Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrawy z ryżu
Autor Wiadomość
Gabi25 

Wiek: 46
Dołączyła: 19 Lip 2004
Posty: 21
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 11:14 am   Potrawy z ryżu

Bardzo uwielbiam ryz pod każda postacią, może znacie jakieś fajne przepisy. Ja podam mój na ryz po portugalsku.
2 cebule
ząbek czosnku - smazymy na złoty kolor w 4 łyżkach oliwy
dodajemy 2,3 torebki surowego ryzu, mieszamu aż sie zeszkli
potema wszystko zalewamy 2 szkl. bulionu, oregano do smaku, sól, pieprz
jak ryż "wypije" cały bulion dodajemy masła, lub ewentualnie jeszcze troszkę bulionu i mieszamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone piersi kurczaka - mniam, mniam.
_________________
Gabi25
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 1:32 pm   

Mniam mniam :)
Ja uwielbiam ryż Basmati. Smażę go na 2 łyżkach oleju aż wsiąknie tłuszcz, nastpnie gotuje go do wchłonięcia wody z 3 łyżkami curry, lisciem laurowym i odrobina soli. Pycha! Ryż ma fajny żółty kolor, świetnie smakuje i idealnie pasuje do np. kurczaka w sosie słodko - kwaśnym....
 
 
 
Magdzia 


Wiek: 45
Dołączyła: 06 Maj 2004
Posty: 347
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 1:57 pm   

Tu mnie zaskoczyliscie :lol: Myslalam, ze wiem juz wszytko o ryzu, ale zawsze go gotowalam, nigdy jeszcze nie smazylam :!:
I Basmati to tez moj ulubiony, wlasnie sie skonczyl, czekamy na dostawe i moj maz narzeka ze w sklepach nie ma zadnego porzadnego. Mam nadzieje, ze juz niedlugo przywiaza, bo umrzemy z glodu :wink:
 
 
 
pipi 


Wiek: 47
Dołączyła: 11 Lut 2004
Posty: 902
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 2:07 pm   

Ja też ostatnio zajadam się ryżem Basmati, ale nie narzekam na ten w sklepach bo innego nie znam :mrgreen:
 
 
Magdzia 


Wiek: 45
Dołączyła: 06 Maj 2004
Posty: 347
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 2:34 pm   

My zamawiamy w workach po 10 kg i obdarowujemy cala rodznine, bo innego tez juz nie chca jesc.
 
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 3:49 pm   

Polecam jeszcze ryż Jaśmin, jest tak aromatyczny, że jak się go gotuje to slinka leci wszystkim sąsiadom :) Jest jednak bardzo drogi i jadam go rzadko...
 
 
 
Magdzia 


Wiek: 45
Dołączyła: 06 Maj 2004
Posty: 347
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 4:13 pm   

Ja ostatnio wlasnie kupilam Jasmin, w zwiazku z tym ze Basmati jeszcze nie dotarl (ach ta poczta :evil: ) i powiem szczerze ze spodziewalam sie wiekszych efektow. Jakos mnie specjalnie nie zachwycil, zapach tez nie mial bardziej intensywny niz moj dotychczasowy Basmati.

A wogole to jak gotujecie ryz? Bo moj maz nie wyobraza sobie ugotowac w torebce plastikowej, jak w wiekszosci mozna kupic w sklepie. Kiedys zobaczyl jak znajoma tak gotuje i byl wielce zdziwiony, twierdzi ze to tylko caly smak zabija.
 
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 5:21 pm   

No i ma rację :) Z wygodnictwa często gotuję w torebkach, ale najlepszy efekt uzyskuje się, pozwalając mu swobodnie poływac ;)
 
 
 
josephine 

Wiek: 44
Dołączyła: 29 Mar 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 6:43 pm   

jestem strasznie w tym względzie nieświadoma :oops: więc wyjaśnijcie mi proszę, co to jest ten ryż Basmati, którym się tak zajadacie?
to odmiana jakaś, tak?
i czy można go nabyć w hipermarketach, czy w jakimś "specjalnym" sklepie?
_________________



"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy
 
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 8:04 pm   

Josephine, ryż Basmati jest to biały ryż, którego ziarna są polerowane i w ten sposób wydobywa się przepiekny aromat. Jest przepyszny. Jesli mieszkasz gdzieś w poblizu Geanta, polecam ci ryż Basmati Leader Price (TAK, TAK!!!). Spróbuj, na pewno nie pożałujesz. :)
 
 
 
josephine 

Wiek: 44
Dołączyła: 29 Mar 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lip 25, 2004 9:35 pm   

dziękuję za informację i udaję się jutro do Geanta :)
_________________



"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy
 
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 27, 2004 12:46 pm   

Josephine, czy wypróbowałas już nasz przysmak :wink: Jesli tak, to czekamy na wrażenia :graba:
 
 
 
josephine 

Wiek: 44
Dołączyła: 29 Mar 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lip 28, 2004 6:58 pm   

chciałam powiedzieć, że zakupiłam, z tym, że jeszcze nie próbowałam mam zamiar zrobić jutro - wg Twojego przepisu :) zdam relację na pewno!!!
_________________



"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy
 
 
 
Juska 


Dołączyła: 10 Mar 2013
Posty: 3084
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 9:39 am   

Odgrzewam temat, bo uwielbiam ryż pod każdą postacią :P i podaję przepis na moją autorską zapiekankę, która powstała z potrzeby chwili i konieczności wykorzystania "kończących" się produktów:
Potrzebujemy:

podwójnego fileta z kurczaka
torebkę ryżu jaśminowego
około 6 dużych pieczarek
opakowanie przyprawy do gyrosa
kulka mozzarelli
sól
pieprz
oliwa do smażenia
łyżka tymianku
odrobina vegety
łyżka masła do obsmażenia pieczarek

Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w drobne paseczki i posypujmy obficie przyprawą do gyrosa, polewamy wszystko łyżką oliwy i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż. Myjemy i suszymy pieczarki. Kroimy je na 4 cząstki (duże), to samo robimy i z kapeluszami i z nóżkami. Obsmażamy je na niewielkiej ilości masła - postarajmy się, żeby pieczarki nabrały nieco złotego koloru. Na koniec posypujemy je łyżeczką vegety i łyżką suszonego tymianku.
Przygotowanego wcześniej kurczaka przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i wykorzystując użytą wcześniej oliwę obsmażamy na złoto.
Ugotowany ryż przekładamy na spód żaroodpornego naczynia. Przykrywamy go pieczarkami, kładąc na wierzch opieczonego kurczaka. Kulkę mozzarelli kroimy na plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym, lub po prostu z ketchupem.
Pieczarki możemy zastępować dowolnymi warzywami, np. papryką, cukinią czy pomidorami.



Polecam, życząc smacznego :D 8)
_________________
 
 
letycja 

Dołączyła: 30 Cze 2014
Posty: 6
Skąd: kraków
Wysłany: Wto Lip 01, 2014 10:34 pm   

Ryż smażony z kurczakiem polecam przepyszny i szybki w sumie do zrobienia
a ostatnio jadłam jeszcze w Mekongu ryż w krewetkami odlot normalnie pomimo że za krewetkami nie przepadam.
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Czw Lip 03, 2014 9:51 pm   

ja z ryżu najczęściej robię potrawkę curry w moim autorskim wydaniu :wink:
tzn. najpierw gotuję osobno ryż (biały, ciemny, zależy jaki mam pod ręką), w międzyczasie przygotowuję resztę składników:
średnia cebula pokrojona w pióra
papryka pokrojona w paski
cukinia pokrojona w półtalarki
pierś z kurczaka pokrojona w kawałki
ew. dodatkowo bakłażan, por, kukurydza (jak akurat mam)

Wszystko podsmażam, dorzucam ugotowany ryż, sól, pieprz, oliwę z oliwek, curry oczywiście i odrobinę sosu sojowego :)
_________________


 
 
 
Catylyn89 


Wiek: 35
Dołączyła: 03 Kwi 2013
Posty: 1836
Skąd: Krk
Wysłany: Sro Lip 09, 2014 12:39 pm   

Ja jem tylko ryż brązowy :)

Najczęściej gości u nas na stole papryka faszerowana z potrawką z kurczaka z dodatkiem ryżu brązowego, lub wraz z kurczakiem marynowanym w occie i miodzie w towarzystwie rukoli :)
_________________
 
 
zu_za 


Dołączyła: 09 Kwi 2015
Posty: 11
Skąd: Zimny Wschód
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 8:10 am   

Nie przyuważyłam więc dorzucę swój przepis na kurczaka po meksykańsku :)

filet z kurczaka ( ja daje połówkę podwójnego, jedną pierś)
papryka jedna sztuka
cebula
puszka fasoli czerwonej i kukurydzy
pół puszki ananasa
worek ryżu brązowego
curry
papryka ostra i słodka

Kurczaka podsmażamy z cebulą, pod koniec dodajemy curry, do tego wszystkie warzywa- na początek sama papryka żeby lekko zmiękła, potem fasola kukurydza i ananas. Do tego wrzucamy ugotowany ryż i gotowe :D Szybkie i dobre. A najlepsze jak postoi dzień, wtedy wszystko ładnie przechodzi sobą :)
 
 
gienia 

Wiek: 33
Dołączyła: 09 Kwi 2015
Posty: 2
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Kwi 10, 2015 12:00 am   

Ale smacznie!
 
 
sym-robert 

Dołączył: 13 Kwi 2015
Posty: 2
Skąd: gorzów
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 11:03 am   

Moje ulubione danie.
Curry z kurczaka z masłem orzechowym
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 1 lyzka oleju roslinnego
- peczek dymki, pokrojonej w plasterki
- maly peczek kolendry, lodyzki drobno posiekane, listki oddzielnie
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry
- 4 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry
- 4 lyzki masla orzechowego
- 1 lyzka miekkiego brazowego cukru
- 1 lyzka sosu sojowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 175 g mlodej kukurydzy
- sok z 1 limonki

W duzym garnku albo na patelni z pokrywka rozgrzac olej, dodac dymke i lodyzki kolendry, smazyc przez 1 minute. Dodac kurczaka i smazyc przez okolo 5 minut, az zacznie sie rumienic.
Dodac paste curry i maslo orzechowe, smazyc, mieszajac, przez 30 sekund, a nastepnie dodac cukier, sos sojowy i mleko kokosowe oraz 1/2 puszki wody. Dobrze wymieszac i gotowac pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszajac od czasu do czasu.
Zdjac pokrywke, dodac kukurydze i zwiekszyc ogien. Gotowac przez 3 minuty, az kukurydza zmieknie, a sos zgestnieje. Dodac sok z limonki, doprawic do smaku i podawac z ryzem jasminowym, posypane liscmi kolendry.
 
 
Sycylijka 


Dołączyła: 18 Lut 2015
Posty: 437
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 12:42 pm   

sym-robert, brzmi super ! :smile:
_________________
zajrzyj do mnie:) http://forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=17548

 
 
UrOtto 

Wiek: 32
Dołączył: 14 Kwi 2015
Posty: 1
Skąd: słupsk
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 12:50 pm   

Jadłem raz w życiu i smaku nie zapomnę.
Składniki, 2 porcje:

• 2 x 150 g filetów z łososia bez skóry i ości
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 - 3 łyżki masła, roztopionego

Malinowy winegret:

• 100 g malin
• 1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym

Dodatki: biały ryż


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem.
Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem.
 
 
Paloma 

Dołączyła: 28 Lut 2015
Posty: 7
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw Maj 14, 2015 11:32 pm   

Ja uwielbiam sushi, ale niestety strasznie zapycha szczególnie ten ryż, potem mam takie uczucie ciężkości :(
 
 
martyska08 

Dołączyła: 20 Maj 2015
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Maj 20, 2015 2:22 pm   

W zeszłym tygodniu robiłam ryż na słodko - banany+jabłka zmiksowane mus. Do tego cynamon troszkę cukru. Pychotka :)
 
 
Forever 

Wiek: 34
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 54
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Paź 19, 2015 3:12 pm   

A ja teraz byłam w Hiszpanii i jadłam paellę - bardzo dobra. Jakbyście miały okazję to spróbujcie. Ma aksamitny, szafranowy smak.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl