Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięso mielone i pierś z kurczaka
Autor Wiadomość
monika_zyga 


Wiek: 37
Dołączyła: 23 Paź 2006
Posty: 401
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 12:05 pm   Mięso mielone i pierś z kurczaka

Moje ulubione dwa składniki obiadów :haha:
Proponuje podać przepisy na dania z mieskiem mielonym lub z piersiami z kurczaka :)
Ja także podam, bo mam kilka sprawdzonych, ale nie wiem czy to dobry temat?

[ Dodano: Sob Lis 17, 2007 12:27 pm ]
Mój pierwszy przepis:

Zapiekanka z makaronem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
przecier pomidorowy
sos: 3 łyżki masła
20 dag żółtego sera
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
makaron (najlepiej muszelki - ugotowany)

Mięso przyprawić (dobrze jest zrobić małe kuleczki, ale jak mniej czasu to po prostu rozdrobnić na patelni) i podsmażyć. Dodać przecier i poddusić.

sos beszamelowy:
W rondelku roztopić masło, dodać mąke, wymieszać i chwile podsmażyć. Nastepnie wlać mleko i mieszając zagotować aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy, połowe startego żółtego sera, całość wlać na patelnie i zmieszać z mięsem.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć makaron na to sos i posypać serem. Ja lubie to wszystko wymieszać razem, wygląda troche jak ciapka, ale jak nie dla gości to wtedy jest smaczniejsze :wink:

Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut.

Smacznego :]
_________________
Zapraszam na mojego bloga o rozszerzaniu diety, BLW i nie tylko!
GuGuGa
 
 
 
Audiolka 


Wiek: 39
Dołączyła: 25 Kwi 2008
Posty: 2581
Skąd: Uć
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 5:33 pm   

kurczak w cieście(nic oryginalnego ale lubię :) )
Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałki.
przygotować ciasto(mąka,jajka,sól,pieprz,mleko)ilość składników zależy od osób dla ilu będzie podawane danie.Wszystko wymieszać ze sobą.(troszkę gęstsze niż ciasto na naleśniki musi być)
Zamaczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć na oleju,aż się zarumienią.
Podawać można z sosem czosnkowym:)
Ostatnio zmieniony przez Audiolka Wto Cze 24, 2008 5:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 7:39 pm   

ja uwielbiam robić piersi a'la devolay.

Pierś nacinam z boku - robię taką jakby kieszonkę.
Ser topiony (gouda lub ementaler) kroję w ok 1,5cm plastry.
Robię mieszankę: sól ziołowa(głównie zbieram te zioła), pietruszka suszona, czosnek, pieprz.
Plastry sera obtaczam w tej mieszance.
Obtoczone plastry umieszczam w kieszonkach - średnio w pierś wchodzą 2-3 plastry.
Kieszonkę spinam wykałaczkami.
Obtaczam piersi tak jak zwykle na kotlety czyli pieprz, czosnek, jajko i bułka tarta.
Smażymy na małym ogniu a nieco dłużej, bo kotlet jest stosunkowo gruby i musi się w środku ser roztopić.
Na talerzu jak się kotlet kroi to fajnie ser wypływa. Pietruszka nadaje super smak serowi.
Polecam!
_________________
 
 
 
MalaJu 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 2628
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 11:39 pm   

misia, a jak oprocz sera wlozysz do srodka plasterek szynki to masz Cordon Bleu :) kolejne smaczne danie :)
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 9:13 am   

To ja podam swoje propozycje z mięskiem mielonym:

1. To chili: wrzucam na rozgrzaną patelnię mięsko mielone i mocno je podsmażam, dodając przyprawy ( sól, pieprz, słodka papryka, chili, trochę majeranku), następnie dodaje pokrojona w kosteczkę dużą cebulę i razem wszystko dalej smaże( można tez dodać świeżą paprykę). Gdy cebulka zmięknie dodaję czerwona fasolę z puszki ( wcześniej przepłukaną) i kukurydzę z puszki. Na koniec dodaje przecier pomidorowy ( taki w kartoniku), doprawiam jeszcze do smaku. Pyszne, polecam :razz:
_________________
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 10:05 am   

makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami :) wystarczy zrobic takie mini mini pulpeciki - 2 cm srednicy do tego sos z pomidorow, bazylii i innych ziol i makaron... pycha.

i najprostszy na swiecie - kurza piers pokrojona w niewielkie kawalki smazona na masle z zielona pietruszka i czosnkiem. bomba :)

a salatka z kurczakiem i winegretem? :) tez lubie...
_________________
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 10:56 am   

O ja jeszcze uwielbiam sałatkę z ugotowanej piersi kurczaka z kukurydzą, ananasem i majonezem; albo brzoskwiniami, rodzynkami i orzechami :)

Inne szybkościowe danie to pokrojoną w drobne kawałeczki pierś wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do tego wrzucamy warzywa na patelnię, zalewamy sosikiem pomidorowym, doprawiamy ulubionymi ziółkami, czosnkiem itd. i obiadek gotowy.
_________________
 
 
elka85 


Wiek: 38
Dołączyła: 22 Sty 2008
Posty: 410
Skąd: Zgierz
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 1:36 pm   

mietka napisał/a:
makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami :) wystarczy zrobic takie mini mini pulpeciki - 2 cm srednicy do tego sos z pomidorow, bazylii i innych ziol i makaron... pycha.


Zgadzam się absolutnie - też uwielbiam :smile:
_________________

 
 
Audiolka 


Wiek: 39
Dołączyła: 25 Kwi 2008
Posty: 2581
Skąd: Uć
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 3:52 pm   

doni_iza napisał/a:
O ja jeszcze uwielbiam sałatkę z ugotowanej piersi kurczaka z kukurydzą, ananasem i majonezem; albo brzoskwiniami, rodzynkami i orzechami :)


mam podobne danie :mrgreen:
pierś kuraka ugotowana pokroić,dodać kukurydze z puszki,ananasa,rodzynki,natkę pietruszki.
sos który potem dodajemy do tych składników -
majonez zmieszać z miodem ,zetrzeć skórkę cytryny i dodać troszkę soku z cytryny do smaku.
 
 
Tajgete 
żona swojego męża :)


Wiek: 40
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 833
Skąd: Kolumna
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 4:54 pm   

To ciekawe, ponieważ również moje obiady w 90% składają się z tych właśnie mięs! :)

Ostatnio odkryłam przypadkiem dość specyficzną potrawę z kurczakiem. Mi bardzo smakuje, ale np. mojej Drugiej Połowie już nie...

Składniki:
- torebka ryżu
- kawałek piersi kurczaka
- sos z papierka "pieczeniowy"

Mięsko pokrojone w kostkę smażymy z przyprawami, potem wrzucamy do sosu i jeszcze odrobinkę gotujemy. Mieszamy z tym ugotowany ryż i już :)
 
 
evelinka 


Wiek: 37
Dołączyła: 06 Lut 2008
Posty: 554
Skąd: ja to mogę wiedzieć?
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 8:53 pm   

Jadłam raz zupę meksykańską i była pycha.
Były w niej malutkie kulki z mięsa mielonego i różne warzywa (groszek kukurydza i fasolka) z puszki, wlane razem z zalewą. Poza tym jakieś przyprawy. Trochę gęste jak na zupę ale mi smakowało, bo lubię takie rzeczy.

A z piersi szybko można zrobić zupę węgierską:
-pierś z kurczaka
-6 ziemniaków
-3 kolorowe papryki
-zacierki
-jakaś zieleninka
-chyba 6 kostek rosołowych
Polecam. Robi się bardzo szybko.
 
 
mrowcia 

Wiek: 36
Dołączyła: 24 Kwi 2008
Posty: 52
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 4:59 pm   :)

Piersi z kurczaka:
SAŁATKA Z GYROSEM:
sos: ketchup mieszamy z majonezem (kolor musi byc rozowy- nie za bialy i nie za czerwony)
piersi z kurczaka kroimi w kostke i podsmazamy na oliwie z cebulka doprawiajac do smaku, dodajemy do smazenia przyprawe "do gyrosa". Odstawiamy do wystygniecie
w duzej misce ukladamy warstwowo:
-poszatkowana kapuste pekinska
-pokrojona w kostke kolorowa papryke
-pokrojone w kosteczki ogorki konserowe
-pokrojona drobno cebulke
-gyros z kurczaka (na tą warstwe kladziemy nasz rozowy sos)
i po kolei kolejne warstwy tak aby kazda byla polozona 2 razy (kapusty musi byc troszke wiecej- mozna ja tez lekko osolic i popieprzyc). Polecam podawac z grzankami (np. kupne gotowe bagietki ziolowe do piekarnika)

Inny przepis na zupelnie inna salatke z kurczakiem podawalam w temacie (kolacja we dwoje), tak samo tam tez znajdziecie moj przepis na tortillki z kurczakiem:)

Jesli chodzi o mieso mielone to chyba glownie spaghetti... ale bardzo lubie kebabki:D
KEBABKI:
mieso mielone doprawiamy tak jak na kotlety mielone jednak dodajemy do nich spora ilosc przyprawy do gyrosa lub kebabu:) (ja polecam przy doprawianiu dodac troche rozpuszczonej we wrzatku kostki rosolowej), do tak doprawionego miesa dodajemy drobniutko posiekana natke pietruszki i mieszamy wszystko.
Z miesa formujemy malutkie podluzne kotleciki, ktore smazymy na niewielkiej ilosci oleju z cebulka.
Doskonale pasuje do tego albo sos czosnkowy albo rozowy sos (ketchup+majonez), ja lubie je jesc z ryzem z kurkuma i groszkiem:) ale to juz jak kto lubi:)

pozdrawiam.
_________________



 
 
szept 

Dołączyła: 20 Sie 2005
Posty: 230
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 5:33 pm   

Przepis na kebebki bardzo smakowity,muszę spróbować.
Miałam kiedyś przepis na mięso mielone z pietruszką i serem żółtym.
Jak znajdę,to Wam podam.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl