Papier ryżowy |
Autor |
Wiadomość |
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 12:46 pm Papier ryżowy
|
|
|
Mam pytanie. Nie wiecie może gdzie w Łodzi, albo Zgierzu lub Aleksandrowie można kupić papier ryżowy Ja nigdzie nie mogę znaleść. |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 12:57 pm
|
|
|
Najszybciej w selgrosie. sajgonki się szykują? |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 1:00 pm
|
|
|
Właśnie mam ochotę na sajgonki, ale nie mogłam nigdzie dostać papieru. Wielkie dzięki. Muszę się przejechać i kupić :30: |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Ewela
Wiek: 43 Dołączyła: 17 Sie 2004 Posty: 159 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 1:33 pm
|
|
|
Dziewczyny podajcie przepis |
_________________ ``1.10.2005.`` |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 1:47 pm
|
|
|
Sajgonki
Porcja dla kilku osób
Składniki:
- płaty papieru ryżowego
- 10 dag suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek
- 30 dag kiszonej kapusty
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ewentualnie sól do smaku
- olej do smażenia
Sajgonki to jedna naszych ulubionych inspiracji z tego rejonu świata. Suszone grzyby gotujemy z masłem i kiszoną kapustą oraz z kilkoma łyżkami wody około 30 minut. Jeżeli wybraliśmy pieczarki, to dusimy je w osobnym garnku. Ugotowane składniki mielimy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy ryż, przyprawiamy i mieszamy. Płaty papieru ryżowego wkładamy na chwilę do gorącej wody, następnie kładziemy na desce, aż zmiękną. Zawijamy w nie farsz i smażymy na oleju na złoty kolor. Sajgonki możemy podawać z sosem sojowym rozcieńczonym wodą i sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę" Joli Słomy i Mirosława Trymbulaka, Wydawnictwo "CZERWONY SŁO?" Gdańsk 2003. |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 1:54 pm
|
|
|
Mniam mniam Zamiast suszonych grzybów lepiej dodać grzybki mun.Trze są w selgrosie.Ale nie wiem czy tam nie sprzedają w paczkach po kilka sztuk. Ja kieds kupiłam w Markiecie i grzybki i papier. Może w innych supermarketach też są. Zpbacz w tesco, albo realu. Hmmmm....chyba zrobię na kolacje sajgonki |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 1:57 pm
|
|
|
Niestety ani w Realu, ani w Tesco, ani w Hipernovej nie było. |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Agni
Wiek: 48 Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 2:20 pm
|
|
|
papier ryżowy na 100% jest w geant-cie - jest tam taki regał "orientalnych" produktów gdzie są sosy sojowe od chińskich do japońskich, papier ryżowy, grzybki różne, produkty do sushi, włoskie różnosci też, meksykańskie itd... |
|
|
|
|
Ewela
Wiek: 43 Dołączyła: 17 Sie 2004 Posty: 159 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 4:31 pm
|
|
|
Dzięki za przepis.Drogi jest taki papier ryżowy?
Myszkapl-czy Ty robisz z tego przepisu? |
_________________ ``1.10.2005.`` |
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2004 6:22 pm
|
|
|
Papier ryżowy kosztuje chyba cos koło 5 zł. Dziewczyny jak będziecie go zamaczać, to róbcie to pojedyńczo, bo tak sie cały poklei i połamie. A nie lepiej i prościej zrobiś kurczaka gon-bao??
A ja juz moa o tym gdzieco kupic. To może wiecie gdzie kupić ser mascarpone? |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 12:36 am
|
|
|
Kasia21 napisał/a: | To może wiecie gdzie kupić ser mascarpone? |
Ja też bardzo chetnie się dowiem... |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 12:47 am
|
|
|
Kasia21 napisał/a: | To może wiecie gdzie kupić ser mascarpone? |
Serek mascarpone jest we wkładce do nowej gazetki promocyjnej Selgrosa
Jest to serek firmy Temar w opakowaniach 250 g w cenie 6,52zł. Sprzedaż po 1 szt.
Gazetka będzie ważna od 21.09. |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 12:55 am
|
|
|
A propos, żaden z moich znajomych niestety nie ma kart do Makro bądź Selgrosa. Podobno ostatnio mozna jednak dostac takie karty, jesli nie ma się własnej działaności... - czy to prawda? |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 1:13 am
|
|
|
Nie wiem czy istnieje możliwość otrzymania karty, gdy nie prowadzi się działalności.
Poza tym... nieśmiało proszę o powrót do wątku o papierze ryżowym |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 1:10 pm
|
|
|
Do selgrosu można chyba tez wejść z karta jednorazową.Wydaja ją przy wejściu. Nie wiem czy to się zmieniło, ale kiedyś tak było. Asiu dzięki za informacje o serku. Kupuję i robie tiramisu. Mniam mniam |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 3:08 pm
|
|
|
Ewela napisał/a: | Myszkapl-czy Ty robisz z tego przepisu? |
Przyznam Ci się, że jeszcze nie robiłam, ale właśnie z tego przepisu będę korzystać. |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 3:30 pm
|
|
|
Hmm... przeczytałam przepis i ... dzisiaj idę po sklepach znaleść ten papier ryżowy i jutro robię Sajgonki. Napiszę jak wyszły |
_________________
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 3:54 pm
|
|
|
Myszkapl nie polacm pieczarek.Lepsze sa jednak grzybki mun. ja robiłam kiedys sajgonki, ale okriołam niektóre składniki bo według mnie wcale nie pasowały, a poza tym psuły smak.Aaaa i jeszcze jedna rada, papire ryżowy najlepiej włożyć do letniej wody i dłużej go tam pozostawić. Wiecie co? Jeśli sie nie mylę to przepis na sajgonki jest na odwrocie opakowania papieru. |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 3:57 pm
|
|
|
Wielkie dzięki Kasia21.
Dobrze, że chociaż jedna z nas już robiła tę potrawę i może nam doradzić :30: |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 11:27 pm
|
|
|
Jak powiedziałam , tak zrobiłam. Kupiłam dzisiaj papier ryżowy i jutro robie sajgonki. Nawet nie miałam większego problemu z jego zakupem. Okazało się że w Geancie jest całe stoisko z "chińszczyzną": papier ryżowy, sos sojowy, makaron sojowy, grzybki mun i takie tam. Przeglądając strony internetowe, znalazłam troche inny przepis niż podała myszka.pl. Dla zainteresowanych, jest na stronie: http://www.kuchniachinska.../krokwiosna.htm
?eby było jeszcze ciekawiej, to na opakowaniu papieru ryżowego znajduje sie jeszcze inny przepis(to już trzeci z kolei), który przwiduje w farszu sajgonek takie składniki jak: grzyby mun, makaron sojowy, marchew, cebulę, kapustę pekińską, mielone mięso, jajko, kiełki sojowe, sos sojowy, sól i pieprz. Doszłam więc do wniosku że sajgonki trzeba przygotowywać metodą prób i błędów, co komu smakuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie . |
_________________
|
|
|
|
|
marchefka
Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Wrz 17, 2004 11:31 pm Sajgonki na winie
|
|
|
Dziewczyny, bo sajgonki robi sie na winie: co sie nawinie, to do srodka
smacznego
marchefka |
_________________ Pomarańczowa alternatywa a od 1 maja już całkiem mężatka |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2004 12:00 am
|
|
|
Byłam przed chwilą w Tesco i papier ryżowy jest bez trudu do kupienia. Paczka kosztuje 1,65 zł. Ale nie wiem ile go tam jest, bo nigdzie nie mogłam znaleźć tej informacji.
Serek mascarpone można kupić w sklepie przy Bałuckim Rynku - tam gdzie kiedyś była krańcówka jest taki sklep Sery ?wiata czy coś w podobnym brzmieniu. Opakowanie 250 g kosztuje ok. 9 zł. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2004 10:52 pm
|
|
|
Zrobiłam dzis te sajgonki i były naprawde pyszniutkie. Mam tylko jedno pytanko do osób które już sajgonki robiły. Co zrobić żeby podczas końcowego smażenia sajgonki nie przywarły??? Niestety niektóre mi przywarły, co nie zmienia faktu że były pysznościowe |
_________________
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Nie Wrz 19, 2004 2:26 pm
|
|
|
Musisz je smażyć w głębokim oleju i naczej zawsze będa przywierać |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 12:52 am
|
|
|
Dzięki Kasiu21! Właśnie w przepisie było że na głębokim oleju, ale oczywiście doszłam do wniosku,że po co w głębokim, chciałam trochę "odjąć kalorii" Teraz moj Krzysiu sie ze mnie śmieje .Ale przynajmniej juz wiem w czym rzecz i następnym razem nie będę na siłę odchudzać potrawy |
_________________
|
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 2:25 pm
|
|
|
Anion a z którego przepisu robiłaś te sajgonki? |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 2:50 pm
|
|
|
Sajgonki zrobiłam według przepisu, który znalazłam na stronie o kuchni chińskiej (podałam do niej link we wcześniejszym poście), tylko zamiast grzybków mun dodałam pieczarki. Przepis polecam, danie wyszło pyszne. Tylko pamietaj o tym głębokim oleju, bo mnie troszkę przywarły |
_________________
|
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 2:56 pm
|
|
|
dzięki Anion. Dzisiaj będę robiła. Zobaczymy jak mi wyjdą. :30: |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
Kasia21
Wiek: 41 Dołączyła: 29 Sie 2004 Posty: 233 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 4:17 pm
|
|
|
Myszkopl czekamy na relację. Pamiętaj grzybki mun zamiast pieczarek i głęboki olej |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
myszkapl
Wiek: 44 Dołączyła: 14 Maj 2004 Posty: 68 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 7:11 pm
|
|
|
Wyszły super. Co prawda zamiasta grzybków mum (nie chciało mi się po nie lecieć) dodałam suszone, ale i tak były paluchy lizać |
_________________
http://martyna.w8w.pl
|
|
|
|
|
sloneczkoo
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Sie 2008 Posty: 972 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 11:05 pm
|
|
|
Naszła mnie ochota na sajgonki Muszę tylko poszukać papieru
W barach nie przywierają im bo smażą na "bardzo" głębokim oleju w "bardzo" wysokiej temperaturze.. wrzucają dosłownie na jakieś 2-3 minuty max (tak mi się wydaje) |
_________________
Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 |
|
|
|
|
|