Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Lasagne - potrzebuję sprawdzony przepis
Autor Wiadomość
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 3:12 pm   Lasagne - potrzebuję sprawdzony przepis

Dziewczęta, poratujcie mnie... Potrzebuję sprawdzonego przepisu na lasagne. Takiego bardzo łopatologicznego krok po kroku. Pomoże któraś?
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
elka85 


Wiek: 38
Dołączyła: 22 Sty 2008
Posty: 410
Skąd: Zgierz
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 4:34 pm   

Ambrozja, ja parę razy gotowałam z ego przepisu:
http://e-spaghetti.pl/lasagne-alla-bolognese/
ale strasznie dużo z tym roboty :smile: Wychodziło bardzo dobre :)
_________________

 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 4:43 pm   

dzisiaj wieczorem zmusze meza, zeby mi podyktowal
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 5:26 pm   

mietka, byłoby super, lasagne od eksperta :smile:

elka85, dzięki :)
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
Ostatnio zmieniony przez Ambrozja Pon Cze 28, 2010 5:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Yoanna 
mamuśka


Wiek: 40
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 1441
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 9:39 pm   

To ja też poczekam na prostszy przepis :D
_________________
 
 
aggar 


Dołączyła: 07 Sty 2008
Posty: 205
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 10:28 pm   

Ja wielokrotnie robiłam lasagne, uprościłam ją sobie maksymalnie, bo geniuszem kuchennym nie jestem, ale w smaku nie odbiega od tych serwowanych na mieście.
A więc (łopatologicznie):
- płaty makaronu wkładam na 4 minuty do osolonej gotującej się wody, do szerokiego garnka żeby się razem przez tę chwilę nie skleiły (z surowymi prosto do piekarnika niestety się nie sprawdzało)
- na rozgrzanej patelni podsmażam mięso mielone, aż zrobi się brązowe, wtedy dorzucam pokrojoną cebulę, pomidory z puszki np. Pudliszki, solę, pieprzę, daje oregano i zioła prowansalskie, czasem zamiast soli rosół drobiowy do smaku i duszę, aż mielone będzie miękkie. Farsz gotowy.
Osobiście nie robię sosu beszamelowego bo go po prostu nie lubię.
Z tym farszem lepiej wychodzą canneloni, wtedy dodaje kukurydze do farszu.
I tak jak w powyższym przepisie - do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
_________________

 
 
Meerkat 


Wiek: 41
Dołączyła: 16 Paź 2007
Posty: 245
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 10:42 pm   

Hmmm, mój Mąż mówi, że dobre. Przede wszystkim szybkie i łatwe:
Składniki na farsz
ok. 0,5 kg mięsa mielonego (ja używam mieszane wieprzowo-wołowe)
2-3 cebule
ok. 3 ząbki czosnku (my lubimy dość dużo)
bazylia, ewent. oregano i prowansalskie
sos Łowicza Spaghetti Bolognese + ewent. puszka pomidorów krojonych

Przygotowanie:
Mięsko wrzucić na patelnię, osolić i popieprzyć, dorzucić pokrojoną cebulkę i czosnek. Usmażyć. Pod koniec (tak 5-7 minut przed końcem) wrzucić sos i pomidory. Dodać przyprawy i już.

Kluski:
gotujemy, a przed włożeniem do garnka każdej kolejnej, wlać troszkę oleju, żeby się nie posklejały. Po ugotowaniu rozłożyć pojedynczo na 2-3 talerzach

Sos beszamelowy: z netu: http://pychotka.pl/przepi...lustrowany.html

I potrzebny będzie jeszcze żółty ser w nieograniczonych ilościach :)

Do foremki (ja używam takiej podłużnej) układam warstwami: mięsko, bazylię, kluski, żółty ser i sos beszamelowy. I tak ze 2-3 warstwy. Potem przykrywam foremkę folią aluminiową i wrzucam do piekarnika na 10-15 minut (bo wszystko jest ciepłe i chodzi tylko o "zespolenie").

Naprawdę polecam :smile:
 
 
Marchewunia 

Dołączyła: 25 Wrz 2009
Posty: 44
Skąd: k/Łódź
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 9:55 am   

ja zawsze robię tak:

Sos beszamelowy na oko, po prostu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i dolewam mąkę do gętości takiej żeby spływało z łyżki dość wolno. Oczywiście doprawiam solą i pieprzem.

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko podsmażyć. Gdy będzie zeszklone dołożyć tuńczyka i doprawić, uważając z ilością soli. Wlać pomidory. Nadal smażyć. Gdy sos trochę wsiąknie w tuńczyka, zestawić z palnika. Zetrzeć ser na tarce. Układanie lasagne: Ja zrobiłam na dużej prostokątnej blaszce i na cala zużyłam 12 płatów makaronu, ale ilości wymaganej nie podaje, bo to od was zleży w jakiej chcecie zrobić foremce. Blaszkę posmarować masłem. Na spod blaszki wylewamy kilka łyżek sosu białego rozsmarowując go na całej blaszce. Na ten sos wyłożyć makaron. Następnie warstwa tuńczyka. Na to sos bolognese, starty ser, sos biały, makaron, tuńczyk, sos bolognese, ser, sos biały. Na wierzch nie wykładać makaronu bo zrobi się skorupa i nie da sie pokroić lasagne. Piec ok 45 minut w 170 - 180 stopniach. Gdy włoży się pionowo widelec albo nóż i łatwo przejdzie przez warstwy wtedy lasagne jest gotowa. Sugeruje aby przygotować całą lasagne np. godzinę wcześniej, wtedy makaron trochę wyssie sosu i na pewno po upieczeniu będzie miękki a nie suchy!

Z moich uwag. Warto pieczarki zetrzeć na tarce. Lepiej się kroi lasagne.
Ja robię z tuńczykiem, ale spokojnie można zamieniać produkty. Można robić z dynią, mięsem, rybą :) Co kto lubi :)
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 6:03 pm   

no dobra, w końcu....

mięso mielone, pomidory w puszce, cebula, czosnek (nie zawsze), tarta marchew, ale nie za dużo, sól, pieprz, bazylia, najlepiej świeża i na patelkę.
jak już się to "zrobi" to tak...
układasz warstwę płatów makaronowych, na to mięso, następna warstwa, mięso itd. przed ostatnimi płatami mój mąż sypie tarty żółty ser, a na wierzch warstwa beszamelu (ja lubię grubo) no i do piekarnika.

acha, nigdy nie gotuje wcześniej tego makaronu
_________________
 
 
Meerkat 


Wiek: 41
Dołączyła: 16 Paź 2007
Posty: 245
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 10:45 pm   

mietka napisał/a:
nigdy nie gotuje wcześniej tego makaronu

a mam pytanie (bo może ja sobie niepotrzebną robotę funduję), jak długo pieczesz tę lasagne, żeby makaron się ugotował? I w jakiej temperaturze? :)
_________________
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 1:35 pm   

oj tak!...lasagne w wykonaniu męża mietki pyyyyyyyyyyyyyyychota! :smile:

ja robię sos tak samo...ale kazda warstwe przekladam beszamelem...według uznania.
tez nie gotuję makaronu.
_________________
 
 
Ambrozja 


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 1434
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 8:37 am   

mietka, dzięki :) a powiedzcie mi jeszcze z jakiego mięsa najlepiej zrobić? Z łopatki czy z czego?
_________________
Kobiety są niewolnicami tylko tych, którzy potrafią je mocno trzymać i dogadzać ich kaprysom - Bolesław Prus
 
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 10:37 am   

ja zrobiłam wreszcie lasagne, taki trochę mix z Waszych przepisów, i wyszła super, ale mam pytanko, czy macie jakiś "trick" co zrobić, żeby lasagne była bardziej "ścisła", potrzymać dłużej w piekarniku jak już jest gotowa?
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
MalaJu 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 2628
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 2:00 pm   

justinaa, niestety, tricku nie mam. Z obserwacji wynika, że ścisła to ona jest dopiero po wystygnięciu ;/
 
 
justinaa 


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 2:03 pm   

no więc właśnie! tego się obawiałam :)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
mari_1980 

Dołączyła: 08 Lip 2011
Posty: 10
Skąd: łódź
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 1:41 pm   

jak dobrze że jest to forum uf dziękuje dziewczyny :* :*
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl