Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
KURCZAK
Autor Wiadomość
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 12:31 pm   KURCZAK

Ptasie grypa więc kurczak stał sie bardzo tani :)
No wiec moze warto założyc wątek ;)

Dwa przepisy - sprawdzone - podawałam już w innych wątkach:

Kotlety - dzikuski' z piersi kurczaka
Piersi kurczaka w miodowym sosie

a teraz jeszcze jeden przepis, który wypróbowaliśmy wczoraj i wyszedł bardzo fajnie :)

Piersi z kurczaka na ostro

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 puszka Kukurydzy
2 cebule
3 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Oregano
Majeranek
Bazylia
2 koncentraty pomidorowe
Oliwa
cukier

Kurczaka, ogórki, paprykę, cebulę i czosnek pokroic w kostkę.
Wrzucić kurczaka na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć z obu stron. Dodać ogórki, kukurydzę, paprykę, cebulę i czosnek. Dusić przez 15 minut. Przyprawić solą lub vegetą, ziołami. Dodać koncentrat i trochę wody. Zamieszać i poddusić jeszcze przez ok. 10 minut.

My nie kroiliśmy kurczaka na kawałki, chcieliśmy zrobić w sosie całe duze kawałki. Wyszło fajnie tylko był problem z mieszaniem tego.
W oryginalnym przepisie były 2 papryki. Mąż kupił jedną bo jak zobaczył cene to się za głowę złapał (10 zł na rynku!!!), pokroilismy ją drobniutko i wystarczyło. W przepisie nie było cukru ale dodaliśmy bo sos był za kwasny a z cukrem zrobił się fajniejszy.
_________________
W naszej zielonej kuchni
Ostatnio zmieniony przez Pusiak Czw Sie 28, 2008 5:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 1:09 pm   

Ale dużo przepisów pojawiło się w tej naszej kuchni. ?linka mi już cieknie.. :oops:
Ale super, zawsze coś nowego wypróbować można :graba:
_________________
 
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Sie 14, 2006 11:49 am   

Filety z kurczaka w brzoskwiniach
Składniki:
Pierś z kurczaka (ja miałam 4 pierści z kurczaka na 6 osób-spokojnie wystarczyło)
brzoskwinie w puszce w zalewie
troszkę mąki
curry
sól
masło

Kurczaka pokroić w krótkie paseczki (kostka też może być), obtoczyć w mące i podsmażyć na masełku (ja smażyłam na maśle i dodałam troszkę oliwy z oliwek), dodając szczyptę soli i troszkę curry (ilość przypraw w zależności od gustu, ja dodałam jeszcze ciut pieprzu). Następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie wraz z zalewą dodać do zarumienionego już kurczaka i potrzymać jeszcze na ogniu 5-10 minut (mi wystarczyło 5 minut).
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
Mroweczka 

Wiek: 37
Dołączyła: 10 Lip 2008
Posty: 79
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 1:45 pm   Piersi z kurczaka w sosie miodowym.

Ostatnio nudzilo mi sie i postanowilam zrobic na obiadek cos pysznego ale zarazem taniego i ze skladnikow takich jakie maialam w domu. Ptrzeba do tego w zaleznosci ile jadacie ja uzywam 2 podwójne piersi z kurczaka rozkrawam na kotlety ale ich nie rozbijam. W jednej miseczce mieszam przyprawe do kurczaka z oregano ale tu jest dowolna kompozycja jakie kto przyprawy lubi a potem smaruje je miodem pszczelim nektarowym -wilokwiatowym wcieram nie tak strasznie duzo ale zeby dobrze sie nasmarowaly. Na pateli smarze pokrojona cebule na oleju i ja osobiscie dodaje lyzke albo dwie nalewki domowej zeby cebula nasiaknela i wtedy jak sie juz zarumieni wkladam kotlety. Mozna do tej bebulki dodac z mala lyzeczke miodu wtedy potrawa bedzie slodsza. Narzeczony zjadla wszystkie kotlety jakie zrobilam:) dla jego rodzicow juz nie bylo:)
_________________
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 5:43 pm   

Przeniosłam post, żeby przepisy na kurczaka jakoś w jednym miejscu były :)
_________________

 
 
 
elka85 


Wiek: 38
Dołączyła: 22 Sty 2008
Posty: 410
Skąd: Zgierz
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 7:54 pm   

ostatnio z P zrobiliśmy kurczaka po belgijsku :)
Przepis wyszperalimy z internetu:)

Drobiowe udka po belgijsku:
4 nieduże udka
1 szklanka jasnego piwa
5 dkg rodzynek
1 łyżka masła
listek laurowy
3 cebule
6 plasterków boczku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier


Rodzynki zalać piwem, dodać cukier i moczyć godzinę, osączyć. W tym czasie przygotować udka kurczaków, ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić piwem i oliwą, dodać przyprawy, ułożyć w wolnych miejscach zwinięte w ruloniki paski boczku i cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawić, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła i rodzynki, wstawić do piekarnika (250 st.), piec 40 minut, polewać sosem i odwracać co jakiś czas na drugą stronę.

TYlko lepiej by smakowały gdybyśmy je "zamarynowali" na troszke w piwie z rodzynkami :)
Ale i tak wyszło pyszne :super:
_________________

 
 
Mroweczka 

Wiek: 37
Dołączyła: 10 Lip 2008
Posty: 79
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 9:50 pm   

oki nie ma sprawy nie widzialam tego postu z kurczakiem i dlatego zrobilam oddzielny:)
_________________
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 1:38 pm   

polecam wszystkim mega smaczne jedzonko :D

Szybkie danie z kurczaka



Składniki:

1/2 paczki makaronu (rurki, kolanka, świdry)
2 duże piersi z kurczaka
duuużo świeżej natki pietruszki - ja daję ponad pół pęczka
sos sojowy
czosnek (świeży lub granulowany)
pieprz
kawałek sera żółtego (kilka plasterków)
olej

Piersi umyś, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki (najlepiej paseczki).
Podsmażyć je na oleju.
Doprawić sporą ilością sosu sojowego, czosnku i pieprzu.
W między czasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
Makaron odcedzić, dodać do piersi. Dodać natkę i pokrojony ser żółty.
Mieszać wszystko aż ser się roztopi.

smacznego! :mrgreen:


Uwielbiam to danie :mrgreen: nawet wczoraj robiłam :cool:
_________________
 
 
 
temidaaa 
w ciągłym biegu...


Dołączyła: 29 Maj 2008
Posty: 541
Skąd: :)
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 9:53 am   

Skrzydełka w sosie sojowo-miodowym.

Przygotowanie sosu:
ciemny (koniecznie, bo z jasnym jest za mdłe) sos sojowy dobrze rozmieszać z 5 stołowymi łyżkami miodu.
Skrzydełka wysmarować sosem, zostawić w nim na przynajmniej godzinę. Później do piekarnika, w czasie pieczenia od czasu do czasu polewać tym sosem.
I już gotowe :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl