Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Fondue
Autor Wiadomość
juta79 


Wiek: 44
Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 394
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 11:17 am   Fondue

Zamierzam w sylwestra wypróbować swój prezent ślubny czyli fondue. Czy macie z nim jakieś doświadczenia, sprawdzone przepisy niezbyt wymyślne? Jakie warzywa nadają sie do smażenia w kociołku?
_________________

 
 
 
mietka 
double trouble


Wiek: 46
Dołączyła: 28 Cze 2007
Posty: 1749
Skąd: Łódź/Żabiczki
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 12:20 pm   

ja robiłam z olejem, pocięte kawałki polędwicy, kurczaka itp, z warzywami nie robiłam
albo serowe :)
_________________
 
 
Brinka 


Wiek: 42
Dołączyła: 30 Wrz 2009
Posty: 1360
Skąd: Łódź/Warszawa
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 8:42 pm   

Kiedyś jadłam takie dziwne, w kociołku była bardzo gorąca woda, a w miseczce małe kawałki mięsa. Fajna zabawa ale jakieś takie mało wyraźne w smaku to było.

Innym razem jadłam serowe i pamiętam, że tuż przed podaniem to tej serowej masy dodali żółtko. Tylko to jest bardzo ciężkostrawna potrawa.
_________________

Dużo słońca dla Ciebie Gość
 
 
 
ppola 
Birdwoman


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2189
Skąd: Kanzas
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 8:51 pm   

ja robie tylko serowe, najpierw kociołek smaruje czosnkiem, stawiam na ogniu i dodaję wino białe i ser ( różne rodzaje żółtego, może też być odrobina topionego) do tego sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa, jak wszystko zacznie bulgotać przenoszę nad swieczkę ;)
do tego bułka/ bagietka
ale mi chęci narobiłaś :)
_________________

Obudź się Gość :D
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 9:59 pm   

tez dostałam takie cudo:)

kurcze no trzeba wypróbować:)

ciekawe na ile osob ten kociol mi starczy bo moze na sylwestra by sie zrobiło

powiedzcie mi czy piers z kurczaka w kawałeczkach wkładam do sera????

czy tylko bułka?
_________________

 
 
juta79 


Wiek: 44
Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 394
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 8:01 pm   

No i jestem po pierwszej próbie :lol: Nawet nie myslalam ze będzie z tym taka fajna zabawa i uda nam się tym najeść :D
Smażyliśmy na oleju filet z kurczaka i schab a do tego paprykę, cebule i cukinie która była wyjątkowo dobra :)
_________________

 
 
 
EwaM 


Wiek: 41
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 9:33 pm   

ppola napisał/a:
ja robie tylko serowe,


Ja też ale trochę inaczej. Czosnek tak samo, przyprawy na koniec też. Ale ser tylko gruyere i ementaler pół na pół - trę na tarce i rozpuszczam powoli w białym winie. Na koniec dodaję kieliszek kirszu. Zagęszczam mąką ziemniaczaną (rozmieszaną w odrobinie wina).

A, no i bagietkę kroję na kawałki i wrzucam na kilka minut do piekarnika, żeby była chrupiąca.

Dobre są też gotowce - do kupienia w prawie każdym supermarkecie. Trzeba tylko dodać czosnek i przyprawy.
_________________
 
 
kasia_m85 


Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2008
Posty: 1343
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 9:32 pm   

ppola napisał/a:
dodaję wino białe

EwaM napisał/a:
rozpuszczam powoli w białym winie

Dziewczyny a ile tego wina?Zamierzam wypróbować w piątek mój prezent :smile: Tylko pójdę na łatwiznę i kupię gotowe sery do fondue,myslicie że jedno opakowanie wystarczy?Na 4 osoby?Bo nie mam pojęcia.
_________________
 
 
EwaM 


Wiek: 41
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 9:37 pm   

Gotowców się nie robi w winie, tylko prosto z papierka do gara :)

Co do ilości, to zależy czy chcesz podać coś jeszcze do jedzenia. My z mężem generalnie bez problemu zjadamy jedną paczkę.
_________________
 
 
LukaszB 


Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:04 pm   

serowe - jako dodatki marynowane cebulki, czosnek, chleb, kukurydza, pieczarki
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl