Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizza - sosik
Autor Wiadomość
pipi 


Wiek: 47
Dołączyła: 11 Lut 2004
Posty: 902
Skąd: Łódź
  Wysłany: Czw Maj 27, 2004 4:21 pm   Pizza - sosik

Mamy już przepis na ciasto do pizzy, to ja zadam pytanie o ten pyszny czosnkowy sosik, który wielu osobom tak smakuje. :graba:

Czy ktoś zna przepis :?:
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 27, 2004 4:36 pm   

Też go szukałam. Znalazłam te, który wklejam niżej. Nie robiłam jeszcze sosu wg tego przepisu, ale wydaje mi się, że może być dobry. Chyba jednak trochę inny niż ten w pizzeriach.

Sos czosnkowy
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
3, 4 rozgniecione ząbki czosnku
łyżeczka ostrej mielonej papryki (to mi nie pasuje, myśle że za dużo)
troszkę zmielonego pieprzu
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Edyta 


Wiek: 42
Dołączyła: 11 Paź 2003
Posty: 1008
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 27, 2004 5:01 pm   

Asiu fajnie, że napisałaś ten przepis

ja też z niego skorzystam :)
_________________

 
 
gosia 

Wiek: 46
Dołączyła: 11 Paź 2003
Posty: 1008
Skąd: własnego M.
Wysłany: Czw Maj 27, 2004 8:05 pm   

Uwielbiam sos czosnkowy :tonguegirl:
_________________
31 sierpnia 2002
9 stycznia 2006 - Mati
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Czw Maj 27, 2004 8:06 pm   

gosia napisał/a:
Uwielbiam sos czosnkowy :tonguegirl:

Nie ty jedna.... :twisted:
_________________

 
 
 
gosia 

Wiek: 46
Dołączyła: 11 Paź 2003
Posty: 1008
Skąd: własnego M.
Wysłany: Czw Maj 27, 2004 8:07 pm   

Witaj w klubie czosnkowym :graba:
_________________
31 sierpnia 2002
9 stycznia 2006 - Mati
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Maj 28, 2004 2:22 am   

Mmmm, sosik czosnkowy z Da Grasso... 8)
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Pią Maj 28, 2004 9:24 am   

kryszka napisał/a:
Mmmm, sosik czosnkowy z Da Grasso... 8)

oj taaak
mniam........ na samą myśl ślinka cieknie...
_________________

 
 
 
pipi 


Wiek: 47
Dołączyła: 11 Lut 2004
Posty: 902
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Maj 28, 2004 1:04 pm   

Asiu wypróbowałam Twój przepis, z pewnymi modyfikacjami niestety:
zamias jogurtu śmietana 18%
trochę soku z cytryny
troszkę posoliłam do smaku

reszta w zasadzie tak jak podałaś łącznie z tą papryką, bardzo smaczne :roll: , ale wizualnie to chyba ta papryka coś nie bardzo - sosy czosnkowe z reguły są chyba białe.

Jednak dziękuję Ci pięknie za przepis - na pewno jest blisko właściwego :mrgreen: .
Może wystarczy zrezygnować z papryki 8)
 
 
Akacja 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Lut 2004
Posty: 199
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 11:39 pm   

SKŁADNIKI:
100g Majonezu,
100g serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu naturalny z odrobiną cukru,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:
Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym - sos powinien składać się z 50% serka i 50% majonezu. Wycisnąć czosnek i dodać do sosu. W razie użycia jogurtu, dodać cukier wg uznania. Schłodzić w lodówce.

Bardzo mi smakuje również sos zaziki lub tzatziki: SKŁADNIKI:
1 serek homogenizowany (zwykły, bez dodatkowego smaku),
kubek kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu,
4 zabki czosnku,
ogórek (długi),
koperek,
sól.
Ogórek zetrzeć na tarce w wiórki. Serek i śmietanę wymieszać, wycisnąć czosnek, dodać starty ogórek, trochę zielonego koperku i soli do smaku.
Zalecany do mięsa z grilla.

Pychotka!!! :)
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Sro Cze 02, 2004 7:35 am   

Akacjo wypróbuję na pewno... :graba:
Brzmi super, no i jest czosnek :mrgreen:

Tzatziki górą :D
_________________

 
 
 
nei 


Wiek: 47
Dołączyła: 15 Paź 2003
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Cze 14, 2004 12:51 pm   

najlepszy sos czosnkowy podaja w Sfinksie (rog Struga i Piotrkowskiej) - ale nie wiem jak oni to robia :(
_________________
pozdrawiam
oluś
 
 
aggna 

Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 319
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 11:27 pm   

A moze ma ktos przepis na sos pomidorowy?????????????? :mrgreen: Oczywiscie do pizzy :mrgreen:
 
 
megi 
Firma


Wiek: 42
Dołączyła: 16 Lut 2005
Posty: 739
Skąd: łódź
Wysłany: Wto Mar 15, 2005 6:25 pm   

Ja nie lubie pomidorowego ja jestem tez czosnkowa dziewczyna az mi slinka cieknie!
_________________

 
 
Bartosz 


Wiek: 44
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 83
Skąd: łódź
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 8:42 am   

Składniki:
- puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- pieprz, sól


Wykonanie:
Czosnek oczyść, przekrój na pół, podsmaż na oleju, po czym wyjmij. Do zaromatyzowanego oleju włóż pomidory i wsyp zioła, duś, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw pieprzem i solą.

Ja korzystam z tego przepisu tylko czosnek zgniatam najpierw.
 
 
fjona 


Dołączyła: 20 Paź 2004
Posty: 76
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 11:02 am   

Kati napisał/a:
kryszka napisał/a:
Mmmm, sosik czosnkowy z Da Grasso... 8)

oj taaak
mniam........ na samą myśl ślinka cieknie...



to prawda, rewelacja!
ja w ogóle uwielbiam czosnek, mój narzeczony przez to często emigruje do salonu bo jak się nim napakuję wieczorem to mówi, że nie da sie ze mna spac w jednym pokoju :) ale sos tez uwielbia, i tez jest zdania, że tan z DaGrasso rules!
_________________
 
 
Kot 


Wiek: 45
Dołączyła: 27 Kwi 2005
Posty: 1423
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 11:42 am   

uwielbiam sos czosnkowy i wciąż szukam sposobów na skuteczną neutralizację zapachów po :wink:
_________________
... pamiętasz była jesień....

 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 5:46 pm   

Przyłączam się do sympatyków sosu czosnkowego :wink:
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
Calinka 


Wiek: 43
Dołączyła: 21 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 11:44 am   

Mika czy mogę cię prosić o przepis na sosik czosnkowy, który zrobiłaś na forumową degustację :?: Pychotka :)
_________________
 
 
Filomena 

Dołączyła: 31 Sie 2004
Posty: 365
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 11:58 am   

A ja tak trochę poza tematem, ale też o sosie czosnkowym. Bardzo dobry sos do mięsa i ryby z grilla wychodzi ze zmieszania gęstego jogurtu naturalnego i zmiażdżonego czosnku. Doprawia się to estragonem i solą. Taki sos przepięknie pachnie i jest lżejszy od tych na bazie majonezu. Co prawda z pizzą go nie próbowałam, ale może czas to zrobić :D .
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 7:32 pm   

Calinka napisał/a:
Mika czy mogę cię prosić o przepis na sosik czosnkowy, który zrobiłaś na forumową degustację :?: Pychotka :)

Proszę bardzo :)
?mietanę i czosnek przeciśnięty wymieszać razem a następnie doprawić solą i pieprzem.
Proporcje w zależności od upodobań :)
ps. tak jak napisała Filomena można śmietanę zamienić na jogurt naturalny gęsty
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
bajeczka 


Wiek: 44
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 940
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 9:10 pm   

A jak sie nie boisz kalorii to proponuje pól na pół jogurt z majonezem i do tego przecisniety czosnek :) Jerst gęsty i odpowiedni do pizzy - sprawdzone doświadczalnie :)
_________________


Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość :)
 
 
 
Calinka 


Wiek: 43
Dołączyła: 21 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 8:40 am   

Dzięki dziewczynki :D
_________________
 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 11:47 am   

:] ja nie wiem co bardziej lubie...pizze czy wlasnie sos do pizzy :)
moglabym jesc go łyżeczka :hm:
_________________
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lut 22, 2007 11:47 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
dominiqsz 

Wiek: 40
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 1224
Skąd: Aleksandrów Ł.
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 10:24 am   

Jeśłi chodzi o sos czosnkowy, to polacam zamiast czostnku przecisniętego do dać soli czosnkowej, tylko wtedy trzeba uważac ze zwykła solą żeby nie przesadzić :) Jestem oczywiście za zmieszaniem jogurtu i majonery z przewaga tego pierwszego i dodaniem duzej ilosci cukru... Oczywiście również szczypty majeranku :) ))
_________________
 
 
aglucia 


Wiek: 40
Dołączyła: 07 Lut 2008
Posty: 87
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 11:04 pm   

Dla mnie sos czosnkowy musi mieć czosnek :lol: sól nie nadaje takiego fajnego aromatu. Jeżeli chodzi o zioła, to nie próbowałam nigdy z papryką. Zawsze dodaję oregano i majeranek
_________________


życzę miłego dnia Gość !
 
 
EwaM 


Wiek: 41
Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 2535
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 9:02 pm   

A ja oregano, tymianek i bazylię. Tą mieszankę lubię najbardziej. :)
 
 
anna1984 


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Wrz 2006
Posty: 178
Skąd: Pabianice/Łódź
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 5:00 pm   

Ja robię taki: 1/2 majonezu i 1/2 jogurtu naturalnego + suszony koperek (naprawdę świetnie pasuje!), oregano, bazylia, tymianek. No i oczywiście główny bohater, czyli CZOSNEK :razz:
_________________
Zakochana żona :D


 
 
 
Weira 


Wiek: 38
Dołączyła: 07 Lis 2008
Posty: 649
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 9:55 am   

Uwielbiam sosik czosnkowy - wypróbuję Wasze przepisy. I wlasnie przyslo mi na mysl aby zrobic domowa pizze mniam mniam :)
_________________
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 10:25 am   

my generalnie jadamy pizzę z oliwą...

ale taki sosik robię do różnych innych potraw...

jogurt typu greckiego
pół jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku rozgniecione
świeża pietruszka posiekana
do smaku ciut soli lub kostka smaku knorr pietruszka

;)
_________________
 
 
Pepsi 


Wiek: 41
Dołączyła: 12 Kwi 2009
Posty: 535
Skąd: Nibylandia
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 11:11 am   

mały kubek jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
łyżka śmietany
koperek, bazylia, oregano, szczypta soli
czosnek,czosnek, czosnek

i oczywiście nieodłączny składnik pizzy czyli sosik pomidorowy do którego tez daje czosnek(uwielbiam czosnek) i wszystko tworzy idealną parę
_________________
"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
 
 
 
kakonka 
Ptysia


Wiek: 38
Dołączyła: 18 Lut 2008
Posty: 1805
Skąd: Zgierz/Aleksandrów
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 11:47 am   

często robię sosik czosnkowy nie tylko do pizzy-
kubek jogurty naturalnego, łyżka majonezu, koperek (może być suszony), 2 ząbki czosnku, odrobinę soli, cukru i pieprzu :)
_________________
 
 
misiao1983 
To sem ja


Wiek: 41
Dołączyła: 12 Lut 2009
Posty: 1365
Skąd: To tu, to tam...
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 6:15 pm   

A ja robię taki - śmietana, majonez, kilka ząbków czosnku, pieprz, sól i oregano - mmmm
_________________


 
 
Agata1234 

Wiek: 37
Dołączyła: 21 Cze 2009
Posty: 553
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 5:11 pm   

Pepsi napisał/a:
mały kubek jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
łyżka śmietany
koperek, bazylia, oregano, szczypta soli
czosnek,czosnek, czosnek

Robie sos z identycznych składników, ale szczerze nie wiem ile czego dodaje zawsze "na oko" i do smaku :wink:
 
 
randomgirl 

Dołączyła: 17 Sty 2010
Posty: 276
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:45 am   

megi napisał/a:
Ja nie lubie pomidorowego ja jestem tez czosnkowa dziewczyna az mi slinka cieknie!


Dokładnie... nie ma co czytać o sosie czosnkowym :smile:
_________________

 
 
atalinka 

Dołączyła: 07 Wrz 2009
Posty: 15
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 1:04 pm   

Kiedyś nie przepadałam za czosnkowym sosem, ale mi się odmieniło i teraz go uwielbiam :)
Zawsze robiłam go również z kombinacji śmietany 12% lub 18% i majonezu, ale odkąd odkryłam serek naturalny homogenizowany 3%, to robię sos właśnie z niego plus czosnek suszony granulowany + sól + natka pietruszki suszona (może być świeża) - ilość wg potrzeb i upodobań. Pychota :D
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 38
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 1:14 pm   

czesto robię sos czosnkowy, jak nie do pizzy to jako dip. Zawsze z jogurtu greckiego, kilku ząbków czosnku, soli, pieprzu, chilli i koperku.
 
 
 
tigra22 

Dołączyła: 02 Lip 2011
Posty: 3
Skąd: łódź
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 7:45 pm   

Tyle razy próbowałam zrobić sos czosnkowy podobny do tego z Da Grasso i mimo że wychodzi mi nawet dobry to wolę iść do lokalu i zjeść. Tak naprawdę tylko oni znają recepturę a ja tak uwielbiam ten sos, że mogłabym go jeść codziennie. Na szczęście mam niedaleko Da Grasso. Odkryłam ich też na facebooku (Da Grasso Łódź Bałuty). Fajne promocje mają, zapowiadają się też z konkursami, fajnie jakby nagrodą było wiaderko sosu czosnkowego albo przepis :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl