Potrawy z ryżu |
Autor |
Wiadomość |
Gabi25
Wiek: 46 Dołączyła: 19 Lip 2004 Posty: 21 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 11:14 am Potrawy z ryżu
|
|
|
Bardzo uwielbiam ryz pod każda postacią, może znacie jakieś fajne przepisy. Ja podam mój na ryz po portugalsku.
2 cebule
ząbek czosnku - smazymy na złoty kolor w 4 łyżkach oliwy
dodajemy 2,3 torebki surowego ryzu, mieszamu aż sie zeszkli
potema wszystko zalewamy 2 szkl. bulionu, oregano do smaku, sól, pieprz
jak ryż "wypije" cały bulion dodajemy masła, lub ewentualnie jeszcze troszkę bulionu i mieszamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone piersi kurczaka - mniam, mniam. |
_________________ Gabi25 |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 1:32 pm
|
|
|
Mniam mniam
Ja uwielbiam ryż Basmati. Smażę go na 2 łyżkach oleju aż wsiąknie tłuszcz, nastpnie gotuje go do wchłonięcia wody z 3 łyżkami curry, lisciem laurowym i odrobina soli. Pycha! Ryż ma fajny żółty kolor, świetnie smakuje i idealnie pasuje do np. kurczaka w sosie słodko - kwaśnym.... |
|
|
|
|
Magdzia
Wiek: 45 Dołączyła: 06 Maj 2004 Posty: 347 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 1:57 pm
|
|
|
Tu mnie zaskoczyliscie Myslalam, ze wiem juz wszytko o ryzu, ale zawsze go gotowalam, nigdy jeszcze nie smazylam
I Basmati to tez moj ulubiony, wlasnie sie skonczyl, czekamy na dostawe i moj maz narzeka ze w sklepach nie ma zadnego porzadnego. Mam nadzieje, ze juz niedlugo przywiaza, bo umrzemy z glodu |
|
|
|
|
pipi
Wiek: 47 Dołączyła: 11 Lut 2004 Posty: 902 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 2:07 pm
|
|
|
Ja też ostatnio zajadam się ryżem Basmati, ale nie narzekam na ten w sklepach bo innego nie znam |
|
|
|
|
Magdzia
Wiek: 45 Dołączyła: 06 Maj 2004 Posty: 347 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 2:34 pm
|
|
|
My zamawiamy w workach po 10 kg i obdarowujemy cala rodznine, bo innego tez juz nie chca jesc. |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 3:49 pm
|
|
|
Polecam jeszcze ryż Jaśmin, jest tak aromatyczny, że jak się go gotuje to slinka leci wszystkim sąsiadom Jest jednak bardzo drogi i jadam go rzadko... |
|
|
|
|
Magdzia
Wiek: 45 Dołączyła: 06 Maj 2004 Posty: 347 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 4:13 pm
|
|
|
Ja ostatnio wlasnie kupilam Jasmin, w zwiazku z tym ze Basmati jeszcze nie dotarl (ach ta poczta ) i powiem szczerze ze spodziewalam sie wiekszych efektow. Jakos mnie specjalnie nie zachwycil, zapach tez nie mial bardziej intensywny niz moj dotychczasowy Basmati.
A wogole to jak gotujecie ryz? Bo moj maz nie wyobraza sobie ugotowac w torebce plastikowej, jak w wiekszosci mozna kupic w sklepie. Kiedys zobaczyl jak znajoma tak gotuje i byl wielce zdziwiony, twierdzi ze to tylko caly smak zabija. |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 5:21 pm
|
|
|
No i ma rację Z wygodnictwa często gotuję w torebkach, ale najlepszy efekt uzyskuje się, pozwalając mu swobodnie poływac |
|
|
|
|
josephine
Wiek: 44 Dołączyła: 29 Mar 2004 Posty: 181 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 6:43 pm
|
|
|
jestem strasznie w tym względzie nieświadoma więc wyjaśnijcie mi proszę, co to jest ten ryż Basmati, którym się tak zajadacie?
to odmiana jakaś, tak?
i czy można go nabyć w hipermarketach, czy w jakimś "specjalnym" sklepie? |
_________________
"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 8:04 pm
|
|
|
Josephine, ryż Basmati jest to biały ryż, którego ziarna są polerowane i w ten sposób wydobywa się przepiekny aromat. Jest przepyszny. Jesli mieszkasz gdzieś w poblizu Geanta, polecam ci ryż Basmati Leader Price (TAK, TAK!!!). Spróbuj, na pewno nie pożałujesz. |
|
|
|
|
josephine
Wiek: 44 Dołączyła: 29 Mar 2004 Posty: 181 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2004 9:35 pm
|
|
|
dziękuję za informację i udaję się jutro do Geanta |
_________________
"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2004 12:46 pm
|
|
|
Josephine, czy wypróbowałas już nasz przysmak Jesli tak, to czekamy na wrażenia |
|
|
|
|
josephine
Wiek: 44 Dołączyła: 29 Mar 2004 Posty: 181 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2004 6:58 pm
|
|
|
chciałam powiedzieć, że zakupiłam, z tym, że jeszcze nie próbowałam mam zamiar zrobić jutro - wg Twojego przepisu zdam relację na pewno!!! |
_________________
"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy |
|
|
|
|
Juska
Dołączyła: 10 Mar 2013 Posty: 3084 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 9:39 am
|
|
|
Odgrzewam temat, bo uwielbiam ryż pod każdą postacią i podaję przepis na moją autorską zapiekankę, która powstała z potrzeby chwili i konieczności wykorzystania "kończących" się produktów:
Potrzebujemy:
podwójnego fileta z kurczaka
torebkę ryżu jaśminowego
około 6 dużych pieczarek
opakowanie przyprawy do gyrosa
kulka mozzarelli
sól
pieprz
oliwa do smażenia
łyżka tymianku
odrobina vegety
łyżka masła do obsmażenia pieczarek
Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy w drobne paseczki i posypujmy obficie przyprawą do gyrosa, polewamy wszystko łyżką oliwy i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż. Myjemy i suszymy pieczarki. Kroimy je na 4 cząstki (duże), to samo robimy i z kapeluszami i z nóżkami. Obsmażamy je na niewielkiej ilości masła - postarajmy się, żeby pieczarki nabrały nieco złotego koloru. Na koniec posypujemy je łyżeczką vegety i łyżką suszonego tymianku.
Przygotowanego wcześniej kurczaka przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i wykorzystując użytą wcześniej oliwę obsmażamy na złoto.
Ugotowany ryż przekładamy na spód żaroodpornego naczynia. Przykrywamy go pieczarkami, kładąc na wierzch opieczonego kurczaka. Kulkę mozzarelli kroimy na plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym, lub po prostu z ketchupem.
Pieczarki możemy zastępować dowolnymi warzywami, np. papryką, cukinią czy pomidorami.
Polecam, życząc smacznego |
_________________
|
|
|
|
|
letycja
Dołączyła: 30 Cze 2014 Posty: 6 Skąd: kraków
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2014 10:34 pm
|
|
|
Ryż smażony z kurczakiem polecam przepyszny i szybki w sumie do zrobienia
a ostatnio jadłam jeszcze w Mekongu ryż w krewetkami odlot normalnie pomimo że za krewetkami nie przepadam. |
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2014 9:51 pm
|
|
|
ja z ryżu najczęściej robię potrawkę curry w moim autorskim wydaniu
tzn. najpierw gotuję osobno ryż (biały, ciemny, zależy jaki mam pod ręką), w międzyczasie przygotowuję resztę składników:
średnia cebula pokrojona w pióra
papryka pokrojona w paski
cukinia pokrojona w półtalarki
pierś z kurczaka pokrojona w kawałki
ew. dodatkowo bakłażan, por, kukurydza (jak akurat mam)
Wszystko podsmażam, dorzucam ugotowany ryż, sól, pieprz, oliwę z oliwek, curry oczywiście i odrobinę sosu sojowego |
_________________
|
|
|
|
|
Catylyn89
Wiek: 35 Dołączyła: 03 Kwi 2013 Posty: 1836 Skąd: Krk
|
Wysłany: Sro Lip 09, 2014 12:39 pm
|
|
|
Ja jem tylko ryż brązowy
Najczęściej gości u nas na stole papryka faszerowana z potrawką z kurczaka z dodatkiem ryżu brązowego, lub wraz z kurczakiem marynowanym w occie i miodzie w towarzystwie rukoli |
_________________
|
|
|
|
|
zu_za
Dołączyła: 09 Kwi 2015 Posty: 11 Skąd: Zimny Wschód
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 8:10 am
|
|
|
Nie przyuważyłam więc dorzucę swój przepis na kurczaka po meksykańsku
filet z kurczaka ( ja daje połówkę podwójnego, jedną pierś)
papryka jedna sztuka
cebula
puszka fasoli czerwonej i kukurydzy
pół puszki ananasa
worek ryżu brązowego
curry
papryka ostra i słodka
Kurczaka podsmażamy z cebulą, pod koniec dodajemy curry, do tego wszystkie warzywa- na początek sama papryka żeby lekko zmiękła, potem fasola kukurydza i ananas. Do tego wrzucamy ugotowany ryż i gotowe Szybkie i dobre. A najlepsze jak postoi dzień, wtedy wszystko ładnie przechodzi sobą |
|
|
|
|
gienia
Wiek: 33 Dołączyła: 09 Kwi 2015 Posty: 2 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2015 12:00 am
|
|
|
Ale smacznie! |
|
|
|
|
sym-robert
Dołączył: 13 Kwi 2015 Posty: 2 Skąd: gorzów
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 11:03 am
|
|
|
Moje ulubione danie.
Curry z kurczaka z masłem orzechowym
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 1 lyzka oleju roslinnego
- peczek dymki, pokrojonej w plasterki
- maly peczek kolendry, lodyzki drobno posiekane, listki oddzielnie
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry
- 4 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry
- 4 lyzki masla orzechowego
- 1 lyzka miekkiego brazowego cukru
- 1 lyzka sosu sojowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 175 g mlodej kukurydzy
- sok z 1 limonki
W duzym garnku albo na patelni z pokrywka rozgrzac olej, dodac dymke i lodyzki kolendry, smazyc przez 1 minute. Dodac kurczaka i smazyc przez okolo 5 minut, az zacznie sie rumienic.
Dodac paste curry i maslo orzechowe, smazyc, mieszajac, przez 30 sekund, a nastepnie dodac cukier, sos sojowy i mleko kokosowe oraz 1/2 puszki wody. Dobrze wymieszac i gotowac pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszajac od czasu do czasu.
Zdjac pokrywke, dodac kukurydze i zwiekszyc ogien. Gotowac przez 3 minuty, az kukurydza zmieknie, a sos zgestnieje. Dodac sok z limonki, doprawic do smaku i podawac z ryzem jasminowym, posypane liscmi kolendry. |
|
|
|
|
Sycylijka
Dołączyła: 18 Lut 2015 Posty: 437 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
UrOtto
Wiek: 32 Dołączył: 14 Kwi 2015 Posty: 1 Skąd: słupsk
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 12:50 pm
|
|
|
Jadłem raz w życiu i smaku nie zapomnę.
Składniki, 2 porcje:
• 2 x 150 g filetów z łososia bez skóry i ości
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 - 3 łyżki masła, roztopionego
Malinowy winegret:
• 100 g malin
• 1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym
Dodatki: biały ryż
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem.
Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem. |
|
|
|
|
Paloma
Dołączyła: 28 Lut 2015 Posty: 7 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2015 11:32 pm
|
|
|
Ja uwielbiam sushi, ale niestety strasznie zapycha szczególnie ten ryż, potem mam takie uczucie ciężkości |
|
|
|
|
martyska08
Dołączyła: 20 Maj 2015 Posty: 4 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2015 2:22 pm
|
|
|
W zeszłym tygodniu robiłam ryż na słodko - banany+jabłka zmiksowane mus. Do tego cynamon troszkę cukru. Pychotka |
|
|
|
|
Forever
Wiek: 34 Dołączyła: 17 Wrz 2015 Posty: 54 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Paź 19, 2015 3:12 pm
|
|
|
A ja teraz byłam w Hiszpanii i jadłam paellę - bardzo dobra. Jakbyście miały okazję to spróbujcie. Ma aksamitny, szafranowy smak. |
|
|
|
|
|