KURCZAK |
Autor |
Wiadomość |
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 12:31 pm KURCZAK
|
|
|
Ptasie grypa więc kurczak stał sie bardzo tani
No wiec moze warto założyc wątek
Dwa przepisy - sprawdzone - podawałam już w innych wątkach:
Kotlety - dzikuski' z piersi kurczaka
Piersi kurczaka w miodowym sosie
a teraz jeszcze jeden przepis, który wypróbowaliśmy wczoraj i wyszedł bardzo fajnie
Piersi z kurczaka na ostro
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 puszka Kukurydzy
2 cebule
3 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Oregano
Majeranek
Bazylia
2 koncentraty pomidorowe
Oliwa
cukier
Kurczaka, ogórki, paprykę, cebulę i czosnek pokroic w kostkę.
Wrzucić kurczaka na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć z obu stron. Dodać ogórki, kukurydzę, paprykę, cebulę i czosnek. Dusić przez 15 minut. Przyprawić solą lub vegetą, ziołami. Dodać koncentrat i trochę wody. Zamieszać i poddusić jeszcze przez ok. 10 minut.
My nie kroiliśmy kurczaka na kawałki, chcieliśmy zrobić w sosie całe duze kawałki. Wyszło fajnie tylko był problem z mieszaniem tego.
W oryginalnym przepisie były 2 papryki. Mąż kupił jedną bo jak zobaczył cene to się za głowę złapał (10 zł na rynku!!!), pokroilismy ją drobniutko i wystarczyło. W przepisie nie było cukru ale dodaliśmy bo sos był za kwasny a z cukrem zrobił się fajniejszy. |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
Ostatnio zmieniony przez Pusiak Czw Sie 28, 2008 5:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 1:09 pm
|
|
|
Ale dużo przepisów pojawiło się w tej naszej kuchni. ?linka mi już cieknie..
Ale super, zawsze coś nowego wypróbować można |
_________________
|
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 14, 2006 11:49 am
|
|
|
Filety z kurczaka w brzoskwiniach
Składniki:
Pierś z kurczaka (ja miałam 4 pierści z kurczaka na 6 osób-spokojnie wystarczyło)
brzoskwinie w puszce w zalewie
troszkę mąki
curry
sól
masło
Kurczaka pokroić w krótkie paseczki (kostka też może być), obtoczyć w mące i podsmażyć na masełku (ja smażyłam na maśle i dodałam troszkę oliwy z oliwek), dodając szczyptę soli i troszkę curry (ilość przypraw w zależności od gustu, ja dodałam jeszcze ciut pieprzu). Następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie wraz z zalewą dodać do zarumienionego już kurczaka i potrzymać jeszcze na ogniu 5-10 minut (mi wystarczyło 5 minut). |
_________________ http://www.biurotassa.pl
|
|
|
|
|
Mroweczka
Wiek: 37 Dołączyła: 10 Lip 2008 Posty: 79 Skąd: łódź
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 1:45 pm Piersi z kurczaka w sosie miodowym.
|
|
|
Ostatnio nudzilo mi sie i postanowilam zrobic na obiadek cos pysznego ale zarazem taniego i ze skladnikow takich jakie maialam w domu. Ptrzeba do tego w zaleznosci ile jadacie ja uzywam 2 podwójne piersi z kurczaka rozkrawam na kotlety ale ich nie rozbijam. W jednej miseczce mieszam przyprawe do kurczaka z oregano ale tu jest dowolna kompozycja jakie kto przyprawy lubi a potem smaruje je miodem pszczelim nektarowym -wilokwiatowym wcieram nie tak strasznie duzo ale zeby dobrze sie nasmarowaly. Na pateli smarze pokrojona cebule na oleju i ja osobiscie dodaje lyzke albo dwie nalewki domowej zeby cebula nasiaknela i wtedy jak sie juz zarumieni wkladam kotlety. Mozna do tej bebulki dodac z mala lyzeczke miodu wtedy potrawa bedzie slodsza. Narzeczony zjadla wszystkie kotlety jakie zrobilam:) dla jego rodzicow juz nie bylo:) |
_________________
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 5:43 pm
|
|
|
Przeniosłam post, żeby przepisy na kurczaka jakoś w jednym miejscu były |
_________________
|
|
|
|
|
elka85
Wiek: 38 Dołączyła: 22 Sty 2008 Posty: 410 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 7:54 pm
|
|
|
ostatnio z P zrobiliśmy kurczaka po belgijsku
Przepis wyszperalimy z internetu:)
Drobiowe udka po belgijsku:
4 nieduże udka
1 szklanka jasnego piwa
5 dkg rodzynek
1 łyżka masła
listek laurowy
3 cebule
6 plasterków boczku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
Rodzynki zalać piwem, dodać cukier i moczyć godzinę, osączyć. W tym czasie przygotować udka kurczaków, ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić piwem i oliwą, dodać przyprawy, ułożyć w wolnych miejscach zwinięte w ruloniki paski boczku i cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawić, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła i rodzynki, wstawić do piekarnika (250 st.), piec 40 minut, polewać sosem i odwracać co jakiś czas na drugą stronę.
TYlko lepiej by smakowały gdybyśmy je "zamarynowali" na troszke w piwie z rodzynkami
Ale i tak wyszło pyszne |
_________________
|
|
|
|
|
Mroweczka
Wiek: 37 Dołączyła: 10 Lip 2008 Posty: 79 Skąd: łódź
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 9:50 pm
|
|
|
oki nie ma sprawy nie widzialam tego postu z kurczakiem i dlatego zrobilam oddzielny:) |
_________________
|
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 1:38 pm
|
|
|
polecam wszystkim mega smaczne jedzonko
Szybkie danie z kurczaka
Składniki:
1/2 paczki makaronu (rurki, kolanka, świdry)
2 duże piersi z kurczaka
duuużo świeżej natki pietruszki - ja daję ponad pół pęczka
sos sojowy
czosnek (świeży lub granulowany)
pieprz
kawałek sera żółtego (kilka plasterków)
olej
Piersi umyś, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki (najlepiej paseczki).
Podsmażyć je na oleju.
Doprawić sporą ilością sosu sojowego, czosnku i pieprzu.
W między czasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
Makaron odcedzić, dodać do piersi. Dodać natkę i pokrojony ser żółty.
Mieszać wszystko aż ser się roztopi.
smacznego!
Uwielbiam to danie nawet wczoraj robiłam |
_________________
|
|
|
|
|
temidaaa
w ciągłym biegu...
Dołączyła: 29 Maj 2008 Posty: 541 Skąd: :)
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 9:53 am
|
|
|
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowym.
Przygotowanie sosu:
ciemny (koniecznie, bo z jasnym jest za mdłe) sos sojowy dobrze rozmieszać z 5 stołowymi łyżkami miodu.
Skrzydełka wysmarować sosem, zostawić w nim na przynajmniej godzinę. Później do piekarnika, w czasie pieczenia od czasu do czasu polewać tym sosem.
I już gotowe |
|
|
|
|
|