Fondue |
Autor |
Wiadomość |
juta79
Wiek: 44 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 394 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 11:17 am Fondue
|
|
|
Zamierzam w sylwestra wypróbować swój prezent ślubny czyli fondue. Czy macie z nim jakieś doświadczenia, sprawdzone przepisy niezbyt wymyślne? Jakie warzywa nadają sie do smażenia w kociołku? |
_________________
|
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 46 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 12:20 pm
|
|
|
ja robiłam z olejem, pocięte kawałki polędwicy, kurczaka itp, z warzywami nie robiłam
albo serowe |
_________________ |
|
|
|
|
Brinka
Wiek: 42 Dołączyła: 30 Wrz 2009 Posty: 1360 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 8:42 pm
|
|
|
Kiedyś jadłam takie dziwne, w kociołku była bardzo gorąca woda, a w miseczce małe kawałki mięsa. Fajna zabawa ale jakieś takie mało wyraźne w smaku to było.
Innym razem jadłam serowe i pamiętam, że tuż przed podaniem to tej serowej masy dodali żółtko. Tylko to jest bardzo ciężkostrawna potrawa. |
_________________
Dużo słońca dla Ciebie Gość |
|
|
|
|
ppola
Birdwoman
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Wrz 2008 Posty: 2189 Skąd: Kanzas
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 8:51 pm
|
|
|
ja robie tylko serowe, najpierw kociołek smaruje czosnkiem, stawiam na ogniu i dodaję wino białe i ser ( różne rodzaje żółtego, może też być odrobina topionego) do tego sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa, jak wszystko zacznie bulgotać przenoszę nad swieczkę
do tego bułka/ bagietka
ale mi chęci narobiłaś |
_________________
Obudź się Gość |
|
|
|
|
megi
Firma
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Lut 2005 Posty: 739 Skąd: łódź
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 9:59 pm
|
|
|
tez dostałam takie cudo:)
kurcze no trzeba wypróbować:)
ciekawe na ile osob ten kociol mi starczy bo moze na sylwestra by sie zrobiło
powiedzcie mi czy piers z kurczaka w kawałeczkach wkładam do sera????
czy tylko bułka? |
_________________
|
|
|
|
|
juta79
Wiek: 44 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 394 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 8:01 pm
|
|
|
No i jestem po pierwszej próbie Nawet nie myslalam ze będzie z tym taka fajna zabawa i uda nam się tym najeść
Smażyliśmy na oleju filet z kurczaka i schab a do tego paprykę, cebule i cukinie która była wyjątkowo dobra |
_________________
|
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 9:33 pm
|
|
|
ppola napisał/a: | ja robie tylko serowe, |
Ja też ale trochę inaczej. Czosnek tak samo, przyprawy na koniec też. Ale ser tylko gruyere i ementaler pół na pół - trę na tarce i rozpuszczam powoli w białym winie. Na koniec dodaję kieliszek kirszu. Zagęszczam mąką ziemniaczaną (rozmieszaną w odrobinie wina).
A, no i bagietkę kroję na kawałki i wrzucam na kilka minut do piekarnika, żeby była chrupiąca.
Dobre są też gotowce - do kupienia w prawie każdym supermarkecie. Trzeba tylko dodać czosnek i przyprawy. |
_________________
|
|
|
|
|
kasia_m85
Wiek: 38 Dołączyła: 29 Paź 2008 Posty: 1343 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 9:32 pm
|
|
|
ppola napisał/a: | dodaję wino białe |
EwaM napisał/a: | rozpuszczam powoli w białym winie |
Dziewczyny a ile tego wina?Zamierzam wypróbować w piątek mój prezent Tylko pójdę na łatwiznę i kupię gotowe sery do fondue,myslicie że jedno opakowanie wystarczy?Na 4 osoby?Bo nie mam pojęcia. |
_________________
|
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 9:37 pm
|
|
|
Gotowców się nie robi w winie, tylko prosto z papierka do gara
Co do ilości, to zależy czy chcesz podać coś jeszcze do jedzenia. My z mężem generalnie bez problemu zjadamy jedną paczkę. |
_________________
|
|
|
|
|
LukaszB
Wiek: 48 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:04 pm
|
|
|
serowe - jako dodatki marynowane cebulki, czosnek, chleb, kukurydza, pieczarki |
|
|
|
|
|