Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapiekanka
Autor Wiadomość
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 7:21 pm   Zapiekanka

Czy ktoś ma może jakiś fajny przepis na zapiekanki różnego rodzaju??
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 7:58 pm   

Ja najczęściej robię zapiekanki ziemniaczane + resztki z lodówki. Ziemniaki podgotować, pokroić w plastry, wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne, na to cebulka, pieczarki, jakaś wędlinka, mielone mięsko, papryka itp. co masz. Na to można wyłożyć drugą wartwę ziemniaków, znowu dodatki, ziemniaki - i tak w kółko - zależnie jak dużą masz formę albo na ile osób robisz.
I to wszytko zalewam sosikiem ze śmietany i rozbełtanego jajka i posypuję startym żółtym serem.

Robię też podobnie, ale z makaronem.


Uwielbiam zapiekanki
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:11 pm   

Dzięki zrobie napewno podziele się smakiem
 
 
Edi 

Wiek: 40
Dołączyła: 24 Cze 2005
Posty: 430
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:21 pm   

Bardzo apetyczny przepis Kryszka, też musze spróbować :wink:
_________________
Ja chce powtórki z 23 września 2006 !! !

 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:05 pm   

Kryszka a ile tą zapiekanke należy trzymać w piecu?
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:31 pm   

Różnie, zależnie od składników i ich przetworzenia. Jeśli wszystko surowe to nawet godzinę, jeśli wcześniej lekko przygotowane to około 30-40 minut.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:47 pm   

Właśnie ją robie jak już się zrobi podziele się efektem, strasznie dużo pracy przy niej jest za dużo krojenia a najgorsze ścieranie sera. Trafiło mi się jajko bliźniacze :lol:
 
 
Calinka 


Wiek: 43
Dołączyła: 21 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:51 pm   

E tam, dojdziesz do wprawy :) . Zapiekanka to jedna z najszybszych potraw.
Smacznego :wink:
(ja dzisiaj robie barszczyk czerwony)
_________________
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 2:05 pm   

No a My na razie nie wypróbujemy przepisu, choć wygląda baaardzo smakowicie, bo na razie postanowiliśmy troszeczke przystopować ze smakołykami (i tak jutro zjemy co nieco ;) ), ale jak będzie jakaś okazja to na pewno zrobię taką pychotkę :)
A mój przepis na zapiekanke jest taki, że: na dno formy wysmarowane masłem lub margaryną kładziemy warstwę sera, na to pokrojone na pół paróweczki, polewamy to ketchupem i posypujemy ziołami do smaku (ja używam oregano, bazylii, tymianku, przyprawy do grila i chili), kładziemy drugą warstwę sera a na nią pokrojonego w plastry pomidorka i znów posypujemy ziołami, na to trzecia warstwa sera i chlebek tostowy posmarowany masełkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy dopóki serek sie nie rozpuścia, a zapiekaneczka nie zacznie wyglądać smakowicie :)
Niestety nie moge Wam podac temperatury, bo w domku mam rozwalony termometr w piekarniku :(
Też pychotka :)
_________________

 
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 2:08 pm   

Następnym razem wypróbuje twoja

[ Dodano: 27-10-2005 ]
Pięknie pachnie :lol:

[ Dodano: 27-10-2005 ]
Strasznie duzo wody w tej zapiekance pewnie przez pomidory ale smakuje super
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 8:14 pm   

E tam, wodą się nie przejmuj. :) Musi być żeby te rzeczy trochę się poddusiły. Zresztą ja np. wolę misz-masz na talerzu, niż idealnie szytwną i suchą zapiekankę. :wink:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
magda81 


Wiek: 43
Dołączyła: 09 Paź 2005
Posty: 221
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 9:00 pm   

ja tez mam przepis:)na dno naczynia, czy kastroli wykladamy ugotowany makaron ,dobrze smakuje malma-ksztalt do wyboru:)ale lepiej cos wiekszego :) , na to ukladamy miesko mielone z przesmazona cebulka i pieczarkami, wszystko zalewany jedna porcja sosu-"cztery sera swiata z brokulami"-winiary, na to ukladamy pokrojona papryczke i znow polewamy "czterema serami":)na wszystko ukladamy dosc duza ilosc startego zoltego sera, posypujemy oregano, czosnkiem, czy tym co kto lubi:), z serem mozna zrobic przekladanca , czyli co warstwa ser, ja preferuje posypac na wierzch:)piec az serek sie ladnie wtopi w calosc, i az zmieknie papryczka:) smacznego!:)
_________________
jeszcze tylko..

just married
Pozdrawiam Cię cieplutko Gość
 
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 5:05 pm   

my często robimy zapiekankę z ziemniaków-tak jak podała Kryszka - ziemniaki +wszystko co jest w lodówce ;)

Natomiast raz z mamą zrobiłyśmy coś nieco dziwnego na co wszyscy mówimy że to są
szybkie pierogi po rusku
Składniki
- ugotowany makaron
- ugotowane i roztłuczone ziemniaki
- biały, pokruszony ser
- boczek/skwarki-co kto woli
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
wszystko razem mieszamy i zapiekamy w piekarniku lub prodiżu :)
Wyszło naprawdę fajne Trzeba kiedyś powtórzyć :)

[ Dodano: Pią Mar 31, 2006 4:04 pm ]
No to kolejna zapiekanka :)
Tym razem makaron ze szpinakiem :)
Szybciutki danie no i dla tych co lubią szpinak ;)
Podsmażyłam w ganku na oleju szybko kilka drobno pokrojonych plasterków boczku, przelałam to z olejem do miseczki , w tym garnku ugotowałam makaron taki do spagetti (w garnku zostały resztki oleju-tym lepiej dla makaronu)
W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym na fajerce obok dusił się szpinak. Jak się rozmroził już to dodałam do niego sól, piepprz, jajko, serek topiony (pieczarkowy) i trochę żółtego sera no i oczywiście czosnek bo szinak bez czosnku to nie to ;)
Jak sie ugotował makaron odcedziłam go, przelałam zimna wodą i "wsypałam" wszystko do naczynia ze szpinakiem, dodałam przesmażony boczek, wymieszałam wszystko, wylałam na to kubek śmietany wymieszany z jajkiem i do piekarnika na 40 min Można tego w ogóle nie piec, tylko jeść gotowane (wtedy bez surowego jajka na koniec) :)
Danie naprawdę błyskawiczne i pyszne :)
_________________
W naszej zielonej kuchni
 
 
krs 

Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 5
Skąd: Lodz
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 12:00 am   

Drogie Panie czytajac te posty o zapiekankach az slina mi cieknie :) Jest to moja ulubiona sprawa :)

Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie ;)
Jeden z moich znajomych serwuje swoim gosciom zapiekany makaraon nie wbyloby w tym nic nadzwyczajnego ale makaron gotuje w piekarniku !! ! w jakims bulionie pomidorowym :) a wczesniej faszeruje go przygotowanym zamarynowanym posiekanym mieskiem (taki grubymakaron do nabijania) :) na calosc wrzuca jeszcze serek... mistrzostwo ale nie chce zdradzic przepisu na ten "pomidorowy bulion" :)
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 12:03 am   

krs napisał/a:
Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie ;)

A to jest zapiekanka? Ja tak robię z każdym makaronem, który mi zostanie z obiadu, tyle że na patelni. Pychota! :mrgreen:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:41 am   

Oj temat jak dla mnie na czasie :rotfl:

Wczoraj na kolację jadłam pysznościową zapiekaneczkę :wink:

:arrow: makaron
:arrow: cebulka pokrojona w kosteczkę
:arrow: resztki boczku pokrojone w kostkę
:arrow: ser żółty (tarty)
:arrow: ser topion (rozsmarowany)
:arrow: pieprz do smaku

chyba to wszystko. Oczywiście wszystknie te składniki przełożone i zapiekane...

Uwielbiam również zapiekankę z ziemniaków pokrojonych w plastry z kiełbasą w plasterkach i z cebulką...mniam
_________________
 
 
 
julia 


Dołączyła: 22 Mar 2006
Posty: 119
Skąd: Pabianice
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 1:07 am   

To ja też dorzucę swój prościutki przepis (a dokładniej mężusia): plastry grubej kiełbasy i trochę posiekanej cebulki, kładziemy na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażamy (kiełbaskę z jednej str.) cebulkę mieszamy,(można cebulkę położyć na kiełbasie i podpiekac razem) następnie cebulkę nakładamy na kiełbasę, zdejmujemy patelnię z ognia, kiełbasę z cebulką przykrywamy plastrem żółtego sera, a patelnię pokrywką. Pod przykryciem trzymamy kilka min. do rozpuszczenia sera ok. 3-5 min, polewamy ketchupem i na kanapkę. Smacznego. :hungry:
_________________
 
 
 
krs 

Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 5
Skąd: Lodz
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:14 am   

kryszka napisał/a:
krs napisał/a:
Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie ;)

A to jest zapiekanka? Ja tak robię z każdym makaronem, który mi zostanie z obiadu, tyle że na patelni. Pychota! :mrgreen:


zadałaś mi cięzkie pytanie :) Zawse sądziłem że jest to zapiekanka (moja mamusia zawsze tak mówiła) wydaje się, że jeśli się zapieka to raczej jest to zapiekanka niemniej należałoby wysłac maila do Makłowicza :)
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 10:35 am   

Jeśli się zapieka, to pewnie, że zapiekanka. :) Myślałam, że wymyśliłam sobie super danie, a tu proszę - to już istnieje i nawet ma nazwę. :lol:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Magdzik
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 11:29 am   

Dziewczyny ale smakowicie brzmią te przepisy :dreaming: Jak macie jeszcze jakieś przepisy to podzielcie się ja jak coś znajdę to też podam na forum.Mój narzeczony niedługo wraca z pracy za granicą i chciałam mu zrobić przepyszną zapiekankę bo on uwielbia takie jedzonko :smile:
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 12:14 pm   

Zgłodniałam na maksa czytając te wszystkie przepisy :dreaming:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl