Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Chłodnik
Autor Wiadomość
Linka 


Wiek: 45
Dołączyła: 29 Mar 2005
Posty: 334
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:37 am   Chłodnik

Chłodnik - szybka zupka idealna na lato. Czy znacie jekiś fajne przepisy ?
_________________


:)
 
 
szczako 

Wiek: 44
Dołączyła: 11 Lis 2005
Posty: 2216
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:39 am   

moja Mama robi przepyszny. sprobuje ja namowic na spisanie przepisu.
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:40 am   

Osobiście nie lubię chłodników.

Ale przepis mam i robiłam w zeszłym roku taki:
rzodkiewka
ogórek świeży
pomidorek
duuużo koperku
zalać to kefirem, doprawić ziołami, solą i pieprzem i wcinać. :)

[ Dodano: Wto Cze 20, 2006 9:42 am ]
Ostatnio Nigella robiła chłodnik z buraczków - super kremowy - wyglądał rewelacyjnie! :D Ale niestety na stronie nie ma przepisu.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
szczako 

Wiek: 44
Dołączyła: 11 Lis 2005
Posty: 2216
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 10:30 am   

Mama podala mi 'szybki' przepis na GG ;)

botwinka-trzeba dokłądnie umyć botwinke pokroic drobno,zalać wodą trochę zakwsic i ugotowac.W drugim garnku roztrzepac kefir ze smietanka jak wystygdnie bottwinka wlac doprawic zakwasem buraczanym /w butelce/ pokroic zielonego ogórka gotowane jajko szczypiorek
_________________
 
 
Linka 


Wiek: 45
Dołączyła: 29 Mar 2005
Posty: 334
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 1:45 pm   

kryszka napisał/a:


Ale przepis mam i robiłam w zeszłym roku taki:
rzodkiewka
ogórek świeży
pomidorek
duuużo koperku
zalać to kefirem, doprawić ziołami, solą i pieprzem i wcinać. :)


:hyhy: no to znaczy, że wczoraj jadłam chłodnik nawet o tym nie wiedząć :rotfl: Ale to faktycznie pychota. [smilie=lizak.gif]
_________________


:)
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 6:24 pm   

W wolnej chwili poszperam i napiszę przepis na chłodnik bo gdzieś mam. Ja z chęcią takie coś bym zjadła na obiadek ale mój P niezbyt zadowolony i najedzony byłby i maleństwo w brzuchu też by się nie najadło.
_________________
 
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 8:33 am   

Przepis mam, jak znajde to wpisze :)
_________________

 
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 8:57 am   

Ja coś wyszperałam w neciei:

Chłodnik1
Chłodnik2
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 11:14 am   

Ogórkowo - koperkowy

- 100 g sera feta,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 3/4 l jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki bulionu,
- 2-3 ogórki,
- sok z cytryny, sól, pieprz,
- koperek

Fete drobno pokruszyć, czosnek przepuścić przez praskę i razem z fetą rozetrzeć z oliwa. Ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt i bulion aż składniki połączą się. Ogórek pokroic w paseczki lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do jogurtu. Wymieszać. Zupę doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą. Wstawić do lodówki. Chłodnik posypać koperkiem przy podaniu do jedzenia.


Pomidorowe gazpacho (coś podobnego jadłam ale na gorąco, pychotka, troszkę inny przepis był).

- 4 pomidory,
- ogórek,
- strąk żółtej papryki,
- 1 l soku pomidorowego,
- ocet winny,
- 6 kromek bułki pszennej,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- natka,
- 3-4 ząbki czosnku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w nieduże kawałki. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w paski. 2 kromki bułki pokroić w drobną kostkę. Skropić połową oliwy i zmiksować z sokiem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym, i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Schłodzić. Pozostałą bułkę skropić oliwą i podpiec w piekarniku na rumiano. Zalać zupę na talerze, posypać warzywami i natką. Podawać z grzankami.


Szczypiorkowy z jajkiem

-3/4 l maślanki,
- szklanka śmietany (12%),
- pęczek szczypiorku,
-ogórek,
- 4 jaja,
- łyżeczka koncentratu z czerwonych buraków,
- pieprz, sól.

Maślankę zmiksować ze śmietaną. Szczypiorek posiekać. Ogórek pokroić kostkę, razem ze szczypiorkkiem dodać do zmiksowanej maślanki. Doprawić koncentratem z czerwonych buraków, solą, pieprzem. Wstawić do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Do każdej porcji dodać pokrojone w ćwiartki jaja.

Buraczany o czosnkowej nucie

- 1/2 l soku buraczanego,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypioru,
- ogórek,
- 1/2 l jogurtu naturalnego lub śmietany,
- sól, pieprz.

Sok z buraków zmiksować z jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, ogórek w kostkę, szczypiorek w kostkę. Do zmiksowanej zupy dodać warzywa i doprawić solą, pieprzem. Podawać schłodzoną.

Bazą może też być ugotowana botwinka lub starte świeżeburaczki.
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl