie jest za zdrowe |
|
|
|
|
Żaneta
Jestem mamusią
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Lip 2005 Posty: 925 Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 4:51 pm
|
|
|
Brzmi apetycznie. Lubimy kotleciki i to jest moja specjalność i nie wiem czy zdecydowalabym się na jakąś zmianę chociaż może i wypróbuję |
_________________
|
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 4:09 pm
|
|
|
właśnie zrobiłam na obiadek kotlety-dzikuski
Wyszły bardzo dobre Dodałam więcej sera żółtego niż w przepisie (sera nigdy nie jest za dużo )
Smażyły się szybciutko, mają śliczny złoty kolor i są bardzo delikatne (nie mylić z niedoprawionymi ) Wyszło całkiem sporo tego - zostanie jeszcze na jutro a o to własnie chodzi Mogę więc teraz z czystym sumieniem polecić
PS a tak co do piersi z kurczaka to nie wiem jak wy ale jak ja kroję to zamrożonych nie rozmrażam tak do końca a te kupione tego dnia - na troche wkładam do zamrażarki bo się sto razy lepiej kroi! Jak mam takie rozmrożone (jak dzis kawałek który kupiłam i już nie zdążyłam zmrozić) to szału dostaję przy krojniu... Mojemu mężowi dobrze wychodzi krojenie dosłownie wszystkiego - robi to szybciutko - ale w pracy siedzi i sama sie męczyłam |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Olkusia
Wiek: 40 Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 10 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:36 pm
|
|
|
Mam małe pytanko...
Natknełam się dziś na ten przepis, bo poszukuję czegoś dobrego i przede wszystkim nowego na niedzielny obiad; oto pytanie z czym można podać tego kurczaka?? Z ryżem, ziemnikami, makaronem, surówką...
pozdrawiam |
_________________
|
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 9:28 am
|
|
|
jesli chodzi o te, na które ja podałam przepis to generalnie z czym chcesz-mogą być tradycyjnie ziemniaki, dobry jest też ryż z masłem i czosnkiem (czosnek dodaje do gotowania) |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 9:35 am
|
|
|
Fajny przepis, mam kurczaka ale chyba zbyt tuczące jest to danie |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 9:39 am
|
|
|
Kot, bez przesady... Ta mąka i majonez jest na wszystkie kotlety. Nie jest to może super zdrowy obiad ale z ryżem i jakąś sałatka mysle że jest do przyjęcia |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 9:41 am
|
|
|
Wiesz, nie chodzilo mi o składniki, tylko o to piecznie na głębokim oleju |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
pinia_pinia
Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 331 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 11:04 am
|
|
|
Robię dzisiaj na obiad Kolteciki wg. przepisu Straw. Zapowiadają się apetycznie.
[ Dodano: Sob Lis 25, 2006 11:52 pm ]
Zrobiłam kotlety-dzikuski . Narzeczonemu bardzo smakowały. Musiałam dodać tylko troche więcej jajek bo się "nie kleiły". Ogólnie bardzo są delikatne i faktycznie tłuczące bo dość dużo oleju piją, ale mogę polecić jako alternatywę do całych piersi w panierce. Podałam je z ziemniakami i surową startą marchewką z przyprawami. |
|
|
|
|
|