|
Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim
|
Chłodnik |
Autor |
Wiadomość |
Linka
Wiek: 45 Dołączyła: 29 Mar 2005 Posty: 334 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:37 am Chłodnik
|
|
|
Chłodnik - szybka zupka idealna na lato. Czy znacie jekiś fajne przepisy ? |
_________________
|
|
|
|
|
szczako
Wiek: 44 Dołączyła: 11 Lis 2005 Posty: 2216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:39 am
|
|
|
moja Mama robi przepyszny. sprobuje ja namowic na spisanie przepisu. |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:40 am
|
|
|
Osobiście nie lubię chłodników.
Ale przepis mam i robiłam w zeszłym roku taki:
rzodkiewka
ogórek świeży
pomidorek
duuużo koperku
zalać to kefirem, doprawić ziołami, solą i pieprzem i wcinać.
[ Dodano: Wto Cze 20, 2006 9:42 am ]
Ostatnio Nigella robiła chłodnik z buraczków - super kremowy - wyglądał rewelacyjnie! Ale niestety na stronie nie ma przepisu. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
szczako
Wiek: 44 Dołączyła: 11 Lis 2005 Posty: 2216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 10:30 am
|
|
|
Mama podala mi 'szybki' przepis na GG
botwinka-trzeba dokłądnie umyć botwinke pokroic drobno,zalać wodą trochę zakwsic i ugotowac.W drugim garnku roztrzepac kefir ze smietanka jak wystygdnie bottwinka wlac doprawic zakwasem buraczanym /w butelce/ pokroic zielonego ogórka gotowane jajko szczypiorek |
_________________
|
|
|
|
|
Linka
Wiek: 45 Dołączyła: 29 Mar 2005 Posty: 334 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 1:45 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: |
Ale przepis mam i robiłam w zeszłym roku taki:
rzodkiewka
ogórek świeży
pomidorek
duuużo koperku
zalać to kefirem, doprawić ziołami, solą i pieprzem i wcinać. |
no to znaczy, że wczoraj jadłam chłodnik nawet o tym nie wiedząć Ale to faktycznie pychota. |
_________________
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 6:24 pm
|
|
|
W wolnej chwili poszperam i napiszę przepis na chłodnik bo gdzieś mam. Ja z chęcią takie coś bym zjadła na obiadek ale mój P niezbyt zadowolony i najedzony byłby i maleństwo w brzuchu też by się nie najadło. |
_________________
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 8:33 am
|
|
|
Przepis mam, jak znajde to wpisze |
_________________
|
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 11:14 am
|
|
|
Ogórkowo - koperkowy
- 100 g sera feta,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 3/4 l jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki bulionu,
- 2-3 ogórki,
- sok z cytryny, sól, pieprz,
- koperek
Fete drobno pokruszyć, czosnek przepuścić przez praskę i razem z fetą rozetrzeć z oliwa. Ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt i bulion aż składniki połączą się. Ogórek pokroic w paseczki lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do jogurtu. Wymieszać. Zupę doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą. Wstawić do lodówki. Chłodnik posypać koperkiem przy podaniu do jedzenia.
Pomidorowe gazpacho (coś podobnego jadłam ale na gorąco, pychotka, troszkę inny przepis był).
- 4 pomidory,
- ogórek,
- strąk żółtej papryki,
- 1 l soku pomidorowego,
- ocet winny,
- 6 kromek bułki pszennej,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- natka,
- 3-4 ząbki czosnku.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w nieduże kawałki. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w paski. 2 kromki bułki pokroić w drobną kostkę. Skropić połową oliwy i zmiksować z sokiem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym, i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Schłodzić. Pozostałą bułkę skropić oliwą i podpiec w piekarniku na rumiano. Zalać zupę na talerze, posypać warzywami i natką. Podawać z grzankami.
Szczypiorkowy z jajkiem
-3/4 l maślanki,
- szklanka śmietany (12%),
- pęczek szczypiorku,
-ogórek,
- 4 jaja,
- łyżeczka koncentratu z czerwonych buraków,
- pieprz, sól.
Maślankę zmiksować ze śmietaną. Szczypiorek posiekać. Ogórek pokroić kostkę, razem ze szczypiorkkiem dodać do zmiksowanej maślanki. Doprawić koncentratem z czerwonych buraków, solą, pieprzem. Wstawić do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Do każdej porcji dodać pokrojone w ćwiartki jaja.
Buraczany o czosnkowej nucie
- 1/2 l soku buraczanego,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypioru,
- ogórek,
- 1/2 l jogurtu naturalnego lub śmietany,
- sól, pieprz.
Sok z buraków zmiksować z jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, ogórek w kostkę, szczypiorek w kostkę. Do zmiksowanej zupy dodać warzywa i doprawić solą, pieprzem. Podawać schłodzoną.
Bazą może też być ugotowana botwinka lub starte świeżeburaczki. |
_________________
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
| |
|
|